Tarihte bir ilk: Çocuklar için reçeteli video oyunu
16 Haziran 2020

ABD’de ilk kez bir video oyunu, Dikkat Eksikliği ve Hiperkativite Bozukluğu (DEHB) hastası çocuklar için ‘ilaç’ gibi pazarlanıp, reçete edilebilecek.

Akili Interacvtive adlı şirketin Project EVO adıyla geliştirdiği Endeavor RX adlı oyun, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden ilaç gibi doktor reçetesiyle satılmak üzere onay aldı. Bu tarihte bir ilk.

600’den fazla çocuk üzerinde yapılan 7 yıllık klinik çalışma sonrası ortaya çıkan video oyununu 8 ile 12 yaş arasındaki DEHB teşhii konan çocuklar hem Iphone hem de Ipad’ler üzerinden oynayabilecek.

Peki video oyunu gerçekten tedavide bir fark yaratıyor mu? Şirket, yapılan 5 ayrı araştırmanın sonuçlarını göstererek bu soruya ‘evet’ yanıtını veriyor.

En az dört hafta boyunca, haftada beş gün, günde ortalama 25 dakika “engellerden kaçmalı-puan toplamalı” video oyununu oynayan DEHB’li çocukların üçte biri, “dikkati bir noktada toplama konusunda ölçülebilir derecede ilerleme” sağladı.

EndeavorRx adlı oyunun sağladığı ilerleme oyunu oynamayı bıraktıktan sonra en az bir ay daha sürüyor. Şirket yetkilileri “Görülen tek yan etki isteksizlik ve zbaş ağrısı… Geleneksel ilaçlarla kıyaslarsak yan etkisi yok” dediler.

İlk kez 2014’te bu video oyununun DEHB ve Alzheimer tedavisinin geleceği olabileceği yolunda haberler çıkmıştı. 2017’den bu yana reçeteli video oyunlarının tıbbın geleceği olabileceğine dair  araştırmalar yayınlanıyordu. FDA onayıyla reçeteli video oyun artık hayal olmaktan çıktı.

Video oyunlarının eğlence ve dikkat toplama egzersizleri dışında da tıbbi amaçlı kullanımı üzerine çalışmalar sürüyor. En dikkat çekici çalışmalardan biri, yanık acılarını hafifletmek için sanal gerçeklik kullanmak.

EndeavorRX piyasaya sürülmeden önce bir grup aileye kapalı devre olarak sunulacak. Şirketin internet sitesinde kayıt için uzun bir bekleme sırası var. İlgileniyorsanız, şirketin web sitesi burada.