ABD elçisi: Borç ödenmezse Türkiye’ye ilaç satışı durur

ABD Türkiye Büyükelçisi David Satterfield, ABD’li ilaç şirketlerinin borçlarının ödenmemesi durumunda Türkiye’ye ilaç satmayı durdurabileceğini açıkladı.

İlaç şirketleri ile Sağlık Bakanlığı arasında uzun üredir borç meselesinin sorun olduğu, sorunun çözümü için de sık sık görüşmeler yapıldığı kulis haberleri olarak yazılıyordu. Ancak kimse sorunun krize dönüştüğünü açığa vurmamıştı. Büyükelçi Satterfield  Türkiye-ABD İş Konseyi  ile ABD Ticaret Odası tarafından düzenlenen 38’inci Amerikan-Türk Konferansı’nda yaptığı konuşmada konuya girdi.

Bir yılda borç 10’a katlanmış

Büyükelçi, Türkiye’deki devlet hastanelerinin yabancı ilaç şirketlerine borcunun bir yıl içinde 230 milyon dolardan 2,3 milyar dolara çıktığı bilgisini verdi. Reuters’in haberine göre Satterfield, şirketlerin böyle devam etmek istemeyebileceğini, bunun da Türkiye’nin çıkarına olmayacağı uyarısında bulundu.

Erdoğan ve Albayrak söz vermiş

Geçen yıl ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’la görüşmesinde bu sorunun çözüleceğine dair söz verildiğini aktaran Satterfield, ancak bugün Türkiye’nin ilaç şirketlerini bazı alacaklarından vazgeçmeye ikna etmeye çalıştığını söyledi. Bir yıl sonra ABD’li şirketlerden borç indirimi talep edildiğini söyleyen Satterfield, borçların ödenmemesinin ya da ödemelerin eksik yapılmasının sonuçları olacağını dile getirdi.

Satterfield şunları söyledi: “Şirketler Türkiye piyasasından ayrılmayı ya da Türkiye riskini azaltmayı değerlendirecek. Bu da Türkiye’nin çıkarlarına hizmet eden bir istikamet değil. Bu konunun derhal ele alınması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Günün iki kulisi: Rus oligarklar paralarını Türkiye’ye getirir mi; Rusya’dan çıkan Amerikan şirketleri Türkiye’ye mi geliyor?

İstanbul’un özellikle özel bankacılık çevrelerinin gözü önceki gün iki önemli gelişmedeydi. Biri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin’le yapacağı görüşme… Öteki ise Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin, İstanbul’da DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Komitesi) üyeleriyle yapacağı ...

Sezgin Baran Korkmaz’ın Unico Sigortayı satış operasyonu yattı

Bir şirket düşünün. Beş kişilik yönetim kurulu, önce 5 Mayıs 2021 günü toplanıp bir karar alıyor; şirketin en büyük hissedarının yüzde 87.99’luk hissesini sattığını kayda geçiriyor. Aynı şirketin aynı isimlerden oluşan yönetim kurulu, aradan 55 gün geçtikten sonra bir daha toplanıyor, bu kez en ...

YouTube’daki 10 saniyelik videoya 6.6 milyon dolar verenler, Banksy’nin resmini yakanlar… NFT çılgınlığı

Ardı ardına iki haber. Birincisi şu: “Bir koleksiyoner, YouTube’da ve Instagram’da herkesin izleyebileceği 10 saniyelik bir videoya 6.6 milyon dolar verdi.” İkinci haber şu: “Injective Protocol adlı şirket, Banksy’nin 95 bin dolarlık eserini dijitale çevirmek üzere yaktı.” Teker teker gidelim ...