Ak Parti yüzde 30’un altına mı düştü? – Gaye Su Akyol, #erkekyerinibilsin diyor – Libya’da sıkışan Hafter ateşkes istedi – Cengiz Ünder Juventus yolunda
07 Haziran 2020

HaftalıkGazete ekibi her sabah günün bütün önemli haberlerini derliyor, tek bir yerde okumanız için size sunuyor. Bugün pazar, bazı ilave okumalarımız da var. İyi pazarlar.

PAZAR KEYFİ

Virüsle ilgili bilmek istediğiniz her şey

Dünya korona salgınının etkisine gireli 6 ay oluyor. Bu süre boyunca bir yandan hastalıkla boğuştuk veya ondan korunmaya çalıştık, bir yandan da karşımızdaki bu görünmez düşmanı tanımaya. Neleri öğrendik, neleri hala bilmiyoruz, öğrendiğimizi sandığımız şeylerin ne kadarı değişti? Virüsle ilgili bildiğimiz ve bilmediğimiz her şeyi bu hafta HaftalıkGazete derledi. Okumanızı öneririz.

Yemek bahane, sohbet şahane

Deniz Alphan ve Hülya Ekşigil, her hafta HaftalıkGazete için bir konuk alıp yemek yiyor, sohbet ediyor. Salgın öncesi bu işi lokantalarda yapıyorlardı, hepimiz eve kapanınca mecburen video üzerinden ve evden sürdürmeye başladılar. Ama bu sefer de konuklarına yemek yaptırmaya da başladılar. Bu son derece renkli ve yemekli sohbetlerin bu haftaki konuğu, ünlü ressam ve Bayburt’taki Baksi Müzesi’nin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan. Kaçırmayın.

Çaykovski’nin sevmediği ama herkesin bayıldığı bestesi

Yılların gazetecisi Meral Tamer, HaftalıkGazete ile makas değiştirdi ve artık ekonomi değil klasik müzik yazıyor. Hem de ne yazmak. Bu hafta, bestecilerinin pek de hazetmediği ama dinleyenlerin bayıldığı eserleri yazmış. Tamer’in yazısını okumak için buraya dokunmanız yeterli. Bir yandan da yazıda sözü edilen eserlerden biri olan Çaykovski’nin 1812’sini dinlemek isterseniz, o da burada.

SİYASET

Konda’ya göre AK Parti 30’un altına indi

Kamuoyu araştırma şirketi Konda’nın genel müdürü Bekir Ağırdır “AK Parti oy kaybediyor, kaybetmiyor meselesi değil. Çözülüyor, gidecek yer bulamıyor. Yüzde 45’den 30’lara düştü. Bu bir alamettir, ama gidecek yer bulamadı. Su kaynıyor, çayın altı açık, buhara döndüğü gün fark edeceğiz. Şubat ayı ölçümümüzde AK Parti yüzde 30’un altında idi” dedi.  Konda en son 23 Haziran seçimleri öncesi İmamoğlu’nun yüzde 54’le (sonuç 54.21) kazanacağını söyleyip milimetrik olarak tahmini tutturmuştu. Konda 24 Haziran 2018’de Erdoğan’ın yüzde 51.9’la kazanacağını öngörmüş, sonuçta Erdoğan yüzde 52.6 ile seçilmişti.

Riva deresi kavgası

İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Riva Deresi’ne giderek kirliliği inceledi. Dereye atık bırakan fabrikalara ceza kesme yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda, dereyi ıslah yetkisinin DSİ’de olduğunu hatırlatan İmamoğlu kendilerine eski belediyeden teslim edilen iki arıtma tesisinin de yetersiz olduğunu belirterek hükümete tepki gösterdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum başkana şu karşılığı verdi: “İki tane atık su arıtma tesisi veya oradaki işletmelere ilişkin incelememiz neticesinde hem cezai işlem hem de hukuki işlem başlattık. Sayın başkanımıza tavsiyemiz, arıtma tesislerini işler hale getirsin” dedi. 

Kadıköy’de AVM-Gar kavgası

Yukarıdaki haber iktidar ile CHP’li belediyeler arasındaki yetki ve paylaşım çekişmesinin son örneklerinden biriydi. Bu tartışma zincirinin bir halkası daha dün Kadıköy’de ortaya serildi. TCDD’nin Söğütlüçeşme’de planladığı gar projesine belediyenin itirazına rağmen mahkemeden onay geldi. CHP’li Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Odabaşı “Bu projeyle, kentin en değerli arazilerinden birine kentin en son ihtiyacı olacak bir AVM yapılmak istenmektedir” dedi.

SALGIN

400 bin ölüm, 7 milyon vaka

Dünyada bugüne kadar koronavirüs salgınından ölenlerin sayısı dün gece itibarıyla 400 bini geçti. Hastalığın bulaştığı tespit edilen kişi sayısının bu hızla bugün 7 milyonu aşacağı kesin. Salgının en çok görüldüğü ülke ABD’de vaka sayısı 2 milyonu geçmek üzere. Türkiye’de vaka sayısı dün 878 artışla 169 bin 218’e ulaştı. Türkiye en çok vaka tespit edilmiş ülkeler sıralamasında 11’inci.  

Koca’nın mektubu etkili olmuş

Kovid-19’un tedavisi için dünyada ve Türkiye’de yaygın olarak kullanılan ‘hidroksiklorokin’ adlı ilacın ölüm oranlarını artırdığına yönelik iddiaların yer aldığı uluslararası iki dergideki makaleler, tıp dünyasından gelen itirazlar üzerine yazarları tarafından geri çekildi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın çabalarının bu kararın alınmasında önemli etkisi var. Koca konuyla ilgili bir mektup yazmış.

Toplu taşıma salgını artırabilir

İBB Bilimsel Danışma Kurulu, toplu taşımada yaşanan yoğunluğun, salgının artmasına neden olacağı uyarısı yaptı. Temas süresi ve yoğunluğunun bulaşma riskini artıracağına dikkat çeken Kurul, İstanbul Valiliği’nin aldığı tedbirlere ek olarak, farklı mesai saati ve ayrı şerit uygulamaları önerisinde bulundu.

Koronavirüs keneleri hortlattı!

Her sene yaz aylarında görmeye alışık olduğumuz keneler sıcak havanın etkisiyle birlikte bu yıl daha erken ortaya çıktı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının sayısal artışında koronavirüse yoğunlaşılmasının etkili olduğunu belirterek, “Bu dönemde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin azalması ve yeterli ilaçlamaların yapılmamasının da kene sayısını artırdığını düşünüyoruz” dedi. 

GÜNDEM

Bozayı yemek arıyor

Kars’ın İnönü mahallesinin bir konuğu vardı: Civardaki Sarıçam ormanından geldiği düşünülen bir boz ayı, mahalledeki bazı çöp konteynerlerini devirerek yiyecek aradı. Ayıyı gören vatandaşlar korkup polisi aradılar ama neyse ki karnı aç hayvan bir şeyler yemiş olmalı ki, geldiği gibi ormana geri döndü.

Üç turisti gasp eden taksici tutuklu

İstanbul’a turistik ziyarete gelen 3 genç kadın, taksici mağduru oldu. Şoför tarafından eksik para verdikleri gerekçesiyle araca kilitlenen 3 kadın, paraları gasp edilince savcılığa suç duyurusunda bulundu. Taksideki kamera incelenince aynı gün başka müşterilerin de aynı şekilde gasp edildiği anlaşıldı. Tutuklanan taksiciye15 yıl hapis isteniyor. 

İmam nikahıyla evlendirilen çocuğu polis kurtardı

ATV’de yayınlanan “Esra Erol’da” programa kızını aramak için katılan Rafet Demirel geçtiğimiz Ekim ayından beri 16 yaşındaki kızı D’den haber alamadığını söyledi. Programına bağlanan ve 16 yaşındaki kızının evli olduğunu ve çok mutlu olduğunu söyleyen anne Hamide Demirel izleyenlerin ağzını açıkta bıraktı. Esra Erol’un programı ihbar kabul edildi, emniyet güçleri çocuğu kurtardı. 

Aleyna Çakır’a ne oldu? 

Ankara’da erkek arkadaşı tarafından havluyla asılmış olarak bulunan Aleyna Çakır takma isimli Sema Esen’in bir cinayete kurban gitmiş olma ihtimali sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biri. 21 yaşındaki Aleyna Çakır’ın arkadaşı tarafından dövülürken çekilmiş görüntüleri sosyal medyada dolaşıyor. Savcılık o görüntülerin geçmişe ait olduğunu ve ölümle ilgisi olmadığını açıkladı ancak tartışma bitmedi. Konunun bugün için en ayrıntılı toparlamasını Habertürk’ten Fevzi Çakır yapmış. 

DIŞ HABERLER

Sıkışan Hafter ateşkes istedi

Libya’da son dönemde yaşanan çatışmalarda Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri, isyancı general Halife Hafter’e bağlı güçlere karşı üstünlük sağladı, son olaeak Sirte kenti de isyancıların elinden geri alındı. Haftalardır yaşanan bu askeri gelişmeler Hafter ve taraftarlarına geri adım attırdı. Hafter’in siyasi müttefiği Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Kahire’de Hafter’le birlikte bir basın toplantısı düzenleyip yeni bir siyasi girişim başlattıklarını söyledi ve 8 Haziran’da ülke genelinde ateşkes çağrısı yaptı. Çağrıya Hafter’in Arap dünyasındaki diğer destekçileri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri destek verdi. ABD ateşkes girişimini olumlu buldu. Rusya zaten birkaç gün önce ateşkes çağrısı yapmıştı. Libya’da olan bitenlerle ilgili ilk analiz yazılarından birini burada bulabilirsiniz. Hafter Ocak ayında Moskova’da ateşkes anlaşması imzalamaktan son dakikada vazgeçmişti. 

Washington’da büyük gösteri

ABD’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesi üzerine başlayan gösteriler devam ediyor. Başkent Washington’da ABD Kongresi ve Beyaz Saray yakınlarında bir araya gelen binlerce kişi gösteri yaptı. Polis, protestocuların Beyaz Saray’a yaklaşmaması için geniş önlem aldı.

Amerika’da olan biteni anlamak için

Amerika’da yaşanan büyük ayaklanmanın arka planını merak ediyor musunuz? Sosyolog Prof. Dr. Sencer Ayata ile yapılmış şu söyleşi kafanızı açabilir. Bu haftaki HaftalıkGazete’de Ömer Can’ın konuyla ilgili analizinde söyledikleri de Ayata ile aynı yönde.

Jordan’dan 100 milyonluk bağış

Amerikalı basketbol efsanesi Michael Jordan, ırkçılık ve sosyal adaletsizlikle mücadele için 100 milyon dolar bağışlayacağını açıkladı.

Maraş’ın açılması hızlanıyor

Ankara ve KKTC yönetimi, koronavirüs ile birlikte 46 yıldır kapalı olan Maraş’ın açılmasıyla ilgili çalışmaları hız verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, “Bugün Maraş hemen açılmalı” açıklamasının ardından KKTC Başbakanı Ersin Tatar, bu yöndeki çalışmalara destek için bir komisyon kurulacağını söyledi. 

YAŞAM

#erkekyerinibilsin

Bugünlerde Türk kadın hareketi, biraz da kendiliğinden başlayan çok çarpıcı ve etkili bir kampanya yürüyüyor. Kampanyayı şarkıcı Gaye Su Akyol bir gün kendi kendine Twitter’da başlattı ama arkası çığ gibi geldi; aralarında çok sayıda ünlünün de bulunduğu binlerce kadın yine Twitter üzerinden erkek ve kadın rollerini tartışan, resmi herkese tersten de gösterip düşünmeye sevk eden paylaşımlar yapmaya başladı. #erkekyerinibilsin etiketiyle yapılan paylaşımlar buradan okuyabilirsiniz. Gaye Su Akyol’un bu konudaki “flood”u da şurada. Son olarak bu kampanyayla ilgili yapılan bir haber için de şuraya bakabilirsiniz. 

KÜLTÜR SANAT

Nuri Bilge Ceylan jüri başkanı

Dünyanın en geniş kapsamlı tematik film festivali olan Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin bu yılki jüri başkanlığını Nuri Bilge Ceylan üstlenecek. 18-22 Nisan tarihleri arasında Gaziantep’te gerçekleştirilmesi planlanan ancak salgın nedeniyle ertelenen festival, 14-21 Haziran tarihleri arasında çevrimiçi ortamda düzenlenecek.

SPOR

Juventus, Cengiz Ünder’i istiyor

İtalya’da Roma’da top koşturan başarılı forvet oyuncusu Cengiz Ünder’in bu yıl takım değiştirmesi söz konusu. Ünder’e İngiltere Premier Lig takımları da ilgi gösteriyor ama dün İtalyan basınında çıkan bir iddiaya göre İtalya’da Juventus da milli oyuncuya talip oldu. Melih Demiral ve Ronaldo’nun takımı Ünder’i transfere daha yakın gözüküyor.

Trabzon’da transfer tesadüfü

Ünlü televizyoncu Acun Ilıcalı, Hollanda Ligi ekiplerinden Fortuna Sittard’ı satın almak için kulübün sahibi ve başkanı Işıtan Gün ile son görüşmelerini sürdürürken sürpriz bir gelişme yaşandı. Trabzonspor’un transfer listesinde yer alan 24 yaşındaki kanat oyuncusu Lisandro Semedo’nun bonservisinin Fortuna Sittard’da olduğu ortaya çıktı.

Elneny parasını söke söke aldı

Beşiktaş’ın sezon başında Arsenal’dan kiralık olarak kadrosuna kattığı Muhammed Elneny, Covid-19 salgını nedeniyle lige verilen arada takımda ayrılma aşamasına geldi. Yıllık ücretinin önemli bir kısmını alamaması nedeniyle siyah beyazlılar ile yol ayrımına gelen Mısırlı oyuncu, yönetim kurulu ile görüşerek ücretini tahsil etmeye çalıştı. Sorunun çözülmemesi halinde sözleşmesini tek taraflı feshetmeyi planlayan Elneny, kendisine yapılan ödeme sonrası kararından vazgeçti.

Fenerbahçe’ye ABD’den bedava yıldız

Amerikan basınında yer alan habere göre, Amerika futbol ligi MLS’te Houston Dinamo forması giyen deneyimli kanat oyuncusu Honduraslı Alberth Elis, 2021’de Fenerbahçe ile resmi sözleşme imzalamak için MLS’ten ayrılacak.

MAGAZİN

Körmükçü parasızlıktan şoförülük yapacakmış

14 yıl evli kaldığı eşi Hilal Özdemir’in 2 çocuğunun nafakasını ödememekle ve kendisini mağdur etmekle suçladığı Hazım Körmükçü sessizliğini tv100’de ekrana gelen Magazin Hattı programına bozdu. Aylardır çalışmadığını belirten Hazım Körmükçü, canlı yayına çıkıp gözyaşı döken Hilal Özdemir’e isyan etti. Körmükçü “Biz sanıldığı gibi çok paralar kazanmıyoruz. Çok kazanan sayısı 15’i geçmez. VIP servisi yapan bir arkadaşımdan şoförlük işi istedim. Tamam dedi, ayrılacak birinin yerine işe girecektim. Haber beklerken pandemi çıktı” dedi. 

Keşke hiç servetim olmasaydı sağlığım olsaydı

Mehmet Ali Erbil, kaçış sendromu hastalığının nüksetmesi nedeniyle 234 gün yoğun bakımda tedavi görmüş, bir kaç kez ölümden dönmüş, taburcu olduktan sonra da iki kez hastaneye kaldırılmıştı. Tedavisi evinde süren ünlü şovmen Erbil, koronavirüs nedeniyle kızlarını ve torununu göremediğini, onları çok özlediğini dile getirdi. Erbil, “Keşke hiç servetim olmasaydı da sağlığım olsaydı” dedi.

Kolunda servet var

Motosiklet ve siyah tişörtlere olan ilgisiyle bilinen TV8 ve Acun Medya’nın patronu Acun Ilıcalı’nın, uzun süredir kolundan çıkarmadığı saatinin değeri ortaya çıktı. Aksesuar olarak sadece saat kullanan Ilıcalı, değeri 1 milyon 713 bin 671 TL olan Richard Mille marka kırmızı renk saat takıyor. Diğer marka ve modellerden farklı olarak söz konusu saat, alınan her sipariş doğrultusunda elle, tek tek üretiliyor.