Twitter trol ayıkladı, iktidar kızdı – Trabzonspor 3 golle döndü – TSK Akdeniz’de büyük gövde gösterisi yaptı – Sanayi üretimi çöktü, cari açık patladı
13 Haziran 2020

Güne başlamak için ihtiyaç duyacağınız bütün haberler burada, bir arada. Kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız. Dilerseniz, şu linke tıklayıp haberleri okurken size Ravel’in enfes bir eseri de eşlik edebilir.

SALGIN

Günlük vakada korkutan artış

Türkiye’de 29 Mayıs’tan sonra ilk kez günlük vaka sayısı 1000’in üzerine çıktı. Son 24 saatte 15 kişi yaşamını yitirdi, 1195 yeni vaka tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yoğun bakım ve entübe hasta sayısındaki artışa da dikkat çekti,  “Virüsün yayılımı hatalı iyimserlikten kaynaklanıyor” uyarısını tekrarladı.

İkinci ‘korona’ dalgası riski orta ile yüksek derecede

Avrupa Birliği çatısı altındaki sağlık uzmanları, Avrupa genelinde tecrit uygulamalarının yeniden devreye alınmasını gerektirecek kadar büyük ikinci bir Covid-19 dalgası riskinin ‘orta ile yüksek derecede’ olduğunu açıkladı.

EKONOMİ

Sanayi çöktü, cari açık patladı

Salgının Türk ekonomisine çıkardığı faturaya ilişkin istatistiki rakamlar gelmeye devam ediyor. Buna göre TÜİK’in dün açıkladığı rakamda, Nisan ayında sanayi üretiminin yüzde 31.4 oranında daraldığı görülüyor. Daralmaya ilişkin rakamlar sadece ekonominin üretim tarafında değil tüketim tarafında da var. Perakende endeksleri de üçte bire varan oranda düştü Nisanda. Ama herhalde en kötü haber Türkiye’nin genel döviz dengesini gösteren cari denge rakamlarından geldi. Geçen yıl cari fazla veren Türkiye gitti, yerine krizin durgunluğu içinde yine de ithalatı durduramayan ve ihracat ile turizmden de umduğu geliri elde edemeyen bir Türkiye geldi. Haliyle cari açık da patladı. Türkiye’nin bu yılın başından beri verdiği cari açık 13 milyar dolara dayandı. Ülkemizden yabancı sermaye çıkışı da devam ediyor ve Türkiye’nin özel sektörüyle devleti dış borç ödemelerini gerçekleştirmek için eldeki kıt kaynakları kullanıyor, Merkez Bankası’nın döviz rezervi eriyor.

Güreşçiydi, banka yönetim kurulu üyesi oldu

Gençlik ve Spor Bakanlığı yardımcısı eski olimpiyat şampiyonu güreşçi Hamza Yerlikaya, Vakıfbank Yönetim Kurulu başkan yardımcılığı görevine de atandı. Vakıfbank 419 milyar liralık aktifi ile Türkiye’nin 4. Büyük bankası. Yerlikaya aynı zamanda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanlarından biri. CHP’li Muharrem İnce yapılan atamayı ”Artık dış mihraklar ekonomimize saldırmaya cesaret edemez” diye eleştirdi. 

RTÜK başkanının 3’üncü işi Halkbank yönetiminde

Eski güreşçi Hamza Yerlikaya’nın Vakıfbank yönetimine atanmasının ardından RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin Halkbank yönetim kurulu üyeliğine atandı. Şahin RTÜK’ün yanı sıra Basın İlan Kurumu yönetiminde de görev yapıyor. Halkbank görevi, üçüncü işi olacak. 

69 firma bize neler yedirmiş neler

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Buna ilişkin olarak 69 firmaya ait 136 parti üründe taklit, tağşiş (bir şeyin içine başka madde karıştırma) yapıldığı tespit edildi. Bakanlık taklit ve tağşiş yapan markaları ve ürünleri ifşa etti. İfşa edilen 136 ürün ve 69 firmaya bu linkten ulaşabilirsiniz.   

GÜNDEM

İstanbul’da 5 bin yeni taksi plakası 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yeni taksi projesini açıkladı. Mevcut 17 bin 395 plakanın yeterli olmadığını, İstanbul’a 5 bin yeni sarı taksi kazandıracaklarını söyleyen İmamoğlu, “Elbise tek tip olacak, 3 vardiya çalışacak. Elektronik sistemle donatıyoruz bu 5 bin taksiyi. QR koduyla, İstanbulkart’la beraber taksi paranızı ödeyeceksiniz. Bir nevi İstanbul’a özgü taksi üretimine de start vermiş olacağız” dedi. İmamoğlu’nun taksi projesi, taksici esnafının tansiyonunu yükseltti. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkan Vekili Veli Yurt, “Haberimiz yoktu, taksici esnafı üzüntüyle karşıladı. Bütün esnafımızın tansiyonu şu an yükselmiş durumda. Bizim esnafımız bir bedel ödedi ve bu plakaları aldı” diye tepki gösterdi.

Sevda Noyan’a 6 yıl istendi

Katıldığı bir televizyon programında darbeye kalkışılması halinde kimleri öldürmeyi düşündüğüne dair liste yaptığını ve evinde silah bulundurduğunu söylediği için hakkında suç duyurusunda bulunulan Sevda Noyan’a dava açıldı. Düzenlenen iddianamede Noyan’a “Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit” suçundan 3 ile 6 yıl arasında hapis cezası istendi.

Suç makinesi Arjantin’de yakalandı

İzmir’de organize suç örgütü kurmak suçu dahil olmak üzere 25 farklı suçtan aranan Serkan Kurtuluş, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te lüks bir otelde sahte pasaportla yakalandı. Polisin operasyonlarıyla sıkıştırdığı suç örgütünün lideri Kurtuluş’un, ekonomik olarak zor duruma düştüğü, kendisine ekonomik kaynak yaratmak için görüşmeler yaptığı sırada Interpol tarafından tespit edilip, yakalandığı öğrenildi.

Direksiyonda cepten konuşanlara ceza yağdı

Emniyet Genel Müdürlüğü 8-10 Haziran’da seyir halinde cep telefonu kullanımına yönelik özel denetim yapıldı. Kontrollerde, 18 bin 2 sürücüye seyir halinde cep telefonu kullanmaktan işlem yapıldı, 650 araç trafikten men edildi, 80 sürücü belgesi geçici olarak geri alındı, 30 bin 817 trafik kural ihlali tespit edilerek cezai işlem uygulandı. Denetimler devam edecek. 

SİYASET

Twitter trol ayıkladı, Beştepe kızdı

Twitter’ın Rusya, Çin ve Türkiye’de devletle bağlantılı 32 binden fazla hesabı kapatması ve bu hesaplardan 7500’e yakınının Ak Parti bağlantılı olması tartışma yarattı. Twitter “Sahte ve ele geçirilmiş hesapların AK Parti’nin siyasi söylemlerini yaydığı, Cumhurbaşkanı için güçlü destek sergilediği görüldü” açıklaması yaparken Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter’a sert tepki gösterdi: “Twitter bir ideolojik kara propaganda makinasına dönüşmüştür” dedi. AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal da Twitter’dan açıklama yaptı: “Burayı Cumhurbaşkanımız’ın deyimiyle çöplüğe çevirenler Twitter’ın gerçek dışı iddialarına sarılıyor.”

“Kaç para harcandı” diyene dava açılacak

Cumhurbaşkanlığı’nın düzenlediği ‘İstanbul Yeditepe Konserleri’ kapsamında çok sayıda ünlü Youtube’da canlı konser veriyor. Konserlerin izleyen sayısının az olması sosyal medyanın önemli konuları girerken, konserlerin maliyetinin 3o milyon olduğu öne sürülmüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı yaptığı açıklamada 30 milyonluk maliyet yalanlanırken ‘algı operasyonu yapanlar’la ilgili hukuki yola başvurulacağı bildirildi.

DIŞ HABERLER

Akdeniz’de büyük gövde gösterisi

Türk Silahlı Kuvvetleri Libya açıklarında gövde gösterisi yaptı. 8 saat süren ortak tatbikata 17 uçak, 8 fırkateyn ve korvet katıldı. Gidiş dönüş 4 bin kilometre kateden F-16 savaş uçakları Akdeniz üzerinde yakıt ikmali yaptı.

Sunucu Türkiye’ye hakaret etti, Lübnanlılar sokağa döküldü

Lübnan’da bir televizyon kanalında program yapan Ermeni asıllı sunucu Neshan Der Haroutian, yayın sırasında Türkiye’ye hakaret etti. Bunun üzerine çok sayıda Lübnanlı ellerinde Türk bayraklarıyla sokağa döküldü ve Haroutian’ı protesto etti.

SPOR

Trabzonspor lider dönüyor

Tekrar başlayan Süper Lig’de lider Trabzonspor deplasmanında Göztepe’yi 3-1 yendi. Bordo-mavili takıma galibiyeti getiren golleri, 16. dakikada Nwakaeme, 52. dakikada Ekuban (p) ve 83. dakikada Abdülkadir Ömür kaydetti. Göztepe’nin tek golü ise yine penaltıdan 57. dakikada Alpaslan Öztürk’ten geldi. Trabzonspor’da 41. dakikada Guilherme kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı.

İki dakikada Fenerbahçe

Sahasında Kayserispor’u konuk eden Fenerbahçe, pandemi sonrası çıktığı ilk müsabakada geriye düşmesine rağmen 87’de Muriç, 88’de Gustavo’nun golleriyle sahadan 2-1 galip ayrıldı. Bu sonucun ardından Fenerbahçe puanını 43 yaparken, lig sonuncusu Kayserispor ise 22 puanda kaldı. Fenerbahçe’de Ozan Tufan 14. dakikada kırmızı kart gördü.

Emre Belözoğlu’dan veda açıklaması

Fenerbahçe kaptanı Emre Belözoğlu, 2-1 kazandıkları Kayserispor karşılaşmasının ardından çok önemli açıklamalarda bulundu. “Büyük ihtimalle 7 hafta sonra benim için futbol bitecek diyen” 39 yaşındaki futbolcu, “Futboldan sonra da benden ne istenirse elimden geleni yapmaya çalışacağım” dedi.

Beşiktaş taraftardan yardım istiyor

Beşiktaş Kulübü, daha önce 19 Mart’ta başlatmayı düşündüğü ancak salgın nedeniyle gerçekleştiremediği yardım kampanyasının tanıtımını yaptı. Başkan Ahmet Nur Çebi ve Beşiktaş Yönetim Kurulu’nun katıldığı toplantıda yardım kampanyasının ismi, Beşiktaş tribünlerinin de popüler tezahüratlarından olan ‘Bırakmam Seni’ oldu. Beşiktaş, bu akşam 21.00’de Antalyaspor’la karşılaşacak. 

MAGAZİN

Hazal Kaya’nın LBGT cevabı

Oyuncu Hazal Kaya, katıldığı bir Instagram canlı yayınında, “Çocuğunun LBGT olduğunu öğrensen tepkin ne olur” sorusuyla karşılaştı. Kaya, “Bir tepkim olmazdı. Beni ilgilendirmez çünkü. Benim ne tepkim olabilir, o benden başka birisi. Çocuklarımızla ilgili bunu anlamak zorundayız. O benden başka bir birey, ben değilim o. Onu yönlendirmek haddim değil. Ben ona ancak yol arkadaşlığı yapabilirim. Bir ihtiyacı olursa yanında olabilirim. Yani hiçbir tepkim olmazdı, çünkü haddim değil buna bir tepki vermek” cevabını verdi. Bu cevap da sosyal medyada gün boyu konuşuldu.

Ece Erken sahte mahkeme kararı göstermiş

Sunucu Ece Erken’in sevgilisi avukat Şafak Mahmutyazıcıoğlu’nun evli olması magazin gündemini uzun süre meşgul etmişti. Ece Erken, sosyal medya hesabından Şafak Mahmutyazıcıoğlu’nun eşinden boşandığını gösteren bir mahkeme kararı yayınlamıştı. Erken’in yayınladığı bu kararın sahte olduğu ortaya çıktı ve ilgili mahkeme, böyle bir karar vermediklerini belirtip Ece Erken’in evrakta sahtecilikten cezalandırılmasını istedi.