Erdoğan’ın yaverleri serbest – Borsa yüzde 2’den fazla prim yaptı – AB ile ilişkiler geriliyor – Bergüzar Korel kendisiyle nasıl dalga geçti?
07 Temmuz 2020

Günün bütün haberleri burada. Kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız, tarafsız.

GÜNDEM

Yaverler tahliye edildi

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nda gerçekleşen eylemlere ilişkin davada tutuklu yargılanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaverleri Mete Semercioğlu ve Erkan Kıvrak’ın tahliye edildiği ortaya çıktı. Savcı, geçen hafta açıkladığı esas hakkındaki mütalaasında iki sanık hakkında “darbeye teşebbüse yardım” suçundan 20 yıla kadar hapis cezası istedi. Geçen mart ayında ise Erdoğan’ın bir diğer yaveri Şafak Deliacı tahliye olmuştu. Erdoğan’ın yaverleri, Cumhurbaşkanı’nın bulunduğu yeri darbecilere bildirmekle suçlanıyor.

Dikkat! Salgın cezaları devam ediyor

Adana 6. Sulh Ceza Mahkemesi, koronovirüs tedbirlerine uymayanlara polisin kestiği idari para cezalarını iptal etmişti. Mahkeme, polisin sadece tutanak tutabileceğine hükmedip ‘cezaların geçersiz’ olduğuna karar vermişti. Emniyet Genel Müdürlüğü dün iptal kararına neden olan cezanın usul eksikliğinden kaynaklandığını belirtti. Polis ceza kesmeye devam edecek, aman dikkat.

Gelibolu yanıyor

Çanakkale Gelibolu’da dün 15.00 sıralarında orman yangını çıktı. Lodos nedeniyle kontrol altına alınamayan yangın hava kararana kadar 300 hektara yakın bir alanın kül olmasına neden oldu. Söndürme çalışmaları gece boyunca devam etti.

15 Temmuz yarışması

Milli Eğitim Bakanlığı, resmi ve özel ortaöğretim kurumlarında 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü konulu ‘çevrimiçi bilgi yarışması’ düzenlediğini açıkladı. Yarışma 14 Temmuz saat 14.30’da yapılacak. İsteyen öğrenciler 14.15’te TC Kimlik Numarası ile yarışmanın internet sitesine giriş yapabilecek.

Hendek’te ölü sayısı 7

Sakarya Valiliği, Hendek’teki havai fişek fabrikasındaki patlamada kayıp kişiyle ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda yapılan DNA çalışması sonucu kimlik tespitinin yapıldığını ve patlamada hayatını kaybedenlerin sayısının 7’ye yükseldiğini açıkladı.

Ebabil kuşları restorasyonu durdurdu

İstanbul’un simgelerinden biri olan tarihi Galata Kulesi’nde başlatılan restorasyon çalışmalarının, ebabil kuşlarının üreme mevsimine denk getirilmesi tepkilere neden olmuştu. Galata Kulesi’nde başlatılan restorasyon tepkilere neden olunca Bakanlık, çalışmaları erteleme kararı aldı.

Haliç’te suyun rengi neden değişti?

İstanbul’da Haliç’in bazı noktalarında deniz suyu renginde değişiklikler görüldü. Suyun renk değişimi, Haliç Köprüsü’nden Eyüpsultan Silahtarağa’ya kadar olan bölümde kıyı kesimlerinde, bazı yerlerde ise orta kısımlarda yoğunlaşıyor. Deniz suyu renginin kahverengi ve siyaha dönüştüğü göze çarpıyor. Havadan çekilen görüntülerde de renk değişimi dikkati çekiyor. Eyüp’te yaşayan Mert Cavuş, Haliç’e arkadaşlarıyla sürekli geldiğini belirterek, “17 yıldır buradayım. Deniz son zamanlarda böyle olmaya başladı. Önceden Haliç’in hali böyle değildi. Daha önceden denizin dibi görünüyordu. Şimdi görünmüyor. Haliç’te çok koku oluyor. Bu koku yukarıdaki evlere de vuruyor. Buranın temizlenmesi lazım” dedi.

SALGIN

3.5 ay sonra açıldı, kapıda kuyruk oldu

Salgın nedeniyle kapatılan Paris’teki ünlü Louvre Müzesi dün yeniden ziyarete açıldı. Normal zamanda günde 30 binden fazla insanın ziyaret ettiği müzeye dün sadece 7 bin kişi alındı. Ama yine de Louvre’un kapısında kuyruk oluştu. Müzenin en çok ilgi çeken eserlerinin başında Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa tablosu geliyor.

Vaka sayısı yeniden 1000 sınırında

Korona virüsle ilgili olarak dün Türkiye’de 52 bin 193 test yapıldı, 1086 kişiye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısı konuldu.  Son 24 saatte 16 hasta vefat etti, 2 bin 315 kişi iyileşti. Toplam test sayısı 3 milyon 682 bin 673, vaka sayısı 206 bin 844, vefat sayısı 5 bin 241 olarak kayıtlara geçti. Yoğun bakımdaki hasta sayısı 1130, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 395, toplam iyileşen hasta sayısı da 182 bin 995 oldu.

Şişe Cam’dan virüse karşı teknoloji

Şişecam, cam yüzeylerdeki virüs ve bakterileri etkisiz hale getiren özel bir kaplama teknolojisi geliştirdiğini açıkladı. Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kırman, bu teknolojinin Şişecam’ın 45 yıllık Ar-Ge birikimi sayesinde iki ayda geliştirildiğini söyledi.

EKONOMİ

Borsa yüzde 2’den fazla değerlendi

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 2.736,77 puan artarken, toplam işlem hacmi 21,7 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2,35, holding endeksi yüzde 2,64 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri kazandırırken, en fazla kazandıran yüzde 6,29 ile taş, toprak sektörü oldu. Dünya borsalarındaki yükselişlerin pozitif etkisiyle 118,500 puanın üzerini test eden BIST 100 endeksi, 118.485,24 puanla 19 şubattan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Analistler, Borsa İstanbul AŞ tarafından 6 yabancı kuruluş için 1 ila 3 ay “açığa satış yasağı” tedbiri uygulanacağının duyurulduğunu anımsatarak, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin haber akışının da gündemdeki yerini koruduğunu söyledi.

Motorine zam

Motorinin litre fiyatı  dün gece yarısından geçerli olmak üzere 10 kuruş arttı. Ankara’da ortalama 5,87 liradan satılan motorinin litre fiyatı 5,97 lira oldu. Motorinin litresi İstanbul’da 5,82 liradan 5,92 liraya, İzmir’de 5,92 liradan 6,02 liraya yükseldi.

Almanya’dan turizme iyi haber var

Almanya Turizm Sorumlusu Thomas Bareia, Türkiye’ye seyahat uyarısının kaldırılmasının kısa sürede mümkün olabileceğini söyledi. Bareia, “Durum iyi olursa, ki geçen hafta iyiydi, oldukça hızlı bir şekilde açılım için hazırlık yapabiliriz” dedi.

Yeni kıdem tazminatı tavanı

Kıdem tazminatında tavan miktar belli oldu. Buna göre işçilerin bir yıl için alacakları en yüksek tazminat miktarı 7 bin 117 liraya çıkartıldı. 10 yıl çalışan bir işçi Haziran ayına göre 3 bin 870 lira fazla para alacak. 

İş yeri hekimi artık daha çok zorunlu

Tehlikeli iş kolunda olup 50 kişiden az işçi bulunduran işletmelerin İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı bulundurma zorunluluğu başladı. Yükümlülüklere uymayan işyerleri para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

573 milyon dolarlık maske ve koruyucu giysi ihracı

Türkiye salgının vurduğu 2020’nin ilk yarısında 573 milyon dolarlık tıbbi ve kumaş maske ile koruyucu giysi ihracatı yaptı. Türkiye yılın ilk yarısında yüzde 986’lık artış ile 144,7 milyon dolarlık tıbbi ve kumaş maske, 428,7 milyon dolarlık da koruyucu giysi ihracatı gerçekleştirdi.

Faiz sebep mi? Buyrun uygulamalı analizine 

Ekonomi yazarı Mahfi Eğilmez, kişisel bloğunda ‘Faiz indirince enflasyon düştü mü?’ diye soruyor, yanıtını rakamlarla veriyor. Sonuç olarak ‘Enflasyon faiz ilişkisinde enflasyon neden, faiz sonuçtur. Nedenler yerine sonuçlarla uğraşıyoruz’ diyor. Yazıyı buradan okuyabilirsiniz. 

DIŞ HABERLER

Türkiye’den AB’ye açık rest

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’le Ankara’da yaptığı görüşme sonrası sert konuştu: “Türkiye aleyhine kararlar almak sorunu çözmez daha da derinleştirir. AB’nin hakkaniyetli davranmasını gerektiğini düşünüyoruz. AB, Türkiye aleyhine kararlar alırsa bunun karşılığını vermek zorunda kalacağız.”

AB Yunanistan’ı soruşturuyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, Yunanistan’ın Türkiye’den gelen sığınmacıları “geri ittiğine” ilişkin tüm iddiaların araştırılması gerektiğini, bu uygulamanın yasak olduğunu açıkladı. Johansson, “Geri itmeler AB hukukuna aykırıdır. Avrupa sınırlarımızı, değerlerimizi ihlal ederek koruyamayız” diye konuştu.

İngiltere 20 Kaşıkçı şüphelisini kara listeye aldı

İngiltere, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesindeki rolleri nedeniyle aralarında dönemin Suudi Arabistan İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri ve Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın danışmanı Abdullah el-Kahtani’nin de olduğu 20 kişiyi yaptırım listesine aldı.

SİYASET

Davutoğlu neden Erdoğan’ın karşısında?

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, “Siz Erdoğan’la birlikte değil miydiniz? Şimdi ne oldu da eleştiriyorsunuz” sorusuna yanıt verdi: “Erdoğan dürüstlük diyenle, ahlak diyenle, liyakat diyenle, adalet diyenle beraber yol yürümekten vazgeçti. Bunun yerine ağza alınmayacak hakaretlerle kendisine saldıranlarla yoldaşlık yapmayı tercih etti.”

İBB’nin ‘villa tipi lojmanları’ halka açılıyor

Eski İBB Başkanı Kadir Topbaş döneminde yapılan ve AKP’li belediye başkanları tarafından kullanılan Florya Atatürk Ormanı’ndaki villa tipi lojmanlar halka açılıyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘Sırf bu lojmanın senelik masrafıyla 2 tane yurt yaparız’ dediği başkanlık konutu ve villalar, İBB İstanbul Planlama Ajansı Florya Kampüsü olacak.

Siyasi tartışma Salda üzerinden bel altı indi

Burdur’da konuşan İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Salda Gölü’ndeki millet bahçesi çalışmaları ve kumların taşınması ile ilgili “Attıkları temelleri çekeriz, Salda’nın kumunu tek tek alır, onların uygun yerlerine monte ederiz” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, “İYİ Parti milletvekilinin kullandığı ahlaksız üsluba bakar mısınız? Biz dinlerken utandık, o bu sözleri söylerken utanmamış! Ne diyelim! İlla Edep İlla Edep” karşılığını verdi. 

Kadın vekillerin pembe atışması

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun hazırladığı raporda yer alan kız çocuklarının pembeyi sevmesine yönelik ifade kadın milletvekilleri arasında tartışmaya neden oldu. CHP’li Saliha Sera Kadıgil Sütlü’nün “Toplumsal cinsiyet rollerini pekiştiren ibareler rapordan çıkarılmalı” önerisine AK Partili Tülay Kaynarca’dan “Pembeyi yedirmeyiz” tepkisi geldi. 

Erken seçim bir kez daha yalanlandı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, erken seçimle ilgili bir soru üzerine “Cumhur İttifakı’nın 340 kadar milletvekili var, Meclis’te çoğunluk var. Kendi aralarında müthiş bir uyum var, 3 yıla yakın da bir süreleri var, ortada bir kriz de yok. Niye erken seçime gidilsin ki” diye konuştu.

Demirtaş tahliye edilmedi

Anayasa Mahkemesi’nin 4 Kasım 2016’dan bu yana cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için verdiği ‘hak ihlali’ kararı sonrası yapılan tahliye başvurusu reddedildi.

‘Çoklu baronun sorumlusu FETÖ’

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçen ‘çoklu baro’ teklifinin sorumlusunun ‘FETÖ’ olduğunu iddia etti. “FETÖ’nün kendisi okyanus ötesinde ama fikirleri iktidarda. Bu taslağı size kim hazırlayıp getirdiyse, niyetini bir kez daha sorgulayın. Artık ‘aldatılma kotanız’ doldu” dedi.

KÜLTÜR SANAT

‘İyi Kötü Çirkin’in bestecisi öldü 

Film müziklerinin efsane bestecisi Oscar ödüllü Ennio Morricone, 91 yaşında hayata gözlerini yumdu. Özellikle western film müzikleriyle tanınan Morricone, Bir Zamanlar Amerika’da, İyi, Kötü, Çirkin ve Birkaç Dolar İçin gibi kült filmler için yaptığı ikonik müziklerle biliniyordu.

SPOR

Kayserispor, Beşiktaş’ı 7 yıl sonra yendi

Küme düşme hattından kurtulmak isteyen Kayserispor sahasında Beşiktaş’ı 3-1 yendi. Kayserispor’un gollerini Hasan Hüseyin (2) ve Kravets atarken, Kartal’ın tek sayısı Atiba’dan geldi. Kayserispor bu galibiyetle puanını 31 yaparken, Beşiktaş ise 50 puanda kaldı. Öte yandan Kayserispor, Beşiktaş’ı Süper Lig’de 7 yıl sonra mağlup etti.

Şampiyonlar Ligi maçları seyircili olabilir

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, Şampiyonlar Ligi’nde kalan maçları seyircili oynatmayı değerlendirdiklerini açıkladı. Ceferin, stadyumun tıka basa doldurulması değil ama bir bölümüne seyirci alınmasının düşünüldüğünü dile getirdi.

Aziz Yıldırım’a tehdit cezası

Kadıköy’de 2017’de oynanan Fenerbahçe-Yakındoğu Üniversitesi kadın basketbol takımları arasındaki müsabaka öncesi çıkan kavgada Yakındoğu Üniversitesi Kulüp Başkanı Mehmet Işık Eyigüngör’ü tehdit ettikleri gerekçesiyle dönemin Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve yönetici Ali Cenk Başak, 50’şer gün adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme Aziz Yıldırım ve Ali Cenk Başak’ın günlüğü 80 TL’den 4’er bin TL para cezasını 10 eşit taksitte ödemesine hükmetti.

MAGAZİN

Magazin basınıyla fena dalga geçti

Doğum kilolarını halen muhafaza eden oyuncu Bergüzar Korel mayolu fotoğrafını paylaşıp hem magazin basınına meydan okudu hem alay etti. Paylaşımının altına haberini kendisi yazan Korel basının hiç de yaratıcı olmayan magazin klişelerini kullanmaya özen gösterdi. Haberdeki bazı ifadeler şöyle: Ünlü oyuncu Bergüzar Korel kilolu haliyle dikkat çekti…kilolu hali gözlerden kaçmadı… saklanma çabaları ise işe yaramadı… Görenler “’halinden eser yok’ demekten kendilerini alamadı…” Korel paylaşımın sonunda “Sizleri yormak istemedim. İyi yazlar olsun” dedi. Yazdığı haber gerçekten hık demiş magazin basınının burnundan düşmüş gibi.

Özkan Uğur kanseri yendi

İkinci kez kanser tedavisi gören MFÖ grubu üyesi ve oyuncu Özkan Uğur, sosyal medya hesabı üzerinden kanseri yendiğini duyurdu. 66 yaşındaki Özkan Uğur’a 2013 yılında lenfoma teşhisi konulmuştu. Hastalık bir süre önce tekrar nüksetmişti.