‘Küresel siyasetin günahları cinsel günahlardan daha büyük’
02 Mayıs 2020

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Ramazan’ın ilk günü verdiği bir hutbeden başlayan eşcinsellik tartışmasına bir önceki Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de katıldı ve halefini sert denebilecek sözlerle eleştirdi.

Hatırlayalım, tartışma Ali Erbaş’ın Ramazan’ın başladığı cuma günü verdiği hutbenin bir yerinde, bugünkü korona virüs salgınını kastederek, “İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüz binlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın islamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu Hiv virüsüne maruz kalıyor” demesi başlatmıştı.

Bu sözler üzerine Türkiyeli eşcinseller “Ayrımcılık yapılıyor” diyerek karşı çıkmıştı ama Ankara Barosu’nun Diyanet İşleri Başkanı’nın sözlerini eleştireyim derken İslamı “çağ dışı” olarak niteleyen açıklaması birden bire tartışmanın yönünü değiştirmiş, Ankara Barosu ateş altına alınmış bu arada baro için savcılık “Dine hakaret”ten soruşturma başlatmıştı.

Ankara Barosu’nun açıklaması tartışmayı siyaset seviyesine de yükseltmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta pek çok isim oldukça ağır ifadelerle Ankara Barosunu eleştirmişti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ı savunanlar, onun din adamı olarak İslamın açıkça yasak saydığı şeyleri hatırlattığını söylüyor, bu hatırlatmanın hangi bağlamda gerçekleştiğini es geçiyordu. Aslında Erbaş’ın sözlerini güncel korona salgınından da zina yapanlar ve eşcinsellerin sorumlu olduğu şeklinde okumak mümkün. Nitekim bu sözlerden alınganlık gösterenlerin çoğu onu böyle okudu ve sinirlendi. Nitekim Ali Erbaş’ı medyada eleştiren çoğu kalem bu bağlamı hatırlatarak, “Kuran yolsuzluğa hırsızlığa izin mi veriyor? Neden hiçbir hutbede bu günahlar hatırlatılmıyor da eşcinsellerle ilgili günah hatırlatılıyor” diye soruyordu. Bir başka kalem, “Kuranda hırsızın elinin kesilmesi emrediliyor. Diyanet İşleri Başkanı bunu savunuyor mu” diye soruyordu.

Bütün bu tartışmaların arasında, Ali Erbaş’tan hemen önce Diyanet İşleri Başkanlığı görevini yapan Mehmet Görmez bir TV programına çıktı ve ona da Ali Erbaş’ın hutbesi soruldu.

Bakın Görmez soruya virüs salgını bağlamını da hatırlatarak ne cevap verdi: 

“Bizim bu tür musibetleri belirli bir günah grubuna bağlamamız haşa Allah adına konuşmamız anlamına gelir, bu doğru değil. Çünkü küresel siyasetin günahları cinsel bütün günahlardan daha büyüktür.”

Görmez’in sözleri gerçekten çok sert. “Allah adına konuşmak” İslamda en büyük günahlardan biri çünkü.

Görmez orada da durmuyor ve devam ediyor: 

“Ayet ve ibret kavramını yeniden hatırlatalım. Küresel siyasetin günahları cinsel günahlardan çok daha büyüktür. O küresel günahlar Irak’ı bombaladı, bir milyon insanı öldürdü. Biz gusubetin sebeplerini izah ederken asla belirli bir gruba belirli bir günaha, belirli bir şahsa yöneltmemiz lazım. Bütün bunların bir ayet olduğunun ve herkesin kendisine düşen hissesini alarak yeni bir dünyayı kurmakla mükellef olduğunu, bize hitap ediyor ey insan sen kainatın hakimi değilsin. Tabiatı imar edin. Ey insan insanın değerini bilin. Ben zaten hutbede böyle bir ima da görmedim. Ama yorumların bir kısmı böyle bir suçlama yöneltti bu da doğru değil.”