Netflix Türkiye’den çıkıyor mu? – HDP’li vekile tecavüz suçlaması – 20 dakikada sonuç veren test yaptılar
19 Temmuz 2020

PAZAR OKUMALARI

Bir dayak yedi, hayatı değişti

Sıradan bir insan olan Jason Padgett, bundan 18 yıl önce bir bar çıkışında ağır bir dayak yedi. Bu dayağın ardından kaldırıldığı hastanede sıradışı bir insan olarak uyandı. O artık bir matematik dahisiydi. Çok çarpıcı bir öykü.

Bilim mi siyaseti izliyor, siyaset mi bilimi?

HaftalıkGazete’de Hikmet Can Pertan, bir bilim tarihçisinin yazdığı kitaptan hareketle bu can alıcı sorunun peşine düşmüş. Onun vardığı sonuç, bilimdeki gelişmelerin bir zaman sonra siyaseti, devlet yönetimlerini, hatta sokaktaki insanın düşüncesini belirlediği yönünde.

Adalet Ağaoğlu’nun ardından

Hafta içinde Türk edebiyatının çok büyük bir değeri öldü; Adalet Ağaoğlu. Elif Tanrıyar, Ağaoğlu’nun kitapları arasında bir yolculuğa çıkıp büyük yazarı anlattı.

Gönül Paksoy’u nasıl bilirsiniz?

HaftalıkGazete’de Deniz Alphan ve Hülyaekşigil’in bu haftaki yemekli sohbetinin konuğu ünlü tasarımcı Gönül Paksoy. Adana’dan İstanbul’a macerasını, temel matematik ve mühendislik eğitiminin kendisini nasıl biçimlendirdiğini anlatıyor. Tadına doyum olmaz bir sohbet. Pişirdiği zeytinyağlı şeftali de, evet şeftali, yanımıza kâr.

GÜNDEM

Netflix Türkiye’den çekiliyor mu?

Gazeteci Cüneyt Özdemir, dijital platform Netflix ile AK Parti arasındaki pazarlığın restleşmeyle bittiğini iddia etti. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Özdemir “Ak Parti’nin eşcinsellik sansürüne Netflix rest çekti. Türkiye’de dizi çekimlerini durdurdu. Sansürü kabul etmedi. Dünyada Netflix’i yasaklayan ilk ve tek ülke Türkiye mi olacak?” diye yazdı. Aslında Özdemir’den önce de gazeteci Fatih Altaylı benzer bir şey yazmıştı. T24’ten Füsun Sarp Nebil de Netflix’e çeşitli sorular sordu ama ABD merkezli platform henüz açıklama yapmadı.

Sahte ürün vurgunu

İstanbul genelinde ele geçirilen, ünlü markalara ait binlerce taklit ürünün, konuldukları yediemin deposunda yok olduğu ortaya çıktı. Aralarında İl Milli Emlak Müdürlüğü görevlilerinin de olduğu 13 kişiye yönelik operasyonda iki kişi tutuklandı. Malların teslim edildiği deponun izini süren polis, paralel bir deponun daha bulunduğunu tespit etti. Bu depoda ünlü markaların taklidi 10 bini aşkın parfüm ele geçirildi.

Salih Müslüm’ün yeğeni teslim oldu

Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu PYD/YPG’nin elebaşlarından Salih Müslüm’ün yeğeni ‘Viyan Şervan’ kod adlı Dalya Mahmut Müslüm (21), ikna çalışmaları sonucu Mersin’de teslim oldu. Kırmızı kategoride aranan ‘Esma Samur’ kod adlı Gülten Alataş’ın yakın korumalığını da yapan Dalya Mahmut Müslüm’in hamile olduğu öğrenildi.

Odalarında kaldığı öğrencilere 400 avro bırakmış

Koronavirüs nedeniyle yurt dışından geldikten sonra Kütahya’daki öğrenci yurdunda 14 gün süreyle karantinada kalan bir kişinin, odanın sahibi öğrencilere bir notla beraber 400 avro bıraktığı ortaya çıktı.

SİYASET

HDP’li Çelik’e tecavüz suçlaması 

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik’in seçim çalışmaları sırasında düzenlenen dernek toplantısına katılan bir kadına tecavüz etmekle suçlandığı ortaya çıktı. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, Çelik’in dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören dosyayı TBMM’ye gönderirken, HDP’den yapılan yazılı açıklamada Tuma Çelik’in partisinden istifa ettiği duyuruldu. 

Davutoğlu Danıştay’ı övdü

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Ayasofya’nın açılması bize sürur vermiştir, Danıştayı tebrik ediyoruz. Doğru bir karardı, arkasında dimdik durduk. Bundan sonra da duracağız.” dedi.

AK Parti İzmir sütünde subliminal mesaj buldu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, İzmir’de Aziz Kocaoğlu döneminde çocuklara dağıtılan sütlerin görseliyle Tunç Soyer döneminde dağıtılan sütlerin görselini karşılaştırarak, Soyer’e “İki görsel arasındaki subliminal mesajı bulun” dedi. İki kutudaki görseller arasında tek fark ‘gökkuşağı.’

Bahçeli’ye Ayasofya yüzüğü

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 24 Temmuz Cuma günü ibadet açılacak Ayasofya’nın siluetinden esinlenmiş yeni tasarım bir yüzük yaptırdı. Yeni yaptırdığı yüzüğü parmağına takarak poz veren Bahçeli, Ayasofya Camisi’nin hayırlara vesile olmasını diledi.

EKONOMİ

Milli otomobil için kazma vuruldu

Türkiye’nin ilk yerli otomobil fabrikasının temeli Bursa Gemlik’te atıldı. Erdoğan, “Fabrikayı 18 ayda tamamlamayı ve aracımızı 2022 yılının son çeyreğinde banttan indirmeyi planlıyoruz. 60 yıllık hayalimizi gerçeğe dönüştürme yolunda bir adım daha attık” dedi.

BigMac endeksi: Türkiye ucuzladı

Britanya kökenli ünlü dergi The Economist’in kendisi kadar ünlü bir “BigMac Endeksi” var. Burada amaç, dünyanın neredeyse her yerinde satılan ve aynı malzemeden üretilen bu ürünün fiyatını karşılaştırarak ülkeler arasındaki satın alma gücünü kıyaslamak. Bu endekse göre Türkiye’de satılan BigMac hamburgerin fiyatının dolar karşılığı 2.04; buna karşılık ABD’de satılan BigMac’lerin fiyatı ise 5.71 dolar. Yani, ABD’de 1 BigMac aldığınız parayla Türkiye’de 2.8 BigMac yiyebiliyorsunuz. Türkiye bu yıl bu endekste karşılaştırma yapılan 54 ülke arasında 51. sırada; yani en ucuz ülkelerden biri. Bunun sebebi TL’nin değerinin aşırı düşmüş olması; çünkü aynı endekste daha önce 44. sıradaydı.

AB kurtarma paketinde anlaşamadı

Avrupa Birliği liderler zirvesi iki gündür Brüksel’de devam ediyor ve AB liderleri zirvede 750 milyar Euro’luk Avrupa Kurtarma Paketi üzerinde anlaşamadı. Normal şartlarda zirvenin dün akşam sona ermesi planlanmıştı ama anlaşma çıkmayınca zirve de uzadı. Paket, AB’nin kurumsal olarak piyasalardan borçlanmasını ve toplayacağı 750 miyar Euro’nun bir bölümünü salgında ekonomisi en kötü etkilenen bazı üyelere hibe olarak vermesini içeriyordu. İtalya, Yunanistan, İspanya, Portekiz, hatta Fransa bu hibeyi bekleyen ülkeler. Hollanda, Avusturya, Danimarka ve İsveç gibi ülkeler ise bu mali yardımlara “Bizim vergi mükelleflerimiz neden İtalyanları desteklesin” diyerek karşı çıkıyor.

 Elbise cepte denenecek, ruj cepten sürülecek

AVM Yatırımcıları Derneği , cep telefonlarına, tabletlere indirilebilecek arttırılmış gerçeklik uygulaması için görüşmelere başladı. Bir mağazada beğenilen elbise, bluz, ceket, gözlük, takı, makyaj ürününün kodu girilerek, cep telefonundaki uygulamadan yakışıp yakışmadığı görülebilecek.

Elektronik haciz uygulaması geliyor

Meclis’te görüşmeleri süren yargının hızlanması içeren ikinci yargı paketinde ‘elektronik haciz’ düzenlemesi yapıldı. Buna göre alacaklı dilerse UYAP üzerinden borçlunun mal, hak veya alacağını sorgulatarak, haciz talebinde bulunabilecek. İcra dairesi de tespit edilen mal, hak veya alacağı, elektronik ortamda haczedecek.

SALGIN

20 dakikada sonuç veren antikor testi 

İngiltere’de, yeni tip koronavirüs salgınında toplumsal bağışıklığı test edebilmek için kandaki SARS-CoV-2 antikorlarının varlığını tespit edebilen hızlı test geliştirildi. Test 20 dakika gibi kısa sürede sonuç veriyor ve yüzde 98 doğruluk oranını yansıtıyor.

Yeni vakalar azalıyor

Son 24 saatte 918 kişiye Covid-19 tanısı konuldu, 17 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 218 bin 717, can kaybı 5 bin 475 oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter’dan “1.000’in üstünde gerçekleştiği en son güne kıyasla, yeni vaka sayımız, bugün 90 azaldı. Son 3 günde en çok vaka görülen beş ilimiz: İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Diyarbakır” açıklaması yaptı.

Aşı için müjdeyi Türk doktor verdi

ABD’nin MD Anderson Kanser Merkezi araştırmacılarından immünoloji uzmanı Prof. Dr. Bülent Özpolat koronavirüs aşısıyla ilgili çok sevindirici bir gelişmeyi tüm dünyaya duyurdu. Prof. Dr. Bülent Özpolat, “Birkaç gün önce ABD’li bir firmanın geliştirdiği kovid aşısının, faz 3 aşamasına geçeceği açıklandı. 30 bin kişi üzerinde denenecek ve bu artık son aşama. Bu aşı onay alırsa, insanlık tarihinde ilk kez, bir enfeksiyona karşı gen aşısı kullanılmaya başlanacak” dedi. 

YAŞAM

Emekli maaşı için komşusunun cesedini mumyaladı

Hollanda’nın Rotterdam kentindeki evinde 2 ay önce cesedi bulunan 72 yaşındaki Elly Leeflang’ın, aslında 3 yıl önce öldüğü belirlendi. Hollandalı kadının gönüllü olarak bakımını üstlenen komşusunun, emekli maaşını alabilmek için cesedi mumyaladığı ortaya çıktı.

Kahve çekirdeklerinin içinde kokain teslimatı

İtalya’da yapılan bir operasyonda, kahve çekirdeklerinin içine yerleştirilmiş kokain ele geçirildi. Mali Polis tarafından Milano Malpensa Havalimanı’nda yapılan operasyonda, Kolombiya’dan gelen bir kargodaki 2 kg kahve durduruldu. Paketi incelemeye alan polisler, kahve çekirdeklerinin bir kısmının tek tek açılıp içleri boşaltıldıktan sonra kokainle doldurulduğunu ve ardından ‘normal’ görünmeleri için kahverengi bantla yeniden kapatıldığını gördü.

SPOR

Galatasaray nihayet kazandı

Liglere verilen mecburi ara sonrasında oynadığı maçlarda galibiyet alamayan Galatasaray evinde Göztepe’yi 3-1 mağlup etti ve 8 maçlık galibiyet hasretine son verdi. Galatasaray’a 3 puanı getiren golleri Sarrachi, Emre Akbaba ve Yunus Akgün attı. Bu arada Galatasaraylı futbolcu Selçuk İnan, futbol kariyerini noktaladığını açıkladı.

Erzurumspor yeniden Süper Lig’de

TFF 1. Ligi’nin son haftası nefes kesti. Büyükşehir Belediye Erzurumspor, sahasında Ümraniyespor’u 4-1 mağlup ederek Hatayaspor’un ardından Süper Lig’e yükselen ikinci takım oldu. Adana Demirspor, Bursaspor, Akhisarspor ve Karagümrük ise Süper Lig’e yükselmek için play-off’ta karşı karşıya gelecek.

Benzema’dan Erzurumspor paylaşımı

Real Madrid ile La Liga şampiyonluğu yaşayan Karim Benzema, Instagram hesabından BB Erzurumspor’un Süper Lig’e çıkmasını kutladı. Karim Benzema, Instagram hesabından yayınladığı hikayede memleketi Erzurum olan ünlü kasap-lokantacı Nusret Gökçe’yi tebrik etti.

Fenerbahçe Beko’da bir ayrılık daha

Zeljko Obradovic’in ayrılması sonrası yeniden yapılanmaya giden Fenerbahçe Beko’da Nikola Kalinic de ayrılanlar kervanına katıldı. Sarı-Lacivertli takımda daha önce Datome, Egehan Arna, Derrick Williams ve Joffrey Lauvergne ile yollar ayrılmıştı. Nikola Kalinic İspanya ekibi Velancia’ya imza attı.

‘Ne hikmetse Başakşehir’in gelirine ulaşamıyoruz’

Süper Lig’de bitime 2 hafta kala Başakşehir’in 4 puan gerisinde şampiyonluk yarışı veren Trabzonspor’da başkan Ahmet Ağaoğlu, TRT Spor’da canlı yayına katıldı. Takımın geleceği, yaşanan düşüş ve CAS davası ile ilgili önemli bilgiler veren Ağaoğlu, “Başakşehir’in geliri çokmuş, Allah daha çok etsin. Taraftarımız var, başarılarımız var, yayın gelirimiz var ama ne hikmetse bir türlü Başakşehir’in gelirine ulaşamıyoruz. Seyircimiz var, naklen yayından aldığımız paylar fazla ama ne hikmetse bizim sponsor ve reklam gelirlerimiz hiçbir şekilde o kadar yüksek olmadığı için bugün karşımızda 40-50 milyon euroluk ve kadro genişiliği olan bir takımla mücadele içerisindeyiz” dedi.

MAGAZİN 

Ünlülerin tatil manzaraları

Hürriyet gazetesi magazin ekibi, meraklısı için günlük hizmetini yapmış, ünlü isimlerin tatil beldelerinde çekip kendi sosyal medyalarında yayınladığı fotoğrafları derlemiş. İşte yukarıda Ferhan ve Derya Şensoy’un kızları Derya Şensoy’u görüyorsunuz, pembe kuğu şeklindeki deniz yatağında poz vermiş. Devamı burada.

 

 

PAZAR MÜZİĞİ

https://youtu.be/t4N5-OALObk