65 yaşa memleket izni… İmamoğlu’na karşı atak… Swap dönemine giriş… Küme düşme olmayabilir…
21 Mayıs 2020

Sabah güne Türkiye’de ve dünyada olup bitenlerden haberdar başlamanın en iyi yolu.

SALGIN

65 yaşa tek yön seyahat izni: Sokağa çıkma yasağı olan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar, seyahat izin belgesi almak ve gittikleri yerlerde en az 30 gün kalmak şartıyla seyahat edebilecek. Gidecekleri yerlerde ise sokağa çıkmaları yasak. Seyahatlerinde bir kişi refakat edebilecek. Yolculuğa çıkacaklar  ‘Hayat Eve Sığar’ (HES) adlı mobil uygulamayı indirmek ve buradan SMS yoluyla bir kod almak zorunda.  Bu kod uçağa, trene, otobüse binerken bu uygulama serbest giriş kartı olacak.”  Uygulama Çin’deki takip sistemlerini andırıyor. Çin’deki uygulamayı HaftalıkGazete ‘Big brother’ bu kez virüsün peşinde’ başlığıyla uzun uzun anlatmıştı.

‘R0’ 1 haftada yarının altına indi: Virüs taşıyan bir kişinin, bunu kaç kişiye bulaştıracağını gösteren değere ‘R0’ katsayısı deniliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 13 Mayıs’ta R0 değerinin Türkiye genelinde 1,56 olduğunu, 20 Mayıs’ta ise 0.72’ye gerilediğini açıkladı. Türkiye’de günlük vaka sayısı da ilk kez 1000’in altına düştü.

Salgın daha çok Avrupa’dan: Sabancı Üniversitesi, Covid-19’un genom haritasını çıkardı. Sonuç; Türkiye’deki ilk koronavirüs vakasının ABD, ikinci Avustralya ve üçüncüsünün ise İngiltere kaynaklı olduğu ortaya çıktı. İstanbul’daki vakaların büyük bölümü Avrupa kaynaklı. Sadece iki ildeki koronavirüs vakalarının Suudi Arabistan’daki örneklerle bağlantısı tespit edildi.

Virüse çare olabilir: Boston’da Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) eğitim araştırma hastanesinde görevli bilim insanlarının makak maymunları üzerinde yürüttüğü iki ayrı çalışmanın sonuçları Science dergisinde yayımlandı. Çalışmalardan birinde 9 makak maymununa Kovid-19’a neden olan SARS CoV-2 virüsü enjekte edildi. Virüs, makak maymunlarında hızla yayılarak viral pnömoni gelişmesine yol açtı. Hayvanların hepsi 28 gün içinde iyileşti.

KKTC’de açılım: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) korona virüsü tedbirleri kapsamında mart ayından beri kapalı olan büfe, restoran, kafe, pastane, bar, köy kahvesi, plaj, berber, kuaför ve güzellik salonları işbaşı yaptı. Tüm dükkanların girişinde dezenfektan ve eldiven bulundurulurken, maskesiz müşteriler içeri alınmadı. İş yerine girişlerde müşterilerin ateşleri de ölçüldü.

SİYASET

İmamoğlu’ndan karşı atak: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemi nedeniyle ilgili, 27 konuda soruşturma izni verilmesi üzerine, izni veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve müfettiş Arif Yıldırım hakkında suç duyurusunda bulundu. Gerekçe evrakta sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve iftira.

Babacan renk vermiyor: Demokrasi ve Adalet (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Millet İttifakı’na katılıp katılmayacakları sorusuna “Bizim için çok erken. Bizim amacımız, toplumumuzun geniş kesimlerinin üzerinde ittifak kuracağı bir siyasi parti olabilmektir” şeklinde yanıt verdi. Babacan, ittifakların mevcut yanlış Anayasal düzende bir mecburiyet olduğunu da ekledi.

Kılıçdaroğlu, rüşveti 2 hafta sonra sordu: Antalya Serik Belediye Başkanı Enver Aputkan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı M. Nuri Ersoy, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, AKP ve MHP milletvekillerinin de katıldığı toplantıdan sonra sosyal medya hesabından bakanlarla rüşvet kavgasını 6 MAYIS’TA açıklamıştı. Aputkan, Mehmet Nuri Ersoy ile Mevlüt Çavuşoğlu’nu olayı bilmelerine rağmen “sessiz kalmakla” suçlamıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuyu gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu, “Erdoğan’a soruyorum, 500 bin liralık rüşveti kim aldı?” dedi.

EKONOMİ

Swap dönemine giriş: Türkiye ile Katar arasında swap anlaşmasının 15 milyar dolar seviyesine yükseltildiğinin açıklanması dün piyasaları sevindirdi. Dolar 6.80’in altına indi, borsa yükseldi. Ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Bu yeni dönem, Türkiye olarak ticaret hacmi noktasında, yerel paralarla swaplar noktasında çok daha etkin bir şekilde yöneteceğimiz bir süreç” dedi.  Swap, iki ülkenin paralarını bir süreliğine değiş yokuş etmesi anlamına geliyor. Böylece ülkeler kısa vadeli döviz açığını kapatabiliyor.

DÜNYA

DEAŞ’a ağır darbe: Irak makamları, Terör örgütü DEAŞ’ın öldürülen kurucusu Ebubekir Bağdadi’nin yârine geçebilecekler arasında adı geçen Abdulnasır Kardaş’ın yakalandığını duyurdu. Bağdadi, 27 Ekim 2019’da Amerikan ordusunun Suriye’nin kuzeyinde düzenlediği operasyonda öldürülmüştü.

GÜNDEM

THY sefere ne zaman başlıyor:  THY Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı iç hat seferlerinin durdurulma tarihini 4 Haziran, dış hat seferlerinin tarihini de 10 Haziran’a kadar uzattıklarını açıkladı. Alınan genel sefer durdurma kararı 28 Mayıs’a kadar geçerliydi. Ancak kimse 28 Mayıs’ta uçuşa başlama kararı beklemiyordu. Böylece bu son duyuruyla aslında THY’nin seferlere başlama tarihi de açıklanmış oldu.

Bayraklı havlu olayı kazasız atlatıldı: Kayseri’de 19 Mayıs’ta evinin balkonuna İngiliz bayrağı baskılı havlu astığı gerekçesiyle şikayet üzerine gözaltına alınan İranlı Muhammed Reza K. (32), ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Valilik “Provokasyon önlendi” diye açıklama yaptı.

Cami hoparlöründen solcu marş: İzmir’de dün 17.00 sıralarında camilerin merkezi ezan sistem frekansına korsan şekilde giren kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, minarelerden Çav Bella şarkısını çaldı. 2. Dünya Savaşı’nda İtalyan partizanların şarkısı olan Çav Bella, Mussolini döneminde anti faşist, komünist, devrimci, sosyalist grupların marşıydı. Polis soruşturma başlattı.

Başvurusunu yanlış ülkeye onaylattı: Sivas’ta yaşayan Mehmet Bülent Özçelik (50), Ramazan Bayramı’nda uygulanacak sokağa çıkma yasağı sırasında kümes hayvanlarına bakmak için izin almak istedi. Ancak yanlışlıkla Türkiye yerine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İçişleri Bakanlığı’nın sitesine başvuru yaptı. KKTC İçişleri Bakanlığı ise talebi onayladı.

SPOR

‘Michael Jordan belgeselinin yüzde 90’ı yalan’: Chicago Bulls ve NBA’in efsane ismi Michael Jordan’ın hayatını konu alan 10 bölümlük “The Last Dance”ın her bölümü, 5 milyondan fazla izlenerek dünyanın en popüler belgeseli konumuna ulaştı. Birçok kesimden büyük övgü alan belgesele ilk tepki ise Jordan’ın eski takım arkadaşı Horace Grant’ten geldi. Grant, “Belgesel eğlenceliydi. Ama orada olan takım arkadaşları olarak biliyoruz ki belgeselin yüzde 90’ı yalandı” dedi.

Süper Lig’de küme düşme olmayabilir: TFF Başkanı Nihat Özdemir, Süper Lig’in 12 Haziran’da başlaması konusunda 18 kulübün tamamıyla anlaştıklarını açıkladı. Özdemir, “7 kulüp önümüzdeki sezon 21 takımla oynanması yönünde talepte bulundu. Bu sezon düşme olmaması için bize başvuruldu. TFF konuyu değerlendirecektir. Süper Lig’deki 18 kulübümüz ile maçların 12 Haziran’da başlaması için anlaştık” dedi. Kesin karar 28 Mayıs’ta verilecek.

Serie A’da play-off sesleri: İtalya Futbol Federasyonu liglerin kaderini, 28 Mayıs günü yapılacak toplantının ardından resmen açıklayacak. Federasyonu, ülkede futbol sezonunun 31 Ağustos’a kadar tamamlanması yönünde karar aldı. Eğer ligler planlandığı gibi oynanamazsa federasyon play-off ve play-out sistemini devreye sokacak.

YAŞAM

100 milyona satılık: Üsküdar Sultantepe’de 19. Yüzyıl’ın sonunda Osmanlı Filosunun komutanı Amiral Osman Paşa tarafından yaptırılan ve 2008-2009 yıllarında aslına uygun restore edilen asırlık köşk yeni sahiplerini bekliyor. Boğaz ve koru manzaralı köşk 100 milyon liraya satışa çıkarıldı. 2. dereceden tarihi eser olan köşkün aylık kira bedeli ise 70 bin lira olarak belirlendi. Köşkün içerisinde 14 oda, 3 mutfak, 10 banyo, 12 tuvalet bulunuyor. Boğaz’da 2019 yılı sonu itibarıyla 51 yalı satılıktı. 51 yalıya toplam 10 milyar lira değer biçiliyordu.

Yurtdışından gelen artık eve gidecek: Yurtdışından planlı uçuşlarla ülkeye gelen vatandaşların 14 günlük izolasyonlarının, artık Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında yapılmayacağı, kişilerin havaalanlarında yapılan muayeneleri sonrasında evde izolasyonlarının ve izlemlerinin yapılacağı bildirildi.


MAGAZİN

Ünlü isimler virüsü umursamadı: Bazı ünlü isimlerin salgın sürecindeki dikkatsiz davranışları gündeme geldi. Şarkıcı Gülben Ergen’in kısıtlamalara karşın son bir buçuk ayda dört kez Bodrum seyahati gerçekleştirdiği, Çağla Şıkel’in ise çocuğuyla birlikte sık sık dışarda dolaştığı ortaya çıktı.

Bağımsız gazeteciler grubu 140Journos, Deva Partisini kuran Ali Babacan hakkında bir belgesel yapmış. Belgesel iki gündür yayında ve şimdiden 1 milyondan fazla insan tarafından seyredildi, Türkiye YouTube listelerinde de yedinci sırada en çok seyredilen video oldu. Belki ilginizi çeker diye buraya koyuyoruz.