Sahilde çekirdek çitleme yasağı – Ayasofya kararı ne zaman? – Galatasaray havlu attı
09 Temmuz 2020

Günün bütün haberleri bir arada, kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız.

GÜNDEM

Üsküdar’da sahilde çekirdek çitlemek yasak

Özellikle yaz aylarında çok sayıda kişinin yürüyüş yapıp, oturduğu Üsküdar sahil yollarında yerlere ve kayalıklara atılan çekirdek kabukları kötü bir görüntü oluşturuyor ve çevreye zarar veriyordu. Üsküdar Belediyesi’nin aldığı kararla Harem’den, Küçüksu’ya kadar sahil yolu boyunca çekirdek ve kabuklu kuru yemiş tüketen her kişiye 61 TL para cezası kesilecek.

Bayramda kısıtlama yok

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. 31 Temmuz’da başlayacak Kurban Bayramı için 81 ilde sokağa çıkma yasağı uygulaması düşünmediklerini açıkladı ancak vaka sayısına bağlı olarak il bazında kısıtlamalar olabileceğini söyledi. Koca, düğün ve nişan törenlerinde ‘gözlemci’ bulunduracaklarını da açıkladı. 

Albayrak’a hakaret eden böyle ifade verdi

Mersin’de, Berat Albayrak’ın dördüncü kez baba olduğunu duyurduğu sosyal medya paylaşımına hakaret içerikli yorum yaptığı iddiasıyla tutuklanan Ercan B., paylaşımı kendisinin yaptığını kabul etti, “Terbiyesizlik etmek istememiştim, sadece ironi yapmıştım” dedi.

Lise sonda devamsızlıktan kalanlara mezuniyet

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl lise son sınıfta olup bütün derslerinden geçer not alan ama devamsızlık nedeniyle mezun olamayan öğrencilere af çıkardı. Bakanlıktan yapılan açıklamada bu öğrencilerin de liseden mezun edilecekleri söylendi.

Sol Parti’de cinsel taciz iddiası

Eski adı ÖDP olan Sol Parti’nin İstanbul örgütünde görevli İlayda Kocabaş adlı kadın dün sosyal medya üzerinden partisinden bir yetkilinin kendisine cinsel tacizde bulunduğunu söyledi. Sol Parti ise konuyla ilgili disiplin sürecinin devam ettiğini açıkladı. Oysa konunun parti içi disiplinle ilgisi dolaylı. İlayda Kocabaş’ın savcılığa şikayette bulunup bulunmadığı ise belirsiz.

Luca’daki tecavüz girişimi davası başladı

İstanbul Bebek’teki Luca’da yaşanan taciz skandalında yargılama başladı. İddiaya göre restoran müdürü A.İ., kadın çalışan R.D.’yi tuvalette taciz etmişti. A.İ. iddiayı reddetti. R.D. ise olayı ve sonrasını şöyle anlattı: “Tuvalette beni öpmeye kalktı, kaçtım. Ertesi gün şikayet ettim. Bana ‘Bu olayı nasıl halledelim, dövelim mi özür mü dilesin?’ dediler. 9 gün sonra da şikayetçi oldum.”

SALGIN

Yeni bulgu: Hafif koronavirüs ağır beyin hasarı

İngiltere’de yapılan bir araştırma, koronavirüsün özellikle hastalığı hafif geçiren kişilerde nörolojik sorunlara yol açtığını ortaya koydu. Bazı hastaların halüsinasyon gördüğü, bazılarında merkezi sinir sistemi iltihabı tespit edildiği belirtildi. Çalışmanın yazarlarından Dr. Michael Zandi, “Koronavirüsün beyinde neden olduğu hasar yıllar içinde yavaş yavaş ortaya çıkabilir” dedi.

Kan grubuna göre korona

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Covid-19 ve kan grupları ilişkisine dair bir paylaşım yaptı: “A kan grubu olanlar, çok az olmakla birlikte diğer kan gruplarına sahip olanlara göre daha kolay Covid-19 olurken 0 kan grubu olanlar da az oranda da olsa avantajlılar ve biraz korunuyorlar.” 

SİYASET

Demirtaş iktidara hazırlık istedi

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter’dan açıklama yaptı. “Muhalefet artık kendini yakın geleceğin iktidarı olarak görmeli ve bu ciddiyetle, çözüm önerilerini ortaklaştırarak halkla doğrudan buluşmalıdır. AKP ilk seçimde kaybedecektir. Önümüzdeki seçim, Türkiye siyasi tarihinin en önemli ve en muhteşem seçimi olacaktır” dedi.

Kurtulmuş Ayasofya’yı bekliyor

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Ayasofya’nın 15 Temmuz’da ibadete açılma ihtimaline ilişkin konuştu, “İnşallah daha önce açılır. Bana sorarsanız bugün açılsın. Şu an yüksek yargıda olan bir iş. İnşallah yargı bu konuda müspet bir karar verir. Ayasofya’nın ibadete açılmasını bekliyoruz” dedi.

Bahçeli CHP delegesine yön çizdi

MHP lideri Devlet Bahçeli, çoklu baro teklifini savundu, “Barolar demokratikleşecek, avukatlar  özgürleşecek, savunma daha da güçlenecektir” açıklaması yaptı. ‘Sağduyulu’ CHP’lilerden, 25-26 Temmuz’daki Olağanüstü Kurultay’da, ‘partinin başına musallat olan ne idüğü belirsiz şahısları’ tasfiye edilmelerini de istedi.

AK Partili Turan: Barolar marjinal

Çoklu baro teklifini savunan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Barolar zaten marjinal değil mi? Daha ne kadar marjinal olacak? PKK, FETÖ baro kurarlarmış, kursunlar arkadaş!” diye konuştu.

Akşener’den sosyal medya yasasına koşullu destek

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sosyal medya platformları için ülke hukukuna uygun şekilde düzenleme yapılmasına karşı olmadıklarını söyledi, “Bunu yasaklarla değil, özgürlükleri sınırlayıp, insanlarımızı mağdur ederek değil, aklı selimle yapmaktan yanayız” ifadesini kullandı.

Sosyal medyaya denetim taslağı

Erdoğan’ın sosyal medya platformlarının kontrol altına alınması talimatı üzerine bir yasa taslağı hazırlandığı ortaya çıktı. Almanya, Fransa ve ABD’deki uygulamalardan yola çıkılarak hazırlandığı belirtilen taslağa göre özel hayatın gizliliğini ihlal eden içeriklerin 72 saat içinde kaldırılması gerekecek.

İstanbul Sözleşmesi İsmailağa şeriatına mı yeniliyor?

Gazeteci Murat Yetkin, kişisel blogu yetkinreport.com’da, İsmailağa Cemaati’nin 6 Temmuz’da internet sitesinden yayınladığı bildiriyle hükümetten İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini istediğini yazdı. Bildiride, sözleşmenin “kadına yaratılış amacının aksine misyonlar yüklediği” ve bu yönüyle “ahlâki yapımızı ve ecdadımızdan bize intikal eden aile medeniyetimizi yıkmayı hedeflediği” öne sürülüyor.

DIŞ HABERLER

Suriye’ye insani yardıma veto

Rusya ve Çin, BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’ye Türkiye üzerinden insani yardım gönderilme süresinin bir yıl uzatılması tasarısını veto etti. Altı yıldır devam eden insani yardım operasyonu böylece cuma günü sona erecek. Güvenlik Konseyi’nin geri kalan 13 üyesi, Almanya ve Belçika’nın hazırladığı tasarı lehine oy kullandı.

BM’den Libya uyarısı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Libya’da artan askeri hareketliliğe dikkat çekerek, ”Libya’da savaş, eşi benzeri görülmemiş dış müdahale, sofistike silahlar ve yabancı paralı askerlerin dahil olmasıyla yeni bir boyuta taşındı” dedi.

Rusya, Hafter’i ateşkese hazırladı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libya’da Halife Hafter’in ateşkes belgesini imzalamaya hazır olduğunu kaydetti. “Rus ve Türk liderlerinin inisiyatifiyle oluşturulan diyalog çerçevesinde Türk meslektaşlarımızla, ateşkesin ilan edilmesini sağlayacak yaklaşımların uyumlaştırılmasıyla ilgili çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Trump açılmakta kararlı

ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki korona virüsü vakalarının artmasına rağmen okulların sonbaharda açılması gerektiğini söyledi. Trump, açılmama kararı alacak okulları fonlarını kesmekle tehdit etti.

EKONOMİ

Penti’den TSE onaylı yıkanabilir maske

Salgın ve onunla birlikte gelen maske takma zorunluğu, maskeleri giyim kuşamın önemli bir unsuru haline getirdi. Tabii maskelerin sadece şık olması yetmiyor; bir de “maske” olma özelliği taşımalı, yani bize mikroplara karşı koruma özelliği de taşımalı. Bu amaçla yola çıkan Penti, TSE’nin koyduğu standarta uygun ilk maskelerini üretti. Çeşitli renk ve desenlerde gelen maskeler, 50 kez yıkanabiliyor.

Varan iflastan dönüyor

İsim hakkı icradan satılan Türkiye’nin en eski seyahat firmalarından Varan yeniden faaliyete geçiyor. İlk etapta İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa merkezli seferlerle yeniden yolcularına hizmet vermeye başlayacak olan Varan, 2020 sonunda 100 otobüslük bir filoya ulaşmayı hedefliyor.

Instagram tam ticarete giriyor

Dünyanın en fazla kullanılan sosyal medya uygulaması Instagram’a yeni bir özellik daha geliyor. Instagram’ın henüz test aşamasında olduğu Alışveriş “Shop” özelliğinin önümüzdeki aylarda tüm kullanıcılara açılması bekleniyor.

Şirket CEO’su 7. kattan düşüp öldü

Tayvanlı oyun odaklı bilgisayar donanımı üreticisi MSI’ın CEO’su Sheng-Chang Chiang, şirketin genel merkezinde 7’nci kattan düşerek hayatını kaybetti. 56 yaşındaki Chiang’ın cansız bedeni şirketin otoparkında bulundu.

SPOR

Galatasaray, Alanya’da dağıldı

Zorunlu koronavirüs arasından sonra şampiyonluk ümidiyle futbola dönen Galatasaray, üst üste yaşadığı puan kayıpları sonrası ilk iki sıraya girme şansını da kaybetti. Sarı-kırmızılılar, son olarak Süper Lig’de 31. hafta maçında Alanyaspor’a deplasmanda 4-1 yenildi. Bu sonuçla birlikte Galatasaray’ın galibiyet hasreti 7 maça çıktı ve sarı-kırmızılılar 52 puanda kaldı. Alanyaspor’un puanı 51 oldu.

Trabzonspor zirveden uzaklaştı

Süper Lig 31. hafta maçında Trabzonspor, evinde Antalyaspor ile 2-2 berabere kalarak 2 puan daha kaybetti ve son üç haftaya girilirken lider Başakşehir’in 4 puan gerisinde kaldı. Trabzonspor’un gollerini Jose Sosa atarken, Antalyaspor’un sayıları Ufuk Akyol ve Yekta Kurtuluş’tan geldi. Bordo-mavili ekip evinde oynadığı son 3 maçta da berabere kaldı ve 6 puan kaybetti.

Sivasspor evinde kayıp

Lige verilen aradan önce şampiyonluk adaylarından olan Sivasspor’un düşüşü sürüyor. 31. hafta maçında evinde Yeni Malatyaspor’a da 1-0 yenilen Sivasspor’un galibiyet hasreti 4 maça çıktı.

Yeni sezonda 14 yabancı olacak

Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig’de 2020-21 sezonunun takvimini açıkladı. Süper Lig’de 2020-2021 sezonu, 11 Eylül 2020 Cuma günü başlayacak ve 16 Mayıs 2021 Pazar günü tamamlanacak. Ayrıca yeni sezonda kulüpler en fazla 14 yabancı uyruklu futbolcu ile sözleşme yapabilecek ve sadece 8’i aynı anda sahada olabilecek. Bu sayı sonraki sezonlarda kademeli olarak azaltılacak. 2021-2022 sezonunda ilk 11’de alt yapıdan yetişmiş 01.01.2000 ve daha sonra doğmuş bir futbolcu bulundurulması zorunlu olacak.

Vida’dan Beşiktaş’a ihtarname

Ekonomik olarak zor günler geçiren Beşiktaş’a bir kötü haber de stoper Domagoj Vida’dan geldi. Hırvat oyuncunun menajeri, 1.5 milyon avro’luk geçmiş dönem borcu için kulübe ihtarname gönderdi. Alman kaleci Karius da daha önce FIFA’ya başvurmuş ve sözleşmesini feshetmişti.

Fenerbahçe, Dyshawn Pierre transferi etti

Takımın başına Igor Kokoskov’u getiren Fenerbahçe Beko, son üç sezonda İtalya’nın Dinamo Sassari takımında forma giyen Kanadalı forvet Dyshawn Pierre’i transfer etti. Kanada Milli Takımı’nda da oynayan 1.98 boyundaki Dyshawn Pierre ile 1+1 yıllık anlaşmaya varıldı. Sarı-lacivertliler, Zalgiris’te forma giyen Edgaras Ulanovas ile de prensip anlaşmasına vardı.

MAGAZİN

Oyuncu Feyza Civelek’e hapis cezası

Oyuncu Feyza Civelek’in aracını durdurmak isteyen polisin elini ısırdığı gerekçesiyle 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı dava karara bağlandı. Üç ayrı suçtan 6 ay 7 gün hapis cezası ile 9 bin 80 lira adli para cezasına çarptırılan Civelek’in cezasında hükmün açıklanması geri bırakıldı.