Kadıköy’de bir pazarda bıçaklandıktan sonra hayatını kaybeden 14 yaşındaki Ahmet Mattia Minguzzi cinayetinin ilk duruşması yapıldı.
Yaklaşık beş saat süren dava, zanlıların çocuk yaşta olması gerekçesiyle kapalı yapıldı.
Mahkeme, “Duruşma eksiklerinin giderilmesi ve bir tanığın daha dinlenmesi” için duruşmayı 8 Mayıs’a erteledi.
Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilirken bazı tanıkların zorla getirilmesi kararı da çıkarıldı.
Kartal’daki Anadolu İkinci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Minguzzi ailesine destek için yüzlerce kişi adliye avlusunda toplandı.
Minguzzi ailesine yönelik tehditler dolayısıyla geniş güvenlik önlemleri alındı.
Ailenin vekili Dr. Rezan Epözdemir, BBC Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede ailenin sosyal medya üzerinden ölüm tehditleri aldığını, konuya dair hukuki süreç başlattıklarını açıkladı.
Epözdemir Habertürk yayınında, ailenin tehditler nedeniyle polis kontrolünde adliyeden ayrılmak zorunda kaldığını hatırlattı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya akşam saatlerinde X hesabından yaptığı bilgilendirmede, beş kişinin paylaşımları nedeniyle gözaltına alındığını duyurdu.
Yerlikaya, failleri öven ve aileye tehdit içerikli mesajlar paylaşan şüpheliler arasında dört çocuğun bulunduğunu ifade etti.
Ahmet Mattia’nın mezarına saldırı
İlk duruşma günü, Ahmet Mattia’nın mezarına yapılan saldırıyla da konuşuldu.
Ailenin avukatı Epözdemir sabah saatlerinde de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Minguzzi’nin mezarına saldırıldığı bilgisini paylaştı.
Epözdemir, mezarlıktan fotoğraflarla birlikte yaptığı paylaşımda “Müvekkillerimizin biricik evladı Ahmet Minguzzi’nin mezarına bu sabah saldırı olmuş. Emniyet mensupları ile görüştüm. Kendileri mezarlıkta gerekli incelemeleri yapıyor” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden konuya dair yapılan yazılı basın açıklamasında “Mezarlığımızda mevcut güvenlik kameraları yalnızca güvenlik kulübesi çevresini kapsamakta olup, olayın meydana geldiği alana ilişkin herhangi bir görüntü kaydımız bulunmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada ayrıca “Konunun hassasiyetinin farkındayız ve sürecin emniyet birimleriyle koordineli bir şekilde takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız” dendi.
Ailenin beklentileri neler?
Ahmet Minguzzi’nin annesi Yasemin ve babası Andrea, oğullarının öldürülmesinin ardından basına verdikleri demeçlerde sanıkların çocuk indirimi almadan yargılanması çağrısı yaptı.
Ebeveynler ayrıca reşit olmayan kişilerin çocuklara karşı işledikleri suçlara yönelik düzenlemelerin değişmesi gerektiğini de vurguladı.
Ailenin avukatı Rezan Epözdemir, “Ailenin temel beklentisi adaletin tecellisi, maddi gerçeğin ortaya çıkması ve suça sürüklenen çocukların emsal mahiyette cezalandırılması. Bu konuda da sonuna kadar hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Epözdemir, ailenin bu davada uygulanmasa dahi ileriye dönük olarak “Şartla salıverme ve yaş küçüklüğüyle ilgili çocuklara karşı işlenen suçlarda daha ağır ve nitelikli bir düzenleme yapılması” talebi olduğunu da aktardı.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, 9 Nisan’da suça sürüklenen çocuklarla ilgili infaz sisteminde “tıkanan noktaları yasal bir revizyonla düzenleme” konusunda çalışma yürüttüklerini açıkladı.
AKP milletvekili, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak çalıştığını söyledi ve “Bu konuda çalışıyoruz ve bu da inşallah Ahmet’in öncü olduğu hayırlı bir değişim olacak” diye konuştu.
Yaş indirimi uygulanacak mı?
Rezan Epözdemir, saldırganların normal şartlarda Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 82. Maddesi’nde yer alan “çocuğa karşı işlenen kasten öldürme” suçundan müebbet hapis istemiyle yargılanması gerektiğini söyledi.
Avukat, saldırganların olay sırasında 15 ve 16 yaşlarında olmasından dolayı TCK’nın 31. Maddesi uyarınca müebbet hapis yerine 18 ila 24 yıl arasında hapis cezasıyla yargılanacağını belirtti.
Geçmişte kamuoyunda tepkiye yol açan Münevver Karabulut ve Hrant Dink cinayetlerinde de sanıkların yaşı gündeme gelmişti.
Münevver Karabulut cinayetinde katil cinayeti işlediği sırada 17 yaşındaydı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine mümkün olan en ağır ceza olan 24 yıl hapse mahkum edildi.
Hrant Dink cinayetinde o dönem 17 yaşında olan katil Ogün Samast da çocuk mahkemesinde yargılandı ve 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Samast, 16 yıl sonra 15 Kasım 2023’te koşullu salıverilme kapsamında .
Dünyada durum nasıl?
Bazı ülkelerde reşit olmayan sanıkların insanlık dışı suçlar işlemesi durumunda yetişkin mahkemelerinde yargılanmaları mümkün olabiliyor.
Avustralya’nın Queensland eyaletinde de 2024 yılında, cinayet, ağır saldırı ve haneye tecavüz gibi suçlardan hüküm giyen 10 yaşından büyük çocukların yetişkinlerle aynı cezalara çarptırılmasını öngören yasaları kabul etti.
Birleşmiş Milletler bu yasanın uluslararası yasalara aykırı olduğunu savunmuştu.
İngiltere ve Galler’de 10 yaşından büyük çocuklar yetişkin mahkemelerinde yargılanabiliyor. Ülkede bunun 12 yaşına çıkarılması tartışılıyor.
BBC’nin araştırması 1995 – 2019 arasında, İngiltere ve Galler’deki mahkemelerde 10-14 yaş aralığındaki yaklaşık 7 bin çocuğun yargılandığını gösterdi.
14 yaşındaki Jerome Ellis’in üvey babasını öldürmek suçundan ağabeyi ile birlikte yetişkin mahkemesinde yargılanması, bu tartışmayı bir kez daha ülke gündemine getirmişti.
Aynı araştırmaya göre, İsveç’te 15, Portekiz’de 16, Çin’de 14 yaş, yetişkin mahkemelerinde yargılanabilme sınırı olarak uygulanıyor.
Türkiye’deyse 18 yaş altında çocuklar, çocuk mahkemelerinde yargılanıyor.
Ne olmuştu?
Ahmet Minguzzi, 24 Ocak’ta arkadaşlarıyla birlikte İstanbul’un Kadıköy ilçesinde kaykay malzemesi almak için gittiği bir pazarda bıçaklı saldırıya uğradı.
Aile avukatının BBC Türkçe’ye aktardığına ve şüphelilerin basına yansıyan ifadelerine göre Minguzzi ve saldırganlar arasında önce tartışma yaşandı.
Saldırganlar, Minguzzi ve arkadaşlarına “Bisikletçiler burada ne yapıyorsunuz?” dedi ve Minguzzi de onlara “Bu kaykay kardeşim” yanıtını verdi.
Bunun üzerine çıkan tartışmada pazarcılar tarafları iki defa aralarına girerek ayırdı.
Üçüncü tartışma sırasındaysa saldırganlardan biri pazar tezgahından aldığı bir bıçakla Minguzzi’yi üç defa bıçakladı, diğer saldırgansa yerde yatan Minguzzi’yi tekmeledi.
Saldırının güvenlik kamerası kayıtları basın ve sosyal medyada yayınladı ve büyük tepkiye yol açtı.
Mattia Ahmet Minguzzi, 24 Ocak’ta ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldıktan sonra 9 Şubat’ta hayatını kaybetti.
Minguzzi’nin cenazesi 10 Şubat’ta toprağa verildi.
Anne Yasemin Minguzzi, bu süreçte oğlu için adalet mücadelesi başlattığını ilan etti ve 17 Şubat’ta sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda “Değil ülkeyi dünyayı ayağa kaldıracağım” ifadelerini kullandı.
Minguzzi ailesi 3 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un da katıldığı görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan bir paylaşım yaptı.
Erdoğan’ın paylaşımında “Adaletin tecellisi için sürecin yakından takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bu tür elim olayların bir daha yaşanmaması için kararlılıkla çalışmayı sürdüreceğiz” ifadeleri kullanıldı.
AA’nın haberine göre görüşmede “Çocukların güvenliğinin sağlanması, benzer trajedilerin önlenmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması için alınacak önlemler” gündeme geldi.
Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu olayın münferit bir vaka olarak ele alınmaması gerektiğini” vurguladı ve “Kalıcı çözümler için ilgili kurumlara” talimat verdi.