Soylu’nun dönüşü… FED’den öngörüler… TL yalnız mı kalıyor… Virüs ve sıcaklar…Bayramda sokaklar yasak mı…
18 Mayıs 2020

SİYASET

Süleyman Soylu bir döndü, pir döndü: Mart ayı sonunda sokağa çıkma yasağının kötü uygulanması üzerine ağır eleştirilen ve bu yüzden görevinden istifa eden ama istifası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmeyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu o tarihten beri ortada gözükmüyordu. Ama bakan bu hafta sonu ortaya çıktı, önce Şırnak’ta terörle mücadelede görevli birimleri ziyaret etti, onları Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda konuşturdu, sonra dün sokak hayvanlarını sahiplendiğine dair görüntüleri paylaştı. Bakan Hürriyet’ten Abdülkadir Selvi ile sohbet etmeyi de ihmal etmedi.

EKONOMİ

FED: Toparlanma 2 yıl sürebilir: Amerikan Merkez Bankası FED’in Başkanı Jerome Powell, Amerikan ekonomisinin toparlanmasının 2021 sonunu bulabileceğini söyledi. Powell’ın bu sözleri ile ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomiyi bu yılın sonuna kadar toparlama iddiası çelişiyor. Başkan Trump yıl sonunda seçime girecek ve ikinci dönem için seçilmek isteyecek.

Türk lirası yalnızlaşıyor: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yurt dışından döviz borçlanma araçlarından biri olan swap uygulamasına getirdiği kısıtlamalar sonrası, bu çeşit işlemlerde takasları gerçekleştiren iki büyük kuruluş Türk lirası ile işlemleri tamamen askıya aldı. Türk lirası dünya parası olma özelliğini yavaş yavaş yitiriyor.

SALGIN

Bilim Kurulu Üyesi Kara: Sıcaklık artışı korona bulaşısını azaltıyor: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları akademisyeni ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, hava sıcaklıklarının yükselmesiyle, korona virüsü (Covid-19) bulaşısında azalma olduğunun yapılan araştırmalarla kanıtlandığını söyledi. Kara, “Harvard ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar 25 derece üzerindeki hava sıcaklığının SARS-CoV-2 bulaşında azalma sağladığını gösterdi. Ancak bu hava sıcakken virüs bulaşmaz anlamına gelmediği için önlemlere devam etmeliyiz” dedi.

Bilim Kurulu üyesi Akın: Böyle gidersek, eylül, ekim sıkıntılı olur: Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın, yeni tip Koronavirüs vakalarının günlük bin bandında seyretmeye devam ederse eylül ve ekim aylarının da sıkıntılı geçeceğini kaydetti. Akın, mart ayı sonundaki endişelerinin nisan başında alınan tedbirlerle ortadan kalktığını sandıklarını belirtti. Akın, “Mayıs sonunda 500-600 seviyesini görürüz diye umuyordum ama şimdi tedirginim” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Bayramda birçok önlem alınması kuvvetle muhtemel: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni tip korona virüse (Covid-19) karşı Ramazan Bayramı’nda alınacak önlemlerde bir haftalık süreçte ortaya çıkan tablonun etkili olacağını söyleyerek “Ramazan Bayramı’nda da Koronavirüs tedbirleri kapsamında birçok önlem alınması kuvvetle muhtemel” dedi.

İntihar sonrası aile ve 120 kişi karantinada: Mersin’in Erdemli ilçesinde 14 Mayıs’ta kendini asarak intihar eden mermer ocağı işçisi Ümit K.’nin (43) otopsisinde korona virüs testi pozitif çıktı. Ümit K.’nin ailesi ile iş yerinde çalışan 120 kişi, korona virüs testi yapıldıktan sonra karantinaya alındı.

SPOR

Sergen Yalçın’ın transferde ilk hedefi Beto: Alman eldiven Loris Karius ile yollarını ayıran Beşiktaş, kaleci transferi için çalışmalarını sürdürüyor. Alvoro Montero ile ciddi bir şekilde ilgilenen Kara Kartal, alternatif isimleri de listesinde tutuyor. Siyah Beyazlı ekibin Göztepe ile sözleşmesi sezon sonu sona erecek olan Beto’yu renklerine bağlamak için harekete geçtiği iddia edildi.

Bayern Münih kaldığı yerden: Almanya Birinci Futbol Ligi’nin lideri (Bundesliga) Bayern Münih, deplasmanda Union Berlin’i 2-0 yendi. Bu sonuçla birlikte Bavyera ekibi puanını 58’e yükseltti ve liderliğini sürdürdü. Union Berlin ise 30 puanda kaldı. Dün oynanan diğer maçta Köln sahasında Mainz 05 ile 2-2 berabere kaldı.

İngilizler Uğurcan Çakır’ın peşinde: Trabzonspor’un başarılı kalecisi Uğurcan Çakır birçok Avrupa devinin radarında. İngiliz ekipleri Manchester City, Everton, Liverpool ve Tottenham’ın ardından bir başka Premier Lig takımı daha devreye girdi. 24 yaşındaki file bekçisi için 18 milyon poundluk bonservis bedelikonuşuluyor.

YAŞAM

Fransa’da bir kadın altız bebek dünyaya getirdi: Fransa’da doğum yapan bir kadın, altız bebek dünyaya getirdi. 24 hafta, 6 gün süren hamileliğin ardından sezaryenle yapılan doğumun ardından prematüre bebekler yoğun bakıma alındı. 630 ila 730 gram ağırlığındaki bebeklere aylar boyunca hastanede bakılması gerekecek.

KÜLTÜR SANAT

Abba’nın ‘Waterloo’ parçası Eurovision tarihinin en sevilen şarkısı: Korona virüs yüzünden iptal edilen Eurovision Şarkı Yarışması’nın yapılması gereken gece BBC’de yayınlanan özel bir programdaki oylama sonucu yarışmanın tarihinde dinleyicilerin en beğendiği şarkı “Waterloo” oldu. Abba’nın seslendirdiği parça 1974 yılında yarışmayı kazanmış ve İsveçli pop grubunu tüm dünyada tanınan bir ikona dönüştürmüştü. Şarkının 45’lik plağı 6 milyona yakın satmıştı.

İnternetten yayınlanan filmler Oscar’a aday olabilecek: ABD Sahne Sanatları ve Bilimleri Akademisi, bu sene 93’üncüsü verilecek Oscar Ödülleri’ne Netflix gibi platformlarda yayınlanan fakat sinema salonlarında salgından ötürü gösterime giremeyen filmlerin de aday gösterilebileceğini açıkladı. Normal şartlarda filmlerin Oscar adayı olabilmesi için en az bir hafta boyunca ABD’nin Los Angeles şehrindeki sinemalarda gösterimde olması gerekiyor.

GÜNDEM

Bu yaz trafikte yoğun denetim yapılacak: Korona virüsü tedbirlerine ilişkin 1 Haziran – 1 Ekim dönemine ilişkin yaz genelgesi gönderen İçişleri Bakanlığı, toplu taşımada yüzde 50 doluluk kuralı ve maske kullanımı zorunluluğunun takip edilmesi uyarısı yapılırken trafik denetimlerinin artacağı işaret edildi.

MAGAZİN

‘Neden çocuk yapmıyorsun?’-‘Çocuğum olmuyor’: Eski basketbolcu Burak Gacamer’in eşi, Brezilyalı model Larissa Gacamer sosyal medya üzerinden bir çeşit hücum altında. Takipçileri sürekli ona “Neden çocuğun yok? Neden çocuk doğurmuyorsun” diye soruyor. Brezilyalı model dün bu sorulara isyan etti, “Çocuğum olmuyor. Allah beni böyle yaratmış. Ben de bu durumu kabullendim” dedi.