Başakşehir Şampiyon – Erdoğan Ayasofya’yı denetledi – Netflix’e sansür Demet Akalın’ı bile kızdırdı
20 Temmuz 2020

SPOR

Şampiyon Başakşehir

Süper Lig’in 33. haftasında sahasında Kayserispor’u 1-0 yenen Başakşehir bitime 1 hafta kala şampiyonluğa ulaştı. Lig tarihinde ilk kez şampiyonluk yaşayan Başakşehir, Süper Lig’de de Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor ve Bursaspor’dan sonra şampiyonluğa ulaşan 6. takım olarak tarihe geçti. Karşılaşma sırasında iki kez elektrik kesildi.

Trabzonspor’a bir şok daha

Trabzonspor sahasında alt sıralardan kurtulma mücadelesi veren Konyaspor’u konuk etti. Maçta 3-1 geriye düşen Konyaspor mücadeleyi 4-3 kazandı. Bu sonuçla birlikte bordo mavili ekip ligi ikinci bitirme şansını da tehlikeye soktu. 

Son derbiyi Beşiktaş kazandı

Süper Lig’in son derbisinde Fenerbahçe’yi konuk eden Beşiktaş, karşılaşmadan 2-0 galip ayrıldı. Beşiktaş’a galibiyeti getiren golleri 63. dakikada Vida ve 70. dakikada Gökhan Gönül kaydetti. Fenerbahçe’de Vedat Muriqi 25. dakikada kırmızı kart gördü.

Küme düşen ilk takım Ankaragücü

Süper Lig’in 33. haftasında Antalyaspor deplasmanda Ankaragücü’nü 1-0 mağlup etti. Bu sonuçla birlikte Ankaragücü, Süper Lig’de küme düşen ilk takım oldu.

GÜNDEM

Kütahyalı’nın torpil itirafını eşi Alçı yalanladı

Güneş yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, Cumartesi günü köşesinde gazeteci Cansu Çamlıbel’in Hürriyet’e dış politika yazarı olmasını eşi Nagehan Alçı’yla birlikte eski medya patronu Aydın Doğan’a telkinde bulunarak engellediklerini yazmıştı. Nagehan Alçı dün twitter hesabından kocasını yalanladı: “Rasim’in benim adımı kullanarak yazdıklarını asla kabul etmiyorum. Haberim olsa engellemek için elimden geleni yapardım…” 

MEB’den online tercih danışmanlığı

Milli Eğitim Bakanlığı, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merkezi sınav, yerel ve pansiyonlu okul yerleştirme sürecinde hangi liseyi tercih edeceğine dair soruları bulunan aileler ve öğrenciler için bugünden itibaren Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden online tercih danışmanlığı hizmeti başlatılacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Bu hizmet, canlı sınıfların yapıldığı dijital platformlar üzerinden gerçekleştirilecek” dedi.

Mehmet Baransu’ya 19 yıl 6 ay hapis

17-25 Aralık sürecinin ardından Fethullah Gülen cemaati üyelerine yönelik adli soruşturmalar çerçevesinde Mersin’de 2015’te başlatılan FETÖ Çatı Davası yargılaması tamamlandı. Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve beş yıla yakın devam eden yargılamada kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar arasındaki gazeteci Mehmet Baransu’ya üç ayrı suçtan toplam 19.5 yıl hapis cezası verdi.

Kanguru faresi Ankara’da ortaya çıktı

Ankara’da, pikniğe giden 8 genç, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin ‘kırmızı listesi’nde yer alan ve dünyanın en ilginç 19 hayvanından biri olan kanguru faresine rastladı. Gençler, yola çıkan hayvanı zarar görmemesi için otomobil ile selektör yaparak boş araziye gönderdi.

SİYASET

Erdoğan Ayasofya’da

Cumhurbaşkanı Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 24 Temmuz’da kılınacak cuma namazı ile 86 yıl sonra ibadete açılacak olan Ayasofya Camii’nde incelemelerde bulundu. Ayasofya Camisi’nde yaklaşık bir saat kalan Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’dan açılış için yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Taksim Camii ve Atatürk Kültür Merkezi’ndeki çalışmaları da yerinde kontrol etti.

Mozaikler perdeyle kapatılacak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ayasofya’daki mozaiklerin ışıkla değil perde sistemiyle kapatılacağını söyledi. “Hassas bir çalışma yürütülüyor. Üzerinin sıvanması söz konusu değil. Kimsenin endişesi olmasın. Zemin halı kaplanacak” dedi.

İnce, dalga geçti

Muharrem İnce sosyal medya hesabından ince ince dalga geçti: “Kadına şiddeti minimum cezalarla geçiştir, çocuk istismarına “bir kereden birşey olmaz” de, katilleri sal sokağa, yetim hakkı yemişleri ödüllendir; kalk NESSFİLİKS’e sansüre giriş.. Ahlakı yanlış yerde arayan zihniyet; unutma ki yasaklar önce koyan eli bağlar.”

SALGIN

Vaka raporu

Türkiye’de son 24 saatte 924 kişiye Covid-19 tanısı konuldu, 16 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 219 bin 641, can kaybı 5 bin 491 oldu.

130 gün koronavirüs tedavisi gören hasta iyileşti

İngiltere’nin en uzun süre koronavirüs tedavisi gören hastası Fatima Bridle (35) iyileşti. 130 gündür verdiği mücadelenin ardından sağlığına kavuşan Bridle, Fas tatili ardından semptomları göstermeye başlamıştı. 

DÜNYA

Almanya’nın kayıp mermiler kabusu

Alman Ordusu’ndan 108 bin merminin çalındığı ortaya çıktı. 48 bin merminin ise ırkçı eğilimli KSK özel birliğinin zimmetinden kaybolduğu anlaşıldı. Irkçılara düzenlenen baskınlarda, bu mermilerden bazıları ele geçirilmişti.

EKONOMİ

Yenilenebilir enerjiye 3.9 milyar lira

Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamındaki teşviklerden bu yıl toplam kurulu gücü 21 bin 49 megavatı bulan 817 santral yararlanıyor. Söz konusu santrallere geçen ay toplam 3 milyar 888 milyon 886 bin 619 lira teşvik ödemesi yapıldı. Bu miktarın 1 milyar 52 milyon 4 bin 872 liralık bölümü lisanssız elektrik üretimi yapan santrallere tahsis edildi.

Yabancıya konut satışı düştü

Yabancılara arsa ve konut satışında, bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre düşüş oldu. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, yabancılara geçen yılın ilk altı ayında 1016 arsa, 20 bin 408 konut, bu senenin aynı döneminde ise 977 arsa, 16 bin 145 konut satıldı. Yabancıların arsa ve konut alımında ilk tercihleri İstanbul ve Antalya oldu. Almanlar 96 arsa, İranlılar ise 2 bin 865 konut alımıyla ilk sırada yer aldı. Bu arada kamu bankalarının düşük faiz kampanyalarının konut satışlarında rekorlara neden olduğu biliniyor, BDDK verilerine göre son bir ayda Türkiye’de 10 milyar liralık konut kredisi kullanıldı, bu da ayrıca bir rekor.

Sakal bırakan çalışanlar dikkat

Çalıştığı özel şirkette yönetimin iki kez yazılı olarak uyarmasına rağmen sakalını kesmeyen yönetici, tazminatsız kovuldu. İş Mahkemesi’nin işe iade ettiği genç yöneticiye kötü haber Yargıtay’dan geldi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, iş mahkemes’nin işe iade kararını bozdu.

İran ve Afganistan’a uçuşlar askıya alındı

Koronavirüs salgını sebebiyle Türkiye’den İran ve Afganistan’a yapılacak uçuşların askıya alındığı açıklandı. Karar, Türkiye’nin tek taraflı inisiyatifi ile alındı.

MAGAZİN

Demet Akalın’ın Netflix savunması

Şarkıcı Demet Akalın, Netflix’e Türkiye’de sansür uygulandığı ve bu sebeple platformun Türkiye’den ayrılacağı ile ilgili haberlere tepki gösterdi. Akalın, sosyal medya hesabında “Netflix karantinada ruhumuzu kurtardı! İstemeyen satın alıp seyretmez bu biraz fazla olmadı mı? Onca kadına şiddet yasası beklerken! Olmadı!” yazdı.