Korona virüs için Faz3 denemelerine başlanan aşı sayısı 9’a çıktı

Johnson&Jonhson: Aşımızın testleri yılbaşına kadar biter

Dünyanın dört bir yanında toplamda 170’den fazla aşı çalışması devam ediyor. Aşıların üretilme yöntemleri ve araştırmalarda bulunulan aşamalar konusu ise hayli farklı. Bu iki sayfa boyunca aşıları hem aralarındaki bilimsel/ yöntemsel farklar açısından hem de araştırmanın hangi aşamasında olduklarına bakarak anlatmaya çalışıyoruz.

Korona virüse karşı aşı bulma yarışı bütün hızıyla devam ediyor. İddialı adaylardan biri olan Johnson & Johnson da bu hafta başı itibarıya Faz3 denemelere başladı.

Firma, “adenovirus” adı verilen yöntemle ürettiği aşıyı toplamda 60 bin kişi üzerinde denemek istiyor. Denemelerin tamamı Amerika’da yapılacak. Johnson & Johnson’dan yapılan açıklamaya denemelerin yılbaşından önce tamamlanması bekleniyor.

Eğer her şey yolunda gider ve aşı başarılı olursa, aslında diğer aşılara göre, özellikle de halen yarışı en önde götürüyor gibi gözüken Amerikalı Moderna ve Almanya’dan BioNTech-Pfizer’ın aşılarına göre ciddi bir avantaja sahip olacak. Moderna ve BioNTech’in aşıları, “mRNA” adı verilen bir yöntemle üretiliyor. Bu yöntemde üretilen aşının 0’ın altında sıcaklıklarda saklanması ve taşınması gerekiyor. Bu da ciddi bir lojistik sorun yaratıyor, aşının fiyatını arttırıyor. Buna karşılık Johnson § Johnson’un aşısı da soğuk zinciri gerektiriyor ama 0’ın altında ısılara ihtiyacı yok. İkinci önemli fark, Johnson & Johnson’ın aşısında tek dozun yetecek olması; diğer aşıların çoğu bir ay arayla iki doz aşılama gerektiriyor.

Daha önce HaftalıkGazete’de Johnson & Johnson’ın aşısını uzun uzun anlatmıştık, dileyen şu linkten o yazıyı okuyabilir. Şu linkten de The New York Times gazetesinin bugün itibarıyla aşı yarışındaki son durumu anlatan haberine bakabilirsiniz.

Aşı karşıtları, sosyal medyada ifade özgürlüklerinin tadını çıkarıyor

Türkiye nüfusu, 83 milyon 614 bin 362 kişi. Bunlardan 18 yaş ve üzerindeki nüfusun sayısı 60 milyon 863 bin 705 kişi. Sağlık Bakanlığı, “Yüzde 100 aşı yapacağız” dediği zaman, bu 60.8 milyon kişinin tamamını aşılamayı kastediyor. Peki şu anda ne durumdayız: Bu 60.8 milyon kişinin 39 milyon 301 ...

Ceylanları kurtaran adam

“Kocaman, kadife gibi yumuşacık, kapkara, gece gibi gözleri var. Kederli. İnsan gözlerinden daha cana yakın, daha dost. Vurulunca ağlarmış ceylanlar. Kırmızı, ışıltılı tüyleri, ince, uzun, uçmaya hazır bacakları var”. Bu cümleler, Türk edebiyatının ulu çınarı Yaşar Kemal’in ...

YouTube’daki 10 saniyelik videoya 6.6 milyon dolar verenler, Banksy’nin resmini yakanlar… NFT çılgınlığı

Ardı ardına iki haber. Birincisi şu: “Bir koleksiyoner, YouTube’da ve Instagram’da herkesin izleyebileceği 10 saniyelik bir videoya 6.6 milyon dolar verdi.” İkinci haber şu: “Injective Protocol adlı şirket, Banksy’nin 95 bin dolarlık eserini dijitale çevirmek üzere yaktı.” Teker teker gidelim ...