Aşı konusunda 3 ümit veren gelişme – Erdoğan “Sosyal medyayı yasaklayacağız” dedi, ortalık karıştı – Volkswagen Manisa’da kontak kapattı
02 Temmuz 2020

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz bütün haberler bir arada, kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız, tarafsız.

SALGIN

Aşı ile ilgili bir umutlu haber

Koronavirüse karşı aşı üzerinden çalışan Almanya merkezli BioNTech şirketinden umut veren haber geldi. Şirket, ilk klinik deneylerin sonucunu açıkladı. Buna göre 24 deneğin tamamında antikor oluştu. BioNTech şirketinin kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin, ilk klinik deneylerde elde edilen sonuçların ‘umut verici’ olduğunu söyledi. BioNTech, aşı çalışmaları için uluslararası ilaç devi Pfizer’la şimdiden anlaşmış durumda.

Bir iyi haber de ABD’den

ABD’den koronavirüs aşısı ile ilgili sevindiren haber geldi. Inovio isimli şirket, üzerinde çalıştıkları aşıdan olumlu sonuçlar aldıklarını duyurdu. İnsan üzerinde yapılan birinci faz çalışmalarında yüzde 94 başarı elde edildiği bildirildi. Inovio, koronavirüs aşısının 40 sağlıklı birey üzerinde denendiğini açıkladı.

Oxford’un aşısında da sonuçlar başarılı

Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen Covid-19 aşısı sayesinde insan vücudunun virüse karşı kendini koruyacak bağışıklığı gösterdiğini açıklandı. Ancak aşının piyasaya çıkış tarihi ile ilgili kesin bilgi verilmedi.

Yeni vakaların yüzde 51’i İstanbul’da

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,Türkiye’deki illere dair koronavirüs verilerini açıkladı. Ülkedeki vakaların yarısından fazlasının İstanbul’da görüldüğünü belirten Koca, iki hafta içinde vakaların en çok arttığı illerin Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya ve Diyarbakır; salgın boyunca en az vaka olan illerin ise Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın olduğunu söyledi.

Koronavirüs ile ilgili merak edilenler

Dünya Sağlık Örgütü, dünyadaki insanları koronavirüs hakkında bilgilendirmek ve yanlış uygulamaların önüne geçmek için resmi sitesinde virüsle ilgili en merak edilen soruları ve cevaplarını paylaştı.

ABD, koronavirüs ilaç stoğunun hepsini satın aldı

ABD yönetimi, koronavirüs tedavisinde kullanılan ‘Remdesivir’ adlı ilacın neredeyse bütün stoğunu satın aldı. Uzmanlar bu kadar büyük miktarda Remdesivir’ın ABD’nin eline geçmesiyle birlikte Avrupa ve dünyanın geri kalanının önümüzdeki aylarda koronavirüs tedavisi için zorlu bir döneme girebileceğinden korkuluyor.

SİYASET

Erdoğan sosyal medya yasağı ima edince neler oldu neler!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kızı Esra Albayrak’a yönelik hakaretlerin hesabının sorulacağını söyledikten sonra güne damga vuran açıklamayı yaptı: “Niçin Youtube, niçin Twitter, niçin Netflix gibi sosyal medyalara karşı olduğumuzun ne demek olduğunu anlıyor musunuz? Bu ahlaksızlıkları ortadan kaldırmak için. Bu millete, bu ülkeye bu tür mecralar yakışmıyor. Onun için de bir an önce biz bunları parlamentomuza getirip bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz.” Bu sözlerden sonrası liderler arası Twitter kapışmasına döndü.

Akşener’de espirili tepki: Dark’ı bitiremezsem…

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener  twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Dark’ın son sezonunu bitirmeden Netflix’i kapatırsan vallahi gücenirim” dedi.

Kılıçdaroğlu: Aman Meral hanım…

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da, Akşener’in ‘Dark’ dizisine ilişkin yaptığı paylaşımı alıntılayarak, “Aman Meral Hanım, şimdi hırsından spoiler verir:)” diye yazdı. 

Buldan: Biz de La Casa de Papel’i bekliyordk

İki lidere HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da katıldı: “Biz de La Casa De Papel’in son sezonunu bekliyorduk :(”

Erdoğan tepki gösterdiği Twitter’dan yanıt verdi

Erdoğan, akşam saatlerinde bir tweet atarak muhalefet liderlerine yanıt verdi.  Onlar dizi izleyip film çeviredursun, biz hizmet edip tarih yazmaya devam edeceğiz’‘ dedi. 

Akşener dizi setini işaret etti 

Meral Akşener yine altta kalmadı, bu kez Erdoğan’ın Diriliş Ertuğrul dizi setindeki fotoğrafını paylaşarak, “Emin misin Sayın Erdoğan?” diye yazdı.

Bahçeli Twitter’ı bıraktı

MHP lideri Devlet Bahçeli, Meclis’te düzenleme yapılana kadar sosyal medya hesaplarını askıya alacağını yine twitter’dan duyurdu. Bahçeli “Sosyal medyada yaşanan dehşet verici ve şiddet dolu kirlenme nihayete ermeden bir daha ne Twitter hesabımı kullanacağım ne de Facebook paylaşımı yapacağım” ifadelerini kullandı.

Albayraklar’a hakarete 19 gözaltı kararı

Sosyal medyada Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yeni doğum yapan eşi Esra Albayrak’ı hedef alan hakaret içerikli paylaşımlar nedeniyle tespit edilen 19 kişiden 11’i gözaltına alındı. Söz konusu şahıslar hakkında adli tahkikatın devam ettiği belirtilirken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 4 kişinin serbest bırakıldığını açıkladı.

Babacan: Liyakatlı Bürokratlar gidince otoriterleşme başladı

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “2014-2015 yıllarından başlayan otoriterleşme eğilimi var. Bu nasıl oldu? Liyakatli bürokratların sistem dışına çıkmasıyla oldu” dedi. Babacan ayrıca Varlık Fonu’nu kapatacaklarını söyledi, “Tam bir kara delik. Hiçbir denetimi, kuralı yok” diye konuştu.

Erdoğan yanlışlıkla üniversite kurdu

Erdoğan’ın bir gün önce kuruluş kararını imzaladığı üniversite dün kapatıldı. Marmara Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulması planlanan yeni bir fakülte, yanlışlıkla ‘üniversite’ olarak kayda geçirilmişti. Söz konusu hata, dün yayımlanan Resmi Gazete’de düzeltildi.

GÜNDEM

Ozan Güven’den sevgilisi Deniz Bulutsuz’a darp iddiası

Oyuncu Ozan Güven’in bir süredir birlikte olduğu Deniz Bulutsuz’u darp ettiği iddia edildi. Kendi evinde bir saatten fazla süren ağır fiziksel şiddete maruz kaldığını söyleyen Deniz Bulutsuz konuyla ilgili sosyal medya hesabından, “Şiddet gördüğüm sırada evden çıkmama izin vermeyerek canıma kasteden, fiziksel ve duygusal şiddettin sorumlusu olan Güven’e karşı hukuki haklarımı sonuna kadar savunacağım” açıklamasını yaptı. Bulutsuz’a birçok ünlü isimden destek yağdı. 

Bu kez Ege’de değil Van Gölü’nde göçmen teknesi faciası

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van Gölü’nde batan göçmen teknesinde 55-60 kaçak göçmen olduğunu söyledi. 6 kişinin cesedi çıkarıldı. 14 kişi gözaltına alındı. 

Salgın politikasını eleştiren Prof. Dr. Kayıhan Pala’ya soruşturma

Türk Tabipleri Birliği Covid-19 İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında, iktidarın salgın politikasını eleştirmesi nedeniyle soruşturma başlatıldı.

DIŞ HABERLER

ABD’nin ilk Ayasofya çağrısı ve yanıtı

Danıştay bugün Ayasofya’yla ilgili kararını açıklayacak. Öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Türkiye hükümetini, Ayasofya’nın müze statüsünü devam ettirmeye ve burasının herkes için erişilebilirliğinin devamını sağlamaya çağırıyoruz” açıklamasında bulundu. AKP’li Numan Kurtulmuş, “Dışarıdan birilerinin tavsiye ve çağrılarına ihtiyacımız yoktur” yanıtını verdi.

Merkel: Türkiye-Fransa gerilimi çok ciddi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, NATO içinde Türkiye ile Fransa arasında yaşanan gerilimin çok ciddi olduğunu söyledi.  Bir Türk fırkateyninin Fransız savaş gemisine radar kilitlemesi yaptığına dair iddiaların NATO tarafından incelendiğini belirten Merkel, “Rapor henüz hazır değil ama NATO’ya üye devletler arasında bu tür olayların tekrarlanmaması için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor” dedi.

EKONOMİ

Volkswagen Manisa’dan vazgeçti

Volkswagen, Türkiye’de kurmayı planladığı ve 4 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen fabrika projesini iptal etti. Karara korona krizi ve küresel çapta otomobile talebin gerilemesi gerekçe gösterildi. VW Manisa’da kurulması planlanan fabrika için 1 milyar euro yatırım yapacaktı.

Alman otomobillerine soruşturma açıldı

Rekabet Kurumu, Alman otomobil devleri Audi, Porsche, Volkswagen, Mercedes-Benz ve BMW’ye yönelik soruşturma kararı aldı. Karar, VW’nin Türkiye’de fabrika açma planını iptal etmesinin ardından geldi.

Ekonomide en ciddi canlanma belirtisi

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olarak kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Haziran’da 53,9’a yükseldi ve Şubat ayından bu yana ilk kez eşik değer 50’nin üzerinde gerçekleşti. Covid-19 salgınına yönelik kısıtlamaların kaldırılarak normale yaklaşılması, haziranda imalatçıların üretim hacimlerini belirgin bir şekilde artırmasını sağladı ve üç aylık yavaşlama dönemi sona erdi. Yeni siparişler de büyüme bölgesine geçti.

Apple Türkiye’de zam yağmuru

Apple Türkiye, temmuz ayını zamla karşıladı. Artan kur sebebiyle beklenen zamlar, 1 Temmuz itibarıyla fiyatlara yansıdı. Apple’ın akıllı telefonları, bilgisayarları ve diğer aksesuarlarına gelen zamla birlikte, kimi ürünlerde yüzde 30’a varan artış yapıldı.

Volvo, 2 milyon 100 bin aracını geri çağırdı

İsveçli otomobil üreticisi Volvo 2 milyon 100 bin aracını servislere geri çağırdı. Volvo Sözcüsü Stefan Elfstrom, araçların ön koltuklarında bulunan emniyet kemerlerinde bir çelik telin zayıfladığını tespit ettiklerini, bu telin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. 2006 ila 2019 yılları arasında üretilen araçlarda böyle bir sorun var.

FUTBOL

Emre Kılıç, Galatasaray’da

Başakşehir beraberliği sonrası şampiyonluk yarışının uzağında kalan Galatasaray’da gözler tamamen transfere çevrildi. Teknik direktör Fatih Terim’in raporuna göre eksik bölgeleri belirleyen sarı-kırmızılılar, bir süredir temaslarını sürdürdüğü Sivasspor’dan Emre Kılınç’ın transferinde mutlu sona ulaştı. Emre Kılınç, Galatasaray’la 4 yıllık anlaşma sağladı.

Ali Koç: Teknik direktörü sezon sonunda açıklayacağız

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Habertürk’te Didem Arslan Yılmaz, Serdar Ali Çelikler ve İbrahim Yıldız’ın sorularını yanıtladı. Ali Koç siyaset futbol ilişkisi üzerine sorulan soruya şu yanıtı verdi: Ben siyasetin futbolun içinde olmaması gerektiğini düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz dönemde gereğinden fazla olduğuna inanıyorum. Bunun da ne futbola ne siyasete fayda sağladığını düşünmüyorum.

MAGAZİN

Güzel ama organik değilmiş

Sunucu Defne Samyeli’nin kızı Deren Talu, birkaç yıldır magazin sayfalarının önde gelen malzemelerinden biri. Bunun sebebi de Deren Talu’nun fiziksel görünümü elbette. Yoksa henüz bir meziyetini bize anlatan olmadı. Deren Talu’nun bu seviye güzelliğinde estetik operasyonları önemli etken olduğu eski fotoğraflar ortaya çıkıca anlaşıldı. Fotoğraflarda burun bölgesinde bariz bir değişim olduğu görülüyor. Deren Talu 23 yaşında.