En ünlü Arap tahin markası LBGT için bağış yaptı, İsrailli Araplar karıştı
15 Temmuz 2020

İsrail vatandaşı Arapların sırf bu ülkenin vatandaşı oldukları için zaten yeterince sorunu var. Ama bugünlerde bir mesele var ki, başka her şeyin önüne geçti.

Julia Zaher, İsrail’in en popüler tahin markası olan Al Arz’ın sahibi, 65 yaşında bir Arap. İki tahin fabrikasında günde 25 ton tahin üretiyor, şişeliyor ve satıyor. Al Arz o kadar popüler ki, Amerika’da bile satılıyor.

Ve o Julia Zaher, geçen ay bir İsrailli LBGT haklarını korumayı amaçlayan sivil toplum kuruluşu olan Aguda’ya Arapça yardım hattı açması için bağışta bulundu diye bugün boykot çağrılarıyla karşı karşıya. Bugünlerde İsrailli Arapların Twitter ve Facebook sayfaları bu boykot çağrısını yapan mesajlar ve videolarla dolu.

The New York Times gazetesinin haberine göre, ülkenin en büyük Arap market zincirlerinden biri olan Al Mashadawi bile Al Arz markasını satmamayı düşünüyor.

Bütün bu olan bitenin arkasında ise Arapların ve müslümanların homoseksüel olamayacağına, homoseksüelliğin “normal olmayan” hatta “hastalıklı bir davranış” olduğuna dair inanç.

Fakat bir yandan da, Arap ve müslüman dünyasında LBGT’nin bu olay sayesinde tartışılıyor olmasını olumlu bulanlar da var. Örneğin homoseksüel hakları eylemcisi Kader Ebu Seif, “Elbette çok çirkin şeyler görüyoruz ama bir yandan da büyük bir destek de alıyoruz. Bu çok büyük bir olay” diyor.

Al Arz’ı boykot çağrılarında başı çeken isimlerden biri olan Mouad Hatip, homoseksüel ve transların özel hayatlarında ne yaptığıyla ilgilenmediğini söylüyor ve ekliyor: “Ama bu bağış, onların doğal olmayan bu hayat tarzlarını normalleştiriyor.”

Aslında İsrailli Araplar arasında LBGT bireylerin varlığının inkarı ağır ağır yaralar alıyor. Örneğin geçen yıl mayıs ayında Ayman Safiya adlı bir homoseksüel dansçının arkadaşını kurtarmak için girdiği denizde boğulması sonrası düzenlenen cenaze törenine binlerce insan katılmıştı. Ağustosta ise yüzlerce insan Hayfa’da bıçaklanan bir Arap trans bireyin başına gelenleri protesto etmişti.