Belediye Fatih portresini aldı – Benzine bu kez indirim geldi – Troller nasıl çalışıyor? – Liverpool 30 yıl sonra şampiyon oldu
26 Haziran 2020

Günün öne çıkan bütün haberleri bir arada, kısa kısa, kılçıksız, yorumsuz, tarafsız, sansürsüz.

GÜNDEM

Fatih tablosunu İBB 8 milyona aldı

İBB, Venedikli ressam Gentile Bellini’ye ait üç Fatih Sultan Mehmet portresinden, özel koleksiyondaki tek örneği dün Londra’daki açık artırmada 995 bin sterlin  (yaklaşık 8 milyon TL) ödeyerek satın aldı. Fatih’in yaptırdığı ancak II Bayezid tarafından ‘günah’ olduğu gerekçesiyle elden çıkarılan tablo, 500 yıl sonra İstanbul’a dönmüş oldu. İBB tabloyu yeni yapılacak bir müzede sergileyecek. 

65 yaş üstüne tatil izni

İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen genelgeye göre 65 yaş ve üzerindekiler, izin belgesi alarak turizm amaçlı seyahat yapabilecek. 3 yıl içinde organ ve kemik iliği nakli olanlar, immün yetmezliği bulunanlar ve diyaliz hastaları seyahat izin belgesine başvuramayacaklar.

Gurbetçiler tam yol geliyor

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve yıllık izinlerini Türkiye’de geçirmek isteyen gurbetçiler, Kapıkule’den ülkeye giriş yapmaya devam ediyor. Covid-19 nedeniyle üst düzey tedbirlerin uygulandığı Kapıkule Sınır Kapısı’nda konuşan Türk işçiler, “Korona olacaksak vatanımızda olalım” diyorlar. Kendileri akrabalarına bulaştırır mı, işin o tarafını pek düşünmüyorlar.

Yalıkavak’ta yangında 150 villalık alan açıldı

Bodrum Yalıkavak’ta dün makilik alanda yangın çıktı. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangın, yoğun çabanın ardından saat 17.00 sıralarında kontrol altına alındı. Tıpkı Kaş’ta olduğu gibi tam da 100-150 villadan oluşacak bir tatil sitesinin  sığabileceği kadar bir alan kül oldu. Kaş’ta yanan doğal sit alanındaki parsel dün eko turizm niteliği verilerek imara açıldı, Bodrum’daki alanla ilgili karar ne çıkacak, bekleyip göreceğiz.

SİYASET

Akşener: Tarihe not düşüyorum, Erdoğan seçilemeyecek

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Karar TV’de ‘Liderlerle Ekonomi’ programına katıldı ve iddialı nir cümle kurdu: “Tarihe not düşüyorum, Sayın Erdoğan ister önce, ister 2023’te seçim olsun Cumhurbaşkanı seçilemeyecek” dedi.

Ankara’nın arıtılmayan suyunu İstanbul içti

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara’daki su ihtiyacı ve altyapı çalışmalar için ayrılan paraların ANKA Park’a harcandığını söyledi. Ankara’nın atık suyunun bu nedenle arıtılamadığını belirten Yavaş, “Ankara Çayı’nın kokmuş suyu, Sakarya Nehri üzerinden, İstanbul’un Anadolu yakasına verildi” dedi.

Arınç hala öfkeli: Gökçek’in kolunu kestim

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Bülent Arınç’a dönemin Ankara belediye başkanı Melih Gökçek için “Ankara’yı parsel parsel sattı” demesi soruldu.  2015’teki öfkesinin halen yerinde durduğu anlaşılan Arınç şöyle dedi: “Hakkımda 30’a yakın tweet attı. Yalan yanlış şeyler söyledi. O gün bakanlar kurulu vardı. Ben Sayın Davutoğlu ve bakanlardan, bu adamı çağırıp ‘Sen ne yapıyorsun Kendine gel’ demesini beklerdim. Onlardan böyle bir şey gelmeyince. Ciddi bir iş yapmak lazım dedim ve o konuşmayı yaptım. Onun iftaraları nedeniyle damadım, kızım ve torunlarımı perişan etti. Ben onun kolunu kestim o benim sakalımı tıraş etti. Sakal daha gür çıktı ama kol yerine gelmiyor.”

Demirtaş’ı taciz eden ertesi gün serbestmiş

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’a yönelik cinsiyetçi paylaşımı nedeniyle tutuklanan Vedat M.’nin tutuklandıktan bir gün sonra serbest bırakıldığı ortaya çıktı. Vedat M.’nin avukatı, ‘O anda şehitlerle ilgili hakaret içerikli sözleri görmesi üzerine manevi duyguları kabardığından böyle bir paylaşımda bulunmuştur” savunması yapmış.

EKONOMİ

İstanbul’a yeni taksi plakası reddedildi

İBB’nin yeni taksi plakası teklifi UKOME’de İBB temsilcilerinin oyuna karşılık valilik ve çeşitli bakanlıkların temsilcilerinin oyuyla reddedilerek alt komisyona havale edildi. İBB’nin oylama öncesi 5 binden 6 bine çıkardığı yeni taksi plakası teklifi gelecek UKOME toplantısında yeniden görüşülecek. UKOME’de üye çoğunluğu Ekrem İmamoğlu öncesi Büyükşehir Belediyesi’ndeydi. AK Parti seçimi kaybettikten sonra UKOME’nin yapısını değiştirdi, valilik ve ilgili bakanların temsilcileri çoğunluğa geçti.

Dün 12 kuruş zam gelen benzin 22 kuruş ucuzladı

Akaryakıt fiyatları zaman zaman baş döndürüyor. Benzin fiyatlarına daha dün 12 kuruş zam gelmişti, bu kez 22 kuruşluk indirime gidildi. İndirim dün gece yarısından itibaren uygulanmaya başlandı.

Merkez, “Enflasyon olabilir” dedi, faizi değiştirmedi

Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu dün aylardır devam ettirdiği faiz indirimlerinde frene bastı ve 8.25’lik faizi değiştirmedi. Bankanın bu kararında gıda fiyatlarındaki artışın enflasyona yol açabileceği kaygısı önemli rol oynadı. 

ABD borsaları salgın korkusunu bankalarla atlattı

Salı günü salgının ikinci dalgasının geldiği yönündeki haberlerden ürkerek ciddi değer kaybeden  Amerikan borsaları vaka sayılarındaki artışın devam etmesine rağmen yüzde 1’in üzerinde değer kazandı. Borsacılara salgını unutturmak için bankacılık sistemine destek olunacak adımlar atılacağı haberi yetti. Pazartesi Salı günü aynı şekilde salgından ürken Avrupa borsaları da dün artışa geçti. 

Vapur ücreti 5 kuruşa 

İBB tarafından Şehir Hatları vapurlarında bazı hatlar, 31 Ağustos 2020 tarihine kadar 10:00-16:00 arası 5 kuruş olacak şekilde yeniden fiyatlandırıldı. Adalar seferinin muaf tutulduğu uygulamada indirim yapılacak hatlar; Üsküdar-Eminönü, Kadıköy-Eminönü, Kadıköy-Karaköy, Kadıköy-Beşiktaş ve 3 iskeleden fazla uğramalı hatlar olarak açıklandı.

Alman devi iflasa gitti 

Almanya merkezli elektronik ödeme sistemleri şirketi Wirecard AG, Münih bölge mahkemesine iflas başvurusunda bulundu. Şirket, bilançosunda gözüken 1,9 milyar euroyu aşkın paranın kaybolduğunun ortaya çıkmasının ardından ülke tarihindeki en büyük finansal skandallardan birinin merkezi olmuştu.

SALGIN

Remdesivir Avrupa’da

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), koronavirüs tedavisinde etkili olduğu söylenen Remdesivir‘in kullanımına izin verilmesi tavsiyesinde bulundu. Böylece Avrupa’da ilk kez bir ilaç COVID-19 tedavisi için tavsiye edilmiş oldu..

1458 yeni vaka 

Koronavirüs nedeniyle dün 21 kişi daha hayatını kaybetti, 1458 yeni vaka tespit edildi.  Rakamlar bir gün öncekilere çok yakın. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yoğun bakım hasta sayımızda bir artış oldu. Ancak hastalarımızın yoğun bakımda kalma ve toplam tedavi süreleri kısalmış durumda. Yeni vaka sayılarımızsa tedbirlerin azaldığını gösteriyor. Dünyada vaka sayıları tırmanışta. Türkiye’den iyi haberler verelim” dedi.  

DIŞ HABERLER

Putin 2036 için sandıkta

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, 2024’ten itibaren 12 yıl daha görev yapmasını mümkün kılacak anayasa referandumu için oy verme süreci dün başladı. 22 Nisan tarihinde yapılması planlanan anayasa değişikliği referandumu, salgın nedeniyle 1 Temmuz’a ertelenmişti. Dün başlayan oy verme süreci 1 Temmuza dek devam edecek.

ABD ile geleneksel terör polemikleri 

ABD Dışişleri Bakanlığı, son yıllarda ne zaman geleneksel terör raporunu yayınlasa Türkiye ile gelenekselleşmeye yüz tutan polemik başlıyor. İşte İşte dün yayınlanan o raporda hükümetin ‘terörle mücadele gerekesiyle bazı özgürlükleri kısıtladığına yer verildi. Ayrıca YPG’ye yönelik operasyonlar dolaylı yoldan eleştirilirken ‘ABD’nin terörist saymadığı’ FETÖ’nün gerekçe yapılarak yetersiz delillerle davalar açıldığı vurgulandı. Dışişleri Bakanlığı rapor için “ABD’nin bu terör örgütüyle (YPG-PKK) iş birliğini teyit etmektedir” nitelendirmesinde bulundu.

KKTC’ye gidebilirsiniz, ama önce cebe 2 test sonucu koyun 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Türkiye’den gelen yolculara çifte PCR testi şartı getirdi. KKTC, koronavirüs salgını nedeni ile ülkeleri 3 kategoriye ayırmış ve turistlerin kurallara uyması halinde 1 Temmuz’dan itibaren KKTC’ye giriş yapabileceklerini duyurmuştu.

BİLİM TEKNOLOJİ

Troller böyle çalışıyor

Gazeteci Mehmet Şafak Sarı dün Twitter üzerinden çok ilginç bir zincir yayınlayarak Türkiye’de “Ak Trol” diye adlandırılan sosyal medya grubunun yaptığı bir kampanyayı inceledi. Baro başkanlarının Ankara’ya yürüyüşüne ilişkin yapılan kampanya, Türkiye’de ve aslında dünyada da trol gruplarının sosyal medya üzerinden nasıl bir etki ağı yarattıklarını ortaya koyuyor.

Siz de -de ve -da’ları ayıramayanlardan mısınız?

Eğer öyleyseniz, İstanbul’daki Boğaziçi Üniversitesi’nden bir grup mühendis tam da sizin için bir web sitesi hazırladı. Yazdıklarınızdan emin değilseniz bu site sizin için kontrol ediyor, yanlış ayırdığınız veya hiç ayırmadığınız de ve da’ları size söylüyor. Sitenin adı da güzel: “-de/da takıntısı.” 

NASA’dan Mary Jackson jesti

NASA, ajansın ilk Afrikalı Amerikalı kadın mühendisi Mary W. Jackson’un adını genel merkezine verdi. Jackson, Türkiye’de gösterilen 2016 yapımı  ‘Hidden Figures-Gizli Sayılar’’ adlı filme ilham olan mühendisti. Donald Trump aynı filmde canlandırılan siyah kadın mühendisleri geçen yıl Kongre Altın Madalyası ile ödüllendirmişti. Böylece Mary W. Jackson ölümünden 14 yıl sonra ödüllendirilmiş oldu.

Bayer kabul etti: Yabani ot ilacı kanser yapıyor

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle ABD’de hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, 125 bin davacıya 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek. Aynı ilaç Türkiye’de de kullanılıyor. Bayer 2018’de Monsanto’yu satın almıştı. Glifosat etken maddeli Roundup adlı ilacı Monsanto üretiyordu.

SPOR

Liverpool 30 yıl sonra şampiyon

İngiltere Premier Lig’de Manchester City’nin deplasmanda Chelsea’ye 2-1 kaybetmesinin ardından lider Liverpool bitime 7 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. 31 maçta yalnızca 2 beraberlik, 1 mağlubiyet alan Kırmızılar, ligin 32. haftasında Manchester City karşısına 30 yıllık hasreti bitirmiş olarak çıkacak.

Beşiktaş’ta iki pozitif

Beşiktaş Kulübü, siyah-beyazlı futbol takımında 2 oyuncunun yeni tip koronavirüs testinin pozitif çıktığını duyurdu. Siyah beyazlılar, bugün evinde Konyaspor ile karşılaşacak. Kural gereği Beşiktaş ile son 2 haftada karşı karşıya gelen Antalyaspor ve Denizlispor’da tüm oyuncular ile çalışanlar, 48 saat içinde teste girecek.

Hasan Ali Kaldırım, Başakşehir ile anlaştı

Mali açıdan zor günler geçiren, UEFA’nın kıskacında olan Fenerbahçe bütün bunlardan ders almamış olacak ki elinde bulunan Milli Takım’ın sol beki Hasan Ali Kaldırım’ı yollayıp yerine futbolcu arıyor. Takımda kalmak isteyen Hasan Ali Kaldırım, yönetimden ışık görmeyince Medipol Başakşehir ile anlaştı. Deneyimli sol bekin, İstanbul ekibiyle 3 yıllık anlaşmaya vardığı ifade edildi.

MAGAZİN

Hülya Avşar peçe-öcü tepkisi 

Şarkıcı Hülya Avşar’ın, siyah maskesini peçeye benzettiği açıklamaları sosyal medyada gündem oldu. “Zehra görmüştü (peçeli) birini ‘öcü’ demişti, korkmuştu. Dolayısıyla bununla alakalı yazılar yazmıştım. Sonunda gördünüz mü? Biz de taktık peçeyi” diye espri yapan şarkıcıya sosyal medyadan, “Bu zihniyetle ölümüne kutuplaşacağız!” tepkisi geldi.

Sırbistan’a Miss Turkey gelin verdik

Miss Turkey 2013 üçüncüsü Ezgi Avcı, geçtiğimiz sezon Beşiktaş formasını giyen Karadağlı basketbolcu, Nemanja Djurisic ile evlendi. 2019 yılının Ocak ayında nişanlanan çiftin nikah töreni, ailesinin ve yakın dostlarının katılımıyla yapılmış.