Aşırı kilo veye obezite, dünyanın da Türkiye’nin de karşı karşıya olduğu en yaygın sağlık sorunlarının başında geliyor.
Bireyin boyunun karesinin kilosuna bölünmesiyle bulunan Vücut Kitle Endeksi (VKE) değeri 18,6-24,9 arasında bir değer olanlar normal kilolu, 25-29,9 arası olanlar kilolu, 30-34,9 arası olanlar 1. kademe obez, 35-39,9 olanlar 2. kademe obez, daha üstü ise üçüncü kademe obez kabul ediliyor.
Her ne kadar VKE’nin ne denli sağlıklı ve genellenebilir bir ölçüm yöntemi olduğu konusunda tıbbi tartışmalar varsa da, bu genel rakamlar obezitenin belirlenmesinde kullanılmaya devam ediyor.
Obezite veya fazla kilo, derecesine de bağlı olarak beraber erinde çok sayıda sağlık sorununu getiriyor. Bu çok sayıda soruna doktorlar “metabolik sendrom” adını veriyorlar.
Fazla kiloya her zaman olmasa bile çoğunlukla yüksek kan şekeri ve ciddi insülin direnci eşlik ediyor. Uzun süre yüksek kan şekerine sahip olmak, kalp-damar hastalıklarından karaciğer yağlanmasına ve iltihabına, böbrek sorunlarından eklem sorunlarına kadar pek çok şeyin tetikleyicisi oluyor. Bütün bunlar da toplumsal sağlık alt yapısının taşıyamayacağı bir yükü beraberinde getiriyor.
Oysa sağlıklı beslenme ve hareketli bir hayat tarzıyla bu kronik hastalıkların pek çoğundan kaçınmak mümkün.
Türkiye’de çeşitli anket çalışmalarında obezite oranı epey yüksek çıkıyor. Özellikle çocuklar ve gençlerce obezite oranı giderek artıyor.
Şimdi Sağlık Bakanlığı ülke çapında bir tarama yaparak anketlerin ötesinde gerçek obezlere ulaşmaya çalışacak. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun verdiği bilgiye göre bakanlıkm görevlileri sokağa çıklacak ve vatandaşın boy ve kilosunu ölçecek. BVu ölçümlerle VKE hesaplanacak ve obez veya kilolu olanlar Aile Sağlığı Merkezleri ile diyetisyenlere yönlendirilecek. Bakan Memişoğlu, ilk hedef olarak 10 milyon vatandaşı taramak istediklerini söyledi.
Bakan Memişoğlu, şunları kaydetti:
“Süreç, İl Sağlık Müdürlüklerimiz, ilgili kamu kurumlarımız ile Kızılay, Yeşilay ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarımızla iş birliği içinde yürütülecek. Hedefimiz, 10 Mayıs-10 Temmuz 2025 arasında 10 milyon vatandaşımıza ulaşmak. Fazla kilonun zararları konusunda farkındalık oluşturmak ve sağlıklı yaşam kültürünü yaygınlaştırmak. Gerek sağlık okuryazarlığı düzeyini artırmaya yönelik eğitim programlarımız gerek sağlıklı yaşam alışkanlıklarını teşvik edecek saha uygulamalarımızla ‘hastalanmadan sağlığını koruyan bir toplum’ hedefi için çalışmaya devam edeceğiz.”