Trabzon Sürmene’de deniz üssü kurulacak. Uzun süredir yapımı planlanan üs, İskenderun, Gölcük, Aksaz, Foça, Ereğli, Mersin, Çanakkale ve İstanbul’dan sonra Deniz Kuvvetlerinin 9’uncu üssü olacak. Deniz Kuvvetleri’nin Doğu Karadeniz’de üssü bulunmazken, Batı Karadeniz’de ise tek deniz üssü Zonguldak Ereğli’de yer alıyor.
Sürmene Deniz Üssü, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda ele alınan Milli Savunma Bakanlığı bütçe görüşmelerinde de gündeme geldi.
Komisyon üyesi İYİ Parti Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş, “Doğu Karadeniz’de tek bir deniz üssümüz yok. Sürmene’deki üs çalışmaları neden hâlâ sonuçlanmadı? Doğu Karadeniz’de kalıcı bir üs için ayrı bir bütçe ayrılmalı” ifadelerini kullandı.
2018 yılında yapımı için planlamaya alınan Sürmene Deniz Üssü’nün Trabzon’a 40 kilometre uzaklıktaki Çamburnu Limanı’nda 60 dönüm arazi üzerinde yapılması öngörüldü.
Çeşitli nedenlerle üssün daha sonra Rize’nin İyidere bölgesine kaydırılması da gündeme geldi ve yapımı konusunda gecikmeler yaşandı.
Sürmene Belediye Başkanı Hüseyin Azizoğlu bir süre önce Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüştü ve deniz üssünün Sürmene’de yapılacağını açıkladı. Sürmene Deniz Üssü, Doğu Karadeniz’de görev yapan fırkateyn, denizaltı ve hücumbot gibi donanma unsurlarına lojistik destek de sağlayacak.
