Çin, Sincan’dan İslamı siliyor
25 Eylül 2020

Çin hükümeti, bizim için “Doğu Türkistan” olan Sincan özerk bölgesinde uzun zamandan beri inanılmaz bir baskı politikası izliyor.

Burada yaşayan Uygurca konuşan Türk kökenli müslümanların gördüğü baskıyı bütün dünya kınıyor, Türkiye hariç. Tam bu sebeple Türkiye’nin “Çin tarafından satın alındığı”na ilişkin makaleler yayınlanıyor uluslararası saygın dergilerde. (Makalenin İngilizce orijinali için şu linke tıklayabilirsiniz.)

Çinin Uygurlu müslümanlara uyguladığı sistematik baskı politikasının son kanıtlarından birini Avustralya’daki ünlü “Stratejik Politika Enstitüsü” (ASPI) ortaya çıkardı.

ASPI uzmanları uzun zamandır gerek uydu resimleri ve gerekse sahadan gelen haberlerle bir dizi harita üzerinde çalışıyorlar. Bu çalışmaların sonucunda Çin hükümetinin Sincan’da çok sayıda toplama kampı kurduğu ve bu arada sadece son üç yıl içinde bölgede binlerce cami ve kültürel merkezi yıkıp yok ettiği kanıtlarıyla ortaya çıktı.

İngiliz The Guardian gazetesinde yayınlanan karşılaştırmalı uydu fotoğraflarında 2017’de yerinde gözüken bir caminin 2018’de tamamen yıkılıp yerine park yapıldığı görülüyor.

Habere göre Çin hükümeti Sincan bölgesinde 24 binden fazla cami bulunduğunu söylüyor ama bugün bunlardan 15 binden azı yerinde duruyor, çoğu da ağır hasarlı ve kullanılamaz durumda. ASPI’nin raporuna göre Çin’deki kültür devrimi sırasında da camiler yok edilmiş, o zaman 3 binden az cami kalmıştı. ASPI raporuna göre 2017’den bu yana bölgedeki camilerin yüzde 30’u tamamen yıkıldı, yok edildi. Bir başka yüzde 30’u ise minaresi veya kuvvesi gibi tanımlayıcı elemanlarından yoksun bırakıldı ve ağır hasar gördü. The Guardian’ın yayınladığı karşılaştırmalı uydu resimlerinden birinde tarihi Ordam mezarlığının tamamen yok edildiği görülüyor.