Yılmaz Özdil her salı gecesi saat 8’i beş geçeden itibaren 2,5-3 saat boyunca Sözcü tv’de İpek Özbey’in sorularını yanıtlıyor.
daha şimdiden bir kült tv programı haline gelen ‘kırmızı beyaz’ yayın saati içinde diğer kanalların boşuna yayın yapmalarına neden oldu bile.
***
salı programlarının sonuncusunda, 29 Nisan gecesi Yılmaz Özdil tam anlamıyla bomba bir haber patlattı.
üzerinde çok tartışılan ve CHP’nin sert biçimde karşı olduğu Kanal İstanbul projesinin aslında ik defa 1994 yılında Bülent Ecevit tarafından gündeme getirildiğini anlattı.
***
Dönemin gazetelerinin konuyla ilgili başlıklarını da gösteren Özdil, Bülent Ecevit’in 27 Mart 1994’te yapılacak yerel seçimde DSP’nin istanbul belediye başkanı adayı olan Necdet Özkan ile yaptığı basın toplantısında Kanal istanbul projesini anlattığını söyledi.
***
benim de gözümün önünde yaşanmış olması gereken bu gelişmeyi daha önce hatırlamadığımdan bu yeni açıklama olunca hayli şaşırdım.
Bu gelişme olduğundan ve kayıtlara böyle geçtiğinden olayı bugüne kadar AKPnin ve yandaş medyasının bu haberi neden üzerinde tepine tepine kullanmadıklarını merak ettim.
***
Aslında konuyu ilk açıklayan gazeteci yılmaz özdil de değil. Geçmişte Hürriyet’ten arkadaşım usta gazeteci Emin Özgönül bunu 2021yılında yazmış. bunu da bilip hatırlamamak benim ayıbım.
***
Yandaş medya neden bu haberin üstünde tepinmedi diye sormuştum ya bu aralar buna hazırlanıyor olabilirler. çünkü haftanın bazı gecelerinde CNN Türk’ün sabit konuşan kafalarından olan Masum Türker daha önce şu açıklamayı yapmış:
“Sayın Başbakan’ın (Recep Erdoğan) ‘Çılgın Proje’ diye lanse ettiği İstanbul’a Kanal Projesi, DSP’nin projesidir. Bülent Ecevit, yerel seçimler öncesinde, 17 Ocak 1994’te DSP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Özkan ile bir basın toplantısı düzenlemiş ve İstanbul’un sorunlarına DSP’nin çözüm önerileri kapsamında bu konuyu gündeme getirmişti. Ayrıca Sayın Necdet Özkan’ın seçim broşüründe de bu konu yer almıştı. Herhalde o dönemde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Sayın Tayyip Erdoğan o broşürü alıp saklamış.”
Türker, Milliyet Gazetesi’nin 18 Ocak 1994 tarihli nüshasında, Sibel Köklü imzasıyla yayımlanan, “Ecevit: Karadeniz’den Marmara’ya kanal açılsın” başlıklı haberle projenin kamuoyuyla paylaşıldığını da söyledi
***
Yani en becerikli, en çekici yandaş medya kanalı olan CNN Türk konuyu biliyor ve ben bugün ,yarın özellikle ’gereğini’ her zaman yapan Ahmet Hakan’ın bu konuyu detaylı ele almasını bekliyorum.
***
Ama eğer bunu yapacaklarsa onları bir konuda uyarmalıyım da. Bu projenin Ecevit’e sunulduğu ve onun basın toplantısında gündeme getirmiş olduğu bir gerçek ama bir başka gerçek de var. Ecevit daha sonra bilim insanlarından aldığı olumsuz görüşler nedeniyle bu projeyi tamamen rafa kaldırtmış.
Yandaş medya konuyu gündeme getirirse umarım işin bu yönünü de alatmayı ihmal etmezler.