Bir devrimin eşiğindeyiz eski analizlerinizi çöpe atın 
18 Mayıs 2020

İngiliz şirketi Dyson, seri üretime geçmeyi planladığı yeni elektrikli araç projesi N526’yı tanıttı.   N526, bir kere şarj edildi mi 965 kilometre yol kat edebilecek. Bu rakam bugünkü benzinli modellerin çoğunun üzerinde. 100 kilometreye 4.8, saniyede çıkan 536 beygir gücünde motoru var. Uzun vadede otomobilin ucuz modellerinin hayatımıza gireceği kesin gibi. Amerikalı Tesla şirketi ise ‘milyon millik pil’ sloganıyla yeni bir elektrikli araç teknolojisini tanıtmaya hazırlanıyor.  Haberlere göre pil maliyetleri düşecek, piller geri dönüşümlü kullanılacağı için çevresel olumsuzluk kalmayacak, elektrikli otomobiller için en büyük sorun olan menzil de önemli ölçüde uzayacak.

Son 5 yıldır ulaşımda bir teknolojik devrim sürecinin içinde yaşıyorduk, artık sonunu görmeye iyice yaklaştık.  Motorlar bir verimli hale geldi mi iş taşıtlarla sınırlı kalmayacak, fosil yakıt kullanan tüm makinelere yayılacak.  Günlük hayatımızdaki değişim hızı önümüzdeki yıllarda çok daha ileri seviyeye çıkacak.

Artık uluslararası politikalarında her işin petrol sahalarının kontrolü için yapıldığını yönündeki analizleri çöpe atın, devletler olayın çok iyi farkında. Doğalgazın hükmü sürebilir ancak petrol dediğiniz şeye yeniden katran muamelesi yapmaya hazırlanabilirsiniz. Bakın Suudi Arabistan bile vergiler salarak nasıl da normal bir devlet olmaya hazırlanıyor.

Bayramda son bir kez mi?

Koronavirüs salgınında medyada oluşan baskın izlenim sokağa çıkma yasağının bayramı içeren günlerde son bir kez uygulanıp bitirilmesi yönünde.  Akla da yakın duruyor. Son yeni vaka rakamının 1300’lere inmesi bu beklentiyi destekliyor. Ama mesele Covid 19 olunca boş bulunulmaması gerektiği hep akılda tutulmalı. Vakaların artış hızlarında ise dünya sıralamalarında değişimler var. Başlarda rahat görülen üç kalabalık ülke atağa kalktı Rusya son bir haftada günde 10 bine yakın yeni vaka tespitleriyle dünyada 2. sıraya yerleşmişti. Şimdi 1.4 milyarlık Hindistan ve 210 milyonluk Brezilya’dan feci rakamlar geliyor.  Bununla birlikte 3 ülkede de nüfusa göre ölüm oranlarının düşük olması dikkat çekici. Rusya’da 1 milyon nüfusa 18 ölüm düşüyor. Rakam Brezilya’da 76, Hindistan’da 2… Rusya 39 ortanca yaş ile Avrupa’ya yakın bir yaş seviyesine sahip. 26’lık Hindistan ve 33’lik Brezilya ise daha şanslı.

Rakamlar ortada adaletsizlik bariz

CHP kontenjanından RTÜK üyesi İlhan Taşçı, kanallara 2019 başından itibaren kesilen cezaların muhalif ve iktidar televizyonları arasındaki tasnifini çıkarmış. Sözcü’den Başak Kaya’ya konuşan Taşçı’nın rakamlarına bakalım.

Halk TV, Tele 1, KRT ve Fox TV’ye 36 ceza kesildi. Bu cezalardan 28’i idari para cezası. Kanallar 11 milyon ödedi. Fox TV’ye 3, Halk TV’ye 12, KRT’ye 2, Tele 1’e 10 program durdurma cezası verildi.

Diğer tarafta ATV ve Ülke TV’ye en hafif ceza olan birer kez uyarı, TGRT Haber’e 1 kez idari para cezası kesildi. TV Net, Kanal 7 ve A Haber ceza almadı. Show TV’ye 4, Kanal D’ye birer kez idari para cezası kesildi.

İki ihtimal var. İktidara yakın televizyonlar ya mükemmel seviyede doğru yayın yapıyor ya da ortada ultra büyük adaletsizlik var.Bu köşedeki analizlerde konu siyaset ya da başka netameli işler olduğunda iki tarafın yaklaşımlarını değerlendirip bir sonuca varmaya çalışıyorum. Konu medya olduğunda ise net cümleler kurarak iktidarın baskıcı tutumunu yazıyorum. Analiz mantığına oturmuş bir yazı formatı sözkonusu olduğu için de veri değerlendirmede dengenin kaybolduğu yönünde eleştirilere uğrayabiliyorum. Mesele şu ki biz gazeteciler konu medya olduğunda dışarıdan bakan kişiler değiliz. Olayı bizzat yaşayanız, işin uzmanıyız.

Konu medya olunca uzman görüşü de bize ait oluyor. Yukarıdaki net rakamlar ise her zaman ele gelmiyor. Her şey için rakam beklerseniz ise yaya kalırsınız.

Evet rakamlar ortada olay bariz. Hükümet bağımsız ya da muhalif medyaya bir program dahilinde baskı yapıyor.

Bu arada rakamlara güncel bir ek yapayım. Ekranında komşulara katliam tehdidinde bulunulan ve bu sözler sunucusu tarafından onaylanan Ülke TV RTÜK’ün cezası hala gündeme gelmedi.