O yangının itfaiye raporu çıktı: Evet, yangının nedeni elektrik telleri
19 Temmuz 2025

İzmir İtfaiyesi’nin raporuna göre 29 Haziran’da Menderes’te başlayıp Seferihisar’a sıçrayan yangın, zeytinlikten geçen alçak gerilim hattındaki kısa devre sonucu çıkan kıvılcımların kuru otları tutuşturmasıyla başladı. Benzer şekilde Ödemiş ve Çeşme’deki yangınların da elektrik hatlarından çıktığı belirtildi.

İzmir’in Menderes ve Seferihisar ilçeleri arasında büyük tahribata yol açan orman yangınının nedenine ilişkin hazırlanan resmi rapor kamuoyuna yansıdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın yangın sonrası hazırladığı teknik raporda, yangının elektrik hatlarından çıktığı belirtildi.

Yangın, 29 Haziran’da Menderes’e bağlı Kuyucak Mahallesi’nde başlamış ve rüzgârın etkisiyle kısa sürede Seferihisar’a sıçramıştı.

Yenigün Gazetesi’nden Nurcan Etik’in ulaştığı rapora göre, İzmir İtfaiyesi tarafından olay yerinde yapılan incelemeler sonucunda, yangının çıkış sebebine ilişkin şu tespit yapıldı:

“Zeytinlik içerisinden geçen alçak gerilim hattında herhangi bir neden ile (rüzgâr nedeniyle elektrik tellerinin birbirine temas etmesi, ark yapması, elektrik hattındaki yıpranma, deforme olma vb.) meydana gelen elektrik kısa devre sonucu çıkan kıvılcımların altında bulunan otları tutuşturması.”

Aynı raporda, yangının çıkış noktasının kuru otların bulunduğu zeytinlik alan olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Yangın yerinde yapılan tetkikte, yangın başlangıcının belirtilen adreste bulunan zeytinlik içerisindeki kuru otlarda olduğu görülmüş olup, yapılan araştırma ve soruşturmada; zeytinlik içerisinden geçen alçak gerilim elektrik hattında herhangi bir neden ile (rüzgâr nedeniyle elektrik tellerinin birbirine temas etmesi, ark yapması, elektrik hattındaki yıpranma, deforme olma vb.) meydana gelen elektrik kısa devre sonucu çıkan kıvılcımların altında bulunan kuru otları tutuşturması, buradan da zeytin ağaçlarına, ormana ve yerleşim yerlerine sirayet etmesi neticesinde yangın çıkmış olabileceği kanaatine varılmıştır.”

Ödemiş Tosunlar Köyü’nde de üç gün süren bir başka yangının benzer şekilde başladığı bildirildi. Köy Muhtarı Recep Fırtına, yangının elektrik tellerinin kopması sonucu çıktığını söylemişti. Fırtına ayrıca, elektrik dağıtım şirketi GDZ Elektrik’in hatları bu yıl içinde yenileyeceğini bildirmesine rağmen tellerin hâlâ değişmediğini belirtmişti.

İzmir Valisi Süleyman Elban ise Çeşme’de çıkan başka bir yangının da elektrik hatlarından kaynaklandığını açıklamıştı.

ÇOK OKUNANLAR