Bodruma’a 8 bin araç girdi. Konutta düşük faiz dönemi. Ebru Şallı İstanbul’u terk ediyor
02 Haziran 2020



GÜNDEM

Yüzde 50 kapasite uygulanamadı: İçişleri Bakanlığı, salgın tedbirleri kapsamında uygulanan toplu taşıma ve şehirler arası yolcu taşımacılığındaki kapasitenin yarısı kadar yolcu taşıma sınırlamasını kaldırdı. Söz konusu araçların cinsine ve yoğunluğuna göre ayakta ne kadar yolcu alacaklarına ilişkin karar il ve ilçe hıfzıssıhha kurullarına bırakıldı.

Şezlong kanunları: Yeni tip koronavirüsle mücadele sürecinde “site havuzlarında alınması gereken önlemler” kapsamında havuzlarda, çalışanlar dahil 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde kapasite belirlenecek, havuz içinde 8 metrekareye 1 kişi olacak şekilde kapasite ayarlanacak. Dinlenme koltukları ve şezlonglar arası mesafe en az 1,5 metre olacak, şezlongların üzerinde kumaş minder kullanılmayacak. Havuzlarda uzun süre kalınmayacak.

Bodrum’a 8 bin araç girdi: Muğla’nın Bodrum ilçesine normalleşme sürecinin başladığı gece yarısından itibaren 14 saatte 7 bin 980 araç giriş yaptı. Şehir dışından gelen özellikle 34 ve 06 plakalı araçlarda ateş ölçümü ve kimlik kontrolü yapıldı. Ekiplerin kontrollerinin ardından ilçeye gelen tatilciler Bodrum’a güvenli bir şekilde giriş yaptı.

Özel okullara mecburi telafi: MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Muammer Yıldız, özel okulların 19 Haziran’a kadar uzaktan eğitime devam edeceğini, 15 Ağustos’tan sonra 3 haftadan az olmamak kaydıyla yüz yüze telafi eğitimi yapacağını duyurdu.

Yüksek sesli müzik cinayeti: Ankara’da dün 20 yaşında Barış Çakan adlı genç kalbinden bıçaklanarak öldürüldü. Haber önce ‘Yüksek sesle Kürtçe müzik dinlediği için öldürüldü” şeklinde yayıldı. Bir süre sonra hem aile hem İçişleri Bakanlığı yalanlama yayınladı. Barış’ın ezan okunduğu sırada, araçlarının içinde yüksek sesle müzik dinledikleri için arkadaşının uyardığı üç kişi tarafından bıçaklandığı anlaşıldı.

Yurtdışı seferlere hazırlık: Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, THY’nin korona sonrası İstanbul’dan Ankara’ya gerçekleştirdiği ilk iç hat uçuşu öncesi ‘İstanbul Havalimanı Salgın Sertifikası Takdim Töreni’ düzenledi. Bakan yurt dışı uçuşlar için görüşmelerin “Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde”  devam ettiğini de söyledi.

EKONOMİ

Konutta düşük faiz bayramı: Kamu bankaları konuttan taşıta, mobilyadan tatile yeni kredi paketleri hazırladı. Konut desteği kapsamında sıfır konutlar için 12 ay ödemesiz, 15 yıl vade ve aylık yüzde 0,64 faizle kredi verilecek. Otomobilde faiz oranı yüzde 0,82’yi indi. Seyahat acentelerinden tatil paketi satın alacaklara 10 bin TL’ye kadar 6 ay ödemesiz 36 ay vadeli kredi imkanı sunulacak. Ev eşyasında da 6 ay ödemesiz, 60 ay vadeli kredide faiz  0.55’e indi.

Kimdir bu Sidar Şahin? ABD’li mobil oyun devi Zynga’nın, yerli oyun şirketi Peak Games’i 1.8 milyar dolara satın alacağını birkaç gündür yazıyoruz. Anlaşma dün resmen açıklandı. Girişim dünyasında bir milyar dolar ve üstü satış değerine ulaşan şirketlere ‘Unicorn” deniyor. Peak Games Türkiye’nin ilk Unicorn şirketi oldu. Peak’in kurucusu ve CEO’su Sidar Şahin’in payına satıştan 384 milyon dolar düşüyor. Fikirlerini hayata geçirmek için Boğaziçi Üniversitesi’ni ilk yılın sonunda bırakan 40 yaşındaki Sidar Şahin, Trendyol’un da ortağı.

İKİ OKUMA PARÇASI

Otoriter devlet nasıl yönetecek: Boğaziçi Üniversitesi’nden sosyolog Prof. Dr. Çağlar Keyder, korona salgını sonrası devletlerin kimlik siyaseti yapmasının zorlaşacağı, çünkü insanların karınlarını doyurmak ve hayatta kalmak gibi temel dertlerinin peşine düşeceğini düşünüyor.

Cumhur İttifakı patinajda: Cumhur İttifakı’nı oluşturan Ak Parti ve MHP neden Türkiye’de her an darbe olacakmış gibi davranıyor ve bu tartışmayı başlatmaya çok hevesli? Ömer Can, bu durumun ittifakın yeni zemin kazanamasından kaynaklandığı kanısında.

SİYASET

Ahmet Davutoğlu, Erdoğan ve AK Parti’yi bu kez Man Adası üzerinden vurdu: “Ekonomi yönetiminde cehalet diz boyu. Bayramın birinci günü döviz alım satımına yüzde 1 vergi koyuyorlar. İnsanlar Türkiye’ye güvenip paralarını Türk bankalarında ve kayıt içinde tutuyorlar. Birileri kalkıp, ‘Paraları Man Adası veya Malta gibi yurt dışı vergi cennetlerindeki gizli hesaplarda mı tutsaydık?’ diye sorarsa ne cevap vereceksiniz?” CHP lideri Kılıçdaroğlu Man Adası ile ilgili sözleri nedeniyle buğuna kadar 1 milyon liranın üzerinde tazminata mahkum olmuştu.

Kılıçdaroğlu iki partiye destekte kararlı: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti ve MHP’nin, Babacan ve Davutoğlu’nun partilerinin seçime girmesini engellemeye çalıştığın iddia etti. “Bu demokrasiye karşı kumpastır, bozmak da boynumuzun borcudur. Erdoğan, demokrasi, ekonomi, siyasal ahlak, israf açılarından ülkemize bir yüktür” dedi.

Bahçeli erken seçim söylemi tuzak: MHP lideri Devlet Bahçeli, “Türkiye’yi erken seçime sürükleme, bu suretle sanal bir gündem tesis etme gayretkeşliğine heves eden siyasi aymazların hiçbir telkin veya kara propagandasına kulak asılmayacaktır. Seçim 2023 yılının Haziran ayında yapılacaktır” dedi. Bahçeli’ye göre “Erken seçim söylemi ayıplı bir tuzak, kirli bir tertip, dibi uçurum olan bir tezgâh”.

Meclis açılıyor, siyaset gündeminde neler var: Gazeteci Murat Yetkin, kendi web sitesi yetkinreport.com‘da Meclis’in açılması öncesinde siyasi kulislerde konuşulanları yazdı. Yetkin’e göre Ak Parti içinde bir rahatsızlık var. Hürriyet’te yazan Abdülkadir Selvi ise Meclis gündemindeki üç yasadan söz ediyor, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzun bir aradan sonra Ankara’ya dönmesini anlatıyor.

DIŞ HABERLER

Washington’da sokağa çıkma yasağı: ABD’de George Floyd protestoları hız kesmiyor. Son olarak başkent Washington DC’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve Ulusal Muhafızlar görevlendirdi. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen şehirlerin sayısı 30’u, gözaltına alınanların sayısı bin 700’ü aştı. ABD Başkanı Trump, eyalet valilerini “zayıf davranmakla” suçladı. Trump valilere, “İnsanları tutuklamalısınız, hareketlerini takip etmelisiniz, 10 yıl hapse atmalısınız” dedi. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, kızı Chiara’nın Cumartesi gecesi George Floyd protestoları sırasında gözaltına alındığını doğruladı. Bill de Blasio kızı için, “Sadece dünyanın daha iyi bir yer olmasını istiyor. Onunla gurur duyuyorum. Barışçıl bir şekilde davrandı, yaptığı herşey barışçıl protesto kapsamındaydı” dedi. 25 yaşındaki Chiara’nın annesi Afrika kökenli Amerikalı. Cumartesi akşamı Indianapolis’teki olaylarda vurulan eski Amerikan futbolu oyuncusu Chris Beaty öldü. Beaty’nin vuranın kim olduğu ya da  protestolarla ilgili olup olmadığı netleşmedi.

Facebook’ta Trump çatlağı: Facebook, Twitter-Trump savaşı yüzünden ikiye bölündü. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, sosyal medya platformlarının bazı eksiklikleri olduğunu belirterek, Twitter’la yaşadığı polemikte Trump’ın tarafını tutmuştu. Facebook’un bazı üst düzey çalışanları, yaptıkları açıklamalarla Zuckerberg’in bu tutumunu eleştirildi.

SPOR

Galatasaray’dan 5 imza birden: Ligde şampiyonluk yarışı veren Galatasaray gelecek sezon için kadrosuna birçok yerli oyuncu takviyesi yapacak. Sarı-kırmızılı kulübün anlaşma sağladığı Mert Hakan Yandaş, Emre Kılınç (Sivasspor), Oğulcan Çağlayan (Ç. Rizespor), ve Semih Kaya (Sparta Prag) sezon sonunda serbest kalacak. Ay sonunda Barcelona ile yolları resmen ayrılacak Arda Turan’ın dönüşü de Fatih Terim’in onay verdiği bir diğer transfer. Öte yandan Terim yerli oyuncu olarak Fenerbahçeli Hasan Ali Kaldırım’ı da listesine aldı.

Fenerbahçe Yarmolenko’yu istiyor: İngiliz basını West Ham United takımında forma giyen Ukraynalı sağ kanat oyuncusu Andriy Yarmolenko’yu Fenerbahçe’nin istediğini iddia etti. 2018’de Borussia Dortmund takımından West Ham United’a 20 milyon Euro bonservis bedeliyle transfer olan Yarmolenko satış listesini konmuştu. İngiliz futbol siteleri Fenerbahçe’nin satın alma opsiyonuyla oyuncuyu kiralamak istediğini, görüşmelerin sürdüğünü yazdı.

Galatasaray’dan Ahmet Nur Çebi’ye cevap: Galatasaray Kulübü, Türkiye Futbol Federasyonu’na 1986-1987 sezonunda şampiyon ilan edilmeleri için başvuruda bulunduklarını açıklayan Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi’ye tepki gösterdi. Sarı-kırmızılı kulüp, “Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Sayın Ahmet Nur Çebi’nin açıklamaları tam anlamıyla talihsizliktir” açıklamasını yaptı.

MAGAZİN

Ebru Şallı İstanbul’u terk ediyor: 9 yaşındaki oğlu Pars’ı kaybettikten sonra dünyayla tüm bağını koparıp eve kapanan Ebru Şallı, sadece oğlu Pars’ın mezarını ziyaret için dışarıya çıkıyor. Pars Tan’ın mezarına sık sık giden Ebru Şallı yakın zamanda İstanbul’dan uzaklaşmaya karar verdi.

Burak nikah tazeliyor: Beşiktaşlı futbolcu Burak Yılmaz, 2014 yılında evlenip 2018’de boşandığı ve 1 yıl önce barıştığı eski eşi İstem Atilla ile yeniden evleniyor.  Burak ve İstem’in iki kızları var.

https://www.youtube.com/watch?v=hEatwrtGH7E&feature=youtu.be

Günün Şarkısı: Evergreen’den Juan de Fuca.