Hazine yüzde 6 faizle 2.25 milyar dolar borç buldu

Bastığımız fazla paralar, döviz kuru yerinden oynamadığı için Merkez Bankası rezervinden karşılanıyor. Yılbaşından beri yarattığımız cari açık da aynı rezervden karşılanıyor. Ama bunun bir sınırı var.

Goldman Sachs, HSBC ve Morgan Stanley, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan aldığı yetki çerçevesinde dün dünyaya toplamda 2.25 milyar dolarlık tahvil ihracı yaptı ya da daha anlaşılabilir bir ifadeyle Türkiye adına dünya piyasalarından borç topladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre 2031 vadeli tahvile toplamda 200’e yakın yatırımcı, ihraç tutarının iki katından fazla talep gösterdi. Tahvilin yüzde 40’ı İngiltere, yüzde 19’u ABD, yüzde 17’si diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 15’i Türkiye ve yüzde 9’u diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı.

Tahvilin kupon oranı yüzde 5,95, yatırımcıya yıllık getirisi yüzde 6 oldu. Gelişmiş ekonomilerde eksi faizlerin görüldüğü ortamda yüzde 6 hayli yüksek olsa da Ekim ayındaki tahvil ihracında Hazine’nin ödemeyi taahhüt ettiği yüzde 6.40 oranının hafif  altında. ABD tahvillerinde faizler 0.30 civarında.

Bu yüksek faizli borçlanmayla birlikte 2020 yılında uluslararası sermaye piyasalarından, bakanlığın ifadesiyle toplam 8,75 milyar dolar tutarında finansman sağlandı.

 

Günün iki kulisi: Rus oligarklar paralarını Türkiye’ye getirir mi; Rusya’dan çıkan Amerikan şirketleri Türkiye’ye mi geliyor?

İstanbul’un özellikle özel bankacılık çevrelerinin gözü önceki gün iki önemli gelişmedeydi. Biri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin’le yapacağı görüşme… Öteki ise Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin, İstanbul’da DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Komitesi) üyeleriyle yapacağı ...

Sezgin Baran Korkmaz’ın Unico Sigortayı satış operasyonu yattı

Bir şirket düşünün. Beş kişilik yönetim kurulu, önce 5 Mayıs 2021 günü toplanıp bir karar alıyor; şirketin en büyük hissedarının yüzde 87.99’luk hissesini sattığını kayda geçiriyor. Aynı şirketin aynı isimlerden oluşan yönetim kurulu, aradan 55 gün geçtikten sonra bir daha toplanıyor, bu kez en ...

YouTube’daki 10 saniyelik videoya 6.6 milyon dolar verenler, Banksy’nin resmini yakanlar… NFT çılgınlığı

Ardı ardına iki haber. Birincisi şu: “Bir koleksiyoner, YouTube’da ve Instagram’da herkesin izleyebileceği 10 saniyelik bir videoya 6.6 milyon dolar verdi.” İkinci haber şu: “Injective Protocol adlı şirket, Banksy’nin 95 bin dolarlık eserini dijitale çevirmek üzere yaktı.” Teker teker gidelim ...