Adnan Hoca’nın turnikesi – Ölüden alınan rahimle çocuk doğurdu – Türk doktorlar koronaya yeni tedavi geliştirdi
27 Haziran 2020

Bugün üniversite sınavı nedeniyle saat 15.00’e kadar sokağa çıkma yasağı var. Günün bütün haberleri burada, bir arada. Kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız, zahmetsiz, tarafsız ve sansürsüz.

POLİS ADLİYE

Adnan Hoca’nın “Turnike sistemi”

Adnan Oktar organize suç örgütüne yönelik açılan 77’si tutuklu 238 sanıklı davanın, bugün görülen duruşmasında etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan tutuksuz sanık S.S.T. dinlendi. S.S.T., Adnan Oktar’ın talimatıyla örgüte yeni katılan kadınların, ‘Turnike Sistemi’ adı verilen olayla toplu cinsel ilişkiye sokulduğunu öne sürdü.

GÜNDEM

Ölüden nakledilen rahimle anne oldu

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde, Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından 8 Ağustos 2011’de dünyanın başarılı ilk rahim nakli yapılan Derya Sert (32), anne oldu. Derya Sert, bir erkek bebek dünyaya getirdi. Prof. Dr. Ömer Özkan’a teşekkür eden Sert ailesi, bebeğe doktorun adını verdi. Prof. Özkan “Derya 10 sene boyunca aslında tıbba çok büyük katkıda bulundu. Gebelik süreci, gebelik yaşayamayan birçok anneye umut olabilecek bazı bulgular saptadık. Türk tıbına önemli katkı sağladık” diye konuştu.

Sınav ve sokağa çıkma kısıtlaması

2 milyon 433 bin 219 üniversite adayı bugün ve yarın Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) ter dökecek. İlk oturum bugün 10.15’te başlayacak, 13.00’te sona erecek. 81 ilde sınav saatleri içinde sokağa çıkma kısıtlaması var. Şehirlerarası toplu ulaşım araçlarından (uçak, otobüs, tren, vapur, feribot vs.) biletleme yapmış olanlar ile yerli ve yabancı turistler kısıtlamaya tabi olmayacak. Bakkallar marketler açık olacak.

İnternet kafeler açılıyor

İnternet kafeler ve elektronik oyun yerleri, temizlik, maske ve mesafe şartıyla 1 Temmuz’da faaliyetlerine başlayabilecek. İçişleri Bakanlığı genelgesine göre salonların kapasitesi kişi başına 4 metrekare düşecek şekilde düzenlenecek. Masalar-üniteler arası en az 1 metre olacak, araya şeffaf branda, cam bölme konulacak.

Zekeriya Öz Almanya’da yumruklanmış

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’den kaçan FETÖ firarisi eski savcı Zekeriya Öz Almanya’nın Mannheim şehrinde bir restoranda yumruklanmış. Bir restorana yanındaki iki işadamı ve iki koruma ile giren Öz’ü tanıyan kişinin, “Utanmadan buralarda geziyor musun?” diye sorup FETÖ’cü savcıyı yumrukladığı iddia ediliyor.

Konya’da iki kaza 10 ölü

Konya’da iki ayrı trafik kazasında 10 kişi hayatını kaybetti. Yunak ilçesinde tarım işçilerini taşıyan minibüs TIR’la çarpıştı. İlk belirlemelere göre üçü çocuk 7 kişinin hayatını kaybettiği, 11 kişinin yaralandığı öğrenildi. Akşehir ilçesinde meydana gelen diğer bir kazada ise 3 kişi hayatını kaybetti.

SALGIN

Covid 19’a karşı Türkiye’den tedavi yöntemi

Türkiye’de bilim insanlarının koronvirüs salgınına karşı geliştirdiği ‘sensitif derin ultraviyole ve lazer tedavisi’ ilk defa kullanıldı. Diyarbakır’da koronavirüs tedavisi gören bir hastaya uygulanan tedavi yöntemi başarıyla sonuçlandı. Uygulanan tedavi yöntemi sonrası hastanın koronavirüs testi negatif çıktı. Yöntemin ayrıntılarına ilişkin bir haber de burada.

İspanya’da Mart 2019 tarihli Covid 19 izi

İspanyol viroloji uzmanları Barselona’da Mart 2019’da alınan bir atık su örneğinde koronavirüsün izine rastladıklarını açıkladı. Virüsün ilk görüldüğü Çin’de bile resmi olarak ilk salgın açıklaması Aralık ayının sonunda gelmişti. İspanya’daki ilk vaka ise resmi olarak 31 Ocak 2020 tarihinde açıklanmıştı.

Yeni belirtiler tescillendi

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), koronavirüs salgınına ilişkin dört yeni semptom listeledi. Halsizlik, ishal, tıkanıklık ya da burun akıntısı ve son olarak mide bulantısı veya kusma Covid-19’un yeni semptomları arasında girdi. Ateş, kuru öksürük ve nefes darlığı hala en temel belirtiler.

İkinci dalgayı yaşama ihtimali en yüksek 10 ülke

Oxford Üniversitesi salgında ikinci dalgayı yaşama ihtimali en yüksek 10 ülkeyi açıkladı. Araştırmaya göre salgında ikinci dalganın yaşanma ihtimalinin en yüksek olduğu 10 ülke, Almanya, Ukrayna, ABD, İsviçre, Bangladeş, Fransa, İsveç, İran, Endonezya ve Suudi Arabistan olarak sıralandı. Araştırmada Türkiye, Belçika, Kanada, Polonya, Pakistan, BAE, Belarus, İtalya, İspanya, Singapur ve Hollanda’nın ise gevşetilen tedbirlere rağmen vaka artışını az ya da hiç yaşamayan ülkeler olduğu açıklandı.

EKONOMİ

Lagarde’a göre ekonomi dipten döndü

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Chiristine Lagarde, ekonomik krizde dip noktasının Euro Bölgesi’nde muhtemelen geçildiğini dile getirerek, salgında ikinci dalga olasılığı sebebiyle bunu ihtiyatlı söylediğini vurguladı. Küresel ticaretin önemli ölçüde azalacağına işaret eden Lagarde, ekonomik krizde savunmasız kalan insanlara son derece özenli olunması çağrısı yaptı.

Merkez Bankası rezervi alarm veriyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son rezerv verilerini açıkladı. Buna göre bankanın döviz rezervlerindeki azalma devam ediyor. Bu arada Uluslararası Para Fonu IMF de bir rapor yayınlayarak dünya çapında merkez bankalarının rezervlerini araştırdı. Bu raporda TCMB’nin rezervlerinin “tehlikeli bölge” sayılan kırmızı çizginin altına indiği gözüküyor.

Milli elektrikli tren raya iniyor

Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli tren setinin tasarım ve üretim süreci tamamlandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, pazartesi günü Sakarya’da trenin raylara inerek test sürüşlerinin başlayacağını açıkladı.

Otokar’dan Gürcistan’a 175 otobüs 

Otokar Otomotiv, Gürcistan Belediye Kalkınma Fonu ile 175 adet otobüs ve bu otobüslerin yedek parça ve eğitimlerini kapsayan yaklaşık 18.7 milyon euro tutarında bir ihracat sözleşmesi imzaladığını duyurdu.

SİYASET

Erdoğan’ın YouTube yayınına negatif mesaj yağmuru 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YKS’ye girecek gençlerle video konferans yaptı. Sosyal medyayı ahlaki zemine taşıyacak düzenleme hazırlığı içinde olduklarını söyledi. Sınavı ertelemeyerek “öğrencilerin gereksiz stres yaşamamasını önledik” dedi. Gençlere geleceklerini ‘özel sektörde’ aramalarını tavsiye etti. İmam Hatip’lerle diğer okullarda okuyan öğrenciler arasında ayrım yapmadığını iddia etti. Erdoğan konuşurken Twitter’da 30 binden fazla “oy moy yok size” mesajı gelince, yayın yoruma kapatıldı. YouTube’da da 260 bini aşkın ‘dislike’ geldi. Video bu sabah saatlerinde 1.5 milyon civarında izlenmişti.

Erdoğan, Arınç’la istişare ederse her şey değişecek

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç, Haber Global’de ilginç açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arınç’la üyesi olduğu kurulun adında uygun şekilde istişare eder ve tavsiyesine uyarsa iktidar politikaların tam tersine dönecek. Arınç MHP’nin AK Parti için yük olduğunu ima etti, FETÖ için “Karanlık yüzlerini maalesef çoğumuz göremedik. Masum değiliz hiçbirimiz” dedi. Ama “Bizi aldatmışlarsa bu suç bizim değil” diye devam etti. Davutoğlu ve Babacan’ın hain olmadığını ancak iki partinin de yüzde 10’a ulaşamayacağını söyledi. Çoklu baroya karşı olduğunu belirtti, “Tartaklanan baro başkanlarının çoğu arkadaşım” diye ekledi. Erdoğan 

Kılıçdaroğlu: Erdoğan kendi sonunu hazırlıyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın kendi ailesinin, yakınlarının, akrabalarının geleceğini ekonomik olarak güvence altına almaya çalıştığını söyledi. “Dünya ekonomisinde 17’nci sıradaydık, şimdi 19’uncu sıraya geriledik. Bu tablo mutfağa yansımışken Erdoğan’ın gitmesi için özel bir çaba harcamaya gerek yok, çünkü kendi sonunu kendisi hazırlıyor” dedi. 

‘Biz Bize Yeteriz’de paralar nasıl harcandı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında 7 aylık maaşını bağışlayarak ‘Biz Bize Yeteriz Türkiye’ sloganı ile başlattığı Milli Dayanışma Kampanyası kapsamında şu ana kadar 2 milyar 100 milyon 418 bin TL bağış toplandı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a bu bağışların akıbetini ve nerelere nasıl dağıtıldığını sordu. Oktay, CHP’li vekile gönderdiği yanıtta, “Biz bilmiyoruz, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na sorun” dedi.

Kavala cezaevinden konuştu

Silivri Cezaevi’nde tutulan Osman Kavala, kendisini ziyaret eden CHP Milletvekili Utku Çakırözer’e “Hakkımda açılmış üç soruşturmanın hiçbiri hukuken beni burada tutmaya yetmiyor. Bugüne kadarki tutuklama kararlarında savcı yüzü görmüş değilim” dedi.

MHP’li vekil Fatih tablosunu pahalı buldu

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, İBB’nin Londra’da açık artırmaya çıkan Fatih Sultan Mehmet tablosunu satın almasına çok kızmış. Meclis’te basın toplantısı düzenleyip “İBB bir tabloya nasıl 7 milyon verdiğinin hesabını versin. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı takiye yapıyor” dedi.

SPOR

Beşiktaş’tan 3 gol 3 puan

Süper Lig’de 29’uncu haftanın açılış karşılaşmasında Beşiktaş sahasında İttifak Holding Konyaspor’u 3-0 mağlup etti. Konyaspor’un 15’inci dakikada 10 kişi kaldığı mücadelede siyah-beyazlı ekibe galibiyeti getiren golleri Burak Yılmaz, Diaby ve Lens kaydetti.

Oğulcan Çağlayan, koptu geliyor

Rizespor, Galatasaray ile anlaştığı iddia edilen 24 yaşındaki Oğulcan Çağlayan’ın sözleşmesinin 1 yıl uzatıldığını Türkiye Futbol Federasyonu’na bildirmişti. Genç futbolcu Rizespor ile olan sözleşmesini tek taraflı olarak feshetti. Çaykur Rizespor Başkanı Hasan Kartal, “Oğulcan Çağlayan’ın bu hamlesinden sonra son kararı TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulu verecek” açıklamasını yaptı.

DIŞ HABERLER

Türkiye’ye seyahat yasağının sebebi hidrosiklorokinmiş

Alman haber dergisi Der Spiegel’e göre Berlin, koronavirüs tedavisinde hala sıtma ilacı hidroksiklorokin kullanıldığı için Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını kaldırmak istemiyor. Hidroksiklorokin kullanımı, ölüm oranını artırdığı, kalpte ritm bozulmasına yol açtığı gerekçesiyle Almanya’da yasaklandı. 

Ruslar Putin-2036 ve tanrıyı oyluyor

Rus halkı, Putin’e 2036 yılına kadar devlet başkanı olarak kalma yolunu açan referandumda oy vermeye başladı. Ruslar sadece Putin’in ömür boyu işbaşında kalıp kalmamasını oylamıyor. Paketin içinde emekli aylıklarını ve asgari ücreti yükseltmek, anayasaya Tanrı’ya inanmayı kutsal olarak tanımlayan bir cümleyi sokmak gibi halkı ‘Evet’ demeye teşvik edecek başka maddeler de var. Muhalefet ise Putin’i 85 yaşında gösteren afişlerle ‘hayır’ için mücadele ediyor.

MAGAZİN

Bergüzar Korel’in isyanı

Instagram’daa ünlüler üzerinden yapılan reklamların ayyuka çıktığı ortada. Bazı ünlüler bunu gönüllü bazen de para karşılığı yaparken birçoğu da her adımlarından promosyon çıkarılmasından şikayetçi. Oyuncu Bergüzar Korel de son gruptaki ünlülerden. Korel şöyle isyan etti: “Bu virüs süresince tüm alışverişlerimizi mecburen internetten yapmak zorunda kaldım özellikle çocuklarım için olanları… ve yeri geldi ismimi değiştirerek alışveriş yapmak zorunda kaldım. Çünkü isteğim dışında siparişimin yanında hediye yollayıp bir zahmet paylaşın demek çok çok ayıp! “