Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ülkesinin top ve tank mermisi tedariki ve hava savunma işbirliğinin genişletilmesi, Rusya’ya ortak baskıların artırılması konularını görüşmek üzere Prag’a gitti.
Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, Zelenskiy ve eşi Olena Zelenskiy’yi Prag Havalimanı’nda karşıladı.
Bakan Lipavsky sosyal medya hesabı X’te yaptığı açıklamada Prag Havalimanı’nda “özgür dünyanın lideri” Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’yi karşıladığını söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de sosyal medya hesabı X üzerinden Çekya ziyaretinin içeriğine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Zelenski ziyaret kapsamında başta Cumhurbaşkanı Petr Pavel ve Başbakan Petr Fiala olmak üzere bir dizi temaslarda bulunacağını, buradaki Ukraynalılarla bir araya geleceğini söyledi.
Çekya’ya ilkeli desteği ve işbirliğini güçlendirdiği için şükranlarını sunmak istediğini belirten Zelenski şöyle dedi:
“Çekya tarafından Ukrayna için üçüncü ülkelerden top ve tank mermisi tedarikine ilişkin inisiyatif, etkisini kanıtlamıştır ve bu çabayı sürdüreceğiz. Bir diğer işbirliği alanı; askeri havacılığımızın geliştirilmesi, pilot eğitim programlarının genişletilmesi ve F-16 filomuzun desteklenmesidir. Çek Cumhuriyeti ve havacılık koalisyonunun diğer üyeleriyle birlikte, Ukrayna için güzel haberler hazırlıyoruz. Elbette, diplomatik çabaları ve kalıcı bir ateşkes ile savaşın sona ermesi için Rusya’ya yönelik ortak baskımızı da görüşeceğiz.”
Zelenski Çekya ziyaretine eşlik eden eşi Olena Zelenski’nin de burada bazı etkinliklere katılacağını, “Ukrayna için Sağlık İnisiyatifi Konferansı”nın açılışında hazır bulunacağını, söz konusu inisiyatifin uluslararası tıp işbirliğini güçlendirmek ve Ukrayna halkının yaşamını korumak için önemli bir platform olduğunu söyledi.