Heybeliada kundaklandı mı? – El Ezher Ayasofya’ya karşı çıktı – Hatayspor Süper Lig’de
13 Temmuz 2020

Yeni bir haftaya ve güne başlarken bilmeniz gereken bütün haberler bir arada, kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız.

GÜNDEM

Heybeliada kundaklandı mı?

İstanbul Heybeliada’da orman yangını çıktı. Kontrol altına alınan yangınla ilgili üç kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Adalar’da bir haftada çıkan 3. yangın nedeniyle soruşturma sürüyor. Soruşturma sırasında yangınla bağlantılı olarak üç kişi gözaltına alındı.

İBB’nin proje parasına haciz

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), AKP döneminden kalan borç ödemesi nedeniyle bir şirketin belediyenin banka hesabına haciz koydurduğunu, yarım milyar liradan fazla miktarın şirketin kasasına geçtiğini bildirdi.

Baba oğul 1 saat arayla salgın kurbanı

Kahramanmaraş’ta corona virüsü testleri pozitif çıkan baba Ali Uçur ve aynı adı taşıyan oğlu tedavi altına alındıkları hastanede birer saat arayla hayatını kaybetti. 

SİYASET

Erdoğan’dan Ayasofya’da egemenlik vurgusu

Erdoğan dün bir kez daha Ayasofya ile ilgili konuştu, “Ayasofya’nın statüsüyle ilgili nihai karar mercii başkaları değil, Türk milletidir. Bu, bizim iç meselemizdir. Diğer ülkelere de ancak alınan karara saygı göstermek düşer” dedi.   

Papa: Çok üzgünüm

Papa Francis, pazar ayininde Ayasofya’nın statüsünün değiştirilmesine ilişkin tek cümle kurdu: “Ayasofya’yı düşünüyorum, çok üzgünüm.”

El Ezher uleması da Ayasofya kararına kızdı

Mısır’da dünyanın en büyük İslam üniversitesi El-Ezher, “Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi İslam ile çelişiyor” iddiasında bulundu: “İslam farklı dinlerin ibadet yerlerine saygı duyuyor ve İslam’da caminin kiliseye dönüştürülmesine izin verilmediği gibi kilisenin de camiye dönüştürülmesine izin verilmiyor.”

Yunan bakana Atatürk düşmanlığı için fırsat çıktı

Yunanistan Tarım Bakanı Makis Voridis, Ayasofya’nın ibadete açılmasının ardından Selanik’teki Atatürk Müzesi’nin (Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ev) ‘Pontus Rum ya da Helenizm soykırımı müzesine’ dönüştürülmesini önerdi..Voridis,  “Batı’ya, Erdoğan’ın tamamen kontrolden çıktığını göstermeliyiz” dedi.

Perinçek: İktidar Atatürk mevzisinde

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek Ayasofya’nın camiye çevrilmesinin Türkiye’nin egemenlik hakkı olduğunu, yabancı ülkelerin bu karara saygı duyması gerektiğini söyledi. Perinçek, iktidarın ‘Atatürk’ün mevzisinde’ olduğunu iddia etti, muhalefeti ise Atatürk’e ihanetle suçladı. “Bu nedenle Ayasofya konusunda verilecek bir Atatürk sınavı yok” dedi.

Birileri el yükseltti: Hilafet gelsin

Akit TV’de Fatin Dağıstanlı, Ayasofya ile ilgili olarak “Bunun arkasına bir hilafet gelmeli. Bunun hem siyasal hem ekonomik çok büyük bir getirisi de olacak. Hem de ümmet için de önemli bir gelişme olacak” diye buyurdu.

Davutoğlu’na göre davayı bırakan onlar

Eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Habertürk’te Fatih Altaylı’ya konuk oldu. Başbakanlığı bıraktığı döneme dair “İlkelerimle koltuğum arasındaki uçurum gittikçe açıldı” diyen Davutoğlu, “Dava benim elimde şimdi, onlar davayı bıraktı. Davanın bütün değerlerini ayaklar altına aldılar” diye konuştu. 

Jakuziden video paylaşan Ak Partili istifa etti Jakuzideyken, “Ulan fakirler, oğlum beni rahatsız etmeyin” dediği görüntüler sosyal medyaya düşen Şanlıurfa AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Salih Saraç, videoyu bir arkadaş grubunda paylaştığını belirterek yayanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

KÜLTÜR SANAT

Ara Güler’in ilk röportaj fotoğrafı 20 bin 532 liraya satıldı

Duayen foto muhabiri Ara Güler’in 1950 yılında çektiği ‘Sabahın İlk Işıklarında Kumkapı Balıkçıları Limana Dönüyor’ başlıklı ilk röportaj fotoğrafı, 20 bin 532 liraya satıldı. İstanbul Müzayede tarafından organize edilen açık artırma, internet üzerinden canlı yapıldı.

DIŞ HABERLER

Vuhan Enstitüsü uzmanları Batı’ya kaçtı”

ABD Başkanı Donald Trump’un eski baş strateji uzmanı Steve Bannon, koronavirüs salgını konusunda küresel şüphenin merkezinde yer alan Çin’in Vuhan laboratuvarından uzmanların Batı’ya kaçarak istihbarat servislerinden ‘sığınma’ istediklerini öne sürdü. Bannon, Batı’ya kaçan bilim insanlarının istihbarat servislerinin elinde olduğunu söyledi.

Rusya’dan aşı bulduk iddiası

Koronavirüs aşısı ile ilgili Rusya’dan umutlu haber geldi. Rusya’daki Gamaley Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü’nün geliştirdiği, dünyanın ilk koronavirüs aşısının testleri başarıyla tamamlandı. Gönüllü kişiler üzerinde apılan testlerin başarıyla sonuçlanmasının ardından Tıbbi Parazitoloji, Tropik ve Vektörle Bulaşan Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Aleksandr Lukaşev “Aşının güvenli olduğu teyit edildi” dedi.

EKONOMİ

Merkez Bankası’nın yedek akçesi artık yok

Merkez Bankası ana sözleşmesinde Cumhurbaşkanlığı kararı ile yapılan değişiklikler dünden beri tartışılıyor. Bu değişiklikler içinde özellikle iki tanesi dikkat çekiyor. Bankaya başkan yardımcısı olmak için gereken 10 yıllık tecrübe şartı ortadan kaldırıldı ve bankanın elde ettiği kardan kenara ayırdığı “ihtiyat akçesi” de artık olmayacak. Geçen yıl bankanın ihtiyat akçesi Hazine’ye devredilirken ciddi tartışma çıkmıştı.

Vivense Luxemburg’a satılıyor

Türkiye’de internet üzerinden mobilya satışı yapmak için 2013 yılında kurulan ve daha sonra mağazalaşan Vivense, Lüksemburg merkezli Sahara Holdings S.a.r.l fonu tarafından satın alınıyor.

Otomotivde kara tablo

Traktör üretimi hariç toplam otomotiv üretimi, bu yılın ilk yarısında 2019’un aynı dönemine göre yüzde 29 azalarak 518 bin 727 adet, toplam otomotiv ihracatı da adet bazında yüzde 37 azalarak 402 bin 179 adet oldu.

SPOR

Hatayspor ilk kez Süper Lig’de

Hatayspor deplasmanda küme düşmesi kesinleşen Adanaspor 2-1 yenerek TFF 1. Lig’in bitimine 1 hafta kala puanını 63’e çıkardı ve tarihinde ilk kez Süper Lig’e yükseldi. 

Teknik direktörler TFF’ye bayrak açtı

Türkiye Futbol Federasyonu’nu yabancı kuralına kısıtlama getirmesinin ardından Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, Süper Lig takımlarının teknik direktörleriyle toplantı gerçekleştirdi. Sadece Trabzonspor Teknik Direktörü Hüseyin Çimşir’in katılmadığı toplantıda ortak görüş TFF’nin kararına tepki yönünde oldu. Kararın kendilerine danışılmamasını eleştiren teknik direktörler toplantıları yineleme kararı aldı. Bunu bir karara karşı yapılan bir tepki olmadığını belirten Terim şöyle dedi: ” Bizler sadece maçları kazanıp kaybeden, maçların sonucuna göre yaşayan insanlar değiliz. Bizler Türk futbolunun en önemli figürlerinden birileriyiz. Bu nedenle futbolun içindeki her konuda istişare edilmesi gereken bir grubuz” dedi.

Galatasaray’da yine hüsran

Koronavirüs arasından sonra şampiyonluk hedefiyle futbola dönen Galatadaray, lig sonuncusu Ankaragücü’ne de yenildi. 8 haftadır Süper Lig’de galibiyet alamayan sarı-kırmızılı takımda genç oyuncu Emin Bayram sahaya kaptan olarak çıktı. Ankaragücü’nün golünü 62. dakikada penaltıdan Scarione attı. Galatasaray bu sonuçla 52 puanla 5. sırada kaldı. Ankaragücü ise 29 puanla son sırada yer aldı.

Fenerbahçe evinde yenildi

Avrupa kupalarına katılmak için mücadele eden Fenerbahçe kendi evinde Sivasspor’a 2-1 yenilmekten kurtulamadı. Sivasspor’un gollerini 8. dakikada Kone ve 44. dakikada Emre Kılınç atarken Fenerbahçe’nin tek golü 27. dakikada Deniz Türüç’ten geldi. Bu sonuçla birlikte Fenerbahçe 50 puanda kalarak üçüncü olma şansını matematiksel olarak kaybetti. Sivasspor ise puanını 57’ye yükselterek üçüncülük için avantajını sürdürdü.

MAGAZİN

Simge’nin hamağı bedava

Şarkıcı Simge Sağın bu yıl tatilini karavanında geçiriyor. Son olarak İzmir Gümüldür sahiline park eden şarkıcı, karavanının hemen dışına kurduğu hamağına uzanmış bir poz verdi, bunu da paylaştı. Sağın, “Bende 1000 liralık şezlonk yerine bedava hamak var” diyor.

Çakıcı-Serengil dostluğu

Bahçeli affıyla çıkan organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı, oyuncu ve sunucu Seren Serengil’in 30 yıllık aile dostu çıktı. Seren Serengil, Çakıcı ve oğlu Ali Çakıcı ile birlikte yedikleri yemeğin fotoğraflarını paylaştı.