Henüz koronaya aşı bulamadık ama kalp hastalığına bulmuş olabiliriz
29 Haziran 2020

Bir kez aşı oluyorsunuz ve ondan sonra bir daha yüksek kolesterol, yüksek trigliserit sorununuz kalmıyor. İstemez misiniz?

Evet, tıp dünyası bugünlerde harıl harıl korona virüsüne karşı aşı arıyor ama arada belki de kalp ve damar hastalıklarının en büyük nedeni olan yüksek kolesterol ve yüksek kan yağı sorununu aşı yoluyla çözmeyi bulmuş olabiliriz.

Konu şu: Daha çok karaciğerimizde aktif olan iki tane genimiz var DNA’mızda. Birinin adı PCSK9, diğerinin adı ise ANGPTL3.

Bunlardan birincisi kolesterolün, ikincisi ise kan yağlarından en önemlisi olan trigliseritin üretimini kontrol ediyor. Bazılarımız, şans eseri bu genleri kapalı olarak doğuyor ve onlar kalp-damar hastalığına hiç yakalanmıyorlar, çünkü vücutları aşırı kolesterol ve kan yağı üretmiyor.

Aynı gen maymunlarda da var ve araştırmacılar bu iki geni “kapatacak” bir gen tedavisinin ilk örneğini maymunlara uyguladı. Sonuç çok başarılı. Maymunların kolesterol sorunu ortadan kalktı.

Tabii aynı şeyin insanlar üzerinde uygulanması için daha uzun yıllar var önümüzde ama şimdiden bir ümit ışığı belirdi; çünkü kalp damar hastalıkları dünyanın her yerinde insanların en çok öldüğü kronik hastalık ve bu hastalığın arkasındaki en büyük neden de, kolesterol dahil kan yağlarının damarlarda birikmesi ve zaman içinde kalbi besleyen damarları da tıkaması.

Bu haberi The New York Times’da çıkan bir haberden hareketle hazırladık. Orijinal haberi merak edenler şu linke bakabilirler.