Avukatlar Ankara’ya giremedi – Benzin ve mazota zam geldi – Bu yıl Hac yok – Aydan Şener dudak uçuklattı
23 Haziran 2020

Güne başlarken duymak isteyeceğiniz bütün haberler bir arada, kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız, tarafsız.

SİYASET

Baro başkanları başkente giremiyor

AK Parti’nin baroların yapısı ve seçim sistemini değiştirmeye yönelik yasa tasarısına tepki gösteren baroların başkanları, Ankara’ya yürüyüş başlatmıştı. Başkanlar dün başkente ulaştı. Ancak polis barikat kurarak baro başkanlarının kente girişine izin vermedi.  Avukatlar Ankara girişinde sabahladı. Polisin zaman zaman zor kullandığını gösteren görüntüler var. İstanbul’da bir grup avukat Taksim’deki İstanbul Barosu önünde toplandı, Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nu istifaya davet etti. 

Feyzioğlu: Yürüyüş temel hak

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile görüştükten sonra açıklama yaptı, “Temel haktır yürüyüş hakkı.  Bir ortak noktada buluşulacak” dedi. Feyzioğlu, tartışılan çoklu baro sistemine de karşı olduklarını hatırlattı, “Takdir Meclis’in. Kimse de neden Meclis’i ikna etmeye çalışıyorsunuz diye kızamaz” diye konuştu.

AK Parti’den barolara tepki

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, baro başkanlarına tepki gösterirken, “Meclis’e gelmeyip, siyasi parti gruplarını ziyaret etmeyip, görüşlerini ortaya koymadan, doğrudan çözümü sokakta arayan, ortalığı yakıp yıkmakta arayan bir baro anlayışı var. Bunu kabul etmiyoruz” dedi.

Bahçeli: Bu kaos yürüyüşü

MHP lideri Bahçeli baroların eylemini  güdümlü kaos yürüyüşü’ olarak niteledi, “Terörist Demirtaş hakkında Anayasa Mahkemesi’nce verilen hak ihlali kararı, sokakların karanlığında ikbal arayışları, CHP-HDP-İP’in tehlike saçan gayri meşru politikaları dış kaynaklı tehditlere müsait ortam açmaktadır” dedi.

‘Rüşvet vermek başka almak başka’ fetvası

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu Karar TV’de sert konuştu: “Rüşvet vermek başka bir şey almak başka bir şey diye fetva veriyorlar. İhaleyi alan bağış yaparsa rüşvet olmazmış. Rüşveti kural haline getirip hırsıza sahip çıkıyorlar. İki elim bu fetvayı verenin yakasında olur.”

GÜNDEM

Taksici odasından İmamoğlu’na siyasi gözdağı

İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, Ekrem İmamoğlu’nun ‘İstanbul’a 5 bin taksi’ projesi hakkında Anadolu Ajansı’na konuştu. İstanbul’daki 17 bin 395 taksinin yeterli olduğunu savundu, “Biz Türkiye’de siyasetin de kaderini değiştirecek bir STK’yız” diyerek İmamoğlu’na gözdağı verdi.

Ankara ve İstanbul’da kuvvetli yağış teyakkuzu

Meteoroloji, İstanbul için bugün ‘sarı alarm’ verdi, kuvvetli yağış ve sel uyarısı yaptı. Yağışın 09.00 ile 20.00 saatleri arasında beklendiğini kaydetti. AKOM’dan yapılan açıklamada da bugün ve yarın İstanbul genelinde yağışlı havanın etkili olacağı belirtildi.  Meteoroloji verileri Ankara için de kuvvetli yağış gösterdi. Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Birimlerimiz teyakkuzdadır” dedi.

Suudi Arabistan haccı durdurdu

Suudi Arabistan, Covid-19 nedeniyle bu yıl hac ibadetini sadece ülkede yaşayanlarla sınırlı tutacağını yurt dışından hacı kabul etmeyeceğini duyurdu.

Hürkuş test uçuşunda düştü

Ankara’da test uçuşu yapan yerli temel eğitim uçağı Hürkuş, dün 12.30 sıralarında Beypazarı’nda düştü. İki test pilotu atlayarak kurtuldu. Hava Kuvvetleri, Hürkuş B’den 15 artı 40 uçaklık sipariş vermişti. Halen Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’de seri üretimde olan uçakların ilki bu yıl içinde teslim edilecekti. Düşen uçak, bu ilk partidendi. 2013’ten bu yana binlerce saat uçan Hürkuş daha önce hiç kaza yapmamıştı.

DIŞ HABERLER

Fransa ile Libya gerilimi büyüyor

İki NATO ülkesi Fransa ve Türkiye, Libya iç savaşında karşı cepheleri destekliyor. Yaşanan gerilim, geçen hafta Fransa’nın savaş gemilerinin Türk gemileri tarafından taviz edildiği iddiasına kadar uzanmıştı. Libya’nın komşusu Tunus’un cumhurbaşkanı Kays Said ile  bir görüşme yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emanuelle Macron şöyle dedi: “Bugün Türkiye’nin Libya’da tehlikeli bir oyun oynadığını ve bunun Berlin Konferansı’nda verilen bütün taahhütlere (ateşkese destek olunacağı taahhüdü) aykırı olduğunu düşündüğümü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a açıkça söyleme fırsatım oldu. Türkiye’nin Libya’da oynadığı role müsaade etmeyeceğiz.” 

ABD çalışma vizelerini de iptal etti

ABD Başkanı Donald Trump Nisan ayında getirdiği göçmen vizesi yasağını genişletiyor. Beyaz Saray, korona salgınının ekonomik etkileri sebebiyle H-1B, L-1 ve J-1 vize türleri gibi geçici çalışma vizelerini de askıya almaya karar verdi. Yasaktan gıda ve sağlık hizmetlerinde çalışanlar muaf.

Irkçılık karşıtları Roosevelt heykelini kaldırttı

ABD’nin 26. Başkanı Theodore Roosevelt’in heykeli, ırkçılık karşıtlarının tepkisinin ardından New York’taki Doğa Tarihi Müzesi’nin giriş merdivenlerinden kaldırılıyor. Heykelde at üzerindeki Roosevelt’in bir yanında bir yerli, diğer tarafında da bir siyah duruyor. Müzenin Başkanı Ellen Futter, Roosevelt’e değil, heykelin kompozisyonuna karşı olduklarını söyledi.

SALGIN

Başkan Maçoğlu koronadan hastaneye yattı

Tunceli’nin TKP’li belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun koronavirüs testi pozitif çıktı. Haberi Twitter’dan bizzat duyuran Maçoğlu baş ağrısı nedeniyle hastaneye başvurunca test yapıldığını, sonucun ardından Tunceli Devlet Hastanesi’ne yatırıldığını, durumunun iyi olduğunu söyledi.

Son Türkiye rakamları

Türkiye’de koronavirüsten son 24 saatte 24 kişi hayatını kaybetti, 1212 yeni vaka tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bugün iyileşen hasta sayımız yeni vaka sayımızın üstünde. Fakat mücadelemiz için aradaki fark yeterli değil. Vaka sayımızı tedbirlerle azaltmalıyız” ifadesini kullandı.

Güney Kore’de resmen ikinci dalga

Güney Kore, koronavirüs salgınında ikinci dalganın sonbahar ya da kış aylarında başlayabileceği yönündeki tahminlerinin yanlış çıktığını, ülkede ikinci dalganın hali hazırda başladığını açıkladı. Yeni vakaların ana merkezinin Seul’deki gece kulüpleri ve kiliseler gibi kalabalıkların toplandığı mekanlar olduğu bildirildi.

Almanya’nın da başı tekrar dertte

Almanya’da virüsün bulaştırma katsayısı 0.89’dan 2.03’e çıktı. Bulaştırma katsayısı, koronavirüs taşıyan bir kişinin virüsü ortalama kaç kişiye bulaştırdığını ifade ediyor. 2,03’lik katsayı, 100 kişinin virüsü 203 kişiye bulaştırdığı anlamına geliyor. Pandeminin kontrol altında tutulabilmesi için katsayının 1’in altında olması önem taşıyor.

EKONOMİ

Benzin ve mazota zam geldi

Benzinin litre fiyatına dün gece yarısından geçerli olmak üzere 24, motorinin litre fiyatına 23 kuruş zam geldi. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) verilen bilgiye göre, Ankara’da ortalama 6,21 liradan satılan benzinin litre fiyatı 6,45 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul’da 6,15 liradan 6,39 liraya, İzmir’de 6,21 liradan 6,45 liraya yükselecek. Öte yandan Ankara’da ortalama 5,71 liradan satılan motorinin litre fiyatı 5,94 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul’da 5,66 liradan 5,89 liraya, İzmir’de 5,74 liradan 5,97 liraya yükselecek.

Mayıs’ta turist sayısı yüzde 99 azaldı

2020 yılı Mayıs ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 99,26 oranında azalarak 29 bin 829 oldu. Mayıs’ta sınırlar kapalı olduğu için bu sürpriz bir rakam değil. Ocak-Mayıs döneminde ise ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %66,35 azaldı.

Moody’s küçülme tahminini daha da küçülttü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, G20 ekonomilerinin salgın nedeniyle bu yıl yüzde 4 küçüleceğini tahmin ediyordu. Moody’s tahminde düzeltme yaparak küçülmeyi yüzde 4.6 olarak öngördü. Türkiye için yüzde 5 küçülme tahmini ise değişmedi. 

Turizmden 120 milyon işsiz

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl dünyada turist sayısının yüzde 58 ile yüzde 78 arasında düşeceğini açıkladı. Bu 910 milyar ile 1.2 trilyon dolar gelir kaybı anlamına geliyor. Turizm sektörüyle direkt bağlantılı istihdam edilen 100 ila 120 milyon kişi işsiz kalacak.

İkinci dalga önce borsaları korkuttu

Salgının ikinci dalgasının gelmekte olduğu yönündeki haberlerin yarattığı endişe Avrupa borsalarının yarım puanla 1 puan arasında değer kaybıyla kapanmasına nede oldu. ABD ise haberlerden etkilenmedi ve Dow Jones günü 0,59 artışla kapattı.  İstanbul borsası ise yüzde 1.39 değer kazancıyla 115 bine yükseldi.

YAŞAM

Kediyle poz veren erkek itici

ABD’de yapılan bir araştırma, çöpçatanlık uygulamalarında kadınların kedileriyle poz veren erkekleri itici bulduğunu ortaya koydu. Kadınlar fotoğraflarında kedi tutan erkekleri daha az maskülen, daha fazla nevrotik, çıkmaya daha az değer olarak algılıyor.

FUTBOL

Trabzonspor zirveden son dakikada indi

Trabzonspor Süper Lig’in 28. haftasının kapanış mücadelesinde Alanyaspor’la son dakikada yediği golle 2-2 berabere kalarak liderliği Başakşehir’e kaptırdı. Maç sonunda iki takım yöneticileri arasında protokol tribününde başlayan tartışma saha içine taşan bir kavgaya döndü. Alanyaspor başkanı Hasan Çavuşoğlu, Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu’nun alkollü olduğunu ve ölmüş annesine küfür ettiği iddia etti. İddiayı yalanlayan Ağaoğlu, alkol testine gireceğini açıkladı, kendilerine küfür eden kişinin Hasan Çavuşoğlu’nun abisi olduğunu belirtti.

Süper Lig’den pahalı yedek kulübesi

İngiltere Premier Lig’de Manchester City, evinde Burnley’i 5-0 yenerken teknik direktör Pep Guardiala’nın kadro tercihi saha içi gündemin önüne geçti. Guardiola’nın maçta yedek kulübesinde oturttuğu yıldızların toplam piyasa değeri 552 milyon euro! Bu para, Türkiye Süper Lig takımlarının toplam değerinden 14 milyon euro daha fazla.

MAGAZİN

İşte 57 yaşın Aydan Şener’i

Oyuncu Aydan Şener 57 yaşında yaptığı bikinili paylaşımla magazin gündemine oturdu. Şener’in birkaç gün önce fotoğraf paylaşırken filtre kullanmadığını söylemesiyle bu fotoğrafları bir arada düşünmek gerekiyor. Şener 1981’in Türkiye güzeli.