Önce kötü haber; plazma tedavisi sanıldığı kadar etkili değil. Ve iyi haber; remdesivirin tedavi süresini kısalttığı klinik olarak kanıtlandı. İlaç üzerindeki tartışma sona erdi.
İyileşen hastalardan alınan antikorlar, tedaviyi hangi oranda yardımcı oluyor?
New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bu sorunun yanıtını arayan araştırmacılar, hayal kırıklığı yaşadı.
Hastanede tedavi gören 34 Covid hastasına, iyileşen hastalardan alınan anikorlar verildi. Sonuçlar antikor almayan hastalarla karşılaştırıldı.
Plazma alanların yüzde 18’inin, almayanların yüzde 24.3’ünün durumu daha kötüye gitti.
Ölüm oranı antikor serumu verilenlerde yüzde 12.8, diğerlerinde yüzde 24.4 oldu.
Bilim insanları, araştırmanın tek bir hastanede yapıldığına ve kesin sonuç için daha çok araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekiyorlar.
Remdisivir işe yarıyor
Durumu ağır Covid hastalarında kullanılan ancak tartışmalı olan Remdesivir’in etkisi ilk kez bilimsel bir çalışmayla kanıtlandı. Artık doktorlar gönül rahatlığıyla protokollerinde bu ilaca yer verebilecek.
Rastgele 1063 hastanın bir kısmına remdevisir bir kısmına plasebo verildi. İlacı alanlar sadece daha hızlı iyileşmekle kalmadı, hastalıkları da diğerlerine oranla daha hafif seyretti.
Gilead Sciences tarafından üretilen Remdesivir başlangıçta hepatit tedavisi için amaçlanmış ancak başarısız olmuştu. Ardından Ebola’ya karşı test edilmiş, yine etkili sonuç vermemişti.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi kısa süre önce ilacın ağır Covid hastalarında kullanımına izin vermişti. Ancak bu iznin, ilacın resmi olarak ‘onaylandığı’ anlamına gelmediği özellikle belirtilmişti.