Libya’ya deniz ve hava üssü kuruyoruz – 15 Temmuz gazilerine polis müdahalesi – Yeni havaalanının yeni pistiyle ilgili vahim iddia
16 Haziran 2020

16 Haziran sabahı günün öne çıkan bütün haberleri bir arada, hap gibi.

SALGIN

Vakalar arttı bakan kaygılı

Türkiye’de vaka sayısı düne göre 30 artışla 1590’a çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yoğun bakım ve entübe hasta sayısının da arttığını belirtti, artışların belli bölgelerde yoğunlaştığını söyledi. “Yoğun bakım ve solunum cihazına ihtiyaç artıyor, hedeften uzaklaşıyoruz” uyarısı yaptı.

Kurul üyesinden ikinci dalga tanısı

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Belki de salgında ikinci bir dalganın başladığını varsayabiliriz. Tamamen geriye döndük diyemem ama böyle bir risk var. Kontrolü tekrar ele geçirirsek sorun olmaz, ama dikkate almazsak geriye dönebiliriz” dedi.

Bilim kurulu önlemleri gözden geçirecek

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, “Yeni normale dönüşle beraber vaka sayısında bir miktar artış olması bekleniyordu. Bizim de böyle bir öngörümüz vardı. Ama bu rakamlar bizim beklentimiz içerisinde mi diye sorarsan biraz beklentimizin üzerinde” dedi. Kara, “2-3 gün daha yukarı yön sürerse önlemler gözden geçirilebilir” şeklinde konuştu.

Salgın takibine özel hayat freni 

Norveç, enfekte vakaları izlemek için uygulamaya soktuğu Smittestopp adlı cep telefonu takip programını, ”özel hayatın gizliliğine orantısız müdahale” gerekçesiyle iptal etti. Toplanan tüm veriler silinecek. Norveç, Apple ve Google’ın ortak geliştirdiği, GPS değil Bluetooth sinyallerini kullanan izleme programına geçiş yapacak.

ABD’de hidrosiklorokin bitti

ABD’ Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), korona virüs tedavisinde hidroksiklorokin kullanımını “faydasız” olduğunu gerekçesiyle iptal etti. FDA’dan yapılan yazılı açıklamada, ‘Elde edilen yeni bilgiler ışığında, ilacın antiviral etki yaratma olasılığının düşük olduğu ortaya çıktı” denildi. ABD Başkanı Donald Trump hidrosiklorokini övüyor ve korunma amaçlı kullanıyordu. 

D614G yüksek ölümün şifresi mi?

İngiltere Reading Üniversitesi’nde yapılan çalışmada yani tip koronavirüsn lk tespitinde sonra 30’dan fazla türde mutasyona uğradığı sonucuna varıldı. Bu çalışmaya göre İtalya ve İngiltere’de D614G adı verilen mutasyona uğramış tür dolaşıyor ve bu da en tehlikelisi. Ancak söz konusu bölgelerdeki yüksek ölüm oranlarını izah için D614G dışında da açıklamaya ihtiyaç var. Araştırmacılar İtalya’nın önlemlerde göz göre göre geç kalmasını, Donald Trump ve Boris Johnson yönetimlerinin başlarda salgını açıkça önemsememesi gibi politik tavırları araştırmalarında done olarak kullanmamış.     

DIŞ HABERLER

Libya’da TSK’ya bir deniz bir hava üssü

Reuters, Türk ve Libyalı yetkililerin, ülkedeki iki üssün Türk Silahlı Kuvvetleri’ne tahsisi için görüşmeler yaptığını duyurdu. Habere göre Libya Ordusu’nun Hafter güçlerinden geri aldığı Mistrara deniz üssü ile el-Watiya hava üssü, Türkiye’nin kullanımına geçecek. Ayrıca iki ülke arasındaki işbirliği yeni enerji ve inşaat anlaşmalarıyla genişletilecek.

Libya zirvesine Sirte engeli

Rusya ile Türkiye arasında İstanbul’da gerçekleşmesi beklenen zirve Rusya’nın son dakika iptaliyle ertelenmişti. Reuters’in Türk yetkililere dayandırdığı haberine göre, Türkiye’nin desteklediği Libya Ulusal Hükümeti’nin Sirte’yi yeniden alma planı nedeniyle Rus tarafı ziyareti ertelemiş. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Rusya ile arada görüş ayrılığı olmadığını, görüşmeler için teknik düzeyde çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Macron’un Libya çıkışı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Türkiye, Libya açıklarında 7 gemi konuşlandırdı ve silah ambargosunu ihlal ediyor. Türkiye’nin Libya’ya müdahalesi kabul edilemez” dedi. Türkiye’nin NATO’dan faydalandığını belirten Macron “Fransa buna izin veremez. Bu konuda NATO üyeleriyle de görüşmeler yapacağız” açıklaması yaptı.

GÜNDEM

Vahim iddia: Yeni pistin yüzde 40’ı ‘uçtu’

Bugün Sözcü gazetesinde yer alan bir habere göre, daha birkaç gün önce açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen İstanbul Havaalanı 3. pisti ihale şartnamesine uygun inşa edilmedi. Gazete, şartnamede 3 bin 750 metre olması öngörülen pistin 3 bin 60 metre uzunluğunda, 60 metre olması gereken genişliğinin ise 45 metre olarak inşa edildiğini öne sürüyor. Böylece pist için 225 bin metrekare yerine 137 bin metrekare beton dökülmüş, yani pist yüzde 40 eksik yapılmış ama buna rağmen kesin kabulü olmuş, hatta açıldı bile. 

Yürüyüş, miting korona gerekçesiyle yasak

İstanbul Valiliği, 39 ilçede lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kurallara uyup uymadığını denetleyecek. Valilik ayrıca, yürüyüşlere, açık hava toplantılarına, toplu karşılama ve uğurlamalara izin verilmeyeceğini duyurdu.

Korona sınava tehdit

Kocaeli’de Pazar günü ÖSYM tarafından yapılan Milli Savunma Üniversitesi sınavında fenalaşan bir kız öğrencinin Kovid-19 testi pozitif çıktı. Salondaki diğer 16 öğrenci karantinaya alındı. Önümüzdeki hafta sonu 2 milyona yakın öğrencinin gireceği LGS, bir sonraki hafta sonu ise 2.5 milyondan fazla katılım beklenen üniversiteye giriş sınavı YKS var.

Minibüs Fırat’a uçtu

Erzincan’ın Kemaliye ilçe merkezi girişindeki Şırzı Köprüsü’nde Mehmet Dil (62) yönetimindeki yolcu minibüsü köprüye girerken kontrolden çıktı. Fırat nehrine uçan minibüste 8 kişi vardı, 3’ü kurtarıldı, 4’ü hayatını kaybetti. Akıntıya kapıldığı sanılan şoför Mehmet Dil kayıp. 

250 bin dolar alan, 20 bin doları bırakır mı?

İş adamı Kadir Hattat, evinde hizmetçi olarak çalışan Moldova uyruklu çift tarafından soyulduğunu iddia etti. Hizmetçinin, çiftin yatak odasının gizli bölmesinde bulunan kasadaki 250 bin doları alıp yurt dışına kaçtığı ileri sürüldü. Kasada sadece 20 bin doların yerinde olduğu anlaşıldı. Savcılık, “250 bin dolar alan hırsız kasada 20 bin doları bırakmazdı” diyerek dosyayı kapattı.

İran ile uçuşlar 1 Ağustos’ta başlıyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile ortak basın açıklamasında bulundu. Çavuşoğlu, İran ile uçuşların 1 Ağustos’ta başlayacağını duyurdu.

BİLİM

Galaksimizde 30’dan fazla akıllı canlı olabilir

Birleşik Krallık’taki Nothingham Üniversitesinden astro fizikçiler, Samanyolu Galaksisi’nde Dünya benzeri düzinelerce aktif uygarlığın olabileceğini, dünya benzeri bu uygarlıklardaki zeki yaşam formunun ise 5 milyar yıl öncesine dayanmasının muhtemel olduğunu açıkladı.

CERN’de en ağır atomaltı parçacık

Merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde olan Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi CERN’de atomu oluşturan temel yapı taşlarından olan ve “üst kuark” diye adlandırılan kuark türünün dört farklı çeşidi üzerindeki araştırmalar tamamlandı. CERN’de düzenlenen bir fizik konferansına sunulan bilimsel bildiride yazıldığına göre, bu “üst kuark”ların hassas ölçümleri tamamlandı ve onların sanılandan daha ağır oldukları saptandı, atoma kütlesini de büyük ölçüde bunların verdiği ortaya çıktı.

SİYASET

15 Temmuz gazilerine polis müdahalesi

Ankara’da Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi önünde toplanan ve “15 Temmuz için toplanan paralara ne oldu” diye sloganlar atan bir grup 15 Temmuz gazisi polis müdahalesiyle dağıtıldı. Müdahale esnasında 2 gazinin yaralandığı, çok sayıda gazinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gaziler hep bir ağızdan, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu buraya gelecek” dedi.

AK Parti Sultanahmet gafının üzerine gidiyor

CHP milletvekili İbrahim Kabaoğlu, Ayasofya’nın müzeden camiye çevrilmesiyle ilgili tartışmaya Sultanahmet Camisi’nin de müzeye çevrilmesi gerektiğini söyleyerek katılmıştı. İktidar partisi şimdi bu konunun üzerine gidiyor. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik “Sultanahmet’i müze yapalım gibisinden bir yaklaşım, doğrusunu söylemek gerekirse şimdiye kadar gördüğümüz en İslamafobik yaklaşımdır” dedi. 

İnce’den Nuri Pakdil tepkisi

CHP’li Muharrem İnce, Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı Mustafa Necati’nin adını taşıyan tarihi Kültür Evi’ne, ‘Yaşasın şeriat’ sloganı atan Nuri Pakdil’in adı verilmesine tepki gösterek, öğretmenleri protestoya davet etti. Bu arada yapılan uygulamaya CHP yönetimi tepki göstermedi.

Demirtaş’a hakaret eden serbest

HDP eski eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş hakkında sosyal medyada cinsiyetçi hakaret içeren paylaşım yapan V.Y, emniyetteki sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında diğer şüpheli V.Y’nin üvey amcası V.M’nin ise işlemleri  devam ediyor.

EKONOMİ

IMF öngörülerini kötümserleştirdi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, ülke ekonomilerine ilişkin bu ay yapacakları büyüme tahminlerinin bir önceki tahminlerden daha kötü olacağını söyledi.  Georgieva, “Ülkelerin birçoğuna ilişkin tahminlerimizi aşağı yönlü revize ederken, az sayıda ülke için yukarı yönlü revizyon yapacağız” dedi. IMF en son Türkiye için 2020’de yüzde 5 küçülme öngörüyordu. 

ABD’de şirketlere doğrudan para verilecek

ABD Merkez Bankası’ndan (FED) yapılan açıklamada, bankanın İkincil Piyasa Kurumsal Kredi Tesisi (SMCCF) kapsamında, piyasa likiditesi ve büyük işverenler için kredi mevcudiyetini desteklemek amacıyla şirket tahvili alacağı kaydedildi. Bu şirketlere bankaları araya koymadan doğrudan borç vererek kaynak sağlamak anlamına geliyor. IMF’nin ekonomilerle ilgili olumsuz açıklamalarına rağmen bu karar sonrası ABD borsaları yükseldi.

Karantinadan giyime hücum

İngiltere’de giyim ve teknolojik araç gereç gibi hayati olmayan ürünler satan mağazalar, dün yeniden kapılarını açtı. İnsanlar, 83 gün kapalı kalan dükkanlara akın etti, bazı dünyaca ünlü mağazaların önünde 50 kişiyi geçen kuyruklar oluştu. Mayıs ayında ekonomisi yüzde 20.4 daralan İngiliz ekonomisi için açılma bir mecburiyet olarak görülüyordu.

SPOR

Muslera’nın en ağır sakatlığı

Çaykur Rizespor deplasmanında tibia ve fibula kemikleri kırılan Fernando Muslera, kariyerinin en ciddi sakatlığını yaşadı. 6-8 ay arasında sahalardan uzak kalması beklenen 34 yaşındaki Muslera, kariyerinde en fazla 1 ay sahaların dışında kalmıştı.

Işıl Alben, Galatasaray’dan ayrıldı

Galatasaray Kadın Basketbol Takımı’nın kaptanı Işıl Alben, sarı kırmızılı kulüpten ayrıldığını ve BOTAŞ Spor ile anlaştığını duyurdu. Işıl Alben, sözleşmesinin yaklaşık yüzde 40’ına denk gelen indirimi kabul ettiğini ancak aradan 4.5 ay geçmesine rağmen şube personelleri tarafından kendisine bir sözleşme gelmemesi üzerine takımda istenmediğini anladığını söyledi.

Fenerbahçe’de 3 ayrılık daha

Süper Lig’de uzun bir aranın ardından Kayserispor’u mağlup ederek 3 puanla tanışan Fenerbahçe transfer çalışmalarına devam ediyor. Kanarya’da Isla’nın ardından 3 ismin daha gönderilmesine karar verildi. 1 yıl daha mukavelesi bulunan Mevlüt Erdinç ile sezon sonu yollarını ayıracak olan sarı-lacivertliler, Alper Potuk’u da Göztepe’ye satacak. Kanarya’nın teklif gelmesi halinde Tolgay Arslan’ı da satacağı ifade edildi.

Obradovic kalmak istediği sürece kalabilir

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, erkek basketbol takımının başantrenörü Zeljko Obradovic’in geleceğiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Obradovic İstanbul’a geldi. Önümüzdeki sezon ne olacağını oturup konuşacağız. Obradovic burada kalmak istediği sürece kalabilir. Fenerbahçe ve basketbolun efsanesidir. Fenerbahçe’deki yeri bambaşkadır” dedi.

Kupada rövanş gecesi

Fenerbahçe, Ziraat Türkiye Kupası yarı final rövanşında bugün sahasında Trabzonspor ile karşılaşacak. Ülker Stadı’nda oynanacak ve saat 20.45’te başlayacak karşılaşmayı Cüneyt Çakır yönetecek. İki ekip arasında Trabzon’da oynanan ilk maçı ev sahibi ekip 2-1 kazanmıştı.

Sivasspor zirve takibini sürdürdü

Süper Lig’de 27. haftanın son karşılaşmasında Sivasspor ile Denizlispor karşı karşıya geldi. Sivasspor maçı 1-0 kazandı. Sivasspor’un tek golünü 45+1’de Yatabare kaydetti. Denizlispor’da Zeki Yavru 44. dakikada kırmızı kart gördü.

MAGAZİN

Bikinili resim yağmuru başladı

Magazin basını karantina döneminde hasret kaldığı plajda güneşlenme pozlarına karantina sonrası nihayet kavuştu. Bodrum’da tatil yapan oyuncu Hilal Altınbilek’in güneşlenirken fotoğrafları çekildi ve kendisine soruldu: “Nasıl böyle formda kalıyorsunuz.” Hilal Altınbilek “Tatildeyim diye hiç tembellik yapmıyorum. Sporun yanı sıra beslenmeme dikkat ediyorum“ dedi. Sıradan soruya verilen sıradan karşılık olsa da haber tüm magazin sayfalarının manşetlerine taşındı. Elbette mesele Altınbilek’in diyet sırları değil, bikinili fotoğraflardı. Meraklısı için Hürriyet gazetesi de bir hizmet yapmış, bikinili poz veren ünlülerden bir galeri oluşturmuş, o da burada.