Bilimdem bihaber 4 rektör – Göldeki balıkları kim öldürdü? – Zuckerberg, Trump yüzünden 7.2 milyar dolar kaybetti
29 Haziran 2020

Günün bütün haberleri bir arada, kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız, tarafsız.

GÜNDEM

Sıfır bilimsel makaleli 4 rektör

Özyeğin Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta atadığı altı rektörün liyakatsiz olduğunu söyledi. Erhan Erkut, atanan rektörlerle ilgili “6 rektörün toplam makale sayısı üç. Dört yeni rektör sıfır makaleli!” dedi.

Sonuçlar 28 Temmuz’da, sorular internette 

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, üniversite adaylarının sınavda alınan tedbirlere uyduğunu söyleyerek öğrencilere, ilgili kurum ve kuruluşlara teşekkür etti, sonuçların 28 Temmuz‘da açıklanacağını söyledi. Bu arada soru kitapçıkları ve cevap anahtarları erişime açıldı. 

Marmaris’te 5.2’lik deprem 

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında saat 20:43’te 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Muğla, Denizli, Aydın, İzmir, Manisa başta olmak üzere tüm Ege Bölgesi’nde hissedildi. Deprem sonrası bölgede can ve mal kaybının olmadığı bildirildi.

Köpekle işkence iddiasına açıklama

Diyarbakır’da evi basılarak gözaltına alınan Sevil Rojbin Çetin’e köpekle işkence yapıldığı iddia edilmişti. Diyarbakır Valiliği, “Özel eğitimli arama köpeği,  şahsın balkon kapısından atlamaya çalışması üzerine sağ ayağından tutmak suretiyle kaçmasını engellemiştir” açıklaması yaptı.

RTÜK işlemlerinde atv farkı

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, ATV’nin son altı ay içinde 89 bin 987 kez şikayet edilmesine rağmen bir tek dosyasının dahi görüşülmediğini açıkladı. Taşcı, “RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, iktidar yanlısı ATV kanalının hamisi, koruyucusu gibi davranıyor. ATV’ye dokunulmazlık zırhı giydirildi” dedi.

EBA TV yayına devam edecek

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, gelen istekler üzerine TRT EBA TV’nin yaz okulu yayınlarıyla devam edeceğini belirtti. TRT EBA TV kanallarında 28 Ağustos’a kadar yayımlanacak Yaz Okulu programları bugün başlayacak.

YAŞAM

Küçükçekmece’de balıkları ne öldürdü?

İstanbul’daki Küçükçekmece gölünde dün yüzbinlerce balık ölüsü kıyıya vurdu. Önce vatandaşların dikkatini çeken bu durum üzerine hem belediyeden hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ekipler gelerek su ve ölü balık numuneleri aldılar. İlk şüpheli, göle civardaki sanayi kuruluşlarının atık sularını boşaltmış olmadı. İnceleme devam ediyor.

İstanbul’a 3 kadın cankurtaran

İBB’de ilk kez 3 kadın cankurtaran göreve başladı. Cankurtaranlardan Doğa Yağcı, “Hiçbir iş, kadın erkek olarak ayrılmamalı. Çünkü kadınlar, her işi yapabilir. Eğitimlerde kadın erkek ayrımı kesinlikle yok. Kadın olduğumuz için bize tolerans göstermiyorlar. Zorlu bir süreçti ama bence başarılı bir eğitim oldu” dedi.

SALGIN

Çin aşıda umut verdi

Koronavirüse karşı aşı çalışmaları tüm dünyada sürerken Çin’den sevindirici haber geldi. Çin merkezli ilaç firması Çin Ulusal Biyotek Grubu (CNBG), koronavirüse karşı üzerinde çalıştıkları bir aşı adayının insanlar üzerindeki ilk denemelerinden olum sonuç aldıklarını duyurdu. Firmadan yapılan açıklamada, 1120 sağlıklı kişi üzerinde yapılan ilk denemelerin ön sonuçlarına göre, söz konusu aşı adayının güvenli ve etkili sonuç verebileceği belirtildi.

SİYASET

Kılıçdaroğlu’nun kadın kotası teklifi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik yapılarak en az yüzde 33 kadın kotası konulması önerisinde bulundu. Kılıçdaroğlu “Kadınlar keşke siyasal görüşlerini bir tarafı bırakıp, yüzde 33 veya yüzde 50 kotayı kim sağlıyorsa ona oy vereceğiz deseler. O zaman bütün siyasi partiler yüzde 50’yi koyarlar” dedi.

15 Temmuz paraları eksildi mi?

15 Temmuz darbe girişimi sonrası, o gece şehit veya gazi olanlara yardım amacıyla toplanan yardım paraları bir süredir tartışılıyor. Bu tartışmalar, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in bir soru önergesine verilen cevapla başka bir boyuta taşınacak gibi duruyor. Çünkü verilen cevapta, daha önce faize yatırıldığı söylenen 15 Temmuz yardım paralarının 38 bin lira kadar eksildiği görülüyor, bu da “Bu paralar düşük faizle mi nemalandırılıyor” sorusunu akla getiriyor.

Erdoğan’ın eski danışmanı: Allah’tan da mı korkulmuyor

Erdoğan’ın eski danışmanı ve metin yazarı Aydın Ünal, AK Parti’ye yönelik eleştirilere verilen ‘hain’ tepkisini eleştirdi. “Manevi kavramlar çok harcıalem kullanılır oldu” diyen Ünal sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Her türlü çirkinliğini, yanlışını örtmek isteyen Kudüs’ten girip başörtüsünden çıkıyor. Her eleştiri, ‘hain’, ‘din düşmanı’, ‘siyonist’, ‘FETÖ’cü’ yaftasıyla püskürtülüyor. Kuldan utanılmıyor tamam da, Allah’tan da korkulmuyor” dedi.

İBB’den tablo eleştirilerine yanıt

İBB’nin Londra’da müzayededen 770 bin Sterling’e aldığı Fatih Sultan Mehmet tablosuyla ilgili tartışma sürüyor. İBB Sözcüsü Murat Ongun, dün bir TV programına bağlandı, “2016 yılında Kut’ül Amare dizisi için 10 milyon dolar vermiş İBB. O gün israf olmuyor da onun onda biriyle biz dünya eserini Türkiye’ye getiriyoruz, neden israf oluyor?” diye sordu.

Bahçeli’den Türköne ayarı

MHP Genel Başkanı Bahçeli, FETÖ üyeliğinden 4 yıldır cezaevinde olan Mümtaz’er Türköne ile ilgili sözlerine küçük bir ayar yaptı. Bahçeli, “Bizimle yolu çok önce ayrıldı ama ülkücü şehidimizin kardeşi. Biz, ‘suçsuzdur, FETÖ ile teması olmamıştır’ demedik, beraatini istemedik ki. Dikkatlice yeniden yargılansın” diye konuştu.

EKONOMİ

Trump, Zuckerberg’e 7,2 milyar dolar kaybettirdi

ABD’de onlarca şirket, Başkan Donald Trump’ın şiddet içerikli paylaşımını silmeyen Facebook’tan reklamlarını geri çekti. Facebook’un hisseleri yüzde 8,3 oranında düştü, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg servetinden 7,2 milyar dolar kaybetti ve toplam serveti 82,9 milyar dolara düştü. Böylece Zuckerberg dünyanın en zenginleri listesinde de 4’üncü sıraya geriledi.

400 ürüne daha gümrük duvarı

400’den fazla ürüne ilave gümrük vergisi geldi. 30 Eylül’e kadar yüzde 20, bu tarihten sonra yüzde 10 oranında uygulanacak. İlave gümrük vergisi getirilen ürünler arasında; tekstil, döküm ve kaynak makineleri, takım tezgahları, yapışkanlar, termostat, tartı alet ve cihazları, peruklar, fırın, davlumbaz, kıymetli süs eşyaları bulunuyor. Daha önce de iki ayrı kararla binden fazla ürüne ilave gümrük vergisi getirilmişti.

Konut fiyatları uçtu

Düşük faizli konut kredileri konut piyasasını hareketlendirdi ancak fiyatlar bir gecede ortalama yüzde 30 zamlandı.  Üç büyük şehirin dışındaki kentlerde dahi konut fiyatları 50-100 bin lira arttı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçen hafta, düşük maliyetli konut kredisinde başvuru sayısının 133 bini geçtiğini açıklamıştı.

Merkez Bankası’nın rezervi yeterli mi?

Son günlerde Uluslararası Para Fonu’nun yaptığı bir açıklama sonrası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin yeterli olup olmadığı tartışılıyor. Ekonomist ve eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez bu soruyu her zamanki titizliği ile ele almış ve cevaplamış.

370 TL’lik dönere bir de buradan bakın

Bodrum’da 370 TL’lik döner tartışmasında son olarak Belediye Başkanı Ahmet Aras katıldı: “Serbest piyasa ekonomisi. Burası turizm memleketi. Dünyanın en zengin insanları buraya geliyorlar. Yanlış anlaşılmasın, her yere gitmek zorunda değiliz ki. Biz turistin, vatandaşımızın demiyorum, cebindeki parayı sonuna kadar almakla mesulüz. Adam cebine para koymuş gelmiş, niye harcamasın? Bir dönere 100 bin TL vermek istiyorsa, versin yesin.”

DIŞ HABERLER

Esad’ın kızının aşığı kayboldu

Yezin Sultani isimli Suriyeli asker sosyal medya hesabından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kızı Zeynüşşam’ı  ‘sevdiğini’ söyledi. Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Esad’ın 16 yaşındaki kızına Zeynüşşam’a, “Seni seviyorum, ben seninim, sen de benimsin” şeklinde mesaj gönderen asker, paylaştığı videolardan kısa bir süre sonra ortadan kayboldu.

Trump ırkçı Tweet attı, sonra sildi

Sosyal medyayı aktif kullanan liderlerin başında gelen ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabında “The Villages’taki harika insanlara teşekkür ediyorum. Radikal sol hiçbir şey yapmıyor demokratlar sonbaharda düşecek. Yolsuz Joe, postu deldirdi. Yakında görüşmek üzere!!!” başlığı ile bir video paylaştı. Trump’a söz konusu videoda ırkçı söylemler olması nedeniyle sert tepki gösterildi. Videoda Trump destekçileri ile karşıtları arasında yaşanan küfürlü söz düellosunda destekçilerden birinin White Power (Beyazların Gücü) dediği duyuluyor. Trump karşıtlarının ise adama “Nazi” ve “Irkçı” diyerek, karşılık verdiği görülüyor.

Rolling Stones’tan Trump’a ambargo

Dünyaca ünlü rock müzik grubu Rolling Stones, ABD Başkanı Donald Trump’ı, mitinglerinde şarkılarını çalmama konusunda uyardı ve dava açma tehdidinde bulundu. Oklahoma eyaletinin Tulsa kentinde yapılan mitingde, “You Can’t Always Get What You Want” şarkısı kullanılmıştı.Aynı şarkı Trump’ın 2016 kampanya sürecinde de kulanılmış, grup Trump’ı desteklemediği mesajını paylaşmıştı.

Macron’un partisi fena kaybetti

Fransa’da yerel seçimlerin ikinci turunun kaybedeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kurucusu olduğu iktidar partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM) oldu. Paris, Marsilya ve Lyon gibi büyük kentlerde LREM adayları seçimi kaybetti. Sandık çıkış anketlerine göre seçimin ikinci turunda, ilk turda olduğu gibi LREM ülkedeki büyük şehirleri kaybetti. Yeşiller Partisi (EELV) Lyon, Bordeaux, Strazburg, Poitiers, Besançon ve Marsilya’da seçimi kazandı.

SPOR

Başakşehir mesafeyi korudu

Süper Lig’in 29. haftasında şampiyonluk yarışını yakından ilgilendiren maçta lider Medipol Başakşehir, sahasında Galatasaray ile 1-1 berabere kaldı. Bu beraberlikle puanını 60 yapan Medipol Başakşehir, haftayı en yakın takipçisi Trabzonspor’un 2, Galatasaray’ın 8 puan önünde tamamladı.

Sivasspor evinde ilk kez kaybetti

Demir Grup Sivasspor, 29. hafta maçında konuk ettiği Kayserispor’a 2-0 mağlup oldu. Bu sonuçla birlikte Sivasspor, bu sezon Süper Lig’de ilk kez sahasında kaybetti ve 53 puanda kalarak lider Başakşehir’in 6 puan gerisine düştü. Transferin çok konuşulan ismi Sivasspor’lu Mert Hakan Yandaş 12. dakikada penaltı atışından yararlanamadı.

Obradovic’ten sonra Luigi Datome de ayrılıyor

Fenerbahçe Beko’da Zeljko Obradovic’in vedasının ardından ayrılıklar gelmeye başlıyor. İtalyan basınına göre Fenerbahçe’nin tecrübeli oyuncusu Luigi Datome, Olimpia Milano ile anlaştı. La Gazzetta dello Sport’un haberine göre Datome ile Olimpia Milan 3 yıllık sözleşme imzaladı.

MAGAZİN

1 milyon 500 bin o reklam için azmış 

Şarkıcı Aleyna Tilki’nin oynadığı dondurma reklamı için 1 milyon 500 bin lira aldığı yazılıyordu. Rakam sosyal medyada çok dile dolanınca Aleyna Tilki açıklama yaptı: “Yazılan ücretten daha fazla aldım. Bağış yapıyorum, kardeşimin eğitimine ve kendi gelişimime harcıyorum. Bağış yapmayı çok seviyorum.”

İbrahim Tatlıses’e 42 yaş genç sevgili

Son günlerde aile içi anlaşmazlıklarla haber olan şarkıcı İbrahim Tatlıses uzun bir aradan sonra aşk hayatıyla yeniden gündeme geldi. Hayatına giren kadınlar magazin gündeminde geçmişte sıkça yer alan İbrahim Tatlıses gönlünü kendisinden 42 yaş küçük 26 yaşındaki Gülçin Karakaya’ya kaptırdı. 68 yaşında, 7 çocuk ve 9 torun sahibi olan İbrahim Tatlıses, Bodrum’da genç sevgilisi Gülçin Karakaya ilk kez kameralar karşısına geçti.

Cem Yılmaz-Netflix kavgası

Komedyen Cem Yılmaz, Karakomik filmler serisinin ikincisi birkaç gün önce Netflix’de gösterime girdikten sonra kanalın filmle ilgili hiç tanıtım çalışması yapmamasına sinirlendi ve bu durumu Twitter üzerinden ifade etti. Yılmaz’ın bu eleştirel Tweet’i üzerine Netflix’in Twitter hesabından, “Bu bir Karakomik 2 tanıtımıdır” yazılı bir mesaj gönderilince Cem Yılmaz daha da kızdı, “Buranın üçüncü dünya ülkesi olmadığını elbet öğreneceksin” dedi.