Ayasofya artık cami – Çoklu baro yasalaştı – Sardalya bereketi – İşsizlik çığ gibi
11 Temmuz 2020

Güne başlarken ihtiyaç duyacağınız bütün haberler bir arada, kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız, tarafsız.

AYASOFYA

Beklendiği gibi Ayasofya artık cami

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Erdoğan, karar sonrası Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararını “hayırlı olsun” mesajıyla paylaştı. Erdoğan, 20.53’te yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında da “Ayasofya’yı insanlığın ortak kültürel mirası vasfını koruyarak cami olarak ibadete açacağımızın altını çiziyorum” ifadesini kullandı.

Bahçeli sevinçli

MHP lideri Devlet Bahçeli, Ayasofya kararı için ” Müslüman Türk milletinin haklı ve meşru beklentisi karşılık bulmuş, Ayasofya’nın kapıları hamd olsun ardına kadar açılarak tertemiz alınların secdeyle buluşması sağlanmıştır. MHP karardan ziyadesiyle memnun, mesut ve mutmaindir” dedi.

Ayasofya sembolizmi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam Ulusa Sesleniş konuşmasını saat 20.53’te başlattı. Bu, İstanbul’un fetih tarihi olan 1453’e göndermeydi. Yine Erdoğan Ayasofya’da ilk namazın 24 Temmuz cuma günü kılınacağını açıkladı. 24 Temmuz da Lozan Barış Anlaşması’nın imzalanmasının yıldönümü.

Rusya güvence almış

Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Klimov, ‘Türk Hristiyanların Ayasofya’ya girmeye devam edebileceği konusunda güvence verdiğini’ söyledi.

Yunanistan kızgın

Yunanistan Kültür Bakanlığı “Ayasofya kararı bütün uygar dünyaya karşı bir provokasyon” açıklamasında bulundu. Kültür Bakanı Lina Mendoni ise, “Erdoğan’ın bu milliyetçi davranışı, ülkesini 600 yıl geriye götürdü” dedi.

Orhan Pamuk’un tepkisi çok sert

Ayasofya’nın yeniden cami olup ibadete açılmasına en sert tepki gösterenlerden biri Nobelli yazar Orhan Pamuk oldu. Pamuk,” Ayasofya’yı yeniden camiye çevirmek, dünyanın geri kalanına ‘artık seküler değiliz’ demektir” dedi.

Halk Ayasofya’nın arkasında başka bir sebep arıyor

MetroPoll Araştırma’nın ‘Türkiye’nin Nabzı – Haziran’ sonuçlarına göre, ankete katılanların yüzde 43,8’i Ayasofya’nın ibadete açılması konusunun gündeme gelme nedeninin ‘ekonomik krizin konuşulmaması için gündem değiştirmek‘ olduğunu düşünüyor. Hükümet tarafından açıklanan ‘sadece camiye çevirme’ amacıyla açıldığını düşünenlerin oranı yüzde 29.5 iken, yüzde 11.7 erken seçim amaçlı olduğunu düşünüyor. 

SİYASET

Çoklu baro kanunu yasalaştı

Türkiye Büyük Millet Meclisi, kamuoyunda “çoklu baro” diye bilinen yasa teklifi üzerindeki görüşmeleri jet hızıyla tamamladı ve konu yasalaştı. Resmi Gazete’de yayınlanmak üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderilen yasa, 5 binden fazla avukat bulunan illerde 2 bin avukatla yeni baro kurulmasına olanak tanıyor. Barolar, üye sayıları kaç olursa olsun Türkiye Barolar Birliği seçimine eşit sayıda delege ile katılıyorlar. Yasa, Ankara ve İstanbul gibi çok avukatlı barolar başta olmak üzere baroların tepkisini çekmişti.

Kılıçdaroğlu Akın Çağlar’a bakmıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Genel Sekreterliği’ne getirilen Can Akın Çağlar ile ilgili tartışmaya tepki gösterdi: “Genel sekreter üzerinden yapılan tartışmaları doğru bulmuyorum. Biz Ekrem Beyin geliştirdiği projelere bakmalıyız.”

Erdoğdu ağız değiştirdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, yıllar önce yolsuzlukla suçladığı, ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Genel Sekreterliğe atanan Ziraat Bankası eski Genel Müdürü Can Akın Çağlar’la ilgili “Kendisi meslektaşım ve üstadımdır” dedi.

Zeydan Karalar’ın makam odası haczedildi

Adana Büyükşehir Belediyesi’nden 2016 yılında kilit parke taşı döşeme ihalesinden alacağı 2 milyon 750 bin lirayı tahsil edemeyen şirket belediyeyi icraya verdi. Buna rağmen ödeme yapılmayınca icra görevlileri Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın makam odasındaki mobilyaları haczetti.

EKONOMİ

İşsizlik çığ gibi artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun işsizlik rakamları kafa karıştırmaya devam ediyor. TÜİK’in dün açıkladığı rakamlara bakılacak olursa, “İş arıyorum ama bulamıyorum” diyenlerin oranını yansıtan “işsizlik oranı” bu yılın Nisan ayında bir önceki ayki yüzde 13.2 seviyesinden 12.8’e geriledi. Oysa korona salgının ortasındaydık, işten insan çıkarmak yasayla yasaklanmıştı. Aynı TÜİK, Nisan ayında bir işe sahip olan, yani istihdam edilenlerin sayısının ise Mart ayındaki 26 milyon 133 binden 25 milyon 614 bine düştüğünü söyledi. Yani sadece bir ayda 500 binden fazla kişi daha işsiz kalmıştı. Nisan ayı rakamlarını bir önceki yılın Nisanıyla kıyaslayınca işsiz kalanların sayısı 3.5 milyona ulaşıyor. Buna bir de çalışma çağına giren genç nüfus eklenince durumun feci olduğu görülüyor.

İşsizliğe bir de gençlerden bakın 

Mahfi Eğilmez, kişisel bloğu ‘Kendime Yazılar’da, TÜİK’”in Nisan ayı için açıkladığı yüzde 12.8’lik işsizlik oranını değerlendirdi. Mahfi Eğilmez, “Türkiye’deki işsizliği en doğru gösteren oran son 4 ay içinde işi olmadığı ve işbaşı yapmaya hazır olduğu halde iş için başvurmayanların da dahil edildiği geniş işsizlik oranı olan yüzde 24,6’dır” diyor.

İngiltere ile ticaret anlaşmasına doğru

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin İngiltere ile sanayi ürünleri, tarım ürünleri ve hizmetleri kapsayan bir serbest ticaret anlaşması imzalamaya çok yakın olduğunu belirtti.

Salgın zengini daha zengin etti

Koronavirüs salgını sonrası dünya genelinde 3 ay içerisinde küresel ekonomi yüzde 3 oranında küçülürken, dünya genelindeki milyoner ve milyarder zenginlerin sayısı son bir senede yüzde 9 oranında artış gösterdi. Euronews’ün haberine göre son bir senede dünya üzerindeki zenginlerin serveti ise 74 trilyon dolara yükseldi.

Kredili tatil

Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank, tatil destek kredisi başlattı. Tatil yapmak isteyen ve ilgili banka aracılığıyla maaş alan emekli ve çalışanlar, bu üç kamu bankasıyla anlaşma yapacak seyahat acentelerinden tatil paketi alırlarsa 10 bin TL’ye kadar 6 ay ödemesiz 36 ay vade ile kredi kullanacak.

Kart aidatında tüketici lehine karar

Anadolu 3. Tüketici Mahkemesi, kredi kartı aidatları için emsal niteliğinde bir karar aldı. Bu karara göre bankalar, müşteri ile müzakere etmeden önce kredi kartı aidatı alamayacak. Ancak müşterinin izin vermesi durumunda kredi kartı aidatı alınabilecek.

Borsa yine kaybettirdi

İstanbul Borsasında bir süredir devam eden yükseliş eğilimi son iki gündür sert satışlarla düşüşe dönüştü. Borsa dün de günü ciddi puan kaybıyla kapattı ve endeks 114,808 puana geriledi. Kar realizasyonu ve kötümser beklentiler düşüşte temel etmen. Olan, son bir kaç hafta içinde borsaya giren küçük yatırımcıya oldu, kazanacağız derken kaybetmeye başladılar.

Doğuş tüm marinalarını satıyor

Doğuş Grubu Hırvatistan, Yunanistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki marinalarının ardından Turgutreis, Didim ve Göcek’teki marinalarını da CVC Capital Partners’a satıyor. İşlemler tamamlandığında holdingin doğrudan payı bulunan marina kalmayacak. Şirket 2003 yılında adım attığı marina işletmeciliğinden çıkmış olacak.

SALGIN

Koronavirüs 3 boyutlu görüntülendi

Elazığ’da, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ümit Çelik, koronavirüsü dünyada ilk defa 3 boyutlu olarak görüntülediklerini belirtti. Çelik, “3 boyutlu görüntülenmenin özellikle aşı çalışmalarına büyük yardımı olacak” dedi. Çelik, görüntülemeyle ilgili yeni hedefini de açıkladı.

Bakan Koca bu kez umut verdi

Türkiye’de son 24 saatte 1003 kişiye Covid-19 tanısı konuldu, 23 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 210 bin 965, can kaybı 5 bin 323 oldu. Sağlık Bakanı Koca, sosyal medya hesabından “Yeni tanı konan hasta sayısında 25 Haziran’da başlayan düşüş devam ediyor. 1000’in altına çok yakınız. Artışlar ve düşüşler, maske-mesafe kuralına uyumdaki artışa veya azalmaya bağlı” mesajını paylaştı.

DSÖ Türkiye’yi övdü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, “Şu ana kadar gördüklerimden çok etkilendim, bu anlamda Dünya Sağlık Örgütü’yle Türkiye‘nin büyük bir iş birliğinde olacağına emin olabilirsiniz” dedi.

GÜNDEM

Dağda keçi katli ihalesine tepki yağıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü, Tunceli’de 17 dağ keçisinin öldürülmesi için 13 Temmuz’da ihale düzenleyeceğini duyurmuştu. İhalenin iptal edilmesi için tepki gösteren kişilerden biri de sanatçı Tarkan oldu. Tarkan dağ keçileri hakkında açılan av ihalesine ilişkin bir gönderiyi paylaşırken, “Avcılık bir spor değildir, cinayettir. Öldürmek spor olamaz #YokEtmeYaşat” diye mesaj attı.

Türk halkı korona günlerinde ne yaptı? 

Barem’in araştırmasına göre yüzde 83’ümüz karantina günlerinde TV izledi ve geç yattı. Yüzde 80’imiz yemek yedi, yüzde 79 geç kalktı, yüzde 76’ımız mutfakta şefliğe soyundu, yüzde 73 kitap okudu. Bu dönemde erkeklerin yüzde 70’i, kadınların yüzde 80’i, gençlerin yüzde 83’ü daha çok ev işi yaptığını söyledi.

Çiftlik Bank sanığının şartlı teslimine ret

ABD’de yaşayan Çiftlik Bank davasının firari sanığı Cengiz Samur’un avukatı, müvekkilinin “Tutuklanmayacağı güvencesi verilmesi halinde ülkemize gelip savunmasını yapmak istemektedir.” dedi. Mahkeme tutuklamama güvencesi talebini reddetti.

Fazla takipçi boşanma nedeni sayılmadı

Ordu’nun bir köyünde yaşayan Y. H. eşinin Facebook profilindeki arkadaş sayısının fazla olmasını gerekçe göstererek boşanma davası açtı. Y. H. eşinin sosyal paylaşım sitesindeki profilinde yer alan arkadaş sayısının fazla olmasının ‘güven sarsıcı durum’ olduğunu iddia etti. Aile Mahkemesi, bu durumu kusur kabul ederek çiftin boşanmasına hükmetti. Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, “Takipçi sayısının fazlalığı boşanma nedeni sayılmaz” gerekçesiyle kararı bozdu.

Gemi atıklarına sıkı takip

Gemilerden kaynaklı atıkların daha sıkı takip edilebilmesi ve denizlerin korunması için genelge yayınlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un imzaladığı ‘Denizcilik Atıkları Uygulaması’ hakkındaki genelgeyle, atıkların teslim edilme süresine de sınırlama getirildi 

YAŞAM

Tezgahlarda Sardalya bereketi

Aslında henüz tam olarak mevsimi başlamadı. Meraklısı buna “Sardalya daha tam yağlanmadı” der. Ama bugünlerde Sardalya bolluğu yaşadığımız da bir gerçek. Av yasağı nedeniyle bu güzel balık sadece oltayla yakalanıyor. İstanbul’da da yakalanıyor, Çanakkale’de de. Çanakkale’ye kadar ulaşabilenleri kısmen daha yağlı, dolayısıyla daha lezzetli.

DIŞ HABERLER

Merkel’in ofisinde Mısır casusu

Almanya’da Başbakan Angela Merkel’e bağlı Federal Basın Dairesi’nde görevli bir kişinin yıllardır Mısır adına casusluk faaliyetleri yürüttüğü ortaya çıktı. Basın merkezinde topladığı bilgileri Mısır istihbaratına ulaştıran çalışan hakkında soruşturma başlatıldı.

Fransa’da avukatlara başörtü yasağı

Fransa’nın Lille kentinde kadın avukatlara duruşmalarda başörtüsü takma yasağı getirildi. Douai Ceza Mahkemesi, Lille Barosu’nun kadın avukatların başörtüsü takmasına yönelik getirdiği yasağı onayladı. Mahkeme, avukatların duruşmalarda sadece cübbe giymeleri gerektiğine karar verdi.

BİLİM TEKNİK

“Borg” teknolojisinde önemli bir adım sinyali

Elon Musk, gelecek ay beyin-bilgisayar arayüzü girişimi Neuralink’e dair yeni ayrıntılar açıklayacak. Elektrikli otomobil şirketi Tesla’nın ve özel uzay şirketi SpaceX’in de başında bulunan teknoloji girişimcisi, Perşembe attığı tweet’te girişimin temel hedefinin insan beyninin yapay zekayla rekabet etmesini sağlamak olduğunu söyledi. Musk’ın şirketi, insan beyni ile bilgisayarı birbiriyle konuşturmaya çalışıyor.

SPOR

Erol Bulut Fenerbahçe’ye, Ersun Yanal Alanyaspor’a

Gelecek sezon planlamaları dahilinde çalışmalara başlayan Fenerbahçe, takımı Erol Bulut’a emanet edecek. Aytemiz Alanyaspor ile sezonu tamamlamak isteyen Erol Bulut ile yapılan bütün görüşmeler olumlu sonuçlandı. Bulut, 2019-20 sezonunun bitmesi ile yeni sezonun planlamasını yapan Emre Belözoğlu ile birlikte çalışmalara başlayacak. Aytemiz Alanyaspor’da boşalan teknik direktörlük görevine Ersun Yanal’ı getirecek.

TFF’nin tescil kararına kızdılar, ligden çekildiler

TFF 2. Lig ekibi Ankara Demirspor, Türkiye Futbol Federasyonu’nun ligleri tescil kararına tepki olarak ligden çekildi ve play-off maçlarına çıkmama kararı aldı. Başkent ekibi ayrıca profesyonel futbol şubesini kapatacaklarını ve profesyonel futboldan da çekileceklerini duyurdu. Ankara ekibi, pandemi öncesi TFF 2. Lig Kırmızı Grup’ta 60 puanlı liderin 3 puan gerisinde 57 puanla ikinci sırada bulunuyordu. Ankara Demirspor’un ardından Şanlıurfaspor da aynı gerekçeyle ligden çekildiğini açıkladı.  

MAGAZİN

Hatice maskesiz ve pişkin!

Genelde aşklarıyla gündeme gelen şarkıcı Hatice, bu kez Nişantaşı’nda maskesiz görüntülenince kendinden bahsettirdi. Üstelik muhabirlerin “Neden maske takmıyorsunuz” sorusuna pişkince “Makyajım bozulmasın diye” yanıt verdi. Hatice ‘Reklamın kötüsü olmaz’ deyişini benimsemiş ve bu kez maskeyle gündeme gelmek istemiş olabilir. Maddi geliri 900 liralık cezayı dert etmeyecek seviyede olabilir. Ancak her gün yaklaşık 20 kişinin öldüğü, 1000’in üstünde kişinin yoğun bakımda acı içinde kıvrandığı hastalığı besleyen bu sorumsuzca mesajın başka bir bedeli olmalı.