Twitter’da büyük hack – Anne ve ablasının katilini 20 yıl sonra öldürdü – AB’ye seyahat kısıtlamasına devam
16 Temmuz 2020

16 Temmuz Perşembe sabahı güne başlarken bilmeniz gereken bütün haberler, kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız, tarafsız.

GÜNDEM

20 yıl sonra gelen intikam…

Trabzon’da Adem Ergül (36), 20 yıl önce 7 aylık hamile ablası Özlem Çakmak ile annesi Havva Ergül’ü öldüren ve tahliye olan eniştesi Muzaffer Çakmak’ı tabancayla vurarak öldürdü. 20 yıl sonra anne ve ablasının intikamını almak için cinayeti işlediğini söyleyen Ergül, tutuklandı.

Resmi iddia: Almanya Türk çocuklarına el koyuyor

Kanal D’de yayınlanan ‘Neler Oluyor Hayatta’ programındaki ‘Alman hükümeti Türk ailelerin çocuklarına el koyuyor’ haberi büyük yankı uyandırdı. Yüzlerce aile programın ihbar hattını arayarak yardım çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman hükümetinin Türk ailelerin çocuklarına el koyduğu haberlerinin gerçeklik payının çok yüksek olduğunu ve konuyu çok yakından takip ettiklerini belirtti.

Şırnak’ta 13 yaşındaki çocuğa tecavüz girişimi

Şırnak kent merkezinde bulunan sitede bir uzman çavuşun, 13 yaşında bir kız çocuğuna yönelik cinsel saldırı teşebbüsünde bulunduğu iddia edildi. Küçük çocuğun çığlıklarını duyan vatandaşlar olaya müdahale ederek şüpheliyi yakaladı. Şırnak Barosu, görevden uzaklaştırılan failin tutuklandığını duyurdu.

Mansur Yavaş: Kendini işten atıp, tazminat almış

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Belediye Meclisi toplantısında önceki belediye yönetimine dair usulsüzlük ve yolsuzluk olaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yavaş, Ankara Halk Ekmek genel müdürünün, yönetim kurulu başkanı sıfatıyla kendini işten çıkarıp, kıdem tazminatı aldığını açıkladı.

‘Bedavaya alınabilecek fidanlara 15 milyon ödendi’ Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, önceki dönemde bir firmanın piyasadan 1.5 TL’ye aldığı 1 milyon fidanı ASKİ’ye 15 TL’ye sattığını, bunların da çoğunun dikilmediğini belgeleriyle açıkladı. Ayrıca fidanlar Orman Genel Müdürlüğü’nden bedava alınabilirmiş. Bunun üzerine AK Partili Meclis üyeleri Yavaş’ın üzerine yürüdü.

AOÇ için Ayasofya emsalli hukuk mücadelesi

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Danıştay’ın Ayasofya kararının gerekçesini emsal göstererek, Atatürk Orman Çiftliği için aslına rücu süreci başlatıyor. Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Atatürk Orman Çiftliği aslına rücu edene kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

SİYASET

Erdoğan 15 Temmuz’da Beştepe’deydi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz programı kapsamında önce Beştepe’deki anıta çiçek bıraktı. Ardından Meclis’teki anma törenine katıldı ve Beştepe’de şehit yakınları ile yemekte bir araya geldi. Erdoğan “FETÖ’cülere dünyayı dar ediyoruz” dedi.

15 Temmuz’un ağır ceza bilançosu

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 15 Temmuz bilançosunu açıkladı: “Yargı, 289 darbe davasından 275’inin ilk derece yargılamalarını sonuçlandırmış, bugüne kadar 2 bin 332’si müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet olmak üzere 4 bin 130 sanığa hak ettikleri cezayı vermiştir.”

TSK’dan 20 bin FETÖ’cü ihraç edilmiş

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da terörle mücadele bilançosu verdi: “24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar 17 bin 27, bu yılın başından itibaren de 1900 PKK’lı etkisiz hale getirilmiştir. FETÖ ile mücadelede ise 15 Temmuz’dan bugüne 20 bin 77 kişi ihraç edilmiştir.”

The Washington Post’ta 15 Temmuz ilanı 

Türk Amerikan Yönlendirme Komitesi (TASC), 15 Temmuz’un 4’üncü yıldönümü nedeniyle The Washington Post gazetesine tam sayfa ilan verdi. 251 şehidin isimlerinin yer aldığı ilanda “TSK’ya sızan ve NATO silahlarını gasp eden Fetullah Gülen ve örgüt mensupları, Türk hükümetini devirmek için Türk halkına silah doğrulttu” ifadesi yer aldı.

‘Bugünün kahramanı o gün ortada yoktu’

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, 15 Temmuz darbe girişimine karşı her partiden insanların birlikte direndiğini ancak bugün ‘televizyonlarda kahramanlık yapan’ bir kısım AK Partili’nin o gün ortalıkta görünmediğini söyledi.

İstanbul valisi 15 Temmuz’da parti ayrımı yaptı

İstanbul Valiliği düzenlediği 15 Temmuz anma törenlerine sadece AKP İstanbul İl Başkanı’nın davet etti. CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu ve İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Kavuncu ayrımcılığı eleştirdi.

SALGIN

Bolsonaro ikinci kez pozitif

Brezilya’nın korona virüsünü ciddiye almayan, bu yüzden de ülkesinde büyük bir salgın yaşanmasına neden olan popülist devlet başkanı Jair Bolsonaro ikinci kez yapılan testte de korona pozitif çıktı. Ülkesinde neredeyse 2 milyon vaka ve 74 binden fazla ölü olan Bolsonaro, ilk olarak 7 Temmuz günü pozitif çıkmış, kendini sarayında karantinaya almıştı. Ama Bolsonaro, “Evde oturmaya dayanamıyorum” dedi ve yeniden test yaptırdı. Sonuç: Evde oturmaya devam.

Trump neredeyse aşı müjdesi verdi

ABD Başkanı Trump Twitter hesabından “Aşıda harika haber” tweeti paylaştı. Trump geçtiğimiz günlerde, “Rekor sürede aşı üretme yolundayız ve çok çok yakın zamanda bu aşının duyurulacağına inanıyorum” açıklaması yapmıştı.

Salgın içinde salgın

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs salgını sırasında çocukların kızamık, tetanos ve difteri gibi hastalıklara bağışıklığının çok ciddi seviyede düştüğünü söyledi.

DIŞ HABERLER

Twitter’da büyük hack

Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da milyonlarca takipçisi olan çok sayıda ünlü hesap kısa süreliğine de olsa korsanlar tarafından ele geçirildi. Aralarında Barack Obama, Joe Biden gibi siyasetçilerin, Amazon’un sahibi Jeff Bezos, Tesla’nın patronu Elon Musk gibi iş insanlarının ve Kanye West gibi şarkıcıların da olduğu bu ünlü hesaplardan bir BitCoin hesap numarasına para gönderilmesi istendi. Twitter hemen duruma el  koydu.

ABD Türk Akım’a da resmen savaş açtı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya’dan gelen doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyan Türk Akım ve Rus doğalgazını Kuzey Avrupa ülkelerine taşıyan Kuzey Akım 2 projelerinde yer alan ülke ve şirketleri “Projeden hemen çıkın ya da ortaya çıkacak riski göze alın” diye uyardı.

Kaçak Çinli virolog ABD televizyonuna çıkarıldı

Hong Konglu bilim insanı Li-Meng Yan ABD’nin Fox News kanalına yaptığı konuşmada ülkesinden kaçmak zorunda kaldığını anlattı. Salgın hastalıkları araştırma ekibinde yer alan ve salgının ilk görüldüğü aralık ayında Wuhan’a giden ilk ekipten olan virolog Dr. Yan, virüsün insandan insan bulaştığı yönündeki bulgulara ilk ulaşanlardan oldu. Ancak bilim insanı bu çok önemli bilginin Çin Komünist Partisi yetkilileri ve kendi amirleri tarafından saklanmaya çalışıldığını açıkladı. Li-Meng Yan’ın Hong Kong’da çalıştığı üniversite iddiaları yalanlayarak üniversite çalışmalarının ört bas edilmediğini duyurdu ve sorumluluğu reddetti.

Güvenliler listesinde Türkiye yine giremedi

Avrupa Birliği (AB), güvenli ülkeler listesini güncelleyecek. Euronews’ten Gülsüm Alan’ın haberine göre Türkiye, yine güvenli ülkeler arasında yer almayacak. Güvenli sayılan Sırbistan ve Karadağ’a ise kapılar yeniden kapatılacak. Listenin en geç bugün açıklanması bekleniyor.

EKONOMİ

Ve İngiliz turistler kırmızı halıyla karşılandı

Uçuş yasağının sona ermesinin ardından İngiltere’den Antalya’ya 175 yolcu geldi. İngiliz turist kafilesi, termal kameralarda vücut ısısı ölçümlerinin ardından pasaport işlemlerini gerçekleştirdi. Dalaman Havalimanı’na gelen 154 kişilik kafile ise havalimanı yetkilileri tarafından kırmızı halıda, alkışlarla karşılandı.

Rusya ile uçuşlar da başlıyor

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye ile Rusya arasında korona salgını nedeniyle durdurulan uçuşların yeniden başlatılması konusunda Moskova ile anlaşıldığını açıkladı.

SPOR

Victor Ruiz, Beşiktaş’la sözleşmesini feshetti

Siyah-beyazlı kulübün İspanyol savunmacısı Victor Ruiz, sözleşmesini tek taraflı olarak feshetti. Ruiz fesih öncesinde Mart, Nisan, Mayıs alacakları ödenmediği için ihtarname çekmiş ve kulübün maaş indirim talebini de reddetmiş. 

Galatasaray, Elabdellaoui’yi transfer etti

Süper Lig’de istediği sonuçları alamayan Galatasaray gelecek yılın kadrosunu oluşturmak için transfer çalışmalarını hızlandırdı. Galatasaray, Emre Kılınç, Oğulcan Çağlayan ve Kerem Aktürkoğlu’ndan sonra Norveçli sağ bek Omar Elabdellaoui’yi de kadrosuna kattı. Elabdellaoui, yıllık 1.5 milyon Euro alacak.

5 oyuncu değişikliği gelecek sezon da sürecek

FIFA, koronavirüs salgını dönüşünde kulüplerin rotasyonlarını daha verimli kullanabilmeleri ve sakatlık riskinin önüne geçilmesi için karşılaşmalarda 5 oyuncu değişikliğine izin vermişti. Bu kural 2020-2021 sezonunun sonuna kadar geçerli olacak.