Fenerbahçe taraftarı maça hazır – Çorumlular aslan avında – Dövize hücuma devam – Özge Ulusoy’un maske stili
12 Haziran 2020

Güne başlamak için okumanız gereken bütün haberler burada, bir arada. Yorum yok, fazladan laf kalabalığı yok.

EKONOMİ

Döviz hesapları rekor kırdı

Türkiye’de yerleşiklerin bankalardaki döviz mevduat hesaplarının büyüklüğünde yeni bir rekor kırıldı ve toplam rakam 202 milyar doları aştı. Merkez Bankası’nın açıklamasına göre döviz mevduat hesapları sadece bir haftada 1 milyar 800 milyon dolar arttı.

Yurttaş bireysel krediye yüklendi

Salgın ve beraberindeki ekonomik sıkıntılar, vatandaşları bankalardan bireysel ihtiyaç kredisi çekmeye yöneltti. Nisan sonu itibarıyla bireysel kredi borcu olan kişi sayısı 32 milyon 385 bine yükseldi. Bu sayı Mart 2020’ye göre 229 bin, Nisan 2019’a göre 906 bin kişi arttı. Toplam kredi borcu miktarı ise 663.6 milyar liraya çıktı. Bu tutar Mart 2020 sonunda 659.2 milyar lira, geçen yılın nisan ayı sonunda 548 milyar liraydı.

Otobüs bilet fiyatlarına indirim geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, şehirlerarası otobüs firmaları için yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulamaya konulan tavan ücret tarifesinde düzenlemeye gidecek. Otobüs bileti tavan fiyatlarının yaklaşık yüzde 30 düşürülmesi planlanıyor.

Telekom operatörlerine bayiye gitmeden abonelik

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayan, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçen düzenlemenin meclis gündeminden geçerek vatandaşların elektronik ortamda telekom operatörlerine abone olmalarının önünü açacağını söyledi.

GÜNDEM

Atlı, dronlu ve ağır silahlı doğa devriyesi

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul’da 2019 yılında 4 ayrı ormanlık alanda kasıtlı şekilde çıkarılan yangınlar nedeniyle ve ormanlık alanda gezi, piknik yapan vatandaşların güvenliğini sağlamak için ‘Doğa Devriyesi’ projesi başlattı. Havadan polis helikopteri ve termal drone’lar ormanları denetlerken, yerden ise atlı polisler, yunus polisleri, özel harekat polisleri ile özel eğitimli polis köpekleri de uygulamalara katılacak.

Topuz mahkum oldu, diplomatik atışma başladı

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda çalışan Metin Topuz’u 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Hakkındaki darbe ve casusluk suçlamalarından ceza almayan Metin Topuz FETÖ’ye yardım ve yataklıktan hüküm giydi. Metin Topuz’un Ekim 2017’de tutuklanması ABD ile Türkiye arasında o dönem yaşanan diplomatik krizin önemli bir parçasıydı. Nitekim karar sonrası ABD’nin Ankara Büyükelçiliği “Bu kararı destekleyecek inandırıcı bir delil görmediğimiz gibi, kararın süratle üst mahkeme tarafından bozulmasını diliyoruz” açıklamasını yaptı. Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de bu açıklamaya karşılık verdi: “ABD Büyükelçiliği’nin açıklaması yargının bağımsızlığına müdahaledir. ABD Büyükelçiliği bağımsız Türk yargısının kararlarına saygı göstermeli.”

Müyesser Yıldız tutuklandı

Casusluk yaptığı iddiasıyla birkaç gün önce gözaltına alınan gazetecilerden, OdaTV çalışanı Müyesser Yıldız gece yarısı saatlerinde çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderildi, aynı suçlamayla gözaltına alınan Tele 1 Ankara Temsilcisi İbrahim Tükel ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Türkiye’ye ait F-35’e el koyma yasası

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi, 2021 mali yılı savunma bütçesine ilişkin tasarıyı onaylayarak Senato Genel Kurulu’na gönderdi. F-35 uçaklarına ilişkin kısımda Türkiye ile ilgili “Yasa, Türkiye F-35 programından çıkarıldığı için satın alınıp teslim edilmeyen 6 Türk F-35 uçağının ABD Hava Kuvvetleri için tekrar yapılandırılıp, kullanılması yetkisini veriyor” denildi. Kongrenin iki kanadının tasarıları tek tasarı haline getirildikten sonra ABD Başkanı Donald Trump’ın onayına sunulacak. Türkiye’nin parasını ödediği F-35’ler Rus S-400 füzelerinin satın alınması gerekçe gösterilerek Türkiye’ye gönderilmiyordu.

Kütüphanede şortlu öğrenciye uyarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kocaeli-Gebze Gençlik Merkezi kütüphanesinde üniversite sınavın hazırlanan ve şort giyen kız öğrenciye “Burada böyle giyinemezsin, hatların belli oluyor, müdür bey rahatsız oluyor, lütfen yarın böyle gelme” uyarısı yapıldı. Müdür Köksal Turan “Kimsenin giyim kuşamına bir şey dediğimiz yok ama değerlerle ilgili olduğunda dikkat etmelerinde de fayda var” dedi.

YAŞAM

Çorumlular aslan avında

Çorum’un Bayat ilçesine bağlı Aşağı Emirhalil köyünde son günlerde büyükbaşların yabani hayvanlar tarafından telef edilmesi üzerine bölgede yaşayanlar, yabani hayvanın aslan olduğunu iddia etti. Köye fotokapanlar yerleştirilirken, köylüler de tüfek ve dürbünlerle arazide olduğu iddia edilen aslanı arıyor.

SİYASET

Erdoğan: Yeni sistemle 2023’te seçim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP MKYK toplantısında “Seçim ve siyasi parti yasalarının Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne göre değiştirilmesi gerekiyor. Bunun için bir komisyon kurduk. Onlar çalışmaları yapıp getirecek. Erken seçim filan yok. Niye seçim yapalım? Seçimler 2023 yılında yapılacak, bekleyecekler.” demiş.

Baraj içinde barajlı dar bölge mi geliyor?

Cumhurbaşkanı’nın sözünü ettiği seçim yasasıyla ilgili çalışmalar kulislere yansımaya başladı. Buna göre AK Parti kurmayları üçlü baraj üzerinde çalışıyor. Daraltılmış bölge sistemi uygulanacak, seçim bölgesinde yüzde 20 barajını aşamayan vekil çıkaramayacak. Ülke genelinde yüzde 10 barajı devam edecek. İttifak içinde ise aşılması gereken oy oranı yüzde 5 olacak.

Twitter, Ak Partili hesapları kapattı

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Twitter, Türkiye’den 7 bin 340 hesabı manipülasyonu engelleme politikalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle kapattığını açıkladı. Twitter, bu hesapların Adalet ve Kalkınma Partisi’nin gençlik faaliyetleri ile bağlantılı olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

‘FETÖ’ye mecbur kaldık’ sözleri istifa getirdi 

Ahmet Hakan’ın CNN Türk’teki Tarafsız Bölge programına katılan AKP Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Emre Cemil Ayvalı, “FETÖ’yle AKP kol kola girdiyse şayet, bir tarafta darbeci Kemalist gelenek vardı, bir tarafta FETÖ vardı. Bunları birbirine kırdırmak suretiyle yol almak mecburiyetinde kaldık” demişti. Ayvalı, dün gelen eleştiriler üzerine ‘partisinin zarar görmemesi için’ görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Ayasofya’nın tapusunu gösterdi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili tartışmalara, caminin tapusunu TV’de göstererek katıldı. Çavuşoğlu “Bu bir ulusal egemenlik konusudur. Kimse Türkiye’yi sorgulamasın. Hele hele ABD’nin sorgulaması abesle iştigal, trajikomik. Fetihten 567 yıl sonra halen Türk milleti karşıtlarının Ayasofya’nın, hatta İstanbul’un kime ait olduğunu tartışmaya açması manidar” diye konuştu.

SALGIN

Yurda girişte 14 gün şartı kalktı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, yurtdışında yaşayan ve tatil için Türkiye’ye gelecek Türk vatandaşlarına korona önlemleri kapsamında uygulanan “14 gün evde gözetim” kuralının kaldırıldığını açıkladı.

7 ilde ‘antikor testi’ başladı

İlk kez Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye genelinde 153 bin hanede yapılacağını duyurduğu antikor testi uygulaması 7 ilde başladı. Sağlık ekipleri, Ankara’da Türkiye İstatistik Kurumu işbirliğinde belirlenen hanelere giderek, test için numune alma işlemi yaptı. Antikor testi uygulananlar 2 gün içinde e-nabız uygulaması ya da ilgili ilçe sağlık müdürlüklüğünden sonucu öğrenebilecekler.

DIŞ HABERLER

Libya’da toplu mezarlar bulundu

Türkiye’nin de desteklediği Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı güçler tarafından isyancı general Hafter’den kurtarılan Terhunde kentinde 8 tane toplu mezar bulundu. Birleşmiş Milletler, bulunan toplu mezarlarla ilgili “en kapsamlı araştırma”nın yapılmasını istedi. 

Libya’da ateşkes Ankara’dan döndü 

Türkiye, Mısır’ın Libya’da ateşkes çağrısını reddetti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘Hafter ve müttefiklerinin Libya’da ateşkes çağrısı ölü doğmuştur. Gerçekçi de değildir, samimi de değildir. Teröristlerle, darbecilerle ateşkes olmaz. Hafter yanaşmıyordu, şimdi kaybetmeye başlayınca, Kahire’den o açıklama çıkıyor. Ancak BM çatısı altında bağlayıcı bir ateşkese gidebiliriz” dedi.

Trablus’a yeni Türk askeri

Libya’nın başkenti Trablus’a Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı güçlere Türk mayın temizleme uzmanları gönderildi. Türk uzmanlar, başkentin güneyinde bulunan bölgelerde Hafter milislerinin kaçarken döşedikleri mayın ve patlayıcıları etkisiz hale getirmek için UMH güçlerine yardım edecek.

Apple’dan ırksal eşitlik atağı

Apple, şirket içi ırk adaletini sağlamak için 100 milyon dolarlık bir fon oluşturdu. Apple CEO’su Tim Cook, HBCU’lardan (Afrikalı Amerikalılar’ın gittiği kolej ve üniversiteler) daha fazla istihdam ve sahipleri siyah olan şirketlerden daha çok hizmet alımı yapma sözü verdi. Apple ayrıca adil yargılanma hakkından mahrum bırakılmış mahkumlara yardım eden Adalet Girişimi adlı örgüte maddi destek sağlayacak.

Amazon da özgürlük koruyacak 

IBM ‘siyahlar aleyhine ayrımcılık yarattığı’ gerekçesiyle yüz tanıma teknolojisi alanından çıkacağını açıklamıştı. Bu kez Amazon, Rekognition adlı yüz tanıma sisteminin polis tarafından kullanılmasını bir yıl süreyle askıya aldı. Sadece kayıp ya da cinsel istismara uğrayan çocukların bulunabilmesi için sistemin kullanımına izin verecek.

ABD’de ordu siyasette tartışması

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Başkan Donald Trump’ın Beyaz Saray çevresindeki göstericilerin biber gazı ve plastik mermi ile dağıtılmasından sonra yaptığı kilise ziyareti sırasında yanında olmasının bir hata olduğunu söyledi. Milley, “O an orada olmam ordunun iç politikaya karıştığı gibi bir algı oluşturdu” dedi.

Camiye saldırana 21 yıl

Norveç’te başkent Oslo yakınındaki camiye geçen yıl saldırı düzenleyen Philip Manshaus 21 yıl hapse mahkum edildi. AA’nın haberine göre Manshaus’un geçen yıl 10 Ağustos’ta Barum banliyösündeki Afganlara ait El-Nur İslam Merkezi Camii’ne düzenlediği saldırıda bir kişi hafif yaralanmıştı.

SPOR

Fenerbahçe Stadı’na taraftar kartonetleri

Fenerbahçe bugün ligin yeniden başlayacağı ilk maçta saat 21.00’de Kayseri ile oynayacak. Fenerbahçe Ülker Stadı’ndaki maç seyircisiz oynanacak ama seyirci koltuklarında taraftar kartonetleri olacak. Sezon sonuna kadar iç sahada oynanacak karşılaşmalar için “sevdikseni.fenerbahce.org” sitesine fotoğraflarını yükleyen taraftarların binlerce kartoneti tribünlerde yer alacak.

Süper Lig protokol hariç süper önlemlerle başlıyor

Koronavirüs salgını yüzünden ara verilen Süper Lig, bugün iki maçla bir dizi önlemle başlayacak. Saat 21.00’de Fenerbahçe-Kayseri ve Trabzonspor-Göztepe maçları ile futbola hasret sona erecek. Salgına karşı da futbol takımları müsabaka gününe kadar 8 kez teste girecek, hakemler kampta sürekli kontrol altında izole bir şekilde tutulacak, stadyuma en azla 296 kişi alınacak. Sahadaki 22 kişi ile 4 hakem ve teknik direktörün dışında herkesin maske takma zorunlu. Stadyuma giren herkes testten geçecek. Ancak TFF’nin sağlık protokolüne yapılan Ek-1 madde değişikliği ile maçın oynanacağı ilin valisi, emniyet müdürü, Gençlik spor müdürü, spor savcısı ve ve protokol görevlisi ise test yaptırmama özgürlüğüne sahip.

Ryan Babel dönüyor

Galatasaray’ın sezon başında kadrosuna kattığı ancak devre arasında Ajax’a kiraladığı Ryan Babel, “Gelecek yıl Avrupa Şampiyonası’nda olacağımdan şahsen eminim. Sadece 1 yıl daha kaldı. Galatasaray’a dönüyorum ve Türk futbolu Hollanda futbolundan daha agresif” dedi.

Hagi mi Alex mi?

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Twitter’dan ‘Hagi mi, Alex mi” anketi başlattı. Eski Fenerbahçeli Alex ankette yüzde 47,3 oyla birinci olurken, katılımcıların yüzde 46,5’i Hagi’yi tercih etti. Takipçilerin yüzde 6,2’si de “Zor tercih” seçeneğini işaretledi. Bakan Kasapoğlu’nun anketi geçtiğimiz yıl Vedat Milor’ün 437 bin kişinin oy kullandığı ‘menemen’ anketini geride bıraktı. ‘Hagi mi, Alex mi” anketi için toplam 462 bin 335 oy kullanıldı.

MAGAZİN

Özge Ulusoy’un maske-kıyafet kombini

Manken Özge Ulusoy, kıyafetine uygun bir maske de bulmuş, sokağa öyle çıkmış. Çok yakında sosyal medyadaki “moda fenomenleri”nden maske kombini önerileri içeren videolar gelmeye başlarsa şaşırmayın. Belki şimdiden başlamıştır.

Emre Kınay’ı çıldırtan soru

Emre Kınay, önceki akşam Cihangir’deki bir mekanda arkadaşlarıyla bir araya geldi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında getirilen kurallara göre mekanın saat 24.00’te kapanması gerekiyordu, ancak ekip gece yarısını geçmesine rağmen sohbete devam etti. Bir televizyon muhabirinin söz konusu yasakla ilgili sorduğu soru, Kınay’ı çok sinirlendirdi. Kınay, “Hangi saatte eve gideceğimi sana mı soracağım?” diyerek muhabirin üzerine yürüdü. Her iki taraf da karakola giderek birbirinden şikayetçi oldu. Saat yasağına uyulmadığı için mekana da ceza kesildi.