Joe Biden hayata geri döndü
04 Mart 2020

Amerika’da bu yılın Kasım ayında başkanlık seçimi var. Seçimde Demokrat Parti halen Donald Trump’a karşı yarışacak başkan adayını belirlemeye çalışıyor. Dün bu bakımdan Demokratlar için Amerika’da “Süper Salı”ydı; çünkü 13 eyalette birden ön seçim vardı. Süper Salı öncesinde Demokrat Parti’nin sol kanadından, kendini “sosyalist” olarak niteleyen Vermont Senatörü Bernie Sanders en önde gelen isimdi; çünkü daha önce üç eyalette yapılan ön seçimleri kazanmıştı ve bu nedenle Demokrat Parti içinde, “Trump’ı bir sosyalistle yenemeyiz, onun karşısına daha orta yolcu bir aday bulmalıyız” tartışması başlamıştı.  Bu tartışmada da eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg seçim için harcamaya hazır olduğu milyarlarca doları ile öne çıkıyor, aday adayları arasında olan eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın adı bile anılmıyordu; çünkü Biden bu ilk üç ön seçimde oldukça kötü sonuçlar almıştı.
Fakat “Süper Salı” her şeyi değiştirmiş gibi gözüküyor. Joe Biden tam dokuz eyalette birden zafer kazanarak birden bire delege sayısında birinci sıraya oturuverdi. Biden, Alabama, Arkansas, Massachusetts, Minnesota, Kuzey Carolina, Oklahoma, Tennessee, Virginia ve Texas’ı kazandı.

Seçim yarışına geç katılan ve bu gecikmenin sakıncalarını bugüne kadar 700 milyon dolara yakın para harcayarak gidermeye çalışan Mike Bloomberg hiçbir eyaleti kazanamadı, sadece American Samoa adlı seçim bölgesini alabildi. Buna karşılık, şu ana kadar belli olan sonuçlara göre Bernie Sanders da Colorado, Vermont ve Utah’ı kazandı. Bu yazı yayına hazırlanırken California ve Main’de ön seçim sonuçları henüz belli olmamıştı.
Joe Biden, gece boyunca yaptığı zafer konuşmalarından birinde, “Gördünüz ölmedim, hala hayattayım” dedi. Gerçekten de Süper Salı Biden’ın hayata dönüş günü oldu.