Düzen değişecek derken eşitsizlik artıyor: ABD’li milyarderler salgından kazançlı çıktı
27 Nisan 2020
Korona virüs salgını sonrası dünyanın paradigma değiştireceğini söyleyenler uzun vadede haklı çıkabilir. Uluslararası ilişkilerin ve sosyal hayatın değişeceği yönünde her gün yeni işaretler geliyor. Bununla birlikte bildiğimiz ekonomik düzenin devam ettiğini gösteren veriler de gelmeye devam ediyor.   
Institute of Policy Studies’in 18 Mart-22 Nisan’ı kapsayan dönem için yaptığı araştırmaya göre ABD’de milyarder statüsündeki patron sınıfı korona virüs salgını sırasında toplam servetlerini 306 milyar dolar artırmış. 
Bu kesim servetlerini yüzde 10.5 oranında artırırken 26 milyon Amerikalı işini kaybederek sıfır gelir seviyesine inmiş.  
Araştırma toplumun en zengin yüzde 1’ini oluşturan zengin kesimin salgın nedeniyle özel kar fırsatları yakaladığını söylüyor. 
Örnek vermek gerekirse, Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un kişisel serveti bir ay içinde 100 milyar dolardan 125 milyar dolara yükselmiş. 
Dünya düzeni değişecek derken galiba biraz temkinli olmak gerekiyor. 
En iyi savunma hücumdur
Mersin’de iktidar medyasına çalışan bir gazeteci, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun stokçulardan 100 ton limon aldığını gösteren bir kurgu video çekerken görüntülenmişti. Videonun etkisinin büyük olacağını yazmıştım. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin propaganda makinesi hemen tehlikeyi farketti. Polis harekete geçip 4 kişiyi gözaltına aldı. Hayır, İmamoğlu’na yönelik komployu araştırmıyorlarmış. İktidar medyası, videonun iktidarı hedef alan bir CHP kurgusu olduğu iddiasında. İddiaya göre CHP, AKP üyelerini ayartmış, “İktidarın bize kurgu bir video ile komplo kurduğunu gösteren bir video kurgulayalım” diye plan kurmuş.
Şimdi, gözaltına alınan AKP üyelerinin suçlarını itiraf ettirilmesi gerekecek. 
Yıllarca Fethullah Gülen’le açık bir fiili koalisyon yürütmekle suçlanan iktidarın, 15 Temmuz sonrası Fethullahçıların yükselişinden muhalefeti suçlaması gibi bir tartışma bizi bekliyor. Elbette o tartışmanın mikro boyutlusu.