Türkiye bu yıl rekor dış ticaret açığına ve cari doğru gidiyor

İhracat arttı, ithalat daha da arttı, döviz kanaması devam etti

Her ay bu vakitler bir önceki ayın dış ticaret rakamları açıklanıyor. Ve neredeyse her ay bu vakitler aynı kronik sorun bir kez daha yüzümüze vuruluyor: Türkiye, ihraç ettiğinden çok daha fazlasını ithal ediyor.

Ekim ayı rakamları da aynen böyle oldu. İhracat, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 artarak 17 milyar 329 milyon dolar oldu. Ama ithalat geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 8,4 artışla 19 milyar 703 milyon dolara ulaştı.

Türkiye geçen yıl ekim ayının sonunda 22.8 milyar dolar dış ticaret açığı vermişti. Yani 10 ayın sonunda ithalatımız ihracatımızdan 22.8 milyar dolar daha fazlaydı. Bu yıl on ayın sonunda 40.3 milyar dolarlık dış ticaret açığı verdik.

Ülkeler dış ticaret açığı verdiklerinde döviz kaybediyorlar; çünkü o alınan mallara yabancı para cinsinden para ödeniyor. Ve o kaybedilen dövizi de bir biçimde bulmak gerekiyor; işte o biçim ya yurt dışından borç almak ya da yurt içinde bazı varlıkları (şirketler olabilir, ev ve arazi olabilir) yabancılara yabancı para karşılığında satmak olabilir. Türkiye her iki yöntemi de kullanıyor.

İşte bu döviz açığına da “cari açık” deniyor. 2019’da Türkiye cari fazla verdi. Evet bunu dış ticaret açığına rağmen yaptı; çünkü ülkemiz o yıl ciddi bir turizm geliri elde etti. Cari fazla demek döviz biriktirmek demek. Örneğin Almanya, Çin gibi ülkeler yüksek ihracatları sayesinde her yıl ciddi miktarlarda cari fazla veriyorlar. Özellikle Çin bu paraları koyacak yer bulmakta zorluk çekiyor.

Türkiye bu yıl kayda değer bir turizm geliri de elde edemeyeceği için, bu yıl rekor bir cari açık vereceğiz; tahminlere göre bu açık 45 milyar dolar civarında gerçekleşecek.

Günün iki kulisi: Rus oligarklar paralarını Türkiye’ye getirir mi; Rusya’dan çıkan Amerikan şirketleri Türkiye’ye mi geliyor?

İstanbul’un özellikle özel bankacılık çevrelerinin gözü önceki gün iki önemli gelişmedeydi. Biri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin’le yapacağı görüşme… Öteki ise Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin, İstanbul’da DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Komitesi) üyeleriyle yapacağı ...

Sezgin Baran Korkmaz’ın Unico Sigortayı satış operasyonu yattı

Bir şirket düşünün. Beş kişilik yönetim kurulu, önce 5 Mayıs 2021 günü toplanıp bir karar alıyor; şirketin en büyük hissedarının yüzde 87.99’luk hissesini sattığını kayda geçiriyor. Aynı şirketin aynı isimlerden oluşan yönetim kurulu, aradan 55 gün geçtikten sonra bir daha toplanıyor, bu kez en ...

YouTube’daki 10 saniyelik videoya 6.6 milyon dolar verenler, Banksy’nin resmini yakanlar… NFT çılgınlığı

Ardı ardına iki haber. Birincisi şu: “Bir koleksiyoner, YouTube’da ve Instagram’da herkesin izleyebileceği 10 saniyelik bir videoya 6.6 milyon dolar verdi.” İkinci haber şu: “Injective Protocol adlı şirket, Banksy’nin 95 bin dolarlık eserini dijitale çevirmek üzere yaktı.” Teker teker gidelim ...