Asker uğurlayanlara kötü haber – Pazar sabahı ne okusam? – Başakşehir şampiyonluk yolunda – Özlem Yıldız’ın fotoşopu
05 Temmuz 2020

Bugün pazar. Dışarısı güneşli, hatta hava sıcak. Günün bütün haberleri, pazar keyfi yapacağınız okuma önerileri ve güzel bir müzik. Hepsi bir arada. İyi pazarlar.

PAZAR KEYFİ

Güzel yemeklerin büyük ustası

Biz onu, “Cafe Fernando” olarak tanıdık. Önce internette bir blog hazırladı, mükemmel ve ayrıntılı yeme tarifleriyle herkesi mest etti. Ardından Cefa Fernando yemek tarifleri kitabı çıktı. “Cafe Fernando” yani Cenk Sönmezsoy, bu hafta HaftalıkGazete’de Deniz Alphan ve Hülya Ekşigil’in konuğuydu. 

Amerikan demokrasisi nasıl çöktü?

Prof. Dr. Daron Acemoğlu, ekonomileri ve devletleri güçlü yapan kurumlar konusunda uzman bir bilim insanı. Acemoğlu’na göre kurumsal yapı ve hukuk koruması zayıfladığında çöküş de başlıyor. İşte bu teorisini Donald Trump yönetimindeki Amerika’ya uyarladı Acemoğlu. Yazısı çok çarpıcı, üstelik anlatılan sadece Amerika da değil.

Hepimizin kurtuluşu hidrojende mi?

Bilim, hidrojenden elektrik elde edilebileceğini 100 yıldır biliyor. Ama mesele şu ki, hidrojeni elde etmek için de elektrik lazım, hem de çok elektrik. Bu tıkanıklık yüzünden hidrojen ekonomisi bir türlü başlayamıyordu ama şimdi bir şans var: Elektriğin fiyatı neredeyse bedava olunca, elektriği hidrojen yapıp depolamak da mümkün artık. Hidrojenli kamyon yapan bir şirket olan Nikola’nın değeri bu yüzden birkaç haftada 24 milyar dolara kadar ulaştı. 

SALGIN

Türk üniversiteleri Covid 19’u gördü

Fırat Üniversitesi araştırmacıları, saç telinden 750 kat daha küçük yapıdaki yeni tip koronavirüsün yapısını, ODTÜ’den Prof. Ahmet Oral tarafından geliştirilen atomik kuvvet mikroskobu ile görüntüledi.

KKTC Türkiye’den gelme virüs yakaladı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde son 24 saatte Türkiye’den giden bir kişide virüs belirlendi, toplam vaka sayısı 113’e çıktı. Virüs nedeniyle bugüne kadar 4 kişinin yaşamını yitirdiği KKTC’de Covid-19’a yakalanan 104 kişi sağlığına kavuştu.

Rakamlar bildiğiniz gibi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 4 Temmuz rakamlarını verdi. Buna göre, son 24 saatte 1154 kişiye Covid-19 tanısı konuldu, 20 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 204 bin 610, can kaybı 5 bin 206 oldu. Rakamların bir süredir benzer seviyede seyretmesi dikkat çekici. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından düğün uyarısı yaptı: “Düğünlerden, sosyal mesafe kuralına uyulmadığı, maske kullanılmadığı, eğlencelerin kaygı verici yakınlıkta gerçekleştiği haberleri geliyor.”

EKONOMİ

Albayrak pek iyimser

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, normalleşme döneminde ekonomik göstergelerin iyiye gittiğini belirtti, “Türkiye normalleşme döneminde ekonominin tüm göstergelerinde kıyas ülkelerin tamamına göre pozitif ayrıştı” dedi.

Otomotiv dünyaya ters yönde olumlun seyrediyor Otomotivde, 2020 yılında Avrupa ve Amerika pazarları yüzde 35 seviyelerinde daralmaya devam ederken Türkiye pazarı büyüdü. Toplam satışlar ocak-haziran döneminde yüzde 30.2, haziranda yüzde 66.3 artış gösterdi. Pandemiye rağmen, yıl sonu tahminleri yıl başındaki beklentilerin üzerine çıktı ve 650 bin olarak belirlendi.

Ukraynalı turistler hoş geldi

Türkiye ile Ukrayna arasında yeni tip koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında ara verilen uçuşlar yeniden başladı. Ukrayna’dan gelen ve sezonun ilk turistlerini taşıyan uçak, Dalaman Havalimanı’nda ‘su takı’ gösterisiyle karşılandı. Havalimanında koronavirüsle mücadele tedbirlerinin en üst seviyede olduğu gözlendi.

SİYASET

Meclis Başkanlığı Yılmaz Özdil’i şikayet etti 

TBMM Başkanlığı, Yılmaz Özdil hakkında “TBMM’yi alenen aşağılama”, “hakaret” ile “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” iddiasıyla soruşturma başlatılması talebiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Özdil’in dünkü köşe yazısında, “Baro başkanlarını TBMM’ye sokmadılar ama hırsızlar girebiliyor TBMM’ye” ifadelerini kullanmıştı.

Bahçeli’den baro başkanlarına

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ‘çoklu baro’ düzenlemesine karşı TBMM önünde toplanan baro başkanlarına tepki gösterdi, “Hiç kimse Gezi benzeri bir kalkışmanın fitilini tutuşturmayı aklından ve hayalinden geçirmemelidir. Zira sonuçları ağır olacaktır” dedi.

CHP’den Bahçeli’ye…

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, baro başkanlarını hedef alan MHP lideri Devlet Bahçeli’ye tepki gösterdi, “Barolara karşı kullanılan bu özensiz, bu iftiracı, bu fevkalade küfürbaz dili de kınadığımızı ifade etmek istiyoruz. Baronların değil baroların yanında durmak gururumuzdur” dedi.

CHP’li Kesici fatih tablosunu sorguladı

Sabah’ın haberine göre CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 6.5 milyon TL’ye satın aldığı Fatih portresinin sahte olduğunu iddia etti “Bir haftadır in mi, cin mi ne olduğu belli olmayan bir şey için, ‘Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri’ diye yeri göğü yırtıyoruz. Fatih’in yanında birisi var in mi cin mi belli değil. Tarihçilerin bilmesi gerekmez mi?” dedi.

GÜNDEM

Erdoğan: Böyle uğurlayanları toplayın

Erdoğan, sosyal mesafe tedbirlerinin uygulanmadığı asker uğurlaması törenleri için, “Böyle bir yaklaşım olmaz. Asker uğurlama derken arkadaşınızı zehirliyorsunuz. Valime de söyledim. İstanbul’da kesinlikle bunlara müsaade etmeyeceksiniz.  Böyle bir uğurlama olduğu anda toparlayın götürün. Çünkü biz bu insanları kenarda köşe gezerken bulmadık. Bunlar bize Rabbimizin emanetidir” diye konuştu.

Patlamalar saklanıyormuş

Sakarya Hendek’teki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada yaralanan işçilerden Nuran Tarım, “İki buçuk yıldır çalışıyorum. Ufak tefek patlamalar oluyordu ama hep saklanıyordu. Denetime geldikleri zaman hiçbir şey olmamış gibi davranılıyordu. Basına yansımayan bu şekilde patlamalar oldu” dedi. Patlamayla ilgili sorumlu müdür ile 2 ustabaşı gözaltına alındı. MÜSİAD Genel Başkanı ve şube başkanları, fabrika sahibi olan MÜSİAD Şube Başkanı Yaşar Coşkun’a destek vermek için ‘moral yemeği’ düzenledi. MÜSİAD Bursa’nın Twitter hesabından yapılan paylaşım, tepkilerin ardından silindi.

Tire Belediye Başkanı’nın odasından dinleme cihazı çıktı

Tire Belediye Başkanı İYİ Partili Salih Atakan Duran’ın makam odasında dinleme cihazı bulundu. Konuya ilişkin açıklama yapan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, “İzmir’de başkanlara karşı sistematik saldırı var” dedi.

Sokağa çıkma yasağı cezasını mahkeme iptal etti

Adana’da polis sokağa çıkma yasağını delen vatandaşa 789 TL para cezası kesti. Vatandaş konuyu yargıya taşıdı. Adana 5. Sulh Ceza Hakimliği, Hıfzısıhha Kanunu’na göre idari para cezalarının kolluk kuvvetleri tarafından kesilemeyeceğini anımsatarak kesilen para cezasını iptal etti. Yasalara göre polis ihlal tutanağı tutuyor cezayı valilik veya kaymakamlık kesebiliyor.

SPOR

Başakşehir şampiyonluğa koşuyor

Süper Lig’de lider Medipol Başakşehir, 30. hafta maçında Fraport TAV Antalyaspor’u Demba Ba ve Elia’nın attığı golle 2-0 yenerek puanını 63 yapıp büyük bir avantaj yakaladı. Başakşehir, maç fazlasıyla en yakın rakibine 5 puan fark attı. Antalyaspor’un 11 maçlık yenilmezlik serisi bu maçla sona erdi.

Fenerbahçe’nin Avrupa iddiası sürüyor

Süper Lig’in 30. haftasında Göztepe’yi konuk eden Fenerbahçe, genç yıldızı Ferdi Kadıoğlu’nun ilk yarıda attığı iki golle rakibini 2-1 mağlup etti. Üst üste 2. galibiyetini alan sarı-lacivertliler, 49 puana yükseldi ve Avrupa iddiasını sürdürdü. Göztepe’nin golü 66. dakikada Soner’den geldi.

Fırsatçı Monaco, Onyekuru için fazladan para istiyor

Galatasaray, Henry Onyekuru’nun sezonu tamamlaması için çare arıyor. FIFA’nın, ‘kiralık oyuncular, sezonu kiralandıkları takımlarında tamamlasın’ ifadesiyle Monaco’yu ikna etmeye çalışan Galatasaray olumlu yanıt alamadı. Fransızlar, bu yöndeki kararın bağlayıcı olmadığını ve tavsiye niteliği taşıdığını öne sürüyor. Onyekuru’nun Galatasaray ile olan kiralık sözleşmesinin 1 Temmuz’da bittiğini ve geri dönmesi gerektiğini savunan Monaco, 1 aylık kiralama bedeli ödenirse Nijeryalı futbolcuya izin vereceğini de bildirdi.

Beşiktaş JK Müzesi dijitale taşındı

Türkiye’de spor tarihi ve kültürü adına ilk spor müzesi özelliğini taşıyan Beşiktaş JK Müzesi, dijital ortama taşındı. Vodafone Park’ta iki kat üzerine yerleşmiş 1650 metrekarelik bir alanla Türkiye’nin en büyük spor müzesi olma özelliğini taşıyan Beşiktaş JK Müzesi, yalnızca futbol branşını değil, kulüp bünyesindeki tüm spor dallarına ilişkin bilgiyi ziyaretçisiyle buluşturuyor. Beşiktaş JK Müzesi’ne dijital yolculuk yapmak isteyenler ‘Sanal Müze’ uygulamasıyla müzeyi ziyaret edebiliyor.

MAGAZİN

Özlem Yıldız fotoşopu abartınca…

Ünlüler dünyasını takip eden herkesin sahte bir mizanseni takip etme olasılığı olduğunu kabullenmesi gerekiyor.  Bu olguya en son Bozcaada’da tatil yapan sunucu Özlem Yıldız’ın Instagram’da paylaştığı fotoğraflarda tanık olduk.  Fotoğrafı kusursuz hale getirmek için photoshop kullanan Özlem Yıldız, merdivenleri yamultunca sosyal medyanın diline düştü. Ünlülerin benzer fotoğraf hilelerini görmek istiyorsanız bu galeriye tıklayın…

VE MÜZİK

Büyük usta söylüyor…

Luciano Pavarotti, 1994’teki efsanevi Üç Tenor konserinde Nessu Dorma’yı seslendiriyor.