En büyük vergi denetimi: Maliye 40 bin kişiyi incelemeye hazırlanıyor
21 Nisan 2025

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’de gelir vergisi tahsilatını yükseltmeye çalışıyor ve bunun için de kaçak ve gizlenen gelirlerin peşine düştü. Beyanname döneminin tamamlanmasıyla birlikte yeni teknolojilerin imkanlarından da yararlanan Vergi Denetim Kurulu toplamda 500 bin mükellefi tarafı, bunlar içinde 40 binini “riskli” buldu. Şimdi buy 40 bin mükellef için bir çağrı var. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek onlara “Ya gelin beyannamenizi düzeltin ya da biz geliyoruz” diyor.

VDK’nin Risk Analiz Merkezi tarafından 2024 yılı hesap dönemine ilişkin analiz çalışması gerçekleştirildi. Bu analizlerde, çok farklı vergisel risk unsurları dikkate alınarak 500 bin mükellef incelemeden geçirilirken, bu çalışma neticesinde, yaklaşık 40 bin mükellef riskli olarak belirlendi.

Riskli bulunan mükelleflerin yıllık ticaret hacminin yaklaşık 2,9 trilyon lira olduğu ifade edilirken, bu rakamın, ülke ekonomisi içinde önemli bir büyüklük olduğu değerlendirilmesi yapıldı.

Mükelleflerin risk puanları ve gönüllü uyum düzeyleri dikkate alınarak uygulanacak denetim türleri de farklılık gösterecek. Buna göre, yüksek riskli mükelleflerde ‘aramalı inceleme’ gibi daha kapsamlı yöntemler kullanılacakken, daha düşük riskli mükelleflerde ise izaha davet, sınırlı inceleme veya gönüllü uyum gibi esnek yaklaşımlar devreye alınacak.

Ayrıca, ilk kez uygulamaya alınan Beyanname Gözetim Programı da riskli ancak gönüllü uyum potansiyeli olan mükellefleri hedef alıyor. Bu programla beyan öncesinde mükelleflerle temasa geçilerek risk durumları konusunda bilgilendirme yapılıyor. Bu sayede mükelleflerin beyanlarını daha dikkatli vermesi amaçlanıyor.

Belirlenen mükellef gruplarına özel müfettiş ataması yapılarak gözetim süreci sahada da devam ediyor. Bu uygulamayla müfettiş-mükellef teması güçlendirilerek denetim öncesi bilinçlendirme sağlanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de değerlendirmesinde, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmalarının hem sahada hem de masada yeni yöntem ve tekniklerle kararlılıkla sürdüğüne dikkat çekti.

Amaçlarının, ileri analiz teknikleri, sahada yapılan denetimler ve izaha davet mekanizmasıyla vergiye gönüllü uyumu artırmak olduğunu belirten Şimşek, uyarılarda da bulundu.

Şimşek, tüm mükelleflerin Maliye yetkilileri kapılarını çalmadan evvel vergide gönüllü uyum sürecine davet ederek, “Riskli görülen ve ileride yüksek cezai müeyyidelerle karşılaşmak istemeyen mükelleflerimizi, izaha bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇOK OKUNANLAR