Twitter, Trump için bu kez de “Şiddeti yüceltiyor” dedi
29 Mayıs 2020

Amerikan Başkanı Donald Trump ile sosyal medya devi Twitter arasındaki kavga bitecek gibi değil.

Geçen hafta Trump uzaktan oy atılma sistemiyle ilgili Twitter’a bir şeyler yazdığında, Twitter yönetimi bu mesajın altına “Teyit edilmeye muhtaç bilgi” notu düştü.

Bu not Başkan Trump’ı çok kızıdırdı, o günden beri Twitter’a karşı savaş halinde. Son olarak bir başkanlık kararnamesi çıkararak sosyal medya şirketlerinin hukuki sorumluluğunu arttırdı. Başkana göre Twitter onun “ifade özgürlüğünü kısıtlıyor”du ve Trump, “Elimde yetki olsa Twitter’ı kapatırım” diyordu.

Fakat Trump için Twitter çok önemli, çünkü göreve geldiğinden beri geleneksel medyayla kavga halinde, onları “sahte haber” yapmakla suçlamadığı tek bir hafta bile yok. O yüzden mesajlarını doğrudan Twitter üzerinden muazzam sayıdaki takipçisine iletmek onun için önemli. Nitekim Trump bunu da söyledi geçen gün, ilgili kararnameyi imzalarken, “Geleneksel medyaya güvenmediğim için buradan doğrudan konuşuyorum” dedi.

Fakat birkaç saat önce Trump’ın verdiği son “doğrudan mesaj”lardan biri, Twitter tarafından bu kez “Şiddeti yüceltiyor” denilerek etiketlendi.

Başkan Trump, ABD’nin Minneapolis kentinde bir Afrika kökenli Amerikalının polis tarafından boğularak öldürülmesinin ardından çıkan olayları kınıyor, şehrin belediye başkanını olayları bastırmakta yetersiz kalmakla suçluyordu mesajının ilk bölümünde. Twitter’dan “şiddeti yüceltmek” olarak etiketlenen ikinci bölümde ise Başkan Trump, “Bu ÇAPULCULAR George Floyd’un (polisin öldürdüğü kişi) anısına saygısızlık yapıyorlar ve ben buna izin vermem. Şimdi eyalet valisi Tim Walz ile konuştum ve ona ordunun sonuna kadar onunla birlikte olduğunu söyledim. Herhangi bir güçlük çıksa bile kontrolu sağlarız ama ne zaman yağmalama başlar, silahlar da konuşmaya başlar. Teşekkürler!” yazdı. İşte bu, göstericilere yönelik “Siz yağma yaparsanız ordu da size ateş eder” cümlesi Twitter tarafından “şiddeti yüceltmek” olarak nitelendi.

 

Twitter ilgili mesajında “Bu tweet, Twitter’ın şiddeti yüceltme ile ilgili kurallarını çiğniyor. Yine de Twitter bu mesajın silinmeden buradan ulaşılabilir kılınmasında bir kamu çıkarı olabileceğine karar verdi” dedi.

Başkan Trump son mesajına Twitter tarafından konan bu etikete henüz bir tepki göstermedi ama çok büyük bir tepki göstermesi şaşırtıcı olmaz.