Davutoğlu ve Babacan sert eleştiriyor – Adalar’da elektrikli araç krize doğru – Seyircisiz maçta Demba Ba’ya şişe atıldı
20 Haziran 2020

Güne haberlerden haberdar mı başlamak istiyorsunuz. Hepsi burada. Kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız, sansürsüz.

GÜNDEM

Adalar’a elektrikli araç ciddi sorun oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Adalar’da faytonların yerine kullanmayı planladığı 60 elektrikli araç, Karayolları Trafik Kanunu’na uymadığı gerekçesiyle Adalar Kaymakamlığı tarafından reddedildi. Ekrem İmamoğlu dün İstanbul Valisi’yle görüştü, “Sorun çözülecek, bilgi eksikliği var. Her şey tamamlanacak ve araçlarımız hayata geçecek. Pazartesi tekrar bir araya geleceğiz” dedi. Bu arada Adalar’da herhangi bir toplu taşıma aracı da bulunmuyor.

Maskesiz gezene 900 lira ceza

Maske takma zorunluğuna uymayanlara 900 TL para cezası geliyor. Ceza uygulaması 22 Haziran’dan itibaren başlayacak. İçişleri Bakanlığı, bugün ve yarın denetim yapılması için valiliklere talimat gönderdi.

RTÜK Başkanı’nın dördüncü bir koltuğu varmış

Birkaç gündür ilginç haberlere konu olan Wushu Federasyonu’nun asbaşkanı tanıdık bir isim çıktı: RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin. Wushu Federasyonu’nun Başkan Vekili Abdurrahman’ın kızı, hem hakem hem sporcu olarak katıldığı turnuvada, kendisinin ve annesinin yer aldığı hakem heyeti kararıyla şampiyon olmuştu. RTÜK’ün yanı sıra Basın İlan Kurumu’nun yönetiminde de yer alan Şahin geçen hafta Halkbank yönetim kurulu üyeliğine getirilmişti. 

Pençe-Kaplan’da şehit

Irak’ın kuzeyinde PKK’ya yönelik 18 Haziran’da başlayan  Pençe-Kaplan operasyonundan şehit haberi geldi. Piyade Uzman Onbaşı Ömer Kahya şehit oldu.

Ölümle pençeleşirken kanıyla kocasının adını yazdı

Ayrılmak isteyen eşi Nurtaç Canan’a defalarca kurşun sıkan Ragıp Canan, onu evde ölüme terk etti. Nurtaç Canan acı içinde kıvranarak ölümü beklerken, kanıyla eşinin ismini yere yazdı: “Annem babam hakkınızı helal edin. Beni Ragıp vurdu. Kurtuldum.” Hastaneye kaldırılan Nurtaç Canan ölümden döndü ancak artık yürüyemediği gibi bacaklarını da kıpırdatamıyor. Bu arada polis Ragıp Canan’ı yakaladı ve gözaltına aldı.

Savcı, Mahir Çayan’ı YPG üyesi yaptı

Malatya’da SOL Parti üyesi Ü.A. hakkında, Facebook paylaşımları nedeniyle ‘terör örgütü propagandası’ndan dava açıldı. İddianamedeki tüm paylaşımları PKK propagandasına bağlayan Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, 30 Mart 1972’de Kızıldere’de yaşamını yitiren THKP-C’nin önde gelen isimlerinden Mahir Çayan’ı da 2012 yılında kurulan YPG’nin üyesi saydı.

Kerimcan Durmaz’a 1 yıl istendi

Sosyal medya fenomeni Kerimcan Durmaz’ın, sosyal medya hesabındaki videolu paylaşımında koronavirüs günlerinde ileri yaştaki kişileri hedef aldığı iddiasına yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık, Durmaz hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenledi.

SİYASET

Babacan ve Davutoğlu sert eleştiriyor

Ana kanallara ve gazetelere çıkamayan iki yeni lider Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan çareyi çeşitli YouTube kanallarında buldu. Ali Babacan dün Armağan Çağlayan’ın YouTube kanalında konuktu ve onu 600 bine yakın insan izledi. Ahmet Davutoğlu ile Karar Gazetesinin YouTube kanalı KararTV’deydi. Onu da 20 bine yakın kişi izledi.

Bahçeli tekrarladı: Seçim zamanında

MHP lideri Bahçeli, partisinin kurultay tarihini açıkladı: 14 Mart 2021. Genel seçimlerin zamanında yapılacağını, ‘şeytana da külahını ters giydireceklerini’ söyledi. “Türkiyemizin müşkülatlı günlerinde iktidar hesabı yapmak ahlaksızlık ve kundakçılıktır” diye de ekledi.

‘AK Parti kendini imha sürecinde’

Murat Yetkin, Yetkin Report’ta “AK Parti kendini inkar ve imha sürecine mi girdi?” diye soruyor: AK Parti çıkışında kendisine “Yenilikçi” diyordu ve siyasetini iki ilke üzerine inşa etmişti: 1-Ekonomi politikaları uluslararası piyasa düzenine uyumlu olacaktı, 2-Siyasi politikaları AB’nin Kopenhag kriterlerine uyumlu olacaktı. Bugün bu iki ilkeyi de inkâr sürecinde olan Erdoğan’ın AK Partisi, bu anlamda kendini imha süreci içinde sayılabilir.

HDP’den Ak Parti’ye transfer

31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde HDP’den Mardin Midyat Belediyesi meclis üyeliğine seçilen Havva Balcı Akgül, Bedii Alğaç ve Adnan Ağırman, 9 ay önce partilerinden istifa etti. Bağımsız olarak görevlerini sürdüren 3 isim, dün itibarıyla AKP’ye geçti. Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin ve AKP Midyat İlçe Başkanı Atilla Yarış’ın katılımıyla Midyat Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda ‘rozet takma’ töreni düzenlendi.

EKONOMİ

Borsada hacim rekoru

Borsa dün 28,6 milyar lira ile tarihinin günlük en yüksek işlem hacmine ulaştı. Rekor hacim endeks değerine de olumlu yansıdı. Bir ara 115 bin puanın üstünü gören endeks günü yüzde 1’lik kazançla 113 bin 611 puandan kapattı. 26 Şubat’tan bu yana en yüksek kapanışına ulaşan endeksin yükselişinde aslan payı banka hisselerine aitti. 

Batı’da bulunamayan swap Çin’den geldi

Merkez Bankası, Çin Merkez Bankası ile 2019’da yapılan swap (para takası) anlaşması çerçevesinde Çin yuanı fonlamasının yapıldığını açıkladı. Merkez Bankası kasasına giren yuanları Türk Lirası karşılığı alan şirketler Çin’den ithal ettikleri ürünlerini bu parayla ödemişler. Böylece Türkiye, Batılı ülkelerden bulamadığı swap imkanına Uzakdoğu’da kavuşmuş oldu. Bu, dolarsız dış ticaret arayışları için de önemli bir adım.

Altın devinde 670 milyonluk miras kavgası

Altın devi İstanbul Altın Rafinerisi’nde vefat eden kurucu ortak Ömer Halaç’ın ardından ‘miras kavgası’ yaşanıyor. Ömer Halaç’ın eşi İlknur Halaç, kendisi ve çocuklarına ait hissenin bedelinin ödenmesi için şirketin feshini istedi. Mahkeme, şirket hesaplarının incelenmesi için özel denetçi atadı.

THY’de akraba istihdamına açıklama

2020 yılının ilk çeyreğini 4.5 milyar TL zararla kapatan THY, en son iki atamayla gündeme gelmişti. AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak’ın kardeşi Ümmet Şenocak ile BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’in oğlu Feyyaz Akben THY’ye müdür olmuştu. THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı atamalara yönelik eleştirilere “Aile bağları üzerinden insanları adam asmaca ile değerlendirmek doğru değil” yanıtını verdi.

‘Maksat kıdem tazminatı değil kaynak’

Saadet Partisi, kıdem tazminatının yerine getirilmek istenen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ni “devletin yeni ucuz fon yaratma girişimi” olarak değerlendirdi. “Buradaki amaç işçinin tazminat alması değil, biriken paranın yüzde 90’ının devletin kaynak ihtiyacını karşılaması” dedi.

SALGIN 

Günlük vakada dünya rekoru

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs salgınının “yeni ve tehlikeli” bir aşamaya girdiği uyarısında bulundu. Dünün 150 binle WHO’ya en fazla vaka bildirilen gün olduğunu söyledi, Orta Doğu ve Güney Asya ülkelerindeki vaka artışına dikkat çekti.

Ankara-İstanbul günlük vakada dip yaptı

Cuma günü 1214 yeni vaka tespit edildi, 23 can kaybı var. Toplam vaka sayısı 185 bin 245, ölüm sayısı 4 bin 905 oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “İstanbul ve Ankara, son bir haftanın en düşük vaka sayısı başarısını gösterdi. Ülke genelinde yeni vaka sayısı azalmaya devam ediyor” dedi.

Salgının yükselişi sonbaharda

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, şu anda hastaneye başvuran hastalarda, salgının başladığı dönemdeki hastalardan daha hafif semptomlar görüldüğünü söyledi. “Virüsün özelliklerine ve gidişatına bakınca doğası gereği sonbahar ve kış aylarında artış yapma ihtimali var gibi görünüyor. Bugünkü izlenime göre, Kasım ve Aralık gibi artış olacağını söyleyebiliriz” dedi.

YAŞAM

WhatsApp’ta “Ya stalklama biterse” telaşı 

Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp‘a yeni güncelleme geldiği öne sürüldü. Tartışma dün akşamüzeri saatlerinde WhatsApp kullanıcılarının ansızın uygulamanın temel özelliklerinden olan son görülme saati, ‘yazıyor/ses kaydediyor’ bilgisi ve ‘çevrimiçi’ gibi şeylerin görünmemeye başlamasıyla ortaya çıktı. Sosyal medyada konu birden en çok konuşulan mesele haline geldi. Ancak daha sonra gecenin ilerleyen saatlerinde WhatsApp eski haline geri döndü. Dolayısıyla yapılanın yeni günceleme için bir deneme mi olduğu, yoksa geçici bir arıza mı yaşandığı tam anlaşılamadı. Yani yukarıda linkini verdiğimiz haberin doğruluğundan tam emin değiliz.

Hindistan’da katil maymuna müebbet

Hindistan’ın Uttar Pradeş eyaletinde alkol bağımlısı olduğu belirtilen ve sahibinin ölümünün ardından saldırganlaşan evcil bir maymun, bölgedeki Kanpur Hayvanat Bahçesi’nde 250 kişiyi yaraladı. Kalua adlı maymun, yaşanan olayın ardından hayvanat bahçesinde ömürboyu hapse mahkum edildi.

Bira mesanesini patlattı

Çin’in Zhejiang eyaletinde 40 yaşında bir adam, en az 10 şişe bira içtikten sonra sızıp günü yatağında geçirdi. Uyandığında şiddetli karın ağrısı yüzünden hastaneye kaldırıldı. Tomografide mesanesinde üç yırtık oluştuğu. anlaşıldı. Adam alkol yüzünden 18 saat sızdığı için kalkıp tuvalete gitmemiş.

DIŞ HABERLER

İtalya ile Libya tartışması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalyan mevkidaşı Luigi Di Maio ile bir araya geldi. Avrupa Birliği’nin Libya’ya silah sevkiyatını engellemek için sürdürdüğü İrini Operasyonu’nu eleştiren Çavuşoğlu, “İrini’nin içerisindeki Fransa bizzat Libya’ya silah yolluyor, bunu denetleyebiliyor musunuz?” diye sordu.

Çocuk istismarında da pandemi

Avrupa Birliği (AB) Polis Teşkilatı (Europol), koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasakları döneminde, internet üzerinden çocuklara yönelik cinsel istismar ve sömürünün en az 10 kat arttığını açıkladı.

FUTBOL

Başakşehir, Ankara’dan lider döndü

Süper Lig’de 28. haftanın açılış maçında Başakşehir, Ankaragücü’nü Aleksic ve Visca’nın golleriyle 2-1 yendi. 1-0 geriden gelip sahadan galip ayrılan Başakşehir, 59 puana yükseldi ve maç fazlasıyla Trabzonspor’u geçerek liderlik koltuğuna oturdu. Maçın en ilginç olaylarından biri, seyircisiz oynanan maçta Başakşehir oyuncusu Demba Ba’ya su şişesi atılmasıydı.

Max Kruse korumalarıyla ortaya çıktı

Fenerbahçe’den sözleşmesini tek taraflı feshederek olaylı ayrılan Max Kruse ayrılık sonrası ilk kez Köln sokaklarında görüntülendi. Kruse’nin korumalarla gezmesi şaşırttı. Kruse ilk açıklamasını da sosyal medyadan yapıp “Ne yazık ki Fenerbahçe’nin Şubat 2020 tarihinden bu yana maaşımı neredeyse hiç ödememiş olması beni bu adımı atmak zorunda bıraktı” dedi. 

Galatasaray en iyi 30’da

Fransa’nın önde gelen futbol dergilerinden olan France Football dünyanın en iyi 30 takımı listesini açıkladı. İlk sırada Real Madrid’in yer aldığı listede ikinci Barcelona, üçüncü ise Manchester United  oldu. Türkiye’den sadece Galatasaray listeye 27. sıradan girdi.

MAGAZİN

Gülşen bir taşla iki kuş mu vurdu?

Sosyal medyada paylaşım yapmak, kimi zaman memlekete faydalı işler yapmak anlamı taşısa da temel motivasyon dikkat çekmek. Bunu en iyi yapanlardan biri de şarkıcı Gülşen. Gülşen dün evini süpürdüğü anları sosyal paylaştı. Sutyenle iş yapan Gülşen “Sabaha dek süpüreceğim” yazdı. Günün en ilgi çeken magazin haberiydi. Tabii Gülşen’in bu yaptığının bir süpürge reklamı olması da pekala mümkün; yani şarkıcı aynı anda hem gündeme gelerek hem de reklamdan para elde ederek bir taşla iki kuş vurmuş olabilir.