Çoklu baro Meclis’e geliyor – Salgın rakamları parlak değil – Benzine indirim geldi – Konut kredisine hücum
30 Haziran 2020

Güne başlamak için ihtiyaç duyacağınız bütün haberler burada, kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız, tarafsız.

SİYASET

Çoklu baro Meclis’e geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu: “Çoklu baro teklifini yarın sabah (bugün) Meclis’e sunuyoruz. Türkiye’yi demokrasi ve ekonomide dünyanın en büyükleri arasına sokmakta kararlıyız. Haziran ayıyla ilgili öncü veriler ekonominin çok ciddi toparlanma sürecinde olduğunu gösteriyor.” 

Erdoğan’dan eşcinsellere yine kızdı

Erdoğan, konuşmasında sözü eşcinselliğe getirdi, “Milletimizi Rabbimizin yasakladığı her türlü sapkınlığa karşı dikkatli olmaya ve tavır almaya davet ediyorum” dedi. “Birileri manevi değerlerimize saldırıyor. İnsanlık tarihi boyunca hep lanetlenmiş sapkınlıkları normalleştirerek özellikle genç dimağları zehirlemenin peşindeler” ifadelerini kullandı. Aynı Erdoğan 18 yıl önce farklı konuşuyordu.

İmam Hatipliler de LGBT’ye refleks verdi

Önder İmam Hatipliler Derneği, Mabel Matiz’in bir şarkısının YKS’nin TYT ayağında sorulmasına “Sınavda sadece İslam dünyasının değil, insanlık aleminin değerlerine savaş açan LGBT zihniyetini savunan bir şarkıcının şarkı sözlerine ilişkin bir soru sorulması kabul edilemez. Bu soruyla sapkın LGBT’yi gündeme getirenler hesap vermelidir” diye tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu’na göre vesayet Bahçeli’de 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Murat Yetkin’e konuştu. Erdoğan’ın MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “vesayeti altında” olduğunu, onun izni ve onayı olmayan hiçbir karar alamadığını söyledi. “Davul Erdoğan’ın boynunda, tokmak Bahçeli’nin elinde” diye konuştu.

Davutoğlu: Palavra

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu eleştirilerinin tonunu yükseltiyor. Erdoğan’ın, Türkiye’yi dünyada ilk 10 ekonomi arasına sokacağı vaadi için ‘Milletimizin gözlerinin içerisine bakarak bu denli açık palavraların ve doğru olmayan bilgilerin söylenmesini hayretle izliyoruz‘ dedi.

MHP’den Babacan ve Davutoğlu’na davet

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’na Cumhur İttifakı’na katılma çağrısı yaptı: “Yapacakları en iyi iş, bir an evvel Cumhur İttifakına iltica ve iltihak etmek olur. Bunlar naylon parti… En küçük darbede delinebilecek, örselenecek yapıdalar… Seyircisi olmayan bir futbol takımı gibiler.

YAŞAM

Katoliklerin “internet azizi”

Katolik kilisesi, 15 yaşındayken lösemi hastalığından hayatını kaybeden Carlo Acutis adlı bir çocuğu tarihin ilk “internet azizi” ilan etmeye hazırlanıyor. Söylendiğine göre 15 yaşındaki çocuk “interneti iyilik yapmak için kullanmış.” Bu nedenle Carlo Acutis önce “mübarek” ilan edilecek, sonra da “aziz” olacakmış.

GÜNDEM

Şehit ve gazi bağışları vakfa yatırıldı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan kampanya çerçevesinde şehit yakınları ve gaziler için toplanan bağışların akibeti merak konusuydu. Toplanan 388 milyon 933 bin 650 TL’nin Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı hesabına aktarıldığı açıklandı.

Biz Ayasofya konuşurken İstanbul’a minimum 7.3 geliyor”

Deprem profesörü Naci Görür, Marmara için “Minimum 7.3 deprem geliyor, şakası yok” uyarısı yaptı. Cumhuriyet’ten İpek Özbey‘in sorularını yanıtlayan Görür, İstanbul‘da 900 bin binanın güvenli olmadığını hatırlattı, “Beklenen büyük felaket karşısında Ayasofya gibi tartışmaları hayretle izliyorum. Kanal İstanbul da kesinlikle yapılmamalı” dedi.

Cemaat protestosu imamı yerinden etti

Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde cami imamıyla tartışan cemaat, cami yerine kıraathanenin önünde namaz kılıyordu. Sakarya Müftüsü Hasan Başiş, konuyla ilgili “Sadece birkaç kişiyle ilgili sorun var ve bunu ortadan kaldıracağız, imamı da oradan alacağız. Bu sıkıntılardan sonra orada görev yapmasını uygun görmüyoruz” açıklamasını yaptı.

Yunanistan Türkiye sınırını açıyor

Yunanistan, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında kapattığı 14 sınır kapısından 7’sini 1 Temmuz itibariyle açıyor. Açılan sınır kapıları arasında İpsala (Kipi)  sınır kapısının da olduğu bildirildi. Ancak Türklerin Yunanistan’a gitmesine hala izin yok.

Rusya’dan 53 ülke için elektronik vize kararı

Rusya 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla Türkiye dahil 53 ülkenin vatandaşlarına elektronik vize verecek. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevgeni Ivanov, “Önümüzdeki yılın başından itibaren 53 ülkenin vatandaşları kağıt vizeye gerek kalmadan Rusya’ya giriş yapabilecek” dedi.

AB Türkiye için seyahat uyarısını kaldırmıyor

Avrupa Birliği, 1 Temmuz’dan itibaren AB dışındaki 13 ülkeye daha ‘seyahat uyarısını’ kaldırma kararı alıyor. 13 ülkenin ardından, virüsün çıktığı Çin’e de kolaylık sağlanması planlanıyor ancak bu ülkeler arasında Türkiye yok. Türkiye’ye seyahat uyarısı yine 31 Ağustos’a kadar devam edecek.

Berat ve Esma Albayrak’ın 4. çocukları doğdu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile eşi Esra Erdoğan Albayrak dördüncü kez anne-baba oldular. Haberi Berat Albayrak dün Twitter üzerinden duyurdu ve yeni doğan oğullarına Hamza Salih adını verdiklerini söyledi. Albayrak ailesine kutlama yağdı. 

Maske uyarısı yapan doktora saldırı

İzmir’in Karabağlar ilçesinde Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli bir doktor, iddiaya göre muayene için gelen kişilerden maske takmasını istemesinin ardından çıkan tartışmada darp edildi. Araya girerek kavgayı ayırmaya çalışan bir başka doktor da kafasına sert bir cisimle vurulması nedeniyle yaralandı.

SALGIN

DSÖ’ye göre bunlar iyi günlerimiz

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı, Covid-19 salgınına ilişkin, “En kötüsü henüz gelmedi. Bunu söylediğim için üzgünüm. Ama bu tür ortam ve koşullarda en kötüsünün gelmesinden endişeliyiz” dedi. Dünya çapında yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 500 bini, vaka sayısı ise 10 milyonu geçti.

Çin 1120 kişiyi aşılayıp bağışık yapmış

Koronavirüse karşı aşı geliştiren Çin şirketi CNBG, aşı adayının insanlar üzerinde başarıyla denendiğini belirtti. CNBG’nin Pekin biriminde üretilen aşı adayının test edildiği 1.120 sağlıklı kişinin tümünde güvenli bir şekilde Covid-19 antikorlarının üretilmesine katkı sağladığı açıklandı.

Kovid 19’a binde sekizimiz bağışık

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, Türkiye’de hastalığı geçirmiş ve bağışıklık kazanmış kişi oranının binde 8 olduğunu söyledi. “Gençler çok riskli. Hastalığı hafif geçirdiklerini düşünüyorlar ancak bağışıklık sistemlerinin virüse nasıl tepki vereceğini bilmiyorlar” dedi.

Koronavirüs deliryuma sürüklüyor

ABD’deki hastanelerin yoğun bakım servislerinde tedavi gören koronavirüs hastalarının üçte ikisinin, “hezeyan” (deliryum) olarak bilinen ve paranoid halüsinasyonlara neden olan nörolojik rahatsızlığı çeşitli derecelerde deneyimlediği belirtiliyor.

Artık daha az virüse maruz kalıyormuşuz

İtalya’da yapılan bir araştırma, Covid-19 hastalarının taşıdığı viral yükün nisan ile mayıs ayları arasında azaldığını ortaya koydu. Ancak araştırmacılar bu durumun virüsün zayıfladığı anlamına gelmediğinin, maruz kalınan virüs oranının sosyal mesafe tedbirleri veya havaların ısınması sonucu azalmış olabileceğinin altını çizdi.

Döner partisi virüs bulaştırdı

Koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirlerle vaka sayısının tamamen sıfırlandığı Artvin’de yeni vakalar görülmeye başladı. İldeki vaka sayısı birkaç günde 20’ye yükselince İl Pandemi Kurulu’nu toplayan Vali Yılmaz Doruk, “Bursa’dan gelen bir kişi, ertesi gün döner partisi yapmış ve diğer kişilere de virüsü bulaştırmış” dedi.

EKONOMİ

Borsada açığa satış morali

İstanbul Borsası günü yüzde 1.02 pirimle 15 bin 843 puandan kapadı. Yükselişin açığa satış yasağının kalkmasından kaynakladığını söyleyenler var. Ancak bu yasak kaldırma işinin arka planında da başka bir önemli gelişme var, onu da dün Dünya gazetesi yazmıştı.

Bir ay daha kısa çalışma ödeneği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, korona virüs salgını sırasında yoğun biçimde uygulanmaya başlayan kısa çalışma ödeneği düzenlemesinin süresini 1 ay daha uzattı. Normalde bu süre bugün itibarıyla doluyordu. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan iş yerleri Temmuzda da bu uygulamayı isterlerse sürdürebilecekler.

Benzin ve mazot yine ucuzladı

Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, TL’nin değerindeki hızlı değişimler sık sık akaryakıtların pompa fiyatlarının da değişmesine neden oluyor. Son olarak dün akşamdam itibaren benzin ve mazotun fiyatı 12 kuruş daha ucuzladı. Buna göre Ankara’da ortalama 6,35 liradan satılan benzinin litre fiyatı ise 6,23 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul’da 6,29 liradan 6,17 liraya, İzmir’de 6,35 liradan 6,23 liraya inecek. Ankara’da ortalama 5,94 liradan satılan motorinin litre fiyatı ise 5,77 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul’da 5,89 liradan 5,72 liraya, İzmir’de 5,98 liradan 5,81 liraya inecek.

Konut kredisine hücum var

Anadolu Ajansı son verileri derlemiş. Buna göre sadece Haziran ayının ilk 19 gününde toplam 11.5 milyar liralık konut kredisi dağıtılmış. Faizlerin çok düşmesi bu krediye talebi arttırdı ama bunu gören müteahhitler de konut fiyatlarında yüzde 30’lara varan zamlar yaptı. 

Fitch Türkiye öngörüsünü daha da küçülttü

Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin yüzde 4,6 daralma tahmininde değişikliğe gitmedi. Kuruluş, Türkiye’nin ise bu yıl yüzde 3,9 daralacağı tahmininde bulundu. Önceki tahmin ise yüzde 3 küçüleceği yönündeydi. 

Sabıkalı 737 MAX için deneme izni

ABD Federal Havacılık Kurumu (FAA), Boeing’in iki kere düşerek 346 kişinin ölümüne neden olan ve daha sonra dünya çapında uçuşları durdurulan 737 MAX tipi uçaklarının test uçuşlarına başlamasına izin verdi. Boeing kazalara neden olmakla suçlanan otomatik uçuş kontrol sisteminde yapılan değişikliklerin deneneceğini açıkladı.

DIŞ HABERLER

Yemen: Emirlikler ağaçlarımızı çalıyor

Yemen’de uzun zamandan beri iç savaş devam ediyor; pek çok komşu ülke de bu savaşa müdahil. Örneğin Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan’la birlikte iç savaşta aktif rol oynayan ülkelerden biri. Savaş sırasında işlenen savaş suçlarıyla ilgili sık sık taraflar birbirlerini eleştirirken dün ilginç bir yeni şikayet görüldü. Buna göre, kısmen Birleşik Arap Emirlikleri’nin kontrolunda olan Yemen’in Sokotra Adasına has bazı özel ağaçların yerlerinden sökülerek Abu Dabi ve Dubai’ye götürüldüğü öne sürüldü. Savaşta tarihi eserlerin yağmalanmasına sık sık tanık olunur ama ağaç çalma iddiası herhalde nadir başa gelen bir şey.

İran Trump’a kırmızı bülten istedi

İran, Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ölümünden sorumlu tuttuğu ABD Başkanı Donald Trump hakkında yakalama kararı çıkardı. Tahran Başsavcısı Ali El Keşmir, Interpol’den ‘kırmızı bülten’ talep etti. ABD, Süleymani ve beraberindekileri Ocak ayındaki hava saldırısında öldürmüştü.

Irkçılık karşıtları John Wayne’i de sildi

ABD’de ırkçı isimlerle tarihsel hesaplaşma sürüyor. Sinema efsanesi John Wayne’in ismi, 1971 yılında Playboy dergisine verdiği bir röportaj içinde kullandığı ırkçı ve bağnaz ifadeler nedeniyle Orange Havaalanı’ndan silinecek ve heykeli kaldırılacak. John Wayne röportajında beyazların üstün olduğuna inandığını söylemiş, kölelik yüzünden “diz çöküp her şeyi siyahların liderliğine teslim edemeyeceklerini” belirtmişti.

KÜLTÜR SANAT

Milli Saraylar Fatih tablolarını sandıktan çıkardı

İBB’nin İtalyan ressam Bellini’ye ait Fatih Sultan Mehmet tablosunu almasından sonra Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Milli Saraylar da kendi koleksiyonundaki Fatih tablolarını sergileme kararı aldı. Venedikli ressam Paolo Veronese ve Halil Paşa’nın Fatih Sultan Mehmet portreleri Resim Müzesi’nde sergilenecek.

SPOR

Beşiktaş kaleyi Bravo’ya emanet edecek

Manchester City ile sözleşmesi sezon sonunda bitecek olan Şilili kaleci Claudio Bravo, adım adım Beşiktaş’a doğru geliyor. El Mercurio sitesinin haberine göre Beşiktaş ve Bravo, transferde anlaşma noktasına geldi. Beşiktaş’ın 37 yaşındaki kaleciye yıllık 1.6 milyon euro teklif ettiği ve sözleşmede 1 yıl daha opsiyon olacağı belirtildi. Bravo ile Beşiktaş’ın yanı sıra Galatasaray’ın da adı geçiyordu. 

NBA’den Bursa’ya

Frutti Extra Bursaspor, yeni sezon öncesi kadrosunu güçlendirmeye devam ediyor. Önümüzdeki sezon 7Days EuroCup’ta Türkiye’yi temsil edecek olan yeşil-beyazlılar, NBA’de Cleveland forması giyen 23 yaşındaki ABD’li şutör guard Malik Newman’ı kadrosuna kattı.

MAGAZİN

“Hop, o benim kocam”

Ünlü rap şarkıcısı Cardi B geçenlerde Instagram üzerinden Muhteşem Yüzyıl afişlerini ve bazı görüntülerini paylaşıp oyuncu Halit Ergenç’e olan hayranlığını ima etmişti. Bu imalara Ergenç’in eşi Bergüzar Korel’den cevap geldi. Korel, “O benim kocam” şarkısı eşliğinde yaptığı bir paylaşıma Cardi B’yi de etiketledi. Tabii sosyal medya bu “medeni kıskançlık”ı gün boyu konuştu.

‘Üzerimizde güzellik baskısı var’

Yaz gelip salgın önlemlerinin azalmasıyla birlikte magazin sayfaları güzel ünlülerin sere serpe fotoğraflarından geçilmez oldu. Magazin olgusu aslında insanları sert gündemin nefes alma kapısı olarak düşünülür ama madalyonun öbür yanı ünlüler ve kadın için o kadar parlak olmayabiliyor. Oyuncu Hande Doğandemir durumu şöyle özetlemiş: “Hepimizin üzerinde güzel görünmek ve ideal fiziğe sahip olmakla ilgili çok büyük bir baskı var. Genç kızların sadece güzel göründüklerinde başarılı olacaklarına dair bir yargı oluşturuldu. Bir oyuncu olarak bu algıların karşısındayım… Maalesef televizyonda bir imajsanız, öncelik nasıl göründüğünüzle ilgili oluyor.”