Çin, Sincan’dan İslamı siliyor

Kaşgar'daki bu camiye Çin bayrağı çekildi ve cami kullanılamaz durumda.

Çin hükümeti, bizim için “Doğu Türkistan” olan Sincan özerk bölgesinde uzun zamandan beri inanılmaz bir baskı politikası izliyor.

Burada yaşayan Uygurca konuşan Türk kökenli müslümanların gördüğü baskıyı bütün dünya kınıyor, Türkiye hariç. Tam bu sebeple Türkiye’nin “Çin tarafından satın alındığı”na ilişkin makaleler yayınlanıyor uluslararası saygın dergilerde. (Makalenin İngilizce orijinali için şu linke tıklayabilirsiniz.)

Çinin Uygurlu müslümanlara uyguladığı sistematik baskı politikasının son kanıtlarından birini Avustralya’daki ünlü “Stratejik Politika Enstitüsü” (ASPI) ortaya çıkardı.

ASPI uzmanları uzun zamandır gerek uydu resimleri ve gerekse sahadan gelen haberlerle bir dizi harita üzerinde çalışıyorlar. Bu çalışmaların sonucunda Çin hükümetinin Sincan’da çok sayıda toplama kampı kurduğu ve bu arada sadece son üç yıl içinde bölgede binlerce cami ve kültürel merkezi yıkıp yok ettiği kanıtlarıyla ortaya çıktı.

İngiliz The Guardian gazetesinde yayınlanan karşılaştırmalı uydu fotoğraflarında 2017’de yerinde gözüken bir caminin 2018’de tamamen yıkılıp yerine park yapıldığı görülüyor.

Habere göre Çin hükümeti Sincan bölgesinde 24 binden fazla cami bulunduğunu söylüyor ama bugün bunlardan 15 binden azı yerinde duruyor, çoğu da ağır hasarlı ve kullanılamaz durumda. ASPI’nin raporuna göre Çin’deki kültür devrimi sırasında da camiler yok edilmiş, o zaman 3 binden az cami kalmıştı. ASPI raporuna göre 2017’den bu yana bölgedeki camilerin yüzde 30’u tamamen yıkıldı, yok edildi. Bir başka yüzde 30’u ise minaresi veya kuvvesi gibi tanımlayıcı elemanlarından yoksun bırakıldı ve ağır hasar gördü. The Guardian’ın yayınladığı karşılaştırmalı uydu resimlerinden birinde tarihi Ordam mezarlığının tamamen yok edildiği görülüyor.

22 yıllık başbakanın seçim yenilgisini kabul etmesi üç ay sürdü

Minicik bir pasifik ülkesi, Samoa. Bağımsızlığını kazandığı 1962 yılından beri demokrasiyle yönetilen, 200 bin nüfuslu, barışçıl bir ada. O kadar ki, bir Samoa ordusu yok mesela. Ülkede 1982 yılından beri bir “hakim parti” var, adı “İnsan Haklarını Koruma Partisi.” Bu partinin lideri Sa’ilele ...

Rus korsanlar aylardır Amerikan bilgisayarlarındaymış

  Hafta sonu Amerikan Hazine Bakanlığı’nın e posta sistemine sızıldığının ortaya çıkması ve bütün şüphelerin de Rus bilgisayar korsanlarının üzerinde toplanmasının ardından yeni bilgiler sökün ediyor. The New York Times’ın yazdığına göre Rus korsanlar sonbaharın başında Amerikan ...

İsmail Demir yaptırımı önemsemedi

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ABD’nin şahsına yönelik yaptırım kararı üzerine “Şahsım veya kurumumuza yönelik yurt dışında alınan herhangi bir karar, benim ve ekibimin duruşunu değiştirmeyecek” dedi.......