Türkiye, ayrılıkçı terör örgütü PKK’nın kurucusu ve lideri Abdullah Öcalan’ın bu örgüte yönelik yapacağı silah bırakma ve kendini feshetme çağrısını bekliyor. Bu çağrının gerçekleşmesi için yaklaşık iki aydır temaslar yürüten DEM Partili Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Ahmet Türk’ten oluşan heyet, bazı ek katılımlarla toplam 7 kişi olarak bugün İmralı adasında hapiste olan Abdullah Öcalan ile görüşecek. Heyetin yarın da İstanbul’da bu görüşmeye ilişkin açıklama yapması bekleniyor. O açıklamada Öcalan’ın çağrısını yapacağı tarih açıklanabilir.
DEM Parti heyeti geride kalan haftalarda ve günlerde Kuzey Irak’ta önemli temaslarda bulundu. Bu temasların yapıldığı isimler arasında Barzani ve Talabani ailesi üyeleri de bulunuyordu.
Öcalan’ın çağrısı sonrası Kandil’deki PKK liderliğinin ne tepki vereceğine dair de gayriresmi ve dolaylı temaslar yürütüldüğü anlaşılıyor. Kuzey Irak’ta Barzani ailesinden bazı isimler, Öcalan’ın çağrısı sonrası PKK’nın kongre düzenleyeceğini söyledi. Bu da, onlarla PKK arasında bir temas olduğuna işaret ediyor.
Benzer şekilde Suriye’deki PKK/YPG’nin siyasi kanadı olan PYD’nin lideri Salih Müslim dün bir açıklama yaparak Öcalan ne derse kabul edeceklerini söyledi. Suriye’deki PKK/YPG’nin çatısını oluşturduğu SDG adlı örgüt geçen haftalarda içindeki PKK’lıları Irak’a yollama ve sonra askeri birliklerini dağıtıp Suriye ordusuna katılma kararı açıklamıştı ama bu kararı uygulamaya geçmedi.
Geçmediği için de ne SDG, ne PYD ne de YPG mensupları Suriye’deki normalleşme arayışını temsil eden Ulusal Uzlaşma Konseyi toplantısına davet edilmedi. Suriye’de yeni anayasa yazma süreci şimdilik bu örgütlerin temsili olmadan devam ediyor. Öcalan’ın çağrısı üzerine bu örgütlerin askeri kanatları da kendileri feshederse Suriye’deki sürece katılımların da önü açılabilir.
Öte yandan Öcalan’ın çağrısının bir video mesajla olacağına dair beklenti de devam ediyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bu olasılığı tamamen dışlasa ve “Mevzuat buna uygun değil” dese de, Diyarbakır ve Mardin gibi kentlerde vatandaşlar için dev ekranların hazırlandığı haberleri geliyor.