3.5 yaşındaki toruna cinsel istismar – Z Kuşağını nereden tanırsınız? – Otomatik vitesli araç merakı – Galatasaray havlu attı
06 Temmuz 2020

Güne başlarken okumak isteyeceğiniz bütün haberler burada. Kısa kısa, kılçıksız, yorumsuz, tarafsız.

GÜNDEM

Z Kuşağını tanıma kılavuzu

Bir süreden beri siyasetin gündeminde Z Kuşağı adı verilen, 1995 sonrası doğumlular var. Herkes kendince bu kuşakla ilgili bir şeyler söylüyor, şöyle veya böyle davranacaklarını iddia ediyor. Bugün Cumhuriyet gazetesi bu kuşakla ilgili araştırmalar yapan Evrim Kuran ile görüşmüş. İpek Özbey’in bu söyleşisi belki bir ölçüde yol gösterici olur.

Okullar böyle açılacak

Sağlık Bakanlığı okullarda alınacak korona önlemlerini açıkladı. Okullarda temassız ateş ölçer, maske, sıvı sabun ve el antiseptiği veya en az %70 alkol içeren kolonya bulundurulacak. En az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılacak. Sınıf, yemekhane, kantin vb. yerlerde kişiler arasındaki sosyal mesafe en az 1 metre olacak.

CHP okul açılış tarihini sorguluyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, 31 Ağustos’ta açılacağı duyurulan okullarla ilgili olarak “2020-2021 eğitim öğretim yılının birinci döneminin istenilen koşullarda yapılacağına karşı kuşkularımız var. Özellikle Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a çağrımdır. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’yla yeniden görüşün” dedi.

Korona günlerinde izdivaç

Korona gölgesinde gerçekleşen düğünlerde yeni uygulamalar dikkat çekiyor. Bunlara en ilginç örnek Tekirdağ’dan geldi. Sinem ve Sinan Dağ çifti, takı töreni için cansız mankenler kullandı. Davetliler takıları gelin ve damak gibi giydirilmiş vitrin mankenlerine taktı.

Hayali bir barajımız mı var?

Günün haberi Sözcü gazetesinde ve Deniz Ayhan imzalı. Habere göre 2017 yılında temeli dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından atılan Çankırı’daki Devrez Kızlaryolu Barajı ortada yok. Sözcü’nün haberinde bir grup CHP milletvekilinin baraj inşaatının yapılacağı bölgeye gidip incelediği ve inşaatın ne şantiyesini ne de barajın kendisini bulabildiği anlatılıyor. Barajın 450 milyon liraya mal olacağı açıklanmıştı.

Max’i ezen akademisyenden açıklama

İstanbul Maltepe‘de, aracıyla Max isimli köpeğe çarparak ölümüne neden olan Doç. Dr. Birsen Ocaklı’nın avukatı açıklama yaptı. Avukat, müvekkilinin kampüsten çıkarken bir şeyin üzerinden geçtiğini fark ettiğini ancak tümsek zannedip yoluna devam ettiğini ifade etti, “Müvekkilim şu an bir canın melek olmasına istemeyerek de olsa sebep olduğunu düşündüğü için tarif edilemez bir acı ve keder içindedir” dedi.

Sakarya’daki patlamada ölenlerin sayısı 6’ya yükseldi

Sakarya’daki Türkiye’nin en büyük havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin sayısı altıya yükseldi. Kayıp bir kişinin arama çalışmaları devam ediyor. Öte yandan patlamaya ilişkin bir kişi daha gözaltına alındı. Olayla ilgili gözaltı sayısı 4’e çıktı.

POLİS ADLİYE

3.5 yaşındaki torununa istismarla suçlanan adamın ifadesi bir ay sonra alınacak

Sosyal medya dün son derece çarpıcı bir suç iddiasıyla çalkalandı. Buna göre 3.5 yaşındaki torununa cinsel istismarda bulunduğu öne sürülen C.Y. isimli dede için savcılık ve polis hiçbir şey yapmamıştı; oysa bizzat ailesi tarafından yapılan suç duyurusu sonrası oluşturulan dosya neredeyse tamamdı, Adli Tıp raporları da istismarı doğruluyordu. Küçük çocuk ve ailesinin avukatlarının sosyal medyada başlattığı “CY tutuklansın” kampanyası sonuç getirdi; öğleden sonra saatlerinde savcılık ilgili kişiyi gözaltına aldırdı.

Göltürkbükü’nde serseri bot kabusu

Muğla’nın Bodrum ilçesinde sosyetenin tatil beldesi Göltürkbükü koyunda lüks motor yatlara ait iki zodiak bot çarpıştı. Çarpışmanın etkisi ile botlardan birinin kaptanı denize düştü, çalışır vaziyette kalan zodiak bot koyun ortasında tam 45 dakika döndü, koyda yaşayanlara ve yatlarda bulunanlara kâbus yaşattı.

Boğaz’da drone ile paket servis

Beşiktaş Kuruçeşme’de bir restoran İstanbul Boğazı’nda tur gezisi yapan lüks yatlardan gelen talep üzerine motosikletli kurye servisinin mümkün olmaması nedeniyle drone ile paket servisi yapmaya başladı. Böylece restorandan çıkan paketler ikinci bir el değmeden ve yemekler soğumadan hızlıca müşteriye ulaştırılıyor.

SİYASET 

Çoklu baro komisyondan geçti

Günlerdir Meclis önünde avukatların protesto gösterilerine neden olan ve kamuoyunda “çoklu bara teklifi” diye bilinen yasa teklifinin Meclis Adalet Komisyonundaki görüşmeleri tamamlandı, teklif burada kabul edildi. Ak Parti yetkilileri, teklifin bu hafta perşembe günü Meclis genel kurulunda görüşülmeye başlamasını planladıklarını açıkladı. Meclis yarın Meclis Başkanı seçimi gündemiyle toplanacak ve ilk tur oylama yapılacak. Çarşamba gününe kadar Meclis Başkanı seçiminin tamamlanması bekleniyor.

Yazarından İstanbul Sözleşmesi şaşkınlığı 

İstanbul Sözleşmesi’nin yazan isimlerden Prof. Dr. Feride Acar, sözleşme üzerindeki tartışmalara ilişkin, “Hayretler içindeyim, Ne yapılsın, kadına şiddet mi uygulansın?” dedi. HaberTürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya’ya konuşan Prof. Dr. Acar, “Karşı çıkılmak için söylenenlerin sözleşme ile alakası yok… Niye taktılar, sabit fikir haline getirdiler anlamış değilim…” dedi. Yazının tamamı burada.

DIŞ HABERLER

Türkiye’nin müstakbel üssünü kimin uçağı vurdu?

Libya’da Türkiye’nin kalıcı üs kurmayı planladığı Vatiyye Hava Üssü’ne önceki gece ‘kimliği belirsiz savaş uçakları’ tarafından hava saldırısı düzenlendi. Libya Savunma Bakan Yardımcısı Selahaddin Nemruş, Vatiyye Üssü’ne düzenlenen saldırıya uygun zaman ve mekanda karşılık verileceğini belirtti. Rusya kısa süre önce Suriye üzerinden Libya’da Hafter güçlerine MIG savaş uçakları göndermişti. Fakat üssü vuran uçakların kime ait olduğu ve ne tür olduğu bilinmiyor.

AB ile Doğu Akdeniz pazarlığı

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı, Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles bugün Türkiye’ye geliyor. Resmi açıklamaya göre Türkiye-AB ilişkileri, Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye görüşülecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaret öncesi yaptığı açıklamada “Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye uyguladığı çifte standardın gerisindeki niyet açıkça ortadadır. Türkiye olarak bugüne kadar mücadelesiz hiçbir kazanım elde etmedik. Anlaşılan o ki bu süreçte de zaten hakkımız olan hususları mücadele ederek, adeta söke söke alacağız. Doğu Akdeniz’de planlanan oyun ve tuzakları yerle bir ettik…” dedi. 

Irak’tan ‘Pençe-Kartal’ı durdur’ çağrısı

Irak, Türkiye’ye ülkenin kuzeyindeki operasyonlarını durdurma çağrısı yaptı. Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahhaf, BM Güvenlik Konseyi ve Arap Birliği’ne başvurabileceklerini söyledi, “Elimizde ayrıca ekonomik etki araçları var” dedi. Ankara bu açıklamaya tepki gösterdi, “Türkiye, topraklarından doğan her türlü yıkıcı faaliyete karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkı temelinde gereken tedbirleri almaya kararlıdır” dedi.

Brüksel’de başörtüsü eylemi

Brüksel’de, Belçika Anayasa Mahkemesi’nin bir yüksekokulda başörtüsünün yasaklanabileceğine ilişkin bildirdiği görüş, 4 bine yakın Müslüman tarafından protesto edildi. “Başörtüsü insan hakkıdır”, “Elini başörtümden çek”, “Özgürlüğümüz nerede?”, “Eğitimime dokunma”, “Benim hakkım” ve “Yeter” yazılı afişler taşıyan göstericiler, başörtüsüne destek sloganları attı.

SALGIN

“Polislerin kestiği salgın cezaları geçersiz”

Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği, salgın dolayısıyla maske, sosyal mesafe ve 65 yaş sokağa çıkma yasaklarının ihlali üzerine polis tarafından yazılan cezaların ‘geçersiz’ olduğuna karar verdi. Mahkeme, “İdari yaptırım kararı ancak mülki amir tarafından verilebilir. Polis tarafından sadece ihlale ilişkin tespit tutanağı tutulabilir” hükmüne vardı. Böylece bir vatandaşa verilen 789 liralık cezası iptal edildi. Bu kararın kesinleşip emsal olması durumunda tüm cezaların iptal edilebileceği bildirildi.

Bakan Koca kanıksamaktan dertli

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 5 Temmuz korona tablosunu Twitter’dan paylaştı. Tabloya göre, son 24 saatte 1148 kişiye tanı konuldu, 19 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 205 bin 758, can kaybı 5 bin 225 oldu. Koca “Yoğun bakım hasta sayımız artış eğiliminde. Tedbir varken ‘Bugün vefat eden sayısı’ kanıksanacak tablo değil” dedi.

Virüs Çin’deki bakır madeninden mi çıktı?

İngiltere’de yayımlanan The Sunday Times, koronavirüs salgınının 7 yıl önce Çin’deki bir bakır madeninde ortaya çıkmış olabileceğini ve mutasyona uğrayarak pandemiyi başlatmış olabileceğini öne sürdü.

EKONOMİ 

Otomatik vitesli araca hücum

Gerek kamu bankalarının tüketici kredisi faizleri çok düşürmesi ve gerekse parayı bankada tutmanın bir getirisinin kalmamaya başlaması yüzünden konut ve otomobile bir hücum gözleniyor. O kadar ki, Türkiye’de otomobil satışları bütün Avrupa’yı geride bırakmış durumda. Bu arada tüketicilerin araç tercihlerinde de ciddi bir değişim var. Yapılan açıklamaya göre bu yılın ilk altı ayında satılan otomobillerin yüzde 70’i otomatik vites. 

AB ile yeni Gümrük Birliği çağrısı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ile AB arasındaki mevcut Gümrük Birliği Anlaşması’nın yetersiz kaldığını belirtti, “Siyaset bir kenara konulur, sadece ekonomi ve ticarete odaklanılırsa yeni bir serbest ticaret anlaşması yapılmaması için hiçbir sebep yok. Çünkü AB’nin de buna ihtiyacı var” dedi.

4 milyar dolarlık yatırım ve 10 bin 550 yeni iş

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, “Şu anda yatırım kararı alınmış toplam 52 proje var. Bu projelerin toplam yatırım bedeli yaklaşık 4 milyar dolar, taahhüt edilen istihdamı ise 10 bin 500 civarında” açıklaması yaptı.

FUTBOL

Trabzonspor takibi bırakmıyor, Galatasaray havlu attı

Süper Lig’de şampiyonluk mücadelesi veren Trabzonspor, 30. haftanın en kritik maçında İstanbul’da Galatasaray’ı 3-1 yendi. Trabzonspor’un gollerini 41. dakikada penaltıdan Sosa, 70. dakikada Novak ve 90+5’te Sörloth kaydetti. Galatasaray’ın tek golünü Seri 90+3. dakikada penaltıdan kaydetti. G.Saray’da Feghouli, 32. dakikada kırmızı kart gördü. Bu sonuçla Trabzonspor 61 puanla ikinci sırada yer alarak Başakşehir’in iki puan gerisinde zirve takibini sürdürdü. Galatasaray ise 52 puanla 4. sırada.

Sinan Gümüş’e resmi teklif

Devre arasında Genoa’dan Antalyaspor’a kiralanan ve sergilediği performansla transferin gözdesi olan eski Galatasaraylı Sinan Gümüş’e Fenerbahçe’nin ardından Trabzonspor da talip oldu. Karadeniz devi, 26 yaşındaki futbolcuya sezonluk 1 milyon avro’dan 3 yıllık sözleşme teklif etti.

Alanyaspor Beşiktaş’tan şikayetçi

Süper Lig ekiplerinden Aytemiz Alanyaspor, deneyimli sol bek Fabrice N’Sakala ile prensip anlaşmasına vardıklarını ancak Beşiktaş’ın araya girerek oyuncunun aklını çeldiğini açıkladı. Akdeniz ekibinden yapılan bilgilendirmede, siyah-beyazlı ekibin bu hareketinin hem TFF kurallarına aykırı olduğu hem de etik olarak doğru bir davranış olmadığı ifade edildi.

MAGAZİN

‘Sigara yak’ dedi, klibi yasaklandı

Sıla’nın nakaratında “sigara yak” sözünün geçtiği Karanfil şarkısının klibi ‘sigarayı özendirici nitelikte’ olduğu gerekçesiyle yayından kaldırıldı. Karar RTÜK’ün ilgili medya hizmet sağlayıcılarıyla görüşmesi sonucunda uygulamaya kondu. Türkiye’de ilk olma niteliği taşıyan uygulamaya giden süreç, Sarıay Derneği Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural’ın savcılığa yaptığı suç duyuru ile başlamıştı. 

Altın Kelebek Ödülleri sahiplerini buldu

Hürriyet okurlarının oylarıyla belirlenen 46. Pantene Altın Kelebek Ödülleri sahiplerini buldu. Ebru Şahin’in en iyi kadın oyuncu ödülü aldığı gecede Taner Ölmez en iyi erkek oyuncu seçildi. En iyi kadın şarkıcı Hadise, en iyi erkek şarkıcı Mabel Matiz, en iyi kadın sunucu Müge Anlı, en iyi erkek sunucu Acun Ilıcalı, en iyi haber programı 5n1k – Cüneyt Özdemir, en iyi kadın haber sunucusu Ece Üner ve en iyi erkek haber sunucusu Cem Öğretir oldu. Koronavirüs salgını nedeniyle kazananlar bu yıl ödüllerini evlerinde, ofislerinde aldı.