İstanbul pikniğe ve denize koştu – Kılıçdaroğlu gerginlik istemiyor – Ayasofya’yı ibadete Danıştay mı açacak? – Zengin dostu Çoşkun Sabah
08 Haziran 2020

Güne başlamak için okuma ihtiyacı duyabileceğiniz bütün haberler burada, bir arada.

SALGIN

Sokağa, pikniğe, denize hücum

Uzun bir aradan sonra ilk kez hafta sonu sokağa çıkma yasağı yoktu. Hava da çok sıcak olunca İstanbul, İzmir başta olmak üzere büyük kentlerde insanlar sosyal mesafeyi hiçe sayarak parklara, ormanlık alanlara ve deniz kenarlarına koştu. Oluşan kalabalıklar ve kimsenin de bu durumdan şikayetçi gözükmemesi salgın açısından tedirgin ediciydi.

Bakan Koca’dan uyarılar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 65 yaş üstünün memlekete dönüş yolunda son derece dikkatli olmalarını isteyerek, otobüse binerken ve inerken kalabalığa karışmamalarını istedi: “65 yaş üstü büyükler, sağ olsunlar, biraz sıkılsalar da tedbirlere uyuyor. Şimdi izne bağlı olarak seyahat hakları var: Memlekete dönüş başladı. Rica ediyorum: Son derece dikkatli olmalı. Otobüse binerken, inerken kalabalığa karışmamalı. Evde geçen onca günün ne kıymeti kalır?”

Korona kan grubu seçiyor

Avrupalı bilim insanları koronavirüsün hangi kan grubu için daha tehlikeli olduğunu araştırdı. Buna göre A kan grubundan kişiler hastalığı daha ağır geçiriyor. A kan grubundan hastaların oksijen desteğine ihtiyaç duyma veya solunum cihazına bağlanma oranı yüzde 50 daha yüksek. 0 kan grubundan hastaların taşıdığı risk ise yüzde 35 daha az.

Koronavirüs ile 50 gün

Salgının ilk haftalarında koronavirüse yakalanan ve hastaneye yattıktan sonra hızla kötüleşen Mustafa Kemal Ekşi (33), bir hafta içinde akciğerleri iflas edince kalp akciğer makinesine (ECMO) bağlandı. 50 günlük hastane macerasının 12 gününü ECMO’da, yaşamla ölüm arasında geçiren Ekşi, koronavirüsü yendi ve “Hiçbir hastalığım yoktu. Sigara bile kullanmıyordum. Yasaklar kalktı diye herkes rahat davranıyor. Bu hastalığın şakası yok” dedi.

SİYASET

Ayasofya için Danıştay devrede

Danıştay, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemli davayı gündemine aldı. Yüksek Mahkeme davayı 2 Temmuz’daki duruşmalı yargılamada karara bağlayacak. Daire Bakanlar Kurulu kararını hukuka aykırı bularak iptal ederse, Ayasofya’nın tekrar cami olarak ibadete açılması gündeme gelecek.

Kılıçdaroğlu gerilim çıkarmayacak

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın üç milletvekilinin milletvekilliğini düşürme hamlesini, Erdoğan’ın “gerilim yaratma” politikasının sonucu olduğunu söyledi. “Biz bu tuzağa düşmeyeceğiz, bu oyunu bozacağız. Bugünkü koşullarda Adalet Yürüyüşü’nü yanlış buluyorum. Gerginlik yaratacak, provokasyonlara açık eylemlerden uzak durmalıyız. Çünkü Erdoğan’ın istediği zaten bu. Muhalefeti provokasyonlara açık şekilde sokağa dökmek ve bu gerginlik üzerinden politika yapmak. Bu tuzağa düşmemeliyiz” dedi.

Soylu İdlib’de

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Suriye’nin İdlib kentine gitti, siviller için yapılan evlerde incelemede bulundu. Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: “Bugün sınırın öteki tarafında, İdlib’de bir dramı çıplak gözlerimle gördüm. Onlar da insan biz de insan. Liderimizin, ülkemizin, insanımızın yaptıklarını görünce… Allah’ım iyi ki bu asil, merhametli, vicdanlı milletimizin bir ferdiyim. Şükürler olsun.”

En beğenilen başkan Mansur Yavaş

Piar Araştırma, 30 büyükşehirde yaptığı memnuniyet anketinin sonuçlarını açıkladı. İlk sırayı yüzde 73.2 Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş aldı. Yavaş, 31 Mart’taki seçimde yüzde 50.93 oy almıştı. Ankette ikinci sırada Özlem Çerçioğlu (Aydın), üçüncü sırada Muhittin Böcek (Antalya) çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yüzde 57.2 ile beşinci sırada. İlk ondaki yedi başkan CHP’li.

DEVA HDP’yi dışlamadı

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, “HDP’nin olduğu bir ittifakta yer alır mısınız?” sorusuna “Demokratik yollarla, meşru zeminde parlamentoya girmiş herkesle irtibat kurabiliriz, görüşme de yapabiliriz ama seçimler için söylüyorsanız bu ittifakı milletimizle yapacağız” karşılığını verdi.

GÜNDEM

Canını son anda kurtardı

İstanbul’da bir kadın cinayeti, son anda saldırgan kocanın tabancasının tutukluk yapması üzerine yaşanmadı. 40 yaşındaki Derya Elbasan, kocası Erol Elbasan’dan boşanmak istiyordu. Saldırgan koca önce Derya Elbasan’ı feci şekilde dövdü, sonra tabancasını çekip onu diz çöktürdü. İki defa da tetiğe bastı ve silah tutukluk yaptı. Polis Erol Elbasan’ı yakaladı.

İzmir’de Güler o kadar şanslı değildi

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde, bir süredir işsiz olduğu ileri sürülen İlhan Sezgin A., evde tartıştığı eşi Güler A.’yı bıçakladı. Saldırıya uğrayan kadın can havli ile komşusuna sığınırken, otomobile binerek kaçmaya çalışan İlhan Sezgin A., polis tarafından kısa sürede yakalandı. Güler A. ise olay yerinde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

KADEM kampanyaya karşı

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), sosyal medyada kadınların uğradığı haksızlıklar ve ayrımcılığa tepki olarak başlayan ‘erkekler yerini bilsin’ akımının ‘ulaştığı boyutu’ kınadı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın yönetim kurulu başkan yardımcısı olduğu KADEM “Bir empati vurgusu olarak ortaya çıkan #erkekleryerinibilsin akımı inandığımız değerleri zedeleyecek boyuta ulaşmıştır. Bu durumu kınıyor ve reddediyoruz” açıklaması yaptı.  KADEM kadınlardan tepki alınca ikinci bir açıklama ile “bazı paylaşımların mizahı aşarak ayet ve hedislerle alay etme seviyesine varmıştır. Tepkimiz kampanyanın geneline değil bu tür paylaşımlaradır” dedi.

Otobüs biletlerine aile indirimi

Koronavirüs önlemleri kapsamında şehirlerarası otobüslerde yüzde 50 doluluk kısıtlamasına yeni düzenleme geliyor. İçişleri Bakanlığı otobüslerde aynı aileden olan kişilerin yan yana yolculuk yapmasına izin verecek. Böylece 41 kişilik otobüsler 34, 38 kişilik otobüsler de 32 kişiye kadar yolcu alabilecek. 2+2 otobüslerde ise 54 kişilik otobüsler 38 kişi, 46 kişilik otobüsler ise 34 kişiye kadar taşıma yapacak. Söz konusu düzenleme bilet fiyatlarına da yansıyacak. Fiyatlar yan yana seyahat eden, aynı aileden olan kişiler için yüzde 25 ile 40 arasında düşecek.

Bozcaada diken üstünde

Koronavirüs tespit edilmeyen ender yerlerden biri olan Çanakkale’nin turizm cenneti Bozcaada’da normalleşme adımlarının atılmasının ardından ziyaretçi sayısında yaşanan artış, ada halkını tedirgin etti. Yaşanan tedirginlik nedeniyle yetkililer adaya gelen vatandaşların kalacakları adresleri kayıt altına aldı. Yeme içme tesislerinin salgınla ilgili uyacakları kurallar konusunda sıkı denetim yapılıyor.

EKONOMİ

Brezilya’ya solunum cihazı sattık

Türkiye’de daha önce eşi benzeri görülmemiş bir işbirliğiyle kısa sürede üretilmeye başlanan solunum cihazlarının ihracatına da başlandı. Dün Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından Twitter üzerinden duyurulan habere göre 650 adet solunum cihazı, Brezilya’ya gönderildi ve Sao Paolo’ya ulaştı bile. 

Yapı Kredi, döviz mevduatı istemiyor

Yapı Kredi Bankası bir açıklama yaparak bundan böyle 10 bin dolar ve euronun altında vadeli döviz mevduatı kabul etmeyeceklerini bildirdi. Bankanın bu kararının arkasında BDDK tarafından getirilen mevduatları kredi olarak dağıtma zorunluğunun yattığı düşünülüyor.

Yurt dışından rezervasyonlar başladı

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Taceddin Özden, yeni tip koronavirüs salgını sürecinde dünyanın yavaş yavaş normalleşmesiyle birlikte turizmde yeni rezervasyonların gelmeye başladığını, temmuz ayında yüzde 70 doluluk hedeflendiğini söyledi. Özden, “Şu anda İngiltere, Almanya, Hollanda ve Balkan ülkelerinden rezervasyonlar geliyor” dedi.

İzmir-Antalya otoyolu için ihale

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’nin iki turizm merkezi İzmir ve Antalya’yı birbirine bağlayacak otoyol projesinde, 163 kilometrelik Aydın-Denizli Otoyolu ayağının ihalesine 11 Haziran’da çıkılacağını belirtti. Bakan Karaismailoğlu, “Otoyolların tamamlanmasıyla İzmir ile Antalya arasındaki mevcut 580 kilometre devlet yolu ile 6-7 saat süren seyahat, 440 kilometre otoyolla 3 saate inecek” dedi. 

Apple’dan taksit kampanyası

Apple’ın ödeme sistemi Apple Card, Iphone’ların yanı sıra tüm Apple ürünlerine taksit yapacak. Apple tüm ürünlerine herhangi bir vade farkı olmadan 12 ay taksit imkanı sunacak. HomePod ve Apple TV almak isteyen kullanıcılar için ise  taksit sayısı 6 ile sınırlandırıldı. Apple Card daha önce sadece Iphone modellerine 24 aya kadar taksit yapıyordu. Apple Card Türkiye’de yok.

DIŞ HABERLER

Libya’da Sirte için savaş

Libya iç savaşında Türkiye’nin de desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin askeri ilerlemesi devam ediyor. Son olarak deniz kıyısındaki Sirte kentini ele geçirmeye çalışan ulusal ordu, burada isyancı general Hafter’e bağlı güçlerin direnişiyle karşılaştı. Kentin güney mahalleleri ele geçirildi.

Trump muhafızları çekti

ABD’de George Floyd’un öldürülmesinin ardından başlayan gösteriler ikinci haftasını doldururken protestocular geri adım atmadı. Beyaz Saray’ın yakınlarındaki gösteriler 10’uncu gününü doldururken geri adım atan Trump oldu. Ulusal Muhafızlara Washington’dan çekilme emri veren Trump “Çekilme emrini verdim, şimdi her şey mükemmel bir şekilde kontrol altında” dedi. 

Norveç polisi dinginliği

Norveç’te geçen yıl polisler yaklaşık 10 bin göreve silahlı olarak gönderilmiş ama sadece 13’ünde ateş etmiş. Sadece 1 kişi polis kurşunu ile hayatını kaybetmiş, 5 kişi de yaralanmış. Norveç’te polis genel olarak silahsız görev yapıyor, yalnıza acil durumlarda ve ihtiyaç olduğunda polis aracında tutulan silahları üzerine alabiliyor.

Kıbrıs’ta camilere saldırı

Güney Kıbrıs’ta son bir haftadır camilere yönelik provakasyon saldırıları devam ediyor. Limasol’da bulunan Köprülü Camisi’nin avlusuna molotofkokteyli atılıp, duvarlarına İslam ve göçmen karşıtı yazıların yazılmasının ardından, bu kez de Larnaka’da bulunan Tuzlu Camisi’nin duvarına Bizans bayrağı asıldı.

YAŞAM

Engin Altan Düzyatan gazi büstü

Ordu Büyükşehir Belediyesi, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na Türk ve İslam tarihinin önemli isimlerinin büstlerini yerleştirdi. Ertuğrul Gazi’nin büstü ise Diriliş Ertuğrul dizisinin başrol oyuncusu Engin Altan Düzyatan’a benzetildi. Sosyal medyada tepkiler gelince belediye büstü kaldırdı, sorumlular hakkında soruşturma açtı. MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler’e sert tepki gösterdi. Enginyurt, “Cumhur İttifakı zarar görmesin diye sustum. Hilmi bey! Sen konuş” dedi.

Akılalmaz bir ölüm

Adem Türk, Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde tarımla uğraşan biriydi. Dün traktörüyle tarlaya doğru giderken traktörü devrildi. Yanında duran av tüfeğinin tetiği bu sebeple düştü ve traktör sürücüsü Adem Türk tüfekten gelen saçmalar yüzünden öldü.

72 gün havaalanında yaşadı

Başrolünde Tom Hanks’in oynadığı Terminal filmi gerçek oldu. Ganalı Randy Juan Muller, Kasım 2019’da Kerala’daki ORPC Spor Kulübü’nde oynamak için Hindistan’a gitmişti. 21 Mart’tan bu yana uçuşların yasak olduğu Mumbai havalimanında Gana’ya dönmek isterken mahsur kalan Randy Juan Muller, 72 gün sonra dışarı çıkabildi. Muller’e, havaalanında çalışan temizlikçiler ve güvenlikçilerin yardım ettiği, erzak götürdüğü belirtildi.

KÜLTÜR SANAT

İstanbul Modern’e 220 bin ziyaretçi

İstanbul Modern’in ‘Sanata Sarıl’ mottosuyla hazırladığı etkinliklere katılımda rekor kırıldı. İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, “2019 yılında toplam 390 bin kişi müzeyi gezerken, 2 aylık pandemi döneminde 220 binden fazla kişi müzeyi sanal ortamda gezdi” dedi. İstanbul Modern 16 Haziran’da kapılarını sınırlı ziyaretçiye açıyor. Müze ziyaretleri için online rezervasyonu da getiren İstanbul Modern’i aynı anda en fazla 70 kişi gezebilecek.

SPOR

Fenerbahçe’de sol beke dünya yıldızı

Son yıllarda sol bek bölgesinde sıkıntı yaşayan sarı-lacivertlilerde Hasan Ali Kaldırım’ın sezon sonu sözleşmesi sona erecek. Fransa basınında yer alan haberlere göre Fenerbahçe, Paris Saint-Germain ile sözleşmesi sona erecek olan Layvin Kurzawa ile ciddi şekilde ilgileniyor. 

Şampiyonlar Ligi finali İstanbul’dan alınıyor mu?

Koronavirüs nedeniyle askıya alınan Şampiyonlar Ligi için flaş bir iddia ortaya atıldı. Alman basınından Bild’de yer alan habere göre turnuvanın geri kalan kısmı Lizbon’da oynanacak. Bu durumda İstanbul’daki final maçı da Lizbon’da yapılacak. Gelecek sezonun finalinin ise İstanbul’a verileceği de iddialar arasında.

Balotelli için Beşiktaş da devrede

İtalya Serie A ekibi Brescia ile olan sözleşmesini fesheden Mario Balotelli, serbest oyuncu statüsüne geçti. Bonservisini eline alan İtalyan yıldız için transfer iddiaları da gelmeye başladı. Alman basını, daha önce adı Galatasaray ile anılan golcü futbolcu için Beşiktaş’ın da devreye girdiğini yazdı.

Galatasaray ve Fenerbahçe’nin transfer kapışması

Fenerbahçe ve Galatasaray, A Milli Futbol Takımı’nda da forma giyen Mert Müldür için karşı karşıya geldi. İtalyan basını, Sassuolo’da forma giyen genç yıldız için Fenerbahçe’nin teklif yaptığını, ardından Galatasaray’ın girişimlerde bulunduğunu iddia etti.

MAGAZİN

Zenginlerin dert babası

Şarkıcı Coşkun Sabah dün Twitter’da TT oldu. Nedeni “Benim 15 milyonluk gayrimenkulüm varsa bankada 450 bin liram var. Ben üç ay kira almadım. Ben 450 bin lirayı harcıyorum, sonra ne olacak. Ne demek istediğimi çok parası olan anlar” sözleri. 

Bir gecede 1 milyon harcadı

NBA’de Houston Rockets forması giyen James Harden, gittiği striptiz kulübünde bir gecede 1 milyon dolar harcadı. Striptiz kulübü harcama sonrasında, Harden’ı onurlandırmak için formasını tavana astı. James Harden, 2017’de Rockets’tan 160 milyon dolarlık dört yıllık uzatma kontratı almıştı.