Olay olan poz – 65 yaş üstüne özgürlük – İşçi çıkarma yasağı uzadı – Ve daha nice haber
10 Haziran 2020

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz haberleri HaftalıkGazete sizin için derledi.

GÜNDEM

65+ yaşa özgürlük geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası alınan kararları açıkladı. 65 yaş ve üstü haftanın her günü 10.00 ile 20.00 arasında sokağa çıkabilecek. 18 yaş altına, ebeveynlerinin refakatinde olma şartıyla yasak kalktı. Lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saati 22.00’den 24.00’e uzatıldı. Sinema, tiyatro, gösteri merkezi gibi işletmeler 1 Temmuz’dan itibaren belirlenen kurallara göre faaliyete geçebilecek. Nikah salonları 15 Haziran’dan, düğün salonları ise 1 Temmuz’dan itibaren açılacak.

Ayşegül Atik hayatını kaybetti

Oyuncu Ayşegül Atik İstanbul’da 1.5 aydır tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Oyunculuğa tiyatroda başlayan Ayşegül Atik, 1980’lerde TRT’de televizyon skeçleri ve dizilerde rol almıştı. Ayşegül Atik özel televizyon döneminde de “En Son Babalar Duyar” dizisiyle tanınmıştı. Ayşegül Atik’in iki oğlu var. 

e-Devlet’ten merkezi ekran, merkezi ödeme

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, e-Devlet Kapısı üzerinden ulaşabileceği yeni “Araçlarım” hizmetiyle vatandaşların hiçbir yere gitmeden sigorta, ceza, muayene, otoyol geçişi ve borç durumu gibi birçok bilgiyi tek ekran üzerinden görüntüleyebileceğini, bunlara ilişkin ödeme işlemlerini yapabileceğini bildirdi.

Beşiktaşlı yöneticinin eşi polise sığındı

Beşiktaş Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci’nin iki yıl önce ‘rüya gibi’ bir düğünle evlendiği eşi Reyhan Çağla Bezci, aile içi şiddet gerekçesiyle polise başvurdu. Reyhan Çağla Bezci, kendisine şiddet uygulayıp kasten yaraladığı gerekçesiyle eşi için uzaklaştırma kararı istedi.

17 vali merkeze çekildi

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanıp Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan valiler kararnamesi ile 17 vali merkeze çekildi. Kararnameyle 41 kente yeni vali ataması yapıldı. Mevcut valilerden 24’ü yer değiştirdi. Merkeze alınan valiler arasında kayyım olarak görevlendirilen Mardin Valisi Mustafa Yaman ile Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da var. Adana Valisi Mahmut Demirtaş Mardin Valisi, Antalya Valisi Münir Karaloğlu Diyarbakır Valisi oldu.

Bodrum’da ‘beyaz kum’ avı

Beyaz kuma, mermer tozuna savaş açan Bodrumlular kum serim işlemi yapan otellerin, işletmelerin ve tatil sitelerinin peşine düştü. Bodrum Belediyesi 6 günde 7 otel, 1 beach ve 3 tatil sitesine baskın yaparak beyaz kumların serimini engelledi. Mermer tozuyla sahile verilen güzel görünümün deniz canlılarına zarar vermesi halkı ayağa kaldırdı. Beyaz kumun, mermer tozunun sahile serilmesinin deniz çayırlarını da yok ettiği ortaya çıktı.

Halay çekenlere 25 bin lira ceza

İzmir polisi, hafta sonu Kordon’a akın eden ve müzik eşliğinde dans edip halay çeken 8 kişiye ceza yağdırdı. Maske takmadıkları görülen kalabalık oyun havası eşliğinde halay çekmişti. İzmir polisi, dans edenleri tek tek belirlemek amacıyla sosyal medyada paylaşılan görüntüleri incelemeye alarak tespit edilen 8 şahısa kişi başı 3 bin 150’şer lira para cezası uyguladı.

Soylu: Yurt içinde 445 terörist kaldı 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabından açıklama yaptı: “Şırnak Silopi kırsalında iki terörist, Elazığ Görese Dağlarında iki terörist, toplam 4 terörist daha etkisiz hale getirildi. Yurtiçi toplam terörist sayısı 445’e indi. Terör bu ülkenin kaderi olmaktan çıkıyor inşallah. Biraz daha sabır ve gayret…” 

SALGIN

DSÖ’nün kafası karışık

Dünya Sağlık Örgütü, semptom göstermeyen Covid-19 hastalarının virüsü bulaştırma ihtimalinin düşük olduğunu açıkladı. DSÖ’den Dr. Maria Van Kerkhove, “Gerçekten odaklanmak istediğimiz şey semptomatik vakaların takibi” açıklaması yaptı. Ancak Kerkhove bilim dünyasından tepki gelince geri adım attı, bu iddianın sadece iki ya da üç çalışmaya dayandığını ve bu konunun halen araştırıldığını söyledi.

Altı ayda 3.1 milyon can kurtarıldı

Bilim insanları, 11 Avrupa ülkesinde alınan önlemler olmasaydı bugüne kadar 12 ile 15 milyon kişinin enfekte olacağını ve bunun 3,1 milyon ilave can kaybına yol açacağını hesapladı. Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, virüsün bulaşıcılığını kontrol altına almak için önlemlerin sürdürülmesi gerek.

EKONOMİ

Havayolu şirketleri 84 milyar dolar kaybetti

Salgının en sert vurduğu sektörlerin başında havayolu taşımacılığı geliyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Covid-19 salgını nedeniyle hava yolu şirketlerinin 84,3 milyar dolar zarar edebileceğini duyurdu. Raporda görüşlerine yer verilen IATA Üst Yöneticisi Alexandre de Juniac, “Sektör ortalama olarak bu yıl günde 230 milyon dolar zarar ediyor” dedi.

TÜİK’te atama fırtınası bitmiyor

Enflasyon, işsizlik ve büyüme gibi ekonominin temel verilerini açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) son bir yılda “atama-görevden alma fırtınası” yaşanıyor. Daha yakın zaman önce başkanı değişen ve artık istatistikçi olmayan biri tarafından yönetilen kurumda dün de 26 bölge müdüründen 10’u görevden alındı.

Turizm için kartla ödeyene ilave taksit

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yurt içi havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama harcamalarında kredi kartlarında taksitlendirme sınırının 12 aydan 18 aya çıkarıldığını duyurdu.

Konyaaltı sahili yeniden Alkoçlar’a

Hülya Koçyiğit’in damadı Ender Alkoçlar, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Konyaaltı sahil ihalesini iptal etmesi ve yerel mahkemenin iptal kararını haklı bulması üzerine Danıştay’a başvurdu. Danıştay yerel mahkemenin kararını bozdu. Böylece Konyaaltı sahilinin işletmesi tekrar Alkoçlar Turizm firmasına geçti.

İstihdam destekleri uzatılıyor

Normalleşme sürecinde Yeni İstihdam Kalkanı Paketi’nin ayrıntıları belli oluyor. Salgın nedeniyle işten çıkarma yasağının 3 ay uzatılması, ücretsiz izne çıkarılan işçilere nakit desteğinin 3 ay daha sürmesi, kısa çalışma ödeneği uygulamasının devamı, işveren istihdam koruması halinde teşvik verilmesi gündeme geldi. İşten çıkarma yasağı 17 Temmuz’a kadar devam edecekti. 3 aylık uzatma ile birlikte yasak 17 Ekim’e kadar uzatılmış olacak.

2022’ye kadar hayvan ithalatı serbest

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren mücbir sebepler dışında besilik canlı hayvan ithalatına hiçbir şekilde izin verilmeyeceğini açıkladı. 2019 yılında 660 bin baş olarak gerçekleşen besilik büyükbaş hayvan ithalatı da bu yıl 350 bin başa indirilecek.

SİYASET

Meclis’te yumruk

CHP’li milletvekilleri Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesini protesto amacıyla yavaş oy kullanma eylemi yaptı. Eylem yüzünden liderleri Devlet Bahçeli’nin bekletilmesine kızan MHP’li vekiller, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’e tepki gösterdi.  Bu sırada Özel’in arkasından kalan MHP’li Olcay Kılavuz’un yumruk atığı öne sürüldü. Özgür Özel olayı şöyle anlattı: Önergelerdeki konuşma hakkımızı elimizden almaya çalıştılar. İçeriye doğru giderken MHP’li Olcay Kılavuz bana yumruk atamaya çalıştı. Hafif bir darbe aldım. Olcay Bey’in ciddi bir yaralanması var. Arkadaşlarımızın müdahalesiyle, alçakca yapılan saldırı püskürtüldü.” Olayla ilgili MHP cephesinden sıcağı sıcağına açıklama gelmedi. 

Leyla Güven serbest

Milletvekilliği düşürüldükten sonra Diyarbakır’da gözaltına alınıp tutuklanan HDP’li Leyla Güven, tahliye edildi. Tahliye kararı, Leyla Güven’in daha önce aynı davadan tutuklu kaldığı sürenin göz önüne alınmasını istemesi üzerine alındı.  

Torpil talebi adres şaşınca 

MHP İstanbul Milletvekili Cemal Çetin tarafından Hakim/Savcı Mülakat sınavına girecek bir aday için Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e gönderilmesi gereken belge yanlışlıkla HDP’li bir vekilin odasına gidince ‘torpil ricası’ ortaya çıktı. cumhuriyet.com.tr’nin ulaştığı kaynaklar böyle bir belgenin gönderildiğini doğrularken, MHP’li Çetin iddialara dair bir açıklama yapmadı.

Babacan ekonomiden vurdu

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Fox TV’de konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TRT canlı yayınında ekonomiyle ilgili yaptığı değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını belirtti, “Türkiye’nin kendi kendine yetemeyen bir ülke haline geldi, hatta bir çok alanda 1970’li yılların fakir Türkiye’sine dönmüş durumdayız” dedi.

15 Temmuz şehit yakınları eylemde

15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası, şehit yakınları ve gaziler için toplanan 300 milyon TL’nin bugüne kadar dağıtılmadığını belirten 15 Temmuz gazileri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde toplanarak eylem yaptı.

SPOR

Galatasaraylı taraftarlar tribünde

Hafta sonu yeniden başlayacak olan Süper Lig’de kulüpler seyircisiz maçlar için önlemlerini farklı modellerle aldı. Galatasaray kulübü, Türk Telekom Stadyumu’nda taraftarlarının fotoğrafına ve maketine yer verecek olan ‘Galatasaraysız olmaz, sensiz hiç olmaz!’ ismi verilen kampanyayı duyurmuştu. Galatasaray, duyurduğu kampanya sonrası taraftarlardan gelen fotoğrafları Türk Telekom stadına yerleştirmeye başladı.

Mustafa Denizli’nin şampiyon adayı

Tecrübeli teknik direktör Mustafa Denizli, “Bu ortamda en fazla avantajlı görünen takım Başakşehir. Başakşehir, 40-50 bin taraftarla iç saha maçlarını, Trabzonspor-Galatasaray-Sivasspor gibi oynayan bir takım değil” dedi.

TFF’den Fenerbahçe istifası

Türkiye Futbol Federasyonu Dış İlişkiler İcra Kurulu Üyesi Gürkan Teoman, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir’in Fenerbahçe ile ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle görevinden istifa etti.

Fransa’da mahkeme küme düşmeyi iptal etti

Koronavirüs nedeniyle Fransa’da liglerin bitirilmesine karar verilirken küme düşme hattında bulunan Toulouse ve Amiens küme düşürülmüştü. İki kulüp, karara itiraz ederken konu mahkemeye taşındı. Fransız L’Equipe gazetesinin haberine göre mahkeme, Toulouse ve Amiens’in itirazları kabul etti ve federasyonun verdiği kararı iptal etti. 

Panathinaikos satışa çıkarıldı

Euroleague’i 6 kez kazanarak en çok şampiyon olan takımlardan biri olan Yunan Panathinaikos Basketbol Takımı 25 milyon Euro’ya satışa çıkarıldı. Kulübün fiyatını çok uygun tuttuğunu öne süren kulübün sahibi ve başkanı Dimitris Giannakopoulos, “Maliyet hesapçılarına göre, kulübün ticari değeri 75 milyon Euro’yu buluyor” dedi.

DIŞ HABERLER

Yunanistan Akdeniz’de İtalya ile anlaştı

Yunanistan ve İtalya’nın dışişleri bakanları iki ülke arasında deniz yetki alanı sınırlarıyla ilgili anlaşma imzaladı. Anlaşma iki ülkenin bölgede doğal kaynak arama çalışmaları yürütmesinin önünü açacak. Türkiye ve Yunanistan Doğu Akdeniz’de doğal kaynakların çıkarılması konusunda gerilim yaşıyor.

ABD tarihinde ilk siyah kuvvet komutanı 

ABD Senatosu, siyahi Orgeneral Charles Q. Brown Jr.’un Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atamasını onayladı. Böylece ülke tarihinde ilk kez bir siyahi general kuvvet komutanı olarak görev yapacak. 98 senatörün onay verdiği atamaya karşı çıkan olmadı. Atamanın ABD’de siyahi George Floyd’un polis şiddeti nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından başlayan yaygın protestolar sürerken gerçekleşmesi dikkati çekti.

İran’ın maketi diplomatik sorun

İran ve ABD arasında bir süredir Hürmüz Boğazı’nda yaşanan gerilim, bir uydu fotoğrafıyla yeniden dünyanın gündemine geldi. ABD uyduları, İran Silahlı Kuvvetleri’nin atış tatbikatı yapabilmesi için ülkenin güney kıyılarında dev bir uçak gemisi maketi inşa ettiğini belirledi. Gemi, ABD’nin Basra Körfezi’nde görev yapan Nimitz uçak gemisine benziyor.

Çin’i eleştirdi, koltuğu kaybetti

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur görevden alındı. Cihanpur, daha önce koronavirüs salgınına ilişkin Çin’i yanlış bilgi vererek dünyayı yanıltmakla suçlayınca ülkede bazı kesimlerce büyük eleştirilere maruz kalmıştı.

BİLİM TEKNİK

Titan, Satürn’den hızla kaçıyor

Satürn gezegeninin devasa uydusu Titan’ın sanılandan çok daha hızlı biçimde Satürn’den uzaklaştığı ortaya çıktı. Cassini uzay aracının yaptığı gözlemler sonucu, NASA’dan ve İtalyan Uzay Ajansı’ndan bilimciler, dev uydunun gezegenden her yıl 11 santimetre uzaklaştığını saptadı, daha önce uydunun yılda 1 santim civarında uzaklaştığı sanılıyordu. Bu da, Titan’ın milyarlarca yıl önce Satürn’e çok daha yakın olduğunun düşünülmesine neden oldu.

İlk 500’de tek üniversitemiz var

‘QS 2021 Dünyanın En İyi Üniversiteler Sıralaması’ açıklandı. Türkiye’den ilk 500’e 465’inci olarak sadece Koç Üniversitesi girdi. İlk binde 9 Türk üniversitesi yer aldı. MIT son 9 yılın dünyada en iyi üniversitesi seçilerek yine birinci oldu.

Yapay zeka insana fazla benziyor

Yapay zekanın da tıpkı insanlar gibi uykuya ihtiyaç duyduğu keşfedildi. ABD’nin Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndan araştırmacılar, yapay sinir ağlarının da “güzel bir gece uykusuyla eşdeğer” fayda gördüğünü açıkladı. Araştırma ekibi bu keşfi, insanların görmeyi öğrenme biçimini taklit etmesi için tasarlanan bir yapay zeka biçimi üzerinde çalışırken yapmış.

IBM ayrımcı teknolojiyi reddediyor 

IBM, yüz tanıma programlarını iptal etme kararı aldı. Şirketin CEO’su Arvind Krishna “Artık genel amaçlı yüz tanıma veya analiz yazılımı sunmayacağız. Yüz tanıma teknolojisinin kolluk kuvvetleri tarafından kullanılması konusunun tartışılması gerektiğine inanıyoruz. IBM, kitle gözetimi, ırksal profil oluşturma, temel insan hakları ve özgürlüklerinin ihlali gibi amaçlara hizmet etmeyecek” açıklaması yaptı. IBM yapay zeka alanında dünya lideri. Yapay zeka destekli algoritmaların kadınlara ve siyah insanlara karşı önyargı sergilediğine dair kanıtlar var.

MAGAZİN

Bu pozu olay oldu

Dizi oyuncusu Hilal Altınbilek’in kendi sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı yukarıdaki fotoğraf dün sosyal medyanın en çok konuştuğu konulardan biriydi. Son olarak Bir Zamanlar Çukurova’da dizisinde rol alan genç oyuncunun bu resmine anında onbinlerce beğeni yağdı, evlilik teklif edenden yemeğe çağırana kadar her çeşit insan resmin altına yorum yazdı.

Durduk yerde Şener Şen fırtınası

Türk sinemasının ve tiyatrosunun “büyük” sıfatını hak eden oyuncularından Şener Şen dün durduk yerde Twitter’da TT oldu; çünkü birileri onun adına bir Twitter hesabı açıp çeşitli paylaşımlarda bulunmaya başladı. Bir anda onbinlerce izleyici toplayan hesap sahteydi, Şener Şen Twitter kullanmıyordu. Bu durumu da başta Cem Yılmaz ve Cüneyt Arkın olmak üzere Şen’in yakınları dün Twitter üzerinden açıkladı ama sahte hesap ilgi görmeye devam etti. Başka bir sahte hesap da tiyatrocu Ferhan Şensoy için açıldı. O da Twitter kullanmıyor.

Subaşı’nın dekont ifşasına 9 yıl hapis isteniyor

Bir banka çalışanı magazin haberleri yıldızı Şeyma Subaşı’ya eski eşi yapımcı Acun Ilıcalı tarafından yatırılan aylık nafakanın dekontunu sosyal medyada paylaşmıştı. Bu özelbilgiyi paylaşan bankacı tespit edilmiş ve işinden atıldı. Bankacıya savcılık da 9 yıl hapis istedi.