AB liderleri sabaha karşı uzlaştı – Ayasofya’nın halılarını bizzat Erdoğan seçmiş – Netflix gitmiyor
21 Temmuz 2020

POLEMİK

Bir tuhaf gökkuşağı kavgası

Sosyal medya dün Ak Partili bir milletvekili ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında başlayan ama sonra giderek genişleyen bir gökkuşağı renkleri tartışmasına tanık oldu. İzmir Büyükşehir Belediye binasının önündeki sütunların çeşitli renklere boyanmasına Ak Partili Hamza Dağ, “LBGT renklerine boyadınız” dedi. Oysa sözünü ettiği renk gökkuşağıydı ve sütunlar aslında gökkuşağı renginde de değildi. Buna belediye başkanı Tunç Soyer tepki gösterdi. Derken bütün Twitter ahalisi tartışmaya karıştı, “Eyvah bu renkleri gördüm, yoksa eşcinsel mi oldum” tarzı mesajlar yazıldı. 

Netflix’le resmi temas olmamış

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal Netflix’e hükümet baskısı iddialarına ilişkin, “resmi düzeyde bir görüşme yapılmadığını” ancak Netflix’in “Türk kültürü ve sanatına daha yüksek hassasiyet göstermesi” gerektiğini söyledi.

Netflix çekilmiyor

Dijital film ve dizi platformu Netflix, Türkiye’den çekileceğine dair iddialara ilişkin “Netflix olarak Türkiye’deki üyelerimize ve kreatif camiaya derinden bağlılığımızı sürdürüyoruz” açıklaması yaptı.

GÜNDEM 

‘İstanbul Sözleşmesi’ kadınları böyle kurtarıyor

Siyasal iktidar kadına şiddete karşı imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi gündeme alırken, sözleşmenin uygulaması kapsamında kurulan KADES’in  (Kadın Destek Uygulaması) çok faydalı iş gördüğü ortaya çıktı. KADES’in hayata geçtiği 24 Mart 2018’den 2 Haziran 2020’ye kadar toplam 30 bin 601 kadın ihbarda bulundu. Mobil aplikasyonu indiren kadın sayısı ise 453 bin 12 oldu. Uygulamayı indiren ortalama her 15 kadından 1’i şiddet gördüğü ya da şiddet görme riski yaşadığı konusunda resmi makamlara ihbarda bulundu.

İnternette unutulma prosedürü belli oldu

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, internette “unutulma hakkı” ile ilgili karar aldı. Buna göre kişiler, silinmesini istedikleri bilgilerle ilgili önce arama motorlarına başvuru yapacak, taleplerin reddedilmesi veya cevap verilmemesi halinde kurula şikayette bulunabilecekler. Kurula şikayette bulunulurken aynı zamanda doğrudan yargı yoluna da gidilebilecekler.

Rehabilitasyon merkezinde 2 cinayet

Bursa’da Ramazan Arı (30), 7 yaşındaki oğlunun eğitim gördüğü rehabilitasyon merkezinde pompalı tüfekle ateş açıp merkezin sahibi Enes Malik Güloğlu’nu öldürdü, 2 kişiyi de yaraladı. Daha sonra kendi iş yerine giden Arı, yaşamına son verdi. Ramazan Arı’nın intihar etmeden önce Osmangazi ilçesindeki evine giderek eşi Gülsüm Arı’yı (28) da karnından pompalı tüfekle vurarak ağır şekilde yaraladığı ortaya çıktı.

Ayasofya’nın halılarını cumhurbaşkanı seçmiş

Ayasofya Camisi‘nin ibadete açılmasına üç gün kala halılar serilmeye başlandı. Renk konusunda iki ayrı görüşün olduğunu söyleyen halı fabrikasının yönetim kurulu başkanı Ali Rıza Özkul, “Bordo görüşü vardı. Vişne çürüğü üzerine konuşulmuştu. Son seçim Cumhurbaşkanının onayıyla oldu” dedi.

Sapık kayınpedere 54 yıl

Bursa Osmangazi’de iki gelinine senelerce cinsel istismarda bulunan, birinden çocuğu olan kayınpeder 54 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İki gelin şikayetinde, eşlerinin işe gitmesinin ardından kayınpederleri O.L’nin kendilerine cinsel saldırıda  bulunduğunu belirtti.

Dr. Kalaycı kampanyasını eşi durdurmuş

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Dr. Yavuz Kalaycı’nın çocuklarının eğitim, sağlık ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yardım kampanyası başlatılmıştı. Kampanyanın İstanbul Valiliği tarafından durdurulduğu iddia edildi. Valilik, kampanyanın eşinin isteği üzerine sonlandırıldığını açıkladı.

DIŞ HABERLER

AB liderleri sabaha karşı uzlaştı

Avrupa Birliği’nin cuma günü başlayan kritik liderler zirvesi bu sabaha karşı saatlerinde uzlaşmayla sonuçlandı. Normalda AB zirveleri cuma günleri başlar, pazar öğlen saatlerinde de zirve bildirisi yayınlanıp sona ererdi ama bu sefer gündemde salgından kötü etkilenen ülkelere yapılacak karşılıksız yardımlar vardı, pazarlıklar uzadı. Ama bu sabaha karşı saatlerinde, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından önerilen 750 milyar Euro’luk fon oluşturulmasıyla ilgili teklif nihayet kabul edildi. Bu karar AB için bir devrim niteliğinde.

Mısır Libya’ya girmek için prosedürü tamaladı 

Mısır Parlamentosu dün gerçekleştirdiği gizli oturumda, Libya’ya asker gönderme kararının onayladı. Yetki, Birleşmiş Milletler’in meşru kabul ettiği ve Türkiye’nin desteklediği Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı birlikler stratejik öneme sahip Sirte’yi ele geçirmek için operasyon başlatması halinde geçerli olacak.

Trump’a ‘Seçim sonucunu kabul ederim’ dedirtemediler

ABD Başkanı Donald Trump, 3 Kasım’da yapılacak genel seçimleri kaybetmesi durumunda sonucu kabul edip etmeyeceği sorusuna net bir cevap vermeyi reddetti. Cumhuriyetçi Parti’ye yakınlığıyla bilinen Fox News kanalında Chris Wallace’ın sorularını yanıtlayan Trump, soruya, “Duruma bakmam gerekecek” diye yanıt verdi. Wallace, soruyu yanıtlaması için baskı yapınca Trump, “Evet de demeyeceğim, hayır da” dedi. Trump, “iyi bir kaybeden” olmadığını da söyledi.

EKONOMİ

Borsa yeniden yükselişte

İstanbul Borsası yeniden yükselişe geçti ve 119 bin puanın üzerine tırmandı. Bankacılık endeksi yüzde 0,09 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,93 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 6,06 ile inşaat, en çok gerileyen ise yüzde 4,78 ile spor oldu. İşlem hacminin dün 19.1 milyar liraya ulaştığı borsada yeni hedef 120 bin puan direncini kırmak.

Konut satışlarından pozitif rakamlar

Bu yıl konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 arttı. 2020 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre 141 bin 374 adet daha fazla konut satıldı. İstanbul’da konut satışlarının en yoğun olduğu ilçeler ise Esenyurt, Pendik, Sancaktepe, Başakşehir ve Beylikdüzü oldu.

Antalya’ya bir günde 10 binden fazla turist

Covid-19 salgını nedeniyle mart ayında otellerin kapandığı Antalya’da, 1 Temmuz itibarıyla bazı ülkelerle yeniden uçuşların başlamasıyla turizm hareketlendi. Antalya’ya pazar günü 10 binden fazla ziyaretçi geldi.

Elon Musk en zengin 10 içinde

Son dört ayda kişisel serveti üç kat artan, Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk, ilk kez en zenginler listesinde ilk 10’a girdi. 49 yaşındaki girişimci, 69,1 milyar dolarlık servetiyle Forbes milyarderler listesinde 31’incilikten 9’uncu sıraya yükseldi. Musk’ın serveti dört ay önce 24,6 milyar dolardı. Tesla’nın hisseleri bu süre içinde yüzde 320 değer kazandı.

YAŞAM

Cinsel sağlık uzmanı çırılçıplak öldü

Rusya iki gündür Moskova’da bir otel odasında çırılçıplak biçimde ölü bulunan “cinsel sağlık uzmanı” Anna Ambartsumyan’ı konuşuyor. 26 yaşındaki kadın sık sık TV’lere çıkan, sosyal medya hesaplarında aktif olan ve çiftlere ve tek tek bireylere “cinsel sağlık” konularında tavsiyelerde bulunan bir isimdi, oldukça da ünlüydü. Ambartsumyan’ın ölümü, bir başka bilinmeyeni daha ortaya çıkardı, herkes onu bekar sanıyordu ama ölümüyle birlikte bir iş insanıyla evli olduğu da ortaya çıktı.

SALGIN

İsveçliler ekonomi uğruna öldü ama yine olmadı

İsveç’in salgına rağmen normal hayatı sürdürme kararı, ekonomiyi hasardan korumadığı gibi ölümlerin de artmasına neden oldu.10 milyonluk İsveç’te korona yüzünden 5 bin 420 kişi öldü. Ülkedeki ölüm oranı Norveç’ten 12, Finlandiya’dan 7, Danimarka’dan 6 kat daha fazla. İsveç merkez bankası ekonominin bu yıl yüzde 4,5 oranında daralmasını bekliyor. Martta yüzde 7,1 olan işsizlik, mayısta yüzde 9’a çıktı.

DSÖ aşı için şirketlerden kötümser

Dünya Sağlık Örgütü baş araştırmacısı Soumya Swaminathan, korona aşı çalışmalarının beklentilerin ötesinde hızlı devam ettiğini, ancak aşının kullanımının en iyi ihtimalle 2021’in ortalarını bulacağını söyledi. Birçok ilaç şirketleri ise bu yıl bitmeden aşı geleceği yönünde işaretler veriyor. Bunlara dayanan ABD Başkanı Donald Trump da başkanlık seçimlerinin yapılacağı Kasım ayı için umutlu konuşuyor. 

Elitler için aşı iddiası

Bloomberg, Rusya’nın sadece zenginler ve üst düzey bürokratlar için bir korona aşısı geliştirdiğini ve bu aşıyı birkaç yüz kişiye uyguladığıı açıkladı. Aşı olan kişilerin 4 ay gözlem altında kaldığını ifade eden Bloomberg’e göre sonuçlar gizli tutuluyor.

Vaka raporu

Türkiye’de son 24 saatte 931 kişiye Covid-19 tanısı konuldu, 17 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 220 bin 572, can kaybı 5 bin 508 oldu.

Oxford’un aşısı faz 3’e güvenle geçti

Oxford Üniversitesi tarafından çalışmaları devam eden potansiyel koronavirüs aşısının güvenli olduğu açıklandı. Araştırmacılar tarafından yapılan açıklamada, faz 1 ve 2 aşamalarında elde ettikleri verilerde aşının güvenli olduğunu ve beklenmedik reaksiyonlar gözlemlemedikleri ifade edildi. Faz 3 de başarıyla geçilirse aşının üretimine geçilebilecek. 

30 milyon aşıya üretilmeden sipariş

İngiltere hükümeti, test sürecinin ikinci aşamasında olan ve Alman ilaç şirketi BioNTech ile Amerikan ilaç şirketi Pfizer tarafından geliştirilen potansiyel koronavirüs aşısından 30 milyon adet sipariş verdi.

KÜLTÜR SANAT

İdil Biret Bodrum’u büyüledi

Dünyaca ünlü piyano sanatçısı İdil Biret dün akşam Bodrum’da Antik Tiyatro’da Muğla Büyükşehir Orkestrası eşliğinde bir konser verdi. Konser, bu yıl ikincisi yapılan “İdil Biret Müzik Festivali” çerçevesinde yapıldı. Bu yıl doğumunun 200. yılı kutlanan ünlü besteci Ludwig von Beethoven’in eserlerini çalan Biret, 23 Temmuz perşembe akşamı bir konser daha verecek.

SİYASET

AK Parti’den 11 maddelik ‘sosyal medya’ teklifi

AK Parti, 11 maddelik ‘sosyal medya’ düzenlemesine ilişkin teklifi, bu hafta meclise sunacak. Almanya modelinin örnek alındığı düzenleme ile Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’de temsilci bulunduracak.

Cinsel saldırıyla suçlanan vekil HDP’den ihraç edildi

Adı tecavüz iddialarına karışan Tuma Çelik, fezlekenin TBMM’ye gelmesinden sonra istifa ettiğini belirtmiş, HDP de disiplin süreci başlattığını açıklamıştı. HDP, cinsel saldırıyla suçlanan Mardin Milletvekili Tuma Çelik’in partiden ihraç edildiği açıklamasını yaptı.

Ebru Işık resmen koruma istedi

Ankara’da eşi HDP Milletvekili Mensur Işık’tan şiddet gördüğü iddiasıyla şikayetçi olan, sonra şikayetini geri alma girişiminde bulunan Ebru Işık bu kez savcılığa başvurarak koruma talebinde bulundu. Ebru Işık, geçen hafta eşinden, kendisine şiddet uyguladığı ve hastaneye gitmesine izin vermediğini söyleyerek şikayetçi olmuştu.

İhracı istenen MHP’li Enginyurt: Ordulular adına şereftir

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ‘basına yansıyan açıklamaları nedeniyle’ kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi. Enginyurt, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin fındık taban fiyatı açıklaması üzerinden AK Parti’yi eleştirmiş, AK Parti tarafının ‘MHP’yi yok saydığını’ savunmuştu. Enginyurt, ihraç talebinin ardından Twitter hesabından “Fındıkta oynanan oyunlara karşı durmanın bedeli ağır da olsa, bu bedeli ödemek Ordulular adına şereftir” açıklaması yaptı.

SPOR

Trabzonspor’da fatura Hüseyin Çimşir’e

Şampiyonluğu Başakşehir’e kaptıran Trabzonspor, teknik direktör Hüseyin Çimşir ile yolların ayrıldığını resmen açıkladı.Trabzonspor’dan yapılan açıklamada, “Kulübümüz ile teknik direktör Hüseyin Çimşir arasındaki sözleşme karşılıklı olarak feshedilmiştir” denildi.

Kümede kalma hattı şampiyonluktan etti

Trabzonspor, son 5 hafta içinde kümede kalma mücadelesi veren takımlara karşı oynadığı maçlarda 8 puan kaybederek hayal kırıklığı yaşattı. Bordo Mavililer, son olarak düşmeme mücadelesi veren Konyaspor’a 4-3 kaybederek bu sezonki şampiyonluk umutlarını başka bir sezona bırakmıştı.

‘En şaibeli sezon, karanlık gece!’

Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak’ın yönettiği Turkuaz Medya Grubu bünyesindeki Fotomaç gazetesi, Bilal Erdoğan’ın birlikte fotoğraf verdiği Başakşehir’in şampiyonluğu ile ilgili haberde “En şaibeli sezon, karanlık gece” başlıklarına yer verdi. Fotomaç gazetesi, “Şampiyon Başakşehir” başlıklı haberin spotunda “Sezon başından beri hakemlerin ve MHK’nin koruması altına alınan Medipol Başakşehir, bitime bir hafta kala mutlu sona ulaştı” diye yazdı.

MAGAZİN

Acemi siyasetçi Tuğba Ekinci   

Siyaset dünyası bu sıra Netflix’e iktidarın müdahale etme ihtimalini ve Ayasofya’yı konuşurken iki tartışmayı birbirine karıştıran tuhaf bir magazin gündemi şarkıcı Tuğba Ekinci’nin Instagram paylaşımı üzerinden oluştu. Erdoğan’ın Ayasofya’da çekilmiş fotoğrafını paylaşan Tuğba Ekinci altına şöyle yazdı: “Bir Netflix kadar değeri yokmuş gibi davranmanız çok ayıp, ananızdan Netflix’le mi doğdunuz? Canı öyle uygun görmüş ne olmuş. Türkiye’nin Cumhurbaşkanı’na saygılı olun. Adam olun, nankör olmayın. Siz de Cumhurbaşkanı olabilseydiniz siz neler yapardınız? İyi düşünün! Ben iyi ki olmamışım. Nankörlerin nasılsınızı her dakika duyardınız.” Erdoğan’a destek vermek isteyen Tuğba Ekinci kaş yaparken göz çıkardı. Çünkü Ak Partililer de sosyal medyada paylaşıma kızdı. Genel olarak sözler seviyesiz bulunurken, destek verilen Erdoğan’ın despotik bir lider gibi gösterilerek övülmesi ayrı bir gaf.