Manken satışları patladı – Kılıçdaroğlu kimler için “İnsan eti yediler” dedi? – Milan 2-0 geriden gelip Juventus’u yendi – Cardi B Muhteşem Yüzyıl hayranı çıktı
08 Temmuz 2020

Bugünün bütün haberleri bir arada. Kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız, tarafsız.

GÜNDEM

Salgın ekonomisinde bugün: Manken satışı patladı  

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 1 Temmuz itibarıyla belirlenen şartlar dahilinde düğünler yeniden başladı. Yasaklar nedeniyle bazı kentlerde takıların gelin ve damat yerine cansız mankenlere takıldığı görüldü. Bu nedenle düğün salonu sahipleri cansız manken siparişleri vermeye başladı. İstanbul’da cansız manken satışı yapan firmalar gelen talepleri karşılamaya çalışıyor.

Plajda loca savaşları

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından, dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde, 33 işletmede kıyı kanununa ve mavi bayrak esaslarına aykırı olduğu öne sürülen loca ve yürüyüş yollarındaki yapıların kaldırılması için 3 gün önce işletme sahiplerine ihtarda bulunuldu. Dolan 3 günlük sürenin ardından yapıların kaldırılması için gelen belediye ekipleri ile işletme sahipleri ve çalışanlar arasında arbede yaşandı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Böcek ile gün içerisinde görüşmek için randevu alan işletme sahipleri locaları kaldırmaya başladı.

TikTok sevdası ölümüne neden oldu

Afyonkarahisar’da sosyal paylaşım sitesi TikTok’a koymak üzere ilginç video çekmek isteyen 17 yaşındaki Oğuzhan Baylan bir taş ocağı çukurundaki su birikintisine girdi. Arkadaşı videoyu çekerken Oğuzhan suda gözden kayboldu.

En büyük deprem riskine sahip 7 ilçe

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 39 ilçedeki olası deprem kayıp ve hasar tahminlerini güncelledi. Buna göre İstanbul’da gece yaşanacak bir depremde en büyük can kaybı Avcılar, Fatih, Zeytinburnu, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla ve Beylikdüzü’nde yaşanacak.

Asker uğurlamaya yasak 

İstanbul dahil Türkiye’nin neredeyse bütün şehirlerinde valilik kararıyla asker uğurlarken konvoy oluşturmak ve toplu yolcu etmek yasaklandı. Çocuklarını askere uğurlayacak aileler salgın kurallarına uyulacağı konusunda taahhütname imzalayacak.

Padişah türbelerinde jandarma nöbeti

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Jandarma Genel Komutanımız Orgeneral Arif Çetin’le görüştüm. İnşallah kısa süre sonra Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin bulunduğu alanda sancak nöbeti başlıyor” açıklaması yaptı.

Çocuğa ‘zorla sigara’ infiali

Dün Twitter’da küçük yaştaki kuzenine sigara içirmeye çalışan B.A.’nın görüntüleri büyük tepki uyandırdı. İstanbul polisi, hemen B.A.’yı Gaziosmanpaşa’da buldu ve gözaltına aldı. Ancak çocuğun ailesi şikayetçi olmadı, mahkemeden ‘koruma kararı’ çıkarıldı.

Yaverlerin bırakılmasına savcı itiraz etti

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı yeri darbecilere bildirmekle suçlanan üç yaverinin tahliye edilmesi tepki çekti. Tepki üzerine savcılık, “delil durumu”, “suçun vasıf ve mahiyeti”, “kuvvetli suç şüphesinin varlığı” ve “kaçma şüphesi” gerekçeleriyle tahliyeye itiraz etti.

Sakarya’daki fabrika için ilk tutuklama

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında yedi kişinin ölümüne neden olan patlamayla ilgili fabrikanın sahipleri Ali Rıza Coşkun ve oğlu Yaşar Coşkun dün önce gözaltına alındı, sonra mahkemeye sevk edildi. Oğul Yaşar Çoşkun tutuklandı, baba ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı.

Ensar Vakfı’nın protokolü iptal

Antalya 4’üncü İdare Mahkemesi, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ensar Vakfı Antalya Şube Başkanlığı arasında imzalanan ‘Değerler Eğitimi Faaliyetleri Protokolü’nün hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Mahkeme, “Kamu hizmeti olan eğitim öğretim hizmetleri kamu görevliler tarafından yürütülür” dedi. Protokolün iptaliyle ilgili davayı Eğitim-Sen sendikası açtı. Ensar Vakfı ile ülke çapında yapılan bu çeşit protokoller tepki çekmişti. 

Gezen ve Akpınar’a Erdoğan’a hakaret davası

Komedyenler Müjdat Gezen ve Metin Akpınar hakkında 21 Aralık 2018’de konuk oldukları bir televizyon programında yaptıkları konuşmada, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunu işledikleri gerekçesiyle 4 yıl 8’er aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

SİYASET

Kılıçdaroğlu: İnsan eti yediler

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Halk TV ve Tele1’e verilen kapatma cezalarına tepki göstererek, “Bir sorun mu var, hemen televizyonu kapat. Bir mesele mi çıktı bir yerde, hemen gazeteyi kapat. Geldiğimiz süreç budur. Ne kadar baskı kurarsan kur, arkadaş sen gidicisin. Bu millet seni gönderecek, artık bıktı” dedi. Partisinin grup toplantısında konuşan CHP lideri, Sakarya Hendek’teki havai fişek fabrikası sonrası yenen yemeğe de tepki gösterdi, “O masada oturanlar insan eti yemiş oldular” dedi.

DEVA merkeze yerleşti

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) genel merkezi dün açıldı. Ali Babacan “Biz, kuvvetler ayrılığı ve hukukun üstünlüğü esasına dayanan, özgürlükçü, katılımcı ve çoğulcu bir demokrasi hedefliyoruz. Biz, temel hakların korunduğu, hukukun ve adaletin tam olarak işlediği, vatandaşlarımızın korkmadan düşüncelerini açıkladığı, özgürlüklerin doyasıya yaşandığı, cesaretin ve umudun hakim olduğu bir Türkiye hedefliyoruz” dedi.

AK Parti ‘yasak olmayacak’ diyor 

AK Parti’nin iletişimden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal sosyal medyayla ilgili düşündükleri düzenlemeden bahsederken “Biz kimseyi kapatalım, kimseye yasak getirelim demiyoruz. Tam tersine karşılıklı bu ilişkilerin yasal çerçevesini oluşturalım. Bizim istediğimiz bu” diye konuştu. 

Mustafa Şentop beklendiği gibi tekrar başkan

Ak Parti milletvekili Metin Şentop dün yapılan seçimle yeniden Meclis Başkanlığı’na seçildi. Şentop, yeterli oyu üçüncü turda aldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Mustafa Şentop, siyasete atılmadan önce Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde profesördü.

Salgından cumhurbaşkanı aday adayı çıktı

Koronavirüs salgını ardından katıldığı canlı yayınlarda dikkat çeken Dr. Serdar Savaş bağımsız Cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıkladı. Youtube kanalında yaptığı canlı yayında adaylığını açıklayan Dr. Serdar Savaş, partiler üstü bir hareket olduklarını belirterek, “Biz Hz. Muhammed’in ve Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığını yapacağız. Halkımızdan başka kimseye güvenmeyeceğiz” dedi.

YAŞAM

Yapışık ikizler 68 yaşında öldü

Donnie ve Ronnie Gaylon, 28 Ekim 1951’de yapışık olarak dünyaya geldiklerinde herkesi şaşırtmışlardı. Sonra da uzun ömürleri boyunca şaşırtmaya devam ettiler. Doktorların ayırma ameliyatını riskli bulduğu için yapmadığı ikizler, bu alanda bir rekor kırdılar ve 68 yıl hayatta kaldılar. İkizler ABD’nin Ohio eyaletinin Dayton kentinde yaşıyordu.

SALGIN

Hastanelerde gelen-giden vaka dengeli

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 7 Temmuz korona tablosunu açıkladı: 1053 yeni vaka, 19 kayıp, 400’ü entübe 1152 yoğun bakım hastası… Koca, ”Taburcu ettiğimiz hasta kadar yeni hasta yatırıyoruz. Entübasyon için de durum benzer” açıklaması yaptı.

DSÖ’ye göre zirveye daha çok var

DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde video konferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında konuşan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının hızla yayıldığını ve ölümcül olduğunu vurguladı. Ghebreyesus, “Kovid-19 salgını hızlanıyor ve açık şekilde pandeminin zirve noktasına ulaşmadık” dedi.

EKONOMİ

Borsa tarihi hacmine ulaştı

İstanbul Borsası, 35 milyar lira ile hacim rekoru kırdığı günün sonunda yüzde 0.72 değer kazancına ulaştı. Endeks 119 bin 338 puanla 18 şubattan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Faiz ve dövizde umduğunu bulamayan küçük yatırımcıların borsaya yönelmesi yaşanan yükselişin en büyük sebebi olarak gösteriliyor.  

Benzine zam

Mazota önceki gece zam gelmişti, beklenen oldu, dün gece de benzine 10 kuruş zam geldi. Akaryakıt fiyatları, Türkiye’nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Kısa çalışma ödeneği 17 Ağustos’a uzatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Temmuz’da sona erecek kısa çalışma ödeneği ve nakdi destek ödemesinin 1 ay daha uzatıldığını açıkladı. Erdoğan, ‘Bununla bağlantılı olarak iş feshi sınırlaması ve dolayısıyla nakdi ücret desteği de 1 ay daha devam edecek’ dedi. 

DIŞ HABERLER

Fox News Trump’ı koruduğu için özür diledi

Fox News kanalı, cinsel taciz ve çocuk istismarı suçlusu milyarder Jeffrey Epstein ve suç ortağı Ghislaine Maxwell’e ilişkin haberi aktarırken eski bir dörtlü fotoğrafta Melania Trump, Epstein ve Maxwell’i bırakıp ABD Başkanı Donald Trump’ı kestiği için özür diledi. Fox News bugüne kadar Trump’ın medyadaki en büyük destekçisi konumundaydı. 

ABD, DSÖ’den resmen ayrılıyor

ABD Başkan Donald Trump, Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ) koronavirüs salgını konusunda zamanında uyarıda bulunmadığı için eleştirmiş ve örgütten ayrılacaklarını söylemişti. Trump yönetimi, DSÖ’den resmi olarak çekildiğine dair Kongre’ye bildirim yolladı. Amerikan basınına konuşan ve adı açıklanmayan bir Beyaz Saray yetkilisi de resmi çekilmenin pazartesi gününden itibaren yürürlükte olacağını ve resmi bildirimin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e iletildiğini aktardı.

Mitçotakis doğrudan diyalog istedi

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türk-Yunan ilişkilerine değindi. “Bizler komşuyuz, önemli farklılıklarımız var ancak bu konuşmamamız gerekir anlamına gelmiyor. Aracılara ve hakemlere ihtiyacımız yok. Resmi kurumsal iletişim kanallarımız yeniden çalışıyor ve danışmanlarımız konuşabiliyor” dedi. Mitçotakis ve Erdoğan kısa süre önce telefon görüşmesi yapmış, bunun için Merkel’in aracı olduğu iddia edilmişti.

KÜLTÜR SANAT

Jale Aylanç hayatını kaybetti

Unutursam Fısılda, İlk Öpücük gibi filmlerde ve birçok televizyon dizisinde canlandırdığı karakterlerle adından sıkça söz ettiren Jale Aylanç 72 yaşında hayatını kaybetti. Türk tiyatrosunun usta oyuncuları arasında yerini alan Jale Aylanç, sadece oyunculuğu ile değil TRT’nin ilk dublaj ustalarından biri olarak da tanınıyordu.

SPOR

Milan’ın muhteşem geri dönüşü

Bütün dünyanın gözü dün akşam Milano’da oynanan Milan-Juventus maçındaydı. İkinci yarıda Juventus art arda bulduğu iki golle 2-0 öne geçti. Ama ardından Milan toparlandı ve maçı 4-2 kazandı. Milan’da sakat olan Hakan Çalhanoğlu ikinci yarıda oyuna girdi.

Başakşehir koşar adım şampiyonluğa

Süper Lig’de 31. haftada lider Medipol Başakşehir bu haftayı da kayıpsız geçerek mutlu sona bir adım daha yaklaştı. Başakşehir, küme düşme hattından uzaklaşmak isteyen Yukatel Denizlispor’u ikinci yarıda bulduğu gollerle 2-0 yendi. İstanbul ekibi ligin bitimine 3 hafta kala maç fazlasıyla takipçisi Trabzonspor’la arasındaki puan farkını 5’e yükseltti. Başakşehir’in golleri Enzo Crivelli ve Edin Visca’dan geldi.  

Fenerbahçe iki ileri bir geri

Süper Lig’de Avrupa kupalarına katılabilmek için mücadele eden Fenerbahçe, Gençlerbirliği deplasmanında kritik iki puan bıraktı. Sarı-lacivertliler, 1-0 geriye düştüğü maçta 39 yaşındaki kaptanı Emre Belözoğlu ile puanı kurtardı ve maç 1-1 sona erdi. Gençlerbirliği’nin golünü Bogdan Stancu attı. Bu sonucun ardından Fenerbahçe, puanını 50 yaparken 4 maçtır kazanamayan Gençlerbirliği 33 puan ile 12. sırada kaldı.

Emre Belözoğlu tarihe geçti

Emre Belözoğlu, Gençlerbirliği maçında kaydettiği golle Süper Lig tarihinde dört farklı onyılda gol atan ilk oyuncu olarak tarihe geçti. 1990’lar, 2000’ler, 2010’lar ve 2020’lerde gol atan Emre, Süper Lig’de bunu başaran ilk futbolcu oldu. Emre Belözoğlu’ndan önce bu başarıyı kısa bir süre önce İsveçli forvet Zlatan Ibrahimovic göstermişti.

Rekor sporcu sözleşmesi: 450 milyon dolar

Amerikan Futbol Ligi’nin (NFL) yıldızı Patrick Mahomes kendi takımıyla tarihi bir anlaşma yaptı. Amerikan basınında yer alan habere göre, son şampiyon Kansas City Chiefs’in oyun kurucusu, 10 yıl için 450 milyon dolar kazanacağı bir kontratla tarihin en çok kazandıran sözleşmesine imza attı.

MAGAZİN

CardiB meğer Muhteşem Yüzyıl hayranıymış

Dünyaca ünlü şarkıcı Cardi B geçtiğimiz günlerde Halit Ergenç’le ilgili yaptığı bir sosyal medya paylaşımına Ergenç’in eşi Bergüzar Korel’in verdiği yanıtla gündeme gelmişti. Meğer Cardi B tam bir Muhteşem Yüzyıl dizisi hayranıymış ve bu konudaki paylaşımlarına da devam ediyor. Örneğin geçen gün dizideki Nurbanu Sultan’ı eleştirdi, Türk kullanıcılardan tepki geldi, tepkilere tek tek yanıt verdi. Çok eğlenceli diyaloglar oldu.

10 milyonluk tadilat

İngiltere-Arsenal’de oynayan Mesut Özil ile eşi Amine Gülşe ile tatil yapmaya hazırlandığı Çeşme’deki villalarını yenilemiş. Bir tadilatın haber olması tuhaf gelebilir ama boyutları bu çapta olunca bırakın magazini ekonomi sayfalarında bile yer alabilir. Çünkü Posta’nın haberine göre maliyeti rakamı 10 milyon TL. ev de bu arada geçen yıl 10 milyona mal olmuş. Tadilatın önemli bir bölümü dekorasyon ve bahçe düzenlemesini kapsıyormuş.